Dodaj do ulubionych

czasopisma...

21.04.12, 23:06
gazety,dzienniki ktorych juz nie ma
"Karuzela" pelna humoru i dobrych rysunkow
"Odglosy" - czytalam w odcinkach "Raz w roku w Skiroławkach" Nienackiego
byly i inne mozemy sobie wspolnie przypomniec :)
Obserwuj wątek
    • wirujacypunkt Re: czasopisma... 21.04.12, 23:15
      Dookola Śiata
      Świat Młodych
      Kulisy
      Szpilki
      Na Przełałaj

Czasopisma dla młodszych dzieci.
      Miś
      Świerszczyk
      Płomyk
      Płomyczek
      • lidka449 Re: czasopisma... 22.04.12, 00:04

Nowa Wies
        Radar
        Poznaj Swoj Kraj
        Kulisy
        Kraj Rad
        Zolnierz Polski
        Forum
        Tygodnik Powszechny
        Echo Krakowa
        Walka Mlodych (w srodku byly rewelacyjne plakaty)
        Gospodyni

• klara551 Re: czasopisma... 22.04.12, 23:07
          Radar i miesięcznik Ty i Ja. W tym drugim były fantastyczne przepisy,recenzje filmów których nie mogliśmy obejrzeć,wnętrza,reportaże.Wszystko z lekko rozmazanymi zdjęciami ale i tak czytało się całość. Radar drukował teksty z tłumaczeniem i nuty przebojów zachodnich.
    • lustroo Re: czasopisma... 21.04.12, 23:16
      ABC Techniki, Filipinka, Żołnierz Polski, Płomyk , Płomyczek. Świat Młodych.
      • lustroo Re: czasopisma... 21.04.12, 23:17
        Miś jeszcze kilka late temu był nie wiem jak teraz.
    • matylda1001 Re: czasopisma... 22.04.12, 00:27
      "Trybuna Ludu" - bardzo dobra gazeta, ze względu na format. Zastępowała papier pakowy.
      • lidka449 Re: czasopisma... 22.04.12, 00:46
        taak,jeszcze byl "Głos Robotniczy" :)
      • wirujacypunkt Re: czasopisma... 22.04.12, 00:47
        Trybuna Robotnicza.
        Największy nakład i własne swięto w Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie.
        Ile frykasów wówczas rzucali na niezliczonych stoiska.
        Ściągali z całej Polski najlepszych artystów i najlepsze zespoły muzyczne.
        Proletariat świętował przez dwa dni.

• lidka449 Re: czasopisma... 22.04.12, 01:18
          u nas byly festyny w parku na Zdrowiu
          i tez mozna bylo cos ciekawego upolowac :)
        • bokertov1947 Re: czasopisma... 22.04.12, 08:13
          wirujacypunkt napisał:

> Trybuna Robotnicza.
          > Największy nakład i własne swięto w Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie.

O! To pamietam do dzisiaj. W czasach "swietnosci" tego swieta, bylo to prawdziwe "ElDorado" zakupowe - zagraniczne "longi" z Elvisem (produkcja kubanska), dobra kielbasa w swiezej bulce - no z rzeczy, ktore radowaly oko i dusze "klasy robotniczej Slaska i Zaglebia".
          U mnie utkwilo to dodatkowo w pamieci, gdyz jako wtedy uczen technikum w pobliskim Stadionowi Slaskiemu Chorzowie, bralem udzial - jak i koledzy z "naszej" i innych szkol okolicy, w pokazach propagandowych na murawie stadionu.
          Z dwa tygodnie prob (fajnie, bo bylo wolne od szkoly, dobra wyzerka w przerwach - potem dobre gatunkowo T-shirty i dynamowy, oraz tenisowki. W trakcie prob mozna bylo obrzucic tych co stali przed toba kolorowa farba w proszku, ktora zaznaczone byly punkty na murawie.
          Pamietam do dzis - "budujacy wierszyk plynacy z megafonow marsjanskim glosem....maszyny turkotem turkocza...itd.(chyba towarzysza Broniewskiego).

Pozdrowienia z Tel Avivu!
    • derena33 Re: czasopisma... 22.04.12, 11:47
      A teczki w kioskach pamietacie?
      W dobie niedoborow pisma pisanego, trzeba bylo sobie taka teczke w kiosku zalozyc ze spisem pozadanych tytulow i pani kioskarka odkladala.
      W mojej teczce stalym zestawem byly:
      "Panorama",
      "Dookola swiata"
      "Przekroj"
      "Kulisy"
      "Polityka"
      "Kobieta i zycie"
      "Przyjaciolka"
      Jak bylysmy male to byl tez Mis, Swierszczyk, potem Filipinka i Swiat Mlodych

Moja rodzina bardzo byla rozczytana:)
      • artjomka Re: czasopisma... 22.04.12, 19:38
        Witam Derena33 !
        Tak jest - teczka, jak widac byla juz w tamtych czasach bardzo popularne (nietylko w SB).
        Piszesz o rozczytanej rodzinie. Rzeczywiscie w czasach nieistnienia telewizji czy internetu, czytanie bylo "in".
        No potem pomalu ranga czytanie prasy podupadla, bo jak mowil pewien satyryk plynacy przez kolejne przemiany...mnie tam nikt nie zaimponuje - ogladam telewizje!.
        Potem przyszedl internet, co doprowadzilo do tego (czytalem dzisiaj rano), ze redakcja pewnego dziennika, kometuje krytyke o niewystarczajacej informacji imprezy zorganizowanej przez ta gazete w sobote w Katowicach .....trzeba bylo czytac papierowa wersje ich gazety, gdzie opublikowano obszerna informacje o imprezie!
        Ale moze to nieuniknione skutki postepu?
        pozdrawiam!
        PS: A kto pamieta jeszcze "Horyzonty techniki"? Za "bajla" rozczytywalem sie w tym pisemku!
        • kizuk Re: czasopisma... 22.04.12, 22:04
          Prawie nieosiągalny "Przekrój",ale ten prawdziwy,Eilego z Kernem,prof.Filutkiem i Janem Kamyczkiem.I z krzyżówką z kociakiem.Jaka byłam szczęśliwa,kiedy ciotka listonoszka załatwiła mi prenumeratę Przekroju i Kuriera Polskiego.
        • firiduri Re: czasopisma... 22.04.12, 23:50
          No widzisz Artjumkanie. Horyzonty Techniki, a przecież był jeszcze Adam Słodowy i liczne przepisy jak ze szpulki zrobić odkurzacz.
          Parska, fajeczka, ogródeczek.
          • trevistas Re: czasopisma... 23.04.12, 01:19
            ABC Techniki
            Kulisy
            Skrzydlata Polska
            Radioamator i Krotkofalowiec
            i.. cos ''......Polnocy''
            • ewa9717 Re: czasopisma... 23.04.12, 09:57
              Chyba "Panorama Północy".
              A swoją drogą, to gazety i czasopisma chyba były dość tanie. W naszej teczce na pewno były 3 dzienniki: lokalny, Życie Warszawy i Express Wieczorny, poza tym Kultura, Kulisy, Przekrój, Kobieta i Życie, WTK, Przegląd Jakiśtam (?), Horyzonty Techniki, Ameryka, Brytania, dziecięce i młodzieżowe dla mnie i dla siostry,jakieś krzyżówkowe, potem moje Jazz Forum czy Literatura na Świecie...
              Jakieś pewnie z pamięci wyleciały, mnóstwo tego było, a przecież przesadnie bogaci nie byliśmy ;)
              • artjomka Re: czasopisma... 23.04.12, 13:54
                A kto przypomina sobie - chyba miesiecznik - z zalozenia studencki, w ktorym ukazywaly sie przetlumaczone przedruki z tak zwanej prasy zachodniej. Zapomnialem jego nazwy - ale wiem, ze "leciala" tam przez pare numerow "Kalevalla" - finska saga narodowa (chyba na ostatniej stronie).
                Pozdrowienia!
                PS: Dla mnie trugim takim "okienkiem" bylo spomniane przez Ewe "Jazz Forum", gdzie "lecialy" bardzo ciekawe artykuly o na przyklad dziwnym wtedy zespole z Liverpool o nazwie The Beatles.
                • ewa9717 Re: czasopisma... 23.04.12, 14:06
                  A zobacz, może sobie przypomnisz?
                  wkajt.republika.pl/malasiewicz/pisma.htm
                  Mam swojego faworyta, ale na razie zmilczę ;)
                  • artjomka Re: czasopisma... 23.04.12, 21:11
                    Witam dziewczyny!
                    Mimo podrzuconej sciagi - musze przyznac z pewnym wstydem, ze nie znalazlem tytulu.
                    Mozliwe, ze sugestia, iz bylo to czasopismo studenckie, jest tym , ze - jak to mawiaja - znajdujemy sie na falszywym parowcu.
                    Ale zabijcie mnie - nie wiem!
                    Dostac je w kioskach bylo trudno (lata druga polowa lat 60, lata 70-te), chyba ze bylo sie wieloletnim tech´zkarzem, lub mialo sie connection w MPiK'u.
                    Wiem, ze po studiach, zaczynajac "kariere" w jednym z instytutow naukowych, wymienialem to pismo z moim szefem "kolega Misiem". On dawal mi przeczytanego.....???, a ja mu przeczytane przez ojca "Le Monde" i inne czasopisma francuskie. Ojciec mial dojscie do tej prasy, poprzez konsulat francuski w Katowicach.
                    Pozdrawiam serdecznie!
                • klara551 Re: czasopisma... 23.04.12, 15:03
                  chyba to by łRadar
            • tymon99 Re: czasopisma... 25.04.12, 06:55
              skrzydlata polska istnieje i ma się nieźle.
        • tymon99 Re: czasopisma... 24.04.12, 16:29
          artjomka napisał:

> PS: A kto pamieta jeszcze "Horyzonty techniki"?

ja pamiętam. raz nawet jakąś książkę w ich konkursie wygrałem.. a dla jeszcze mniejszych bajtli były 'abc techniki'.
          • horpyna4 Re: czasopisma... 24.04.12, 17:49
            Za moich czasów smarkacze z podstawówki czytywały "Horyzonty techniki dla dzieci", taki to miało wtedy tytuł. Była to druga połowa lat 50.
    • baas1 Re: czasopisma... 23.04.12, 14:12
      W latach 80-tych kupowałam takie muzyczne czasopismo, chyba "Non stop" się nazywało, pisywał tam Mann i inni z "Trójki". Druk szary, zdjęcia szare i rozmazane, ale było. I jeszcze "Dziennik Ludowy" - własciwą gazetę się wywalało, a był kolorowy dodatek ze zdjęciami zespołów i różnych takich "gwiazd" ówczesnych. Nie wiem, czy ktoś wspominał o "Filmie"?
    • salsadura Re: czasopisma... 23.04.12, 14:28
      "Razem".
      • balamuk Re: czasopisma... 23.04.12, 17:15
        "Filim", "Teatr", "Poznaj Świat", "Poznaj swój kraj" - i "Młody Technik", który ja, genetyczna humanistka, czytałam od deski do deski.
        • trevistas Re: czasopisma... 24.04.12, 23:55
          ITD
          • artjomka Re: czasopisma... 25.04.12, 17:55
            Hi trevistas!
            Wiesz, Ty chyba masz racje - to czasopismo, o ktorym pisalem to bylo ITD (itd)!
            Pozdrowienia!
            • trevistas Re: czasopisma... 25.04.12, 23:51
              Politechnik
              Student
    • hajota Re: czasopisma... 26.04.12, 11:36
      Mam rocznik tygodnika satyrycznego "Mucha" z 1951 roku. Demoniczny Truman, Tito jako krwawy kat z toporem, "W odpowiedzi na atomy budujemy nowe domy". Bezcenne.
    • tymon99 przegląd techniczny!! 26.04.12, 23:08
      z tradycjami sięgającymi XIX wieku. ze względu na tytuł cenzura poświęcała mu niewiele uwagi. tam pierwszy raz czytałem michała ogórka, stefana bratkowskiego, jerzego żukowskiego..
      • lidka449 Re: przegląd techniczny!! 27.04.12, 00:54
        tego nie wiedzialam,przemycone tresci ciekawe :)
      • klara551 Re: przegląd techniczny!! 27.04.12, 02:10
        A nie przypadkiem Problemy ? W których i Tuwim bywał?
        • tymon99 Re: przegląd techniczny!! 27.04.12, 18:01
          nie. przez jakiś czas ukazywał się jako "przegląd techniczny innowacje", ale nic w tytule o problemach nie było.
    • mister1 Magazyn Polski 08.05.12, 01:08
      Miesiecznik Magazyn Polski, ksiazeczkowy format, trudny do osiagniecia, kosztowal chyba 8 zl.Bomba.Rarytas.
      • artjomka Re: Magazyn Polski 08.05.12, 08:17
        ...Problemy Pokoju i Socjalizmu (czasopismo dla malarzy pokojowych zaangazowanych socjalnie), czy Nowe Drogi (periodyk dla pracownikow drogowych)...:-))

A z innych branzowych czasopism przypomnial mi sie periodyk Gospodarka Materialowa. Ojciec przynosil go z biura - jak i inne czasopisma, gdy wydajnosc prasowych zasobow domowych nie wystarczala na wykonanie obowiazkowych dostaw makulatury nakaldanych na nas - dziatwe szkolna.
        Pozdrawiam
        • lisia312 Re: Magazyn Polski 11.06.12, 21:52
          w teczce mieliśmy:
          Przekrój
          Przyjaciółkę
          Kulisy
          Kobietę i Życie
          Panoramę,
          w sobotę Dziennik Zachodni i Wieczór
          dla dzieci kolejno:
          Miś, potem
          Świerszczyk