lidka449 21.04.12, 23:06 gazety,dzienniki ktorych juz nie ma "Karuzela" pelna humoru i dobrych rysunkow "Odglosy" - czytalam w odcinkach "Raz w roku w Skiroławkach" Nienackiego byly i inne mozemy sobie wspolnie przypomniec :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wirujacypunkt Re: czasopisma... 21.04.12, 23:15 Dookola Śiata Świat Młodych Kulisy Szpilki Na Przełałaj Czasopisma dla młodszych dzieci. Miś Świerszczyk Płomyk Płomyczek Odpowiedz Link
lidka449 Re: czasopisma... 22.04.12, 00:04 Nowa Wies Radar Poznaj Swoj Kraj Kulisy Kraj Rad Zolnierz Polski Forum Tygodnik Powszechny Echo Krakowa Walka Mlodych (w srodku byly rewelacyjne plakaty) Gospodyni Odpowiedz Link
klara551 Re: czasopisma... 22.04.12, 23:07 Radar i miesięcznik Ty i Ja. W tym drugim były fantastyczne przepisy,recenzje filmów których nie mogliśmy obejrzeć,wnętrza,reportaże.Wszystko z lekko rozmazanymi zdjęciami ale i tak czytało się całość. Radar drukował teksty z tłumaczeniem i nuty przebojów zachodnich. Odpowiedz Link
lustroo Re: czasopisma... 21.04.12, 23:16 ABC Techniki, Filipinka, Żołnierz Polski, Płomyk , Płomyczek. Świat Młodych. Odpowiedz Link
lustroo Re: czasopisma... 21.04.12, 23:17 Miś jeszcze kilka late temu był nie wiem jak teraz. Odpowiedz Link
matylda1001 Re: czasopisma... 22.04.12, 00:27 "Trybuna Ludu" - bardzo dobra gazeta, ze względu na format. Zastępowała papier pakowy. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: czasopisma... 22.04.12, 00:47 Trybuna Robotnicza. Największy nakład i własne swięto w Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. Ile frykasów wówczas rzucali na niezliczonych stoiska. Ściągali z całej Polski najlepszych artystów i najlepsze zespoły muzyczne. Proletariat świętował przez dwa dni. Odpowiedz Link
lidka449 Re: czasopisma... 22.04.12, 01:18 u nas byly festyny w parku na Zdrowiu i tez mozna bylo cos ciekawego upolowac :) Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: czasopisma... 22.04.12, 08:13 wirujacypunkt napisał: > Trybuna Robotnicza. > Największy nakład i własne swięto w Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. O! To pamietam do dzisiaj. W czasach "swietnosci" tego swieta, bylo to prawdziwe "ElDorado" zakupowe - zagraniczne "longi" z Elvisem (produkcja kubanska), dobra kielbasa w swiezej bulce - no z rzeczy, ktore radowaly oko i dusze "klasy robotniczej Slaska i Zaglebia". U mnie utkwilo to dodatkowo w pamieci, gdyz jako wtedy uczen technikum w pobliskim Stadionowi Slaskiemu Chorzowie, bralem udzial - jak i koledzy z "naszej" i innych szkol okolicy, w pokazach propagandowych na murawie stadionu. Z dwa tygodnie prob (fajnie, bo bylo wolne od szkoly, dobra wyzerka w przerwach - potem dobre gatunkowo T-shirty i dynamowy, oraz tenisowki. W trakcie prob mozna bylo obrzucic tych co stali przed toba kolorowa farba w proszku, ktora zaznaczone byly punkty na murawie. Pamietam do dzis - "budujacy wierszyk plynacy z megafonow marsjanskim glosem....maszyny turkotem turkocza...itd.(chyba towarzysza Broniewskiego). Pozdrowienia z Tel Avivu! Odpowiedz Link
derena33 Re: czasopisma... 22.04.12, 11:47 A teczki w kioskach pamietacie? W dobie niedoborow pisma pisanego, trzeba bylo sobie taka teczke w kiosku zalozyc ze spisem pozadanych tytulow i pani kioskarka odkladala. W mojej teczce stalym zestawem byly: "Panorama", "Dookola swiata" "Przekroj" "Kulisy" "Polityka" "Kobieta i zycie" "Przyjaciolka" Jak bylysmy male to byl tez Mis, Swierszczyk, potem Filipinka i Swiat Mlodych Moja rodzina bardzo byla rozczytana:) Odpowiedz Link
artjomka Re: czasopisma... 22.04.12, 19:38 Witam Derena33 ! Tak jest - teczka, jak widac byla juz w tamtych czasach bardzo popularne (nietylko w SB). Piszesz o rozczytanej rodzinie. Rzeczywiscie w czasach nieistnienia telewizji czy internetu, czytanie bylo "in". No potem pomalu ranga czytanie prasy podupadla, bo jak mowil pewien satyryk plynacy przez kolejne przemiany...mnie tam nikt nie zaimponuje - ogladam telewizje!. Potem przyszedl internet, co doprowadzilo do tego (czytalem dzisiaj rano), ze redakcja pewnego dziennika, kometuje krytyke o niewystarczajacej informacji imprezy zorganizowanej przez ta gazete w sobote w Katowicach .....trzeba bylo czytac papierowa wersje ich gazety, gdzie opublikowano obszerna informacje o imprezie! Ale moze to nieuniknione skutki postepu? pozdrawiam! PS: A kto pamieta jeszcze "Horyzonty techniki"? Za "bajla" rozczytywalem sie w tym pisemku! Odpowiedz Link
kizuk Re: czasopisma... 22.04.12, 22:04 Prawie nieosiągalny "Przekrój",ale ten prawdziwy,Eilego z Kernem,prof.Filutkiem i Janem Kamyczkiem.I z krzyżówką z kociakiem.Jaka byłam szczęśliwa,kiedy ciotka listonoszka załatwiła mi prenumeratę Przekroju i Kuriera Polskiego. Odpowiedz Link
firiduri Re: czasopisma... 22.04.12, 23:50 No widzisz Artjumkanie. Horyzonty Techniki, a przecież był jeszcze Adam Słodowy i liczne przepisy jak ze szpulki zrobić odkurzacz. Parska, fajeczka, ogródeczek. Odpowiedz Link
trevistas Re: czasopisma... 23.04.12, 01:19 ABC Techniki Kulisy Skrzydlata Polska Radioamator i Krotkofalowiec i.. cos ''......Polnocy'' Odpowiedz Link
ewa9717 Re: czasopisma... 23.04.12, 09:57 Chyba "Panorama Północy". A swoją drogą, to gazety i czasopisma chyba były dość tanie. W naszej teczce na pewno były 3 dzienniki: lokalny, Życie Warszawy i Express Wieczorny, poza tym Kultura, Kulisy, Przekrój, Kobieta i Życie, WTK, Przegląd Jakiśtam (?), Horyzonty Techniki, Ameryka, Brytania, dziecięce i młodzieżowe dla mnie i dla siostry,jakieś krzyżówkowe, potem moje Jazz Forum czy Literatura na Świecie... Jakieś pewnie z pamięci wyleciały, mnóstwo tego było, a przecież przesadnie bogaci nie byliśmy ;) Odpowiedz Link
artjomka Re: czasopisma... 23.04.12, 13:54 A kto przypomina sobie - chyba miesiecznik - z zalozenia studencki, w ktorym ukazywaly sie przetlumaczone przedruki z tak zwanej prasy zachodniej. Zapomnialem jego nazwy - ale wiem, ze "leciala" tam przez pare numerow "Kalevalla" - finska saga narodowa (chyba na ostatniej stronie). Pozdrowienia! PS: Dla mnie trugim takim "okienkiem" bylo spomniane przez Ewe "Jazz Forum", gdzie "lecialy" bardzo ciekawe artykuly o na przyklad dziwnym wtedy zespole z Liverpool o nazwie The Beatles. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: czasopisma... 23.04.12, 14:06 A zobacz, może sobie przypomnisz? wkajt.republika.pl/malasiewicz/pisma.htm Mam swojego faworyta, ale na razie zmilczę ;) Odpowiedz Link
artjomka Re: czasopisma... 23.04.12, 21:11 Witam dziewczyny! Mimo podrzuconej sciagi - musze przyznac z pewnym wstydem, ze nie znalazlem tytulu. Mozliwe, ze sugestia, iz bylo to czasopismo studenckie, jest tym , ze - jak to mawiaja - znajdujemy sie na falszywym parowcu. Ale zabijcie mnie - nie wiem! Dostac je w kioskach bylo trudno (lata druga polowa lat 60, lata 70-te), chyba ze bylo sie wieloletnim tech´zkarzem, lub mialo sie connection w MPiK'u. Wiem, ze po studiach, zaczynajac "kariere" w jednym z instytutow naukowych, wymienialem to pismo z moim szefem "kolega Misiem". On dawal mi przeczytanego.....???, a ja mu przeczytane przez ojca "Le Monde" i inne czasopisma francuskie. Ojciec mial dojscie do tej prasy, poprzez konsulat francuski w Katowicach. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
tymon99 Re: czasopisma... 24.04.12, 16:29 artjomka napisał: > PS: A kto pamieta jeszcze "Horyzonty techniki"? ja pamiętam. raz nawet jakąś książkę w ich konkursie wygrałem.. a dla jeszcze mniejszych bajtli były 'abc techniki'. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: czasopisma... 24.04.12, 17:49 Za moich czasów smarkacze z podstawówki czytywały "Horyzonty techniki dla dzieci", taki to miało wtedy tytuł. Była to druga połowa lat 50. Odpowiedz Link
baas1 Re: czasopisma... 23.04.12, 14:12 W latach 80-tych kupowałam takie muzyczne czasopismo, chyba "Non stop" się nazywało, pisywał tam Mann i inni z "Trójki". Druk szary, zdjęcia szare i rozmazane, ale było. I jeszcze "Dziennik Ludowy" - własciwą gazetę się wywalało, a był kolorowy dodatek ze zdjęciami zespołów i różnych takich "gwiazd" ówczesnych. Nie wiem, czy ktoś wspominał o "Filmie"? Odpowiedz Link
balamuk Re: czasopisma... 23.04.12, 17:15 "Filim", "Teatr", "Poznaj Świat", "Poznaj swój kraj" - i "Młody Technik", który ja, genetyczna humanistka, czytałam od deski do deski. Odpowiedz Link
artjomka Re: czasopisma... 25.04.12, 17:55 Hi trevistas! Wiesz, Ty chyba masz racje - to czasopismo, o ktorym pisalem to bylo ITD (itd)! Pozdrowienia! Odpowiedz Link
hajota Re: czasopisma... 26.04.12, 11:36 Mam rocznik tygodnika satyrycznego "Mucha" z 1951 roku. Demoniczny Truman, Tito jako krwawy kat z toporem, "W odpowiedzi na atomy budujemy nowe domy". Bezcenne. Odpowiedz Link
tymon99 przegląd techniczny!! 26.04.12, 23:08 z tradycjami sięgającymi XIX wieku. ze względu na tytuł cenzura poświęcała mu niewiele uwagi. tam pierwszy raz czytałem michała ogórka, stefana bratkowskiego, jerzego żukowskiego.. Odpowiedz Link
lidka449 Re: przegląd techniczny!! 27.04.12, 00:54 tego nie wiedzialam,przemycone tresci ciekawe :) Odpowiedz Link
klara551 Re: przegląd techniczny!! 27.04.12, 02:10 A nie przypadkiem Problemy ? W których i Tuwim bywał? Odpowiedz Link
tymon99 Re: przegląd techniczny!! 27.04.12, 18:01 nie. przez jakiś czas ukazywał się jako "przegląd techniczny innowacje", ale nic w tytule o problemach nie było. Odpowiedz Link
mister1 Magazyn Polski 08.05.12, 01:08 Miesiecznik Magazyn Polski, ksiazeczkowy format, trudny do osiagniecia, kosztowal chyba 8 zl.Bomba.Rarytas. Odpowiedz Link
artjomka Re: Magazyn Polski 08.05.12, 08:17 ...Problemy Pokoju i Socjalizmu (czasopismo dla malarzy pokojowych zaangazowanych socjalnie), czy Nowe Drogi (periodyk dla pracownikow drogowych)...:-)) A z innych branzowych czasopism przypomnial mi sie periodyk Gospodarka Materialowa. Ojciec przynosil go z biura - jak i inne czasopisma, gdy wydajnosc prasowych zasobow domowych nie wystarczala na wykonanie obowiazkowych dostaw makulatury nakaldanych na nas - dziatwe szkolna. Pozdrawiam Odpowiedz Link
lisia312 Re: Magazyn Polski 11.06.12, 21:52 w teczce mieliśmy: Przekrój Przyjaciółkę Kulisy Kobietę i Życie Panoramę, w sobotę Dziennik Zachodni i Wieczór dla dzieci kolejno: Miś, potem Świerszczyk Płomyczek Płomyk Jestem Żyjmy dłużej Odpowiedz Link