monika16551 30.08.08, 16:54 Obwinialiście kiedyś Boga za coś co złego przytrafiło się Wam w życiu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twoj_aniol_stroz Re: Wina 06.09.08, 16:33 Myślę, że znakomita większość ludzi w chwili rozpaczy takie głupoty plecie Sama kiedyś powiedziałam takie coś: "No to skoro taki jesteś, to ja mam dość, obrażam się i więcej z Tobą nie będę rozmawiać. Nie chcę Cię znać" No dobra, wiem, że to było dziecinne, ale lęk, który poczułam po wypowiedzeniu tych słów już nie był dziecinny. To był nie tylko lęk, ale też poczucie koszmarnej pustki wokoło mnie. Szybko mnie to do pionu ustawiło Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Wina 08.09.08, 09:46 Nie. Nie mowie tego przez zarozumialstwo. Zawsze w takim momencie mialem swiadomosc ze najwiecej glupot i bledow robilem JA. Odpowiedz Link
tessa18 Re: Wina 16.01.09, 20:28 Hiobowi zdarzyło się coś ,co większośc z nas nie przeżyła. Stracił dobytek ,dzieci ,zachorował . Ale nie powiedział nic niestosownego przeciwko Bogu. Czy przeciwności życiowe to kara od Boga? To absurd! W Biblii czytamy, że Bóg „miłuje sprawiedliwość” (Psalm 37:28). Przywiązuje więc ogromną wagę do tego, czy coś jest dobre, czy złe. Nienawidzi wszelkich przejawów niesprawiedliwości. Gdy w czasach starożytnych ziemia napełniła się bezprawiem, to jak wspomniano w Biblii, Bóg „bolał w swym sercu” (Rodzaju 6:5, 6). Od tamtej pory wcale się nie zmienił (Malachiasza 3:6). Obecnie także ubolewa nad ogromem ludzkich cierpień na całym świecie oraz nad niedolą poszczególnych osób. Biblia zapewnia, że On się o nas troszczy (1 Piotra 5:7). Co jeszcze nas przekonuje, że Bogu nie są obojętne cierpienia ludzi? Otóż Biblia mówi, że człowiek został stworzony na obraz Boga (Rodzaju 1:26). Przejawiamy więc dobre cechy, ponieważ On je przejawia. Czy nie jest ci przykro patrzeć na cierpienia niewinnych osób? Skoro ty przejmujesz się taką niesprawiedliwością, tym bardziej przejmuje się nią Bóg. List Jakuba 1:13: „Niech nikt, kto jest doświadczany, nie mówi: ‚Przez Boga jestem doświadczany’. Bóg bowiem nie może być doświadczany przez coś złego ani sam nikogo nie doświadcza”. A zatem nigdy nie jest On sprawcą zła, które widzimy wokół nas (Hioba 34:10-12). Owszem, pozwala mu istnieć. Jest jednak olbrzymia różnica między dopuszczeniem do czegoś a spowodowaniem tego. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Wina 30.03.09, 22:21 "Owszem, pozwala mu istnieć. Jest jednak olbrzymia różnica między dopuszczeniem do czegoś a spowodowaniem tego." - tessa18. Nie bardzo się z tym zgadzam. Świadczy o tym przekaz biblijny o potopie. To Bóg go spowodował. Zginęli nie tylko grzesznicy ale także niewinni - małe dzieci, dzieci jeszcze w łonie matek, ludzie chorzy, kalecy itd. a nawet zwierzęta, ktore przecież nie grzeszyły. Mord na astronomiczną skale. Odpowiedz Link