Dodaj do ulubionych

REKLAMY Z PRL - pamiętacie?

27.12.05, 08:57
Ja pamiętam dwie :
1. Sosów BILLY
2. Perfum ELLE i CURRARA( notabene jak na owe czasy to był szał je mieć -
podobnie jak CURRARA do dzisiaj produkowana )
Obserwuj wątek
    • klaudynka5 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 27.12.05, 10:13
      Ja pamiętam pumeksu.
      Leciało jakoś tak : "Jeśli pumeks, to tylko fluoroscencyjny firmy ....."
      • ewick1 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 10.01.06, 21:57
        Purokolor :D
    • kuba_halford Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 27.12.05, 11:04
      cereusfoto napisała:

> Ja pamiętam dwie :
      > 1. Sosów BILLY

"Sosy BILLY w kazej chwili !"

> 2. Perfum ELLE i CURRARA( notabene jak na owe czasy to był szał je mieć -
      > podobnie jak CURRARA do dzisiaj produkowana )

Taka paniena chyba z luku strzelala i facet namietnym glosem mowil
      ze "CURRARA !"
    • luccio1 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 27.12.05, 11:36
      Bodaj pierwsza reklama w telewizji:
      lekko pofalowane morze, do tego odpowiednio dobrana muzyczka, i głos lektorki:
      "morze... cisza... spokój... stałaś się! Masumi! - MASUMI firmy COTY".
    • cereusfoto Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 27.12.05, 14:24
      Aha - wydaje mi się, że w reklamie perfum ELLE występował Darek Kordek
      oczywiście z jakąś modelką. Czy mnie pamięć nie myli?
    • artischocke Re: PRUSAKOLEP :) 29.12.05, 13:01
      też chyba był...
      • kuba_halford reklama kapeluszy :) 29.12.05, 13:16
        jakis gosci pokazywali i po kolei kazdy w niby innym kapeluszu i nazwy mowili
        oczywiscie kapelusze nazywaly sie jak imiona i nazwiska wloskie. Kolesie
        przebrani w plaszcze i reklama raczej w ciemnych kolorach pewnie w zalozeniu
        mialo to byc cos jak Ojciec Chrzestny :). Dopiero mi sie to przypomnialo jak
        posta czytalem.
        • ewick1 Re: reklama kapeluszy :) 10.01.06, 21:59
          Stetson, Borsalino...
          to rodzaje kapeluszy ;) pewnei od nazwisk ich twórców ;)
          • ewick1 Re: reklama kapeluszy :) 10.01.06, 22:04
            acha i panama jeszcze była :D
      • ewick1 Re: PRUSAKOLEP :) 10.01.06, 22:00
        Wabi... nęci... zabija...
    • ewick1 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 10.01.06, 22:02
      w 89 pojachałam ze szkoły na 2 tygodnie do NRD :D
      oglądałyśmy z koleżanką ichnie śliczne reklamy jak jakieś cuda

ale NRDowskie pływaczki też były cudne, nie mogłyśmy wyjść z podziwu nad ich
      muskulaturą ;)
    • samica1 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 14.01.06, 02:21
      Teflon. Pokazywał się przed dobranocką. Pamiętam jakąś straszną czarną patelnię
      zanurzaną w zlewie.
      • zoraz Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 15.01.06, 09:13
        Tu się mówi o reklamach schyłku komuny, czynikt nie pamieta reklam sprzed tego okresu? Wiem na pewno, że dużo wcześniej reklamowane było masło roślinne. Tyle że niewile pamiętam, prócz widoku wieczka margaryny.
        Może Horpyna coś wspomni, zauważam, że pamięć ma doskonałą. Jestem pełna podziwu.
        • luccio1 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 15.01.06, 11:13
          Lata 60.: "Margaryna jak masło" (ludzie przerabiali to na: "masło jak
          margaryna").
          • horpyna4 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 15.01.06, 15:01
            No i jak zwykle naród wymyślił odpowiednie hasło: "tylko margaryna mleczna
            przeciw ciąży jest skuteczna". No ale było przecież coś innego, tylko, że komuna
            była strasznie pruderyjna i nie wszystko można było wtedy reklamować, tak jak
            teraz. Ciekawe, czy pamiętacie te napisy w aptekach i drogeriach: "ultra-gum???
            tu do nabycia". Te znaki zapytania to taka zamierzona aluzyjność, he, he.
            • tamsin Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 15.01.06, 16:06
              reklamy z czasow PRL-u to facet na plazy w Lebie, przeciskajacy sie przez stos
              cial wyciagnietych na piasku i glosno zawodzacy:
              "lody, lody, moja babcia chorowala, zjadla loda kalipso i od razu wyzdrowiala!"
              A tak nawiasem, te lody to byly robione z masy budyniowej tyle ze zamrozonej,
              to tej pory pamietam jakie to bylo niebo w gebie :-)
              • horpyna4 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 15.01.06, 17:43
                Lody Bambino też były budyniowe. Pamiętam, jak się pojawiły i jak ten smak
                różnił się od "normalnych" lodów. A reklamowano je : "Lody Bambino jedz latem
                i zimą".
                A czy pamiętacie, że początkowo wafle do lodów nie były płaskie, tylko
                wytłaczane w kształcie muszelek?
                A jak się pojawiły bambino na patyku i w papierku, to dopiero była nowoczesność,
                he, he. No i rzeczywiście sprzedawano je cały rok, a budki z lodami tradycyjnymi
                były na chłodną porę roku zamykane.
                • samica1 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 15.01.06, 19:09
                  W moich czasach (r. '72) i w moim miasteczku lody na patyku pojawiały się tylko
                  1 maja, tylko w amfiteatrze, i sprzedawane były przez dziewczyny dystrybuujące
                  je z takich przenośnych lodówek. Rarytasem były w polewie czekoladowej. Chyba
                  ze dwa razy je widziałam...:)
                  • tamsin Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 15.01.06, 19:26
                    pamietam jak bylam u mojej cioci w lecie w Olsztynie i lody na patyku w
                    papierku byly albo smietankowe albo czakoladowe. Nigdy nie bylo wyboru w tym
                    samym tygodniu, zalezy jaka dostawa byla - dowozili albo smietankowe albo
                    czekoladowe, nigdy obydwa smaki.
                    • cereusfoto Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 16.01.06, 10:06
                      No jeszcze były owocowe. A te z polewą czekolado(-podobną)wą strasznie się
                      łamały oczywiście ta polewa ).
                      • zoraz Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 16.01.06, 13:56
                        Dwa razy na przedstawieniu w jednym cyrku byłam, bo lody tam pyszne sprzedawali :).
                        Pamiętam we Wrocławiu budkę przy moście z lodamy na patyku - takimi wałeczkami wanilinowymi, pewnie też z budyniu, bo takie wodzianki jakieś, ale pyszota nieziemska, no i lody na cybulskiego - także Wrocław. Niepowtarzalne gałkowane doznanie w kilku smakach. Najpierw trzeba było odstać kolejke po żeton na loda a dopiero potem następną- po lody. W cukierni na Komandorskiej tez były niezłe.A może o był koktailbar? Nie pamiętam.
                        • tamsin Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 16.01.06, 15:52
                          bardzo dobrze pamietam te lody na Komandorskiej, tam wlasnie stalo sie po
                          zeton, i zaleznie od koloru tego zetonu, tyle galek sie dostawalo. Do wyboru
                          bylo pare smakow, z tego co pamietam to nawet byl cytrynowy i truskawkowy. Tyle
                          powietrza potrafili wbic w te lody, ze praktycznie byla to pianka truskawka lub
                          cytrynowa. Oprocz tego sprzedawali tam sok z marchwi - chyba jedyne miejsce
                          gdzie mozna takie cos kupic. W niedzieli, po kosciele, kolejki na Komandorkiej
                          byly ta niesamowicie dlugie, prawie az do skretu z nastepna ulica.
                          • horpyna4 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 19.01.06, 09:55
                            Wisława Szymborska w swoich "Rymowankach dla dużych dzieci" przypomniała reklamę
                            z czasów, "kiedy potencjalnym klientom nie zachwalano niczego, oprócz parowozów
                            i środków odszczurzających". Była to więc jedna z pierwszych reklam z PRL:

Oszczędzając pracę żony
                            Jedz gotowe makarony.

Gotowe makarony w tamtych czasach były szare w kolorze i obrzydliwe w smaku. Nie
                            dziwi więc nastawienie ludzi żyjących w tamtych czasach do wszelkich reklam -
                            wiadomo, reklamują, bo jest paskudne i nie da się sprzedać. Toteż owe makarony
                            trafiały głównie do "zakładów żywienia zbiorowego" (stołówki, bary mleczne i
                            restauracje). I dobrze pamiętam, jak to wyglądało w jadłospisie:

Rosół wołowy z MAKARONEM FABRYCZNYM.

Apetyczne, co? Nawet trochę zalatywało smarem do maszyn.
                            • tamsin Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 19.01.06, 17:14
                              zywienie stolowkowe bylo rowniez reklamowane w filmie, ktorego tytulu niestety
                              nie pamietam, ale gospodyni domowa w ukryciu przed mezem zrobila sobie kurs
                              prawa jazdy i znalazla prace, a poniewaz nie miala czasu na gotowanie obiadow,
                              przynosila w menaszkach (? nie wiem czy to poprawna nazwa takie garnki jeden na
                              drugim ktore spinalo sie raczka) i tylko troche soli i robily sie "domowe", ze
                              maz nie mogl sie pokapowac.
                              • horpyna4 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 19.01.06, 17:53
                                Był świetny felieton Wiecha, jak Gieniuchna kazała mu zrobić pranie nowoczesnym
                                sposobem z "Przyjaciółki" (gotowanie w kotle) oraz zrobić i ugotować makaron.
                                Czy ktoś pamięta, jak się to skończyło?
                                • tamsin Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 21.01.06, 02:49
                                  nie pamietam akurat tego, ale pamietam jak pojawily sie makarony dwujajeczne i
                                  czterojajeczne, no i oczywiscie rozne kawaly zwiazane z ta "jajecznoscia" :-)
                                  • horpyna4 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 21.01.06, 10:46
                                    O, tak. Przychodzi do USC "kolanko" i prowadzi ze sobą dwie "nitki". Urzędnik
                                    tłumaczy, że nie można mieć dwóch żon, na co "kolanko": - ale ja jestem przecież
                                    CZTEROJAJECZNY.
                                    • tamsin Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 21.01.06, 21:22
                                      ja znam wersje jak "makaron" zaproponowal dwom "kluskom" atrakcje w lozku,
                                      tlumaczac, ze im podola bo jest czterojajeczny.
                                      • lustroo Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 16.02.06, 13:31
                                        Pierwsza reklama, którą pamiętam: SECOL

Secollll, rękawice biologiczno-chemiczne
                                        Secol w domu, secol na działce
                                        Tyyyyyyyyyyyyylko secol :)
                                        • szua Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 17.02.06, 16:08
                                          czyzbym przeoczyla ze nikt nie wspomnial o reklamie PRUSAKOLEPu??? na prusaki
                                          oczywiscie hehe :) ja pamietam to jako pierwsza reklame w naszej TV, potem juz
                                          pamietam tylko POLLENE 2000 i proszek E, taka paste szara do czyszczenia-nie
                                          pamietam nazwy no i oczywiscie margaryne SLONECZNA ale tpo juz chyba koniec lat
                                          80/pocz 90 :)

aaa, jestem rocznik ' 78 :P

pozdrawiam !!!
                                          • negevmc Z taką pewną nieśmiałością..... 17.02.06, 17:17
                                            szua napisała:

> czyzbym przeoczyla ze nikt nie wspomnial o reklamie PRUSAKOLEPu???
                                            > pamietam tylko POLLENE 2000 i proszek E,
                                            > 80/pocz 90 :)

To rzeczywiście już koniec lat 80 tych, to już nie PRL bo tak naprawde
                                            to w PRL nie trzeba było żadnych reklam. Wprost przeciwnie - tzw prywaciarze
                                            nie chcieli się zbytnio reklamować bo to zwracło uwagę na ich "prywaciarstwo"
                                            generalnie źle widzane przez władze a i tak wszystko zawsze sprzedali.
                                            w PRL u nie trzeba było zabiegać o klienta.

Tytuł wpisu to początkowe słowa jednej z pierwszych i chyba najsławniejszej
                                            reklamy schyłkowego PRLu. Kasia Kowalska (tak głosił napis u dołu reklamy)
                                            reklamowała w niej podpaski - prawdziwa rewolucja obyczajowa !
                                            Jeszcze rok wcześniej ustawiały się kilometrowe kolejki po papier toaletowy i
                                            zwykłą watę w doatku reglamentowaną (jeden człowiek mógł kupić tylko okresloną
                                            jej ilość).
                                            • maary5 OSRAM i wszystko jasne 29.06.06, 12:02
                                              tak mówił przemiły pan Suzin reklamując żarówki (chyba)a ja nie mogłam pojąć
                                              jak reklamę takiej tresci mozna emitować,choć to już bardziej współczesne czasy
                                              były.
                                            • rjb Re: Z taką pewną nieśmiałością..... 09.10.06, 18:31
                                              nie Kasia Kowalska tylko Kasia Niekrasz ;-)))
                                              • jolunia01 Re: Z taką pewną nieśmiałością..... 25.11.06, 19:21
                                                rjb napisał:

> nie Kasia Kowalska tylko Kasia Niekrasz ;-)))

Podpaski reklamowała ponadto Anna Patrycy. Była jeszcze jedna, ale nie pamiętam
                                                jak sie nazywała
                                                • jan.kran Re: Z taką pewną nieśmiałością..... 25.11.06, 21:16
                                                  Pamiętam jak żona Niemena reklamowała w "Przekroju" rajtuzy... Jakiś średni
                                                  Gierek to był:))
                                                  Kran Starszy
                                            • mw1969 Z taką pewną nieśmiałością..... Jaka Kowalska?! 10.10.06, 00:35
                                              Macie na mysli jedna taką wicemisskę, Niekrasz Katarzynę z warszawskiego
                                              Targówka! A najbardziej przesrane miał jej młodszy brat, bo miejscowe chłopaki
                                              nadali mu ksywę ALWAYS, eeech, takie czasy...
                                              P.S. A jej mamusia to też była niezła laska! Kiedy ubrana w milicyny mundurek
                                              sterowała ruchem ulicznym pod warszaska Rotundą, to zagapieni na jej nogi
                                              nieraz kierowcy kolizje powodowali...
                                  • langston Wiekszosc z tych "firm polonijnych" to UBkistan 10.10.06, 02:21
                                    www.michalkiewicz.pl/ncz_07-10-2006.php
                              • autumna Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 07.03.06, 15:53
                                > przynosila w menaszkach (? nie wiem czy to poprawna nazwa takie garnki jeden na
                                > drugim ktore spinalo sie raczka)

To są "trojaki". A film - "Irena, do domu".
    • syrioosh Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 11.03.06, 00:05
      Przypomniały mi sie dwie reklamy pierwsza plynu do akumulatorow BATERVIT chyba
      tak sie nazywal. Drugim produktem reklamowanym byl preparat, ktory mial
      zapobiegac przebijaniu detki. Niestety nazwy tego "cudownego" specyfiku nie
      pamietam.

Pozdrawiam
      • tamsin Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 12.03.06, 04:17
        przypomniala mi sie reklama typowa z PRL-u: jestem w sklepie rybnym,
        wlasnie "rzucili" kotlety rybne i jakies sledzie, kolejka stoi cierpliwie, jest
        moja kolej - pytam pania, czy kotlety sa świeże? Co na to niesamowiecie
        uprzejma pani ekspedientka, przerzuwajac ostani kawalek: o tak przepyszne, jem
        te kotlety caly dzien!
        • horpyna4 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 12.03.06, 10:57
          He, he, ale to jedzenie przez ekspedientki uwiarygodniało jakość produktu.
          Pamiętam, jak się kiedyś skusiłam na kiełbasę na gorąco w wagonie barowym w
          pociągu (nie lubię kiełbasy, zwłaszcza na gorąco) tylko dlatego, że barmanka
          wcinała ją z wielkim apetytem. I rzeczywiście była całkiem dobra. Pewnie
          dlatego, że pociąg był relacji Trzebiatów - Rzeszów i kiełbasa raczej nie
          pochodziła z Warszawy. Bo za tamtych czasów stolica przodowała w jak
          najoszczędniejszej produkcji wędlin. Im dalej od Warszawy, tym mniej było
          różnych "wynalazków".
      • autumna Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 13.03.06, 15:34
        O rany, pamiętam. Rodzinka jedzie pełnym gazem, zdaje się, że zaśnieżoną drogą, i synek pyta "A co by się stało, gdyby nam teraz pękła opona". A któreś z rodziców odpowiada "Nie martw się, synku, mamy w oponach super-takon".
      • mw1969 Masz na myśli "Super Tacon" 10.10.06, 00:38
        Reklamowano toto w postaci puszki z wężykiem, któy podłączano przez wentyl do
        przebitej opony - psik-psik do środka, i dętka/opna załatana...
        Nawet ludzie sie swego czasu nabijali, że na 100% bezpieczny stosunek płciowy
        zapenią 2 prezerwatywy i Super tacon... hehehehehe
    • autumna Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 13.03.06, 15:37
      Ach, a herbatki Paracelsus pamiętacie? Krażyło potem hasło "rano wypijesz, wieczorem nie żyjesz".
    • merlotka30 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 08.04.06, 07:19
      Ja mam traumatyczne przezycia z reklama.
      Bo pumeks Purocolor, to sie zaczynal taka skrzynia co sie skrzypiaca otwierala,
      jakos tak przed kinem nocnym, no to ja juz posrana, ze to ten horror juz, a to
      pumeks.
      Natomiast prusakolep tak mnie zakrecil (chyba jakis przekaz podprogowy, hihi)
      ze ostatnie kieszonkowe wydalam na to cudo. Przekroilam na pol (zeby na dwa
      razy starczylo?!) i napawalam sie li i jedynie, prusakow zlapanych: 0.
      • kierowca_bombowca3 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 08.04.06, 14:52
        Maja - twoje masło
        Mintaj - twoja ryba
        Kurwa - twoja mać
        • weisefrau Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 01.09.06, 17:03
          Kergulena - Twoja ryba
          Margaryna - Twoje masło
          i dalej j.w.
    • picquick Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 29.06.06, 01:05
      1.Wózki widłowe ZREMBu zawsze na czasie

2. Jeśli pumeks to tylko fluorescencyjny z firmy purokolor

3. Nie widzę, nie widzę, nic nie widzę - i nie zobaczysz, dopóki nie kupisz
      zestawu do odbioru TV satelitarnej w firmie Arko (abo jakoś tak) :))))

:)))))))))))))))))
      • cereusfoto Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 29.06.06, 08:47
        Yes,yes,yes!
      • meduza7 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 29.06.06, 09:44
        > 1.Wózki widłowe ZREMBu zawsze na czasie

picquick, jak możesz przekręcać kultową reklamę! to byla Oferta Zrembu zawsze
        na czasie! ;))))
        • picquick Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 29.06.06, 15:21
          hehe - jeśli tak to błagam o wybaczenie :)))
          Cóż dawno to było :))))))))))))
      • monique251 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 30.06.06, 21:49
        I nie zobaczysz dopóki nie kupisz.... doskonale pamiętam. nawet końcówkę: Arko,
        Koszykowa (niestety numer Koszykowej mi się już ulotnił)
        cudowne
    • moniska01 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 29.06.06, 20:53
      pierwsza reklama w TV jaką pamiętam to Prusakolep.
    • e.giza Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 19.07.06, 22:43
      Oferta Zrembu zawsze na czasie- wózki widłowe...
      Widzisz- nic nie widzę- i nie zobaczysz, dopóki nie kupisz zestawu do odbioru
      telewizji satelitarnej firmy Arkon, Warszawa ul. Koszykowa 33 (chyba taki nr??)
    • zuzialalkanieduzia Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 21.07.06, 19:00
      Wlasnie ostatnio mi sie przypomniala jedna reklama, ale to bylo raczej juz po
      PRL-u, zaraz jak nastaly przemiany, o ile odbrze pamietam. Byla to guma do
      zucia Wrigley i leciala piosenka:

...wrigley spearmint gum, gum, gum
      wrigley spearmint gum, gum ,gum
      • mw1969 Guma Wrigley... 10.10.06, 00:41
        A prosty lud prerabiał: "Łyknij spermy gram, gram, gram..." (sorki, jeśli się
        niechcący powtórzyłem)
    • troll29 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 12.08.06, 17:37
      ot cos takiego wygrzebalem w sieci :

www.smog.pl/wideo/3082/kapelusze_polkap/
      www.smog.pl/wideo/3081/reklama_dlugopisow/
      www.smog.pl/wideo/2817/pollena_2000/
      www.smog.pl/wideo/2229/prusakolep/
    • zza_krzaka cukier krzepi!!! 14.08.06, 22:49
      Wańkowicza i dalszy ciąg też chyba jego

- wódka lepiej

:)
      • horpyna4 Re: cukier krzepi!!! 15.08.06, 15:38
        Ale ten "cukier krzepi" to Wańkowicz chyba popełnił jeszcze przed wojną?
        • nolwen58 Re: cukier krzepi!!! 15.08.06, 18:42
          taaa pamietam masowe wykupywanie tegoz cukru, maki i masla, co do reklam to
          jarza mi sie radiowe cos o orsie na raty i jakis tam eldom, no i w prasie pt.
          Przyjaciolka - globulki zet dla pan zreszta, i chyba proszek IXI, firma
          kosmetyczna LECHIA tez sie produkowala
        • zza_krzaka Re: cukier krzepi!!! 15.08.06, 21:11
          horpyna4 napisała:

> Ale ten "cukier krzepi" to Wańkowicz chyba popełnił jeszcze przed wojną?

chyba tak, ale ja powojenna jestem i z po wojny dopiero znam;)
          :)
    • nolwen58 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 15.08.06, 19:45
      aha przewaznie reklamowany towar to byl szajs , ktorego nikt nie chcial kupowac
      • horpyna4 Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 01.09.06, 20:50
        To akurat nie zmieniło się.
    • langston Wiekszosc z tych "firm polonijnych" to UBkistan. 10.10.06, 02:22
      www.michalkiewicz.pl/ncz_07-10-2006.php
    • babiana Re: REKLAMY Z PRL - pamiętacie? 12.11.06, 00:09
      Pamietam reklame PZU - przezorny zawsze ubezpieczony,
      reklama masla roslinnego - w podrozy tylko kanapki z maslem roslinnym
      reklama Fiata 126p w telewizji - 2+3 i ladowala sie do niego cala rodzina i
      jeszcze walizki, torby, ze niby taki pojemny jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka