imagiro 07.02.07, 23:39 a Skaldowie a Trubadurzy a Niebiesko-czarni a Czesiek ? Pokazcie mi teraz takich muzykow ?????????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
letalin Re: Czerwone Gitary i muzyka tamtych lat ... 08.02.07, 13:31 Zostało mnóstwo płyt,a ci co żyją jeszcze nagrywają! Reedycje na CD są na szczęście w kaźdym sklepie płytowym i internetowym. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Czerwone Gitary i muzyka tamtych lat ... 08.02.07, 18:42 Miałem kiedyś drugiego longa "Cz.G." ("Stracić kogoś..." - piosenka napisana przez Krajewskiego na śmierć Matki, "Jestem malarzem nieszczęśliwym", "Pierwszy bal", "Wędrowne gitary"... - innych tytułów nie pamiętam, choć melodie słyszę, gdy tylko zamknę oczy). Pamiętam oczywiście "Takie ładne oczy" - wygrały festiwal opolski w r. 1968 (nie wiem, czy pierwszą nagrodę). Początkowi I klasy liceum towarzyszyły: "Biały krzyż", "Żagle" ("kiedy wrócą ptaki do mazurskich gniazd..." itd.). W połowie lat 80. była płyta z wyborem najlepszych utworów - tym sposobem odświeżyłem sobie "Spacer dziką plażą", "Historię jednej znajomości", "Nie mów nic" (nie mów że Twoja miłość trwa, dobrze wiem, dobrze wiem, co to miłość prawdziwa...). Odpowiedz Link
imagiro Re: Czerwone Gitary i muzyka tamtych lat ... 08.02.07, 20:19 stop ! bo mnie cos zadusi .... kurna, gdzie te slodkie czasy ? Odpowiedz Link
luccio1 Re: Czerwone Gitary i muzyka tamtych lat ... 29.03.07, 21:24 Nie mów nic, Nie mów że Twoja miłość trwa. Dobrze wiem, Dobrze wiem, co to miłość prawdziwa: Gorące pocałunki i zaklęcia, Westchnienia, które płyną z głębi serca... - Nie mów nic, nie mów, że Twoja miłość trwa. Nie mów nic, Nie mów że Twoja miłość trwa. Dobrze wiem, Dobrze wiem, co to miłość prawdziwa; Nie zwiodą mnie uśmiechy ni zaklęcia, Gdy na dnie pocałunków braknie serca... - Nie mów nic, nie mów, że Twoja miłość trwa! (...) Daj dłoń, Daj dłoń, przytul się... Odpowiedz Link
luccio1 Stracić Kogoś... 04.04.08, 18:24 Tylko Tobie mogłem oddać wszystko. I z Twego spojrzenia tyle lat czytałem życia prawdę. Tylko Tobie mogłem wyznać wszystko. O pierwszej miłości, wszystkich snach... wiedziałaś Ty, nikt inny! Ty mi raz wskazałaś moją pierwszą gwiazdę. Ty umiałaś poznać szyfry moich marzeń, pragnień, złudzeń... dziś jeszcze widzę Twoje mądre oczy i słyszę głos, zawsze czuły... byłaś dla mnie najwierniejszym przyjacielem... Gdzieś w sercu głęboko czuję ból: straciłem Ciebie, Matko! Odpowiedz Link
babiana Re: Czerwone Gitary i muzyka tamtych lat ... 13.02.07, 13:16 Tutaj mozecie sobie posluchac. pitrus.homestead.com/music1.html Niemien, gdyby nie jego angielski, na pewno zrobilby kariere swiatowa. Odpowiedz Link
luccio1 No To Co 13.02.07, 14:34 Grupa "No To Co" - jej pierwsza(?) duża płyta "Nikifor". Otwierała tytułowa piosenka ("Na wyblakłym papierze Malowane anioły, Święci Pańscy w pokłonach Pochylają swe głowy..."); potem: "Na żadnej mapie nie znajdziesz mego miasta, jest za maleńkie, by nazwę jego znać...", potem coś, czego nie pamiętam (płyty już nie mam); na drugiej stronie najpierw wiązanka melodii ludowych, później "Wszyscy mówli jej Lili Bo każdy na pewno Ją znał; Sorzedawała kwiaty w kwiaciarni, O każdej porze dnia..."; później: "Wiosną wszędzie ujrzysz Kwiaty we włosach dziewczyny, Nie tylko przecież w San Francisco; Ludzie kochają słońce i kwiaty Nie tylko w San Francisco...", wreszcie "Z tamtej strony lądu jedzie ghłop na drągu Baba na łopacie - dawaj panie bracie!" i na sam koniec: "...Wstęgą dróg, miedzą pól złoconych, Wąską ścieżką poprzez czas; Po ten kwiat, po ten kwiat czerwony Skoro przyszedł na to czas..." (to przerabiano na: "na ten Zjazd, na ten Zjazd czerwony, skoro przyszedł na to czas" - utwór był popularny jesienią 1968, akurat podczas V Zjazdu PZPR). Odpowiedz Link
quba Re: No To Co 23.03.07, 15:54 Na wyblakłym papierze > Malowane anioły, > Święci Pańscy w pokłonach > Pochylają swe głowy..."); Jakos tak to było, prawda? (...)Święci pańscy z pokorą pochylają swe głowy w dali góry a na nich las zielony majowy kościół z wieżą wysoką rozdzwonily się dzwony dzwony dzwonią i dzwonia śpiew ich słychać daleko cichnie w wolnej przestrzeni i zamiera nad rzeką Odpowiedz Link
luccio1 Re: No To Co 27.03.07, 20:46 Gdy noc otuli Najpiękniesze z miast, Dachy kamienic W kapleluszach z gwiazd. Zaraz ze zmierzchem Zasypia stary park. Gasną światła. W kawiarniach cichnie gwar. Wierzcie mi: ja kocham moje miasto! Miasto, gdzie nie byłem już od lat... Wierzcie mi: ja kocham moje miasto! Może kiedyś powrócę jeszcze tam... Na żadnej mapie Nie znajdziesz mego miasta. Jest za maleńkie, By nazwę jego znać. W wąskich uliczkach Latarnie świeca jasno... Może kiedyś powrócę jeszcze tam! (To było zaraz za tytułową piosenką "Nikifor"). Odpowiedz Link
babiana Re: Czerwone Gitary i muzyka tamtych lat ... 13.02.07, 15:50 Przed ta zwrotka ze wstega szos to bylo jeszcze to: Żołnierz dziewczynie nie skłamie Może nie wszystko jej powie Żołnierz zarzuci broń na ramię Wróci to resztę dopowie Wstęgą szos, miedzą pól złoconych Krętą ścieżką poprzez las Po ten kwiat, po ten kwiat czerwony Skoro przyszedł na to czas Po ten kwiat, po ten kwiat czerwony Skoro przyszedł na to czas niektorzy spiewali: zarzuci czolg na ramie. No to co za te piosenke otrzymali chyba nagrode zlotego pierscienia na festiwalu piosenki zolnierskiej w Kolobrzegu.Poza tym gral tam taki przystojny wysoki brunet. Nie pamietam juz jak sie nazywal. No i Wojtek Korda tez byl niczego sobie(chyba z Niebiesko-czarnych). Spiewal odkrywcza piosenke, ze na betonie kwiaty nie rosna. Odpowiedz Link
babiana Re: Regina Pisarek i muzyka tamtych lat ... 13.02.07, 15:55 Spiewala: "Nie warto bylo z losem sie droczyc, klamaly usta, klamaly oczy..." Odpowiedz Link
luccio1 Skaldowie 13.02.07, 19:20 "0.20" ("Dwadzieścia minut po północy"): Wielka Cisza tu mieszka - Nie możesz zabrać nic. Wielka Cisza tu przyszła - Za Tobą zamknie drzwi; Wielka Cisza tu mieszka - Zegar niech stanie dzisiaj. Wielka Cisza w Twych uszach: Gdzie Twój głos? Gdzie Twój płacz? Gdzie Twój krzyk?!! (tę piosenkę napisali po wypadku samochodowym, który mieli w drodze do Bydgoszczy, chyba w r. 1968 - samą piosenkę pamiętam z r. 1969, akurat kiedy kończyłem podstawówkę, a zaczynałem liceum). Z innych Ich rzeczy pamiętam "Sady w obłokach" - i oczywiście "Malowany Dym", "Króliczka", "Medytacje wiejskiego listonosza", "Jeszcze przed chwilą byłaś u mnie..." Odpowiedz Link
luccio1 Re: Skaldowie 24.03.07, 20:59 Spójrz, Miła, płyną chmury. Czy będzie dziś pogodny dzień? Zaświeci nam słońce Gdy mi powiesz to, co wiem. Spójrz jeszcze wyżej Gdzie lśni słoneczny, jasny świat! Dla Ciebie wszystkie kwiaty, Dla Ciebie wszystkie kwiaty, Dla Ciebie wszystkie kwiaty Na ziemię rzuca maj! Twe oczy mówią: kocham! Błękitne jasne oczy Twe; I niebo jest blisko Gdy Ty jesteś blisko mnie... "Sady w obłokach". Były chyba na Ich drugiej płycie. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Skaldowie 27.03.07, 20:49 Było też Ich coś takiego: Jeszcze przed chwilą byłaś u mnie, I nic się nie zmieniło tu (...) I zostawiłaś trochę ciszy, Którą rozumiem tylko ja. A ona stoi w mym pokoju, A ona Twoje rysy ma... To była chyba pierwsza płyta - pierwszy utwór na drugiej stronie... Odpowiedz Link
daria45-net Re: Skaldowie 16.04.08, 03:14 Zapomnialam jak sie nazywala piosenkarka ktora byla bardzo lansowana. Spiewala min. "nie z kazdej maki bedzie chleb" spiewala basem wymawiala l jak przedwojenna aktorka i byla bardzo nie wyjsciowa, delikatnie mowiac. Bardzo byla wychwalana a ja nie moglam jej sluchac bez odrazy. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Skaldowie 16.04.08, 15:35 daria45-net napisała: > Zapomnialam jak sie nazywala piosenkarka ktora byla bardzo > lansowana. Spiewala min. "nie z kazdej maki bedzie chleb" spiewala > basem wymawiala l jak przedwojenna aktorka i byla bardzo nie > wyjsciowa, delikatnie mowiac. Bardzo byla wychwalana a ja nie moglam > jej sluchac bez odrazy. Joanna`Rawik, piękny głos, uwielbiałam jej "Romantyczność". Odpowiedz Link
luccio1 Trubadurzy 13.02.07, 19:52 Znamy się tylko z widzenia, A jednak lubimy sie trochę. Przez ulicę szeroką jak rzeka Zaglądamy sobie do okien. Już wiem, że masz oczy niebieskie, Że lubisz wieczory i kwiaty. A gdy czasem zanucisz piosenkę, Twój głos pomaga mi marzyć. Marzenia jak ptaki szybują po niebie. Na pewno potrafię wśród nich znaleźć siebie. I wierzę, że kiedyś odgadniesz z mych marzeń Że chciałbym się z Tobą zobaczyć naprawdę... Odpowiedz Link
luccio1 Re: Trubadurzy 28.03.08, 17:23 Napisz, proszę, chociaż krótki list, choć tak krótki, jak noc! Nie, nie odmówisz chyba tego mi i obiecasz mi to. Napisz, proszę, chociaż kilka słów, o miłości nie pisz nic! Każde słowo zmienię w uśmiech Twój! Proszę tylko o list. Zimą spojrzę na kwiaty które dałeś mi dziś! Powiem sobie i światu: Zakochani - to my! Odpowiedz Link
daria45-net Re: Trubadurzy 16.04.08, 03:19 luccio1 napisał: > Napisz, proszę, chociaż krótki list, > choć tak krótki, jak noc! > Nie, nie odmówisz chyba tego mi > i obiecasz mi to. > > Napisz, proszę, chociaż kilka słów, > o miłości nie pisz nic! > Każde słowo zmienię w uśmiech Twój! > Proszę tylko o list. > > Zimą spojrzę na kwiaty > które dałeś mi dziś! > Powiem sobie i światu: > Zakochani - to my! To spiewali Trubadurzy?????? Ja pamietam, ze spiewala to Halina Frackowiak Odpowiedz Link
luccio1 Czerwono-Czarni 13.02.07, 21:33 i ich Msza Beatowa - odegrana po raz pierwszy w Leśnej Podkowie u ks. Leona Kantorskiego. Też była nagrana na płytę, też tę płytę kiedyś miałem. Pamiętam stamtąd majestatyczny Psalm 92(?) w Ich wykonaniu: Rzeki się podnoszą, Panie, Boże nad wiekami; Rzeki szum podnoszą, Panie, Boże nad wiekami. Nad głos wód mocniejsze, Panie, Boże nad wiekami, Twoja Moc i Panowanie, Boże nad wiekami. Pan rzekł do Mnie: Tyś mym Synem, Jam dziś Ciebie zrodził. Nie opuści rzeka brzegu, Słowo nie przeminie; Nie ucichnie rzeka w biegu, Słowo nie przeminie. Słowo Boga jest Człowiekiem, Słowo nie przeminie; Będzie z nami po wiek wieków, Słowo nie przeminie. Albo - równiez stamtąd - pieśń na Komunię św.: Płonie gwiazda nad Betlejem, Nad Betlejem uśmiech Boży. Płonie gwiazda nad Betlejem, Boga Bóg w ofierze złożył. Pokój ludziom dobrej woli, Uśmiech Boga Przedwiecznego; Pokój ludziom dobrej woli, Pokój dla Bliźniego Twego! Boga Bóg w ofierze złożył, Dał w ofierze ludzką ręką. Boga Bóg w ofierze złożył, Gwiazdę złożył uśmiechniętą. Pokój ludziom dobrej woli, Uśmiech Boga nad sercami; Pokój ludziom dobrej woli - A Betlejem to my sami! Pokój ludziom dobrej woli, Uśmiech Boga Przedwiecznego; Pokój ludziom dobrej woli, Pokój dla Bliźniego Twego! Odpowiedz Link
luccio1 Coś, co kocham najwięcej 16.02.07, 14:52 - w tej piosence Czesława Niemena były słowa: "...dom, dalej rzeka i las; a za lasem rosną kwiaty, których już dawno nie ma...". Przez lata tylko tyle wolno mu było powiedzieć pełnym głosem o domu rodzinnym. O tym powiedział dopiero w wywiadzie nagranym krótko przed śmiercią. Aleksander Wyżycki z Wasiliszek nad Niemnem, niedaleko Nowogródka. Rodzina zrazu wybrała pozostanie na ojcowiźnie, w przekonaniu, że "Polska musi prędzej czy później wrócić". Ale nie chciała wrócić, a dzieci dorastały - w r. 1958 dali za wygraną i wyjechali "na zachód". Mówił, że gdyby został, jego talent wsiąkłby w ziemię (chyba, że zdecydowałby się być piosenkarzem sowieckim śpiewającym po rosyjsku). I mówił też, że kiedy po latach, już po rozpadzie ZSRR, był we wsi rodzinnej, nakręcił film wideo - i zaraz go skasował. I jeszcze moje drugie wspomnienie: "Mam tak samo jak Ty miasto moje, a w nim najpiękniejszy mój świat..." - pamiętam, jak słuchałem tej piosenki w programie I Polskiego Radia (audycja "Z archiwum muzycznej Jedynki" - wówczas w każdy dzień powszedni o 10.45) - w styczniu 1996, będąc we Lwowie. Odpowiedz Link
luccio1 Za późno jest już... 04.03.07, 15:28 Przychodziłeś, Grałeś w szachy z moim Bratem, W przedpokoju wisiał Twój stary płaszcz... A teraz za późno jest już, Za późno jest już, za późno jest już Na miłość ze szkolnych lat! Pamiętam zielony sad, Żabą mnie straszyłeś... To śpiewała Sipińska. Pamiętam tę piosenkę z zimy 1969/70 - w sam raz moja I klasa liceum. Odpowiedz Link
luccio1 Muzyka lat trochę dawniejszych... 10.03.07, 16:44 Mam jeszcze w uszach piosenkę: Niełatwe są takie rozstania Na dworcach małych miasteczek. Niełątwe są takie rozstania, Coś w gardle ściska i piecze. Konduktor dał znak do wsiadania I para buchnęla na peron... Niełatwe są takie rozstania! Na pewno, na pewno... To był rok 1965 albo 1966. Dwa lata, albo rok przed pierwszą płytą "Czerwonych Gitar" ("Nie zadzieraj nosa..."). A w r. 1968 wyszła płyta (long play średnicy 30 cm): "Prywatka u Bożeny" - tradycyjna muzyka taneczna grana przez orkiestrę - m.in. "Cisza", a tam długie solo trąbki... Odpowiedz Link
luccio1 Re: Muzyka lat trochę dawniejszych... 24.03.07, 21:06 Przynoszę Tobie siedem czerwonych róż, Z miłosną pieśnią - siedem czerwonych róż! Za każdy dzień po jednej róży weź, I wraz z różami przyjm tę pieśń! Za siedem zmierzchów - siedem czerwonych róż, Za siedem świtów - siedem czerwonych róż; Za słońca blask - szczęście, co płonie w nas! Za miłość - siedem róż!!! To śpiewał Tadeusz Skrzypczak - jeszcze w połowie lat 50. Piosenka była na pierwszej płycie ("czwórka" na 45 obrotów), którą w r. 1960 inaugurowaliśmy adapter... Odpowiedz Link
wierzba_b Re: Czerwone Gitary i muzyka tamtych lat ... 30.05.07, 23:23 Oj, rzewnie sie zrobiło... A może ktoś z Was pamięta, kto śpiewał to: Biała, maleńka chusteczka mokra już była od łez kiedy na wojnę z mego miasteczka jechałem gdzieś w świata kres czy tu, czy tam po świecie błąkam sie sam i tylko małą, białą chusteczkę jako pamiątkę dziś mam... Odpowiedz Link
maary5 Re: Czerwone Gitary i muzyka tamtych lat ... 31.05.07, 17:36 Biała, maleńka chusteczka....A nie chodzi Ci przypadkiem o "Małą błekitną chusteczkę" w wykonaniu Foga ? Odpowiedz Link
luccio1 Re: Czerwone Gitary i muzyka tamtych lat ... 27.03.08, 20:47 Pierwszy adapter (dopinany do radia) w domu, pierwszy long-play na 33 1/3 obrotu, średnicy 25 cm - rok 1960 - Sława Przybylska: "Pamiętam, była jesień, mały hotel <Pod Różami>, pokój numer osiem. Staruszek portier z uśmiechem dawał klucz. Na schodach niecierpliwie całowałeś po kryjomu moje włosy... Czy więcej złotych liści było czy Twych pieszczot, Miły, dzisiaj nie wiem już. Odszedłeś potem nagle. Drzwi otwarte liść powiewem wiatru padł mi do nóg. I wtedy zrozumiałam: coś się kończy, pożegnania czas już przekroczyć próg! Kochany, wróć do mnie, ja tęsknię za Tobą, i niech rozstania, Kochany, nie dzielą nas już! Pociągi wstrzymać! Niech nigdy już listonosz Twych listów nie przynosi pod hotelik <Róż>! Pamiętam, była jesień, pokój numer osiem, korytarza mrok... Już nigdy nie zapomnę hoteliku <Pod Różami> choć już minął rok! Odpowiedz Link
luccio1 Re: Czerwone Gitary i muzyka tamtych lat ... 27.03.08, 21:33 Oczywiście, muzyka towarzysząca Sławie Przybylskiej - to była orkiestra Stefana Rachonia; zaś autorem części muzycznej utworu był Władysław Szpilman... Odpowiedz Link
woman-in-love Pamiętasz, była jesieę - Kompozytor 29.03.08, 14:59 Muzykę do tej piosenki skomponował Lucjan Kaszycki, najpierw jako utwór instrumentalny, potem dołozono tekst ( nietypowa procedura) Pozdrawiam! i włączam forum do Ulubionych :-) Odpowiedz Link
luccio1 Czy ktoś pamięta słowa? 27.03.08, 22:41 Była na początku lat 60. piosenka, której refren zaczynał się od słów: "Opadnie w sadzie czereśniowy kwiat...". Śpiewał głos kobiecy - nie pamiętam kto. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czy ktoś pamięta słowa? 27.03.08, 22:55 Czy nie Sława Przybylska własnie? Zanucę, ale słów nie pociągnę. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Czy ktoś pamięta słowa? 27.03.08, 23:02 Płyta z tą piosenką ("czwórka" na 45 obrotów) była w domu bardzo krótko. Zdaniem Mamy była pofałdowana i nie nadawała się do słuchania z tego powodu (ja żadnych specjalnych wahań wysokości dźwięku, jak pamiętam, nie słyszałem) - bardzo prędko wymieniła ją na inną ("Kaczuszka i Mak" oraz jeszcze trzy inne utwory w wykonaniu Wojnickiego). Dlatego tak mało zapamiętałem. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Czy ktoś pamięta słowa? 19.07.09, 16:51 Znalazłem! chomikuj.pl/Borsalino/Galeria/Muzyka/Wspomnie*c5*84+czar/Marta+Mirska Tylko przełączyć z Marty Mirskiej (przez którą wchodziłem na stronę) na Sławę Przybylską - a pod nią jest na s. 2 ta właśnie piosenka - pod tytułem: "Kiedy kwitną czereśnie": Świat cały poweselał dziś, obwieszcza wiosnę kwiatów woń. Drży w dłoni Twojej świeży liść, gdy tulisz, Miły, usta doń. Opadnie w sadzie czereśniowy kwiat. Pocałuj jeszcze, przytul znów! Nim wszystkie kwiaty wiatr postrąca, zanim braknie czułych słów... Zbyt krótko w naszych sercach wiosna trwa. Strącone kwiaty kruszy czas. Więc, aby wyznań Twoich wiatr nie rozwiał, powtórz wszystko jeszcze raz! Ach, powtórz wszystko jeszcze raz! Odpowiedz Link
snoo-per Re: Czy ktoś pamięta słowa? 18.08.14, 22:20 W tej piosence była jeszcze jedna zwrotka. Jej słowa pamiętam ze słuchania Sławy Przybylskiej w latach 60-tych. Nistety nie ma jej w późniejszych nagraniach. Oto ona: Kwitnący czereśniowy sad Niech nam otworzy baśni sto, Niech nam otworzy nowy świat Dostępny dotąd tylko snom. Odpowiedz Link
snoo-per Re: Czy ktoś pamięta słowa? 18.08.14, 22:26 W tej piosence była jeszcze jedna zwrotka. Jej słowa pamiętam ze słuchania Sławy Przybylskiej w latach 60-tych. Niestety nie ma jej w późniejszych nagraniach. Oto ona: Kwitnący czereśniowy sad Niech nam otworzy baśni sto, Niech nam otworzy nowy świat Dostępny dotąd tylko snom. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Czy ktoś pamięta słowa? 20.08.14, 18:51 Piosenka żołnierska w Kołobrzegu: Smok żelazny, zły syn wojny, śmiercionośny, niespokojny.... matkom dzieci kradł? Nie mogę znaleźć kto to śpiewał i jakie są dalsze słowa. Będę wdzięczna . :) aga Odpowiedz Link
luccio1 Heliosi 28.03.08, 17:15 Była taka grupa z końcem lat 60. Właściwie było o nich słychać tylko dzięki piosence - przeróbce piosenki ludowej(?): "Płynie Wisła, płynie od najdalszych stron. Kupię Ci gościniec gdy zostaniesz mą, dziewczyno, kupię Ci gościniec gdy zostaniesz mą! Na zielonej wierzbie rosną gruszki dwie. Zerwę je dla Ciebie gdy pokochasz mnie, dziewczyno, zerwę je dla Ciebie gdy pokochasz mnie! Ale Ty mnie nie chcesz, nie chcesz nawet znać. Pewnie zamiast serca zimny kamień masz, dziewczyno pewnie zamiast serca zimny kamień masz!" Chyba oni śpiewali też: "Wysokie płoty tato grodził..." Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Heliosi 28.03.08, 18:19 heliosi i ponadczasowy edziu hulewicz ponadczasowy z powodu okularow w podobnych smigala yoko ono dzisiaj tez sa w modzie;) pzdr. Odpowiedz Link
luccio1 Piotr Szczepanik 28.03.08, 19:06 Noc z nieba już gwiazdy zmazała i ranek się budzi ze snu. Od dziś będziesz długo znów sama, a mnie będzie brak Twoich słów. Więc żegnaj już, żegnaj, Kochana! I nie płacz! Wiesz, na mnie już czas. Nim statek się z portu oddali, pocałuj mnie, proszę, choć raz! O jedno chcę tylko Cię prosić: czy będzie Ci dobrze, czy źle, przyrzeknij, że nigdy nikogo nie będziesz tak kochać, jak mnie! A jeśli już kogoś pokochasz, przypomnij ostatni nasz dzień. Posyłaj choć puste koperty. Chcę wierzyć, że wciąż kochasz mnie! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Piotr Szczepanik 28.07.09, 17:22 jacklosi napisał: > Jaśniejsza strona. Nawet jeśli, to krótka. A potem głosu nie starczyło, a P.Sz. nadal spiewał. Poza tym, jak napisał ktoś niżej: de gustibus... Odpowiedz Link
luccio1 Toni Keczer 28.03.08, 19:19 Miałem jego "czwórkę" wydaną w r. 1964 - piosenka z "Rio Bravo" i jeszcze trzy inne. Z jednej z tych "innych" zapamiętałem fragment: "...nie pomoże celne oko, nie pomoże żaden fart, gdy na pasie wisi z boku grat - pistolet śmiechu wart!" Odpowiedz Link
luccio1 Dzisiaj, jutro, zawsze... 28.03.08, 19:37 Dzisiaj, jutro, zawsze będę Cię kochać tak, kochać tak, chociaż moja miłość jest Ci nie w smak Kochana! Dzisiaj, jutro, zawsze będę Ci humor psuć, humor psuć, choćbyś drzwi zamknęła nawet na klucz. Magnetofon wezmę z sobą i przed drzwiami będę grać, a na schodach będę tańczyć solo charlestona... Dzisiaj, jutro, zawsze będę Cię złościć tak, złościć tak, kochać mnie nie chciałaś - to teraz masz! Oczywiście Bogdan Łazuka, rok 1963. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Dzisiaj, jutro, zawsze... 28.03.08, 19:59 A kto pamięta młodą, szczupłą Danutę Rinn w duecie z Bogdanem Czyżewskim? Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Dzisiaj, jutro, zawsze... 28.03.08, 20:22 pamietamy energiczna pare i przeboj koncertow zyczen "Wszystkiego najlepszego":) bardziej stonowany byl duet Ike i Tina Framerowie ;) pzdr. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Dzisiaj, jutro, zawsze... 28.03.08, 20:35 horpyna4 napisała: > A kto pamięta młodą, szczupłą Danutę Rinn w duecie z Bogdanem > Czyżewskim? Żeby choć raz spadł z nieba księżyc wprost do naszych rąk, niby w srebrze czekoladka żeby spadł; żeby choć raz móc wszystkie kwiaty zerwać z wszystkich łąk... Dla chcącego, wierzcie, to nietrudna rzecz: żeby coś osiągnąć, trzeba tylko chcieć! Lecz kto chciałby czekać aż się spełni cud, długo czekać by mógł! (Niestety nie pamiętam całości). Odpowiedz Link
foxie777 Re: Dzisiaj, jutro, zawsze... 29.03.08, 03:24 Ale wspomnienia, cudowne. Teraz sobie wlasnie slucham Czesia. Pamietam z wakacji piosenke o Beacie, Zolte liscie, Cala Ewe Demarczyk. Co sie z Nia teraz dzieje?. pozdr Odpowiedz Link
luccio1 Re: Dzisiaj, jutro, zawsze... 29.03.08, 13:44 Ewa Demarczyk mieszka nadal w Krakowie - i prowadzi teatr swego imienia: www.ewa-demarczyk.republika.pl/main.htm Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Dzisiaj, jutro, zawsze... 16.04.08, 12:53 Iiii tam. Wieki, wieki nikt jej nie słyszał. Chyba, że w kontekście awantur o lokal przy Gazowej i niechęć miasta do utrzymywania teatru, który nie gra. Odpowiedz Link
luccio1 Katarzyna Bovery 29.03.08, 19:34 śpiewała coś takiego (rok 1965?): ...daj mi zachować wspomnienia tego pięknego dnia. Daj mi ocalić złudzenia że szczęście wiecznie trwa! Co dnia wołam Cię, co dnia widzę Cię, bo Ty, tylko Ty szczęściem mem! Odpowiedz Link
luccio1 Re: Katarzyna Bovery 29.03.08, 19:36 I jeszcze: Całego miasteczka była radością i dumą. Zwinna jak kotka, lekka i śmigła jak ptak. Nikt lepiej w miasteczku samby zatańczyć nie umiał... Odpowiedz Link
luccio1 Janusz Gniatkowski 29.03.08, 19:44 "Zimowa piosenka". Była powtarzana kilka razy w r. 1996 w audycji "Z archiwum muzycznej Jedynki", potem w r. 1998 w "Przebojach 80-lecia". Nie zapamiętałem jej z dzieciństwa, nie było jej w domu na płycie - kilka razy w wieku dojrzałym okazało się za mało, żeby zapamiętać długi tekst. Zaczynała się od: Białe świerki pod śniegiem stoją długim szeregiem... Odpowiedz Link
luccio1 Re: Janusz Gniatkowski 29.03.08, 19:49 "Archipelag" Jak krople deszczu płyną Ci dni, wśród ścian znajomych szarzyzna śpi, i ziewa każdy kąt. Wygodny fotel, książka i piec, nudzą Cię często, więc pragniesz zbiec, i lecieć niby wędrowny ptak. A jeśli śpiewać, to tak: W dalekim sinym oceanie śpi archipelag w mgle. Pośród korali w słonej pianie okręty śpią na dnie. Kapitanowie siwobrodzi znaleźli tu swój ląd, nie wsiądą nigdy już do łodzi i nie odpłyną stąd. Na próżno płonie słońce, dal urzeka, i palmami szumi brzeg. Na próżno dzwoni w koło pieśń daleka, srebrnej fali słychać bieg... Odpowiedz Link
woman-in-love a to chyba osobny temat :-) 01.04.08, 17:53 stropio.webpark.pl/text8n.htm Odpowiedz Link
luccio1 Stenia Kozłowska 02.04.08, 21:15 Choćbyś odszedł z miasta będę czekać tu, tak jak wierna gwiazda będę czekać tu, przez czterysta wiosen i sto długich zim będę czekać tu w mieście tym. Zegar bije dzień się toczy, dzień za dniem, aż wreszcie kiedyś raz powrócisz pod mój dom. Odnajdę wtedy Cię - patrz, jak wyciągam ręce by powitać Cię... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Stenia Kozłowska 02.04.08, 22:12 Czy to nie było przypadkiem na melodię z "Parasolek z Cherbourga"? Odpowiedz Link
luccio1 Re: Stenia Kozłowska 02.04.08, 23:41 Tak. I na tej samej płycie "czwórce" była też piosenka "Więcej" - no i: Wciąż mi Cię, szabadaba-da, zabadaba-da, za mało; szabadaba-da, szabadaba-da, noc idzie, szabadaba-da, szabadaba-da, jak to się stało przypomnij mi... Odpowiedz Link
luccio1 Re: Stenia Kozłowska 16.04.08, 20:23 "Więcej": Chcę więcej nocy, dnia niech trwa... Twój cały dzień, Twój cały świat niech trwa... To tu na Ciebie czeka próg, żebyś doń wrócić mógł... Wisi Twój płaszcz, już tyle lat go znam... Papieros Twój jak kiedyś, taki sam... To Ty nie pozwól uciec dniom... Odpowiedz Link
luccio1 Je t'aime 03.04.08, 00:05 czyli "Żetem" albo "Żeten". Piosenka rozpowszechniana od początku lat 70. tylko na pocztówkach. Istniała kabaretowa parodia fonetycznego brzmienia oryginalnego tekstu francuskiego ("że ten... - no że ten tego, harcerka będzie szła, no będzie szła nad rzekę Amur, a co jej do tego potrzebne? no plik map! tak, plik map!"). Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Je t'aime 03.04.08, 09:30 Fajną zabawę fonetyczną zrobił kiedyś Wojciech Młynarski. Dowodził, że piosenki w języku polskim mogą brzmieć jak po włosku. Była to piosenka o kozie, co ma krechę u rena... Odpowiedz Link
luccio1 Koza u Rena 03.04.08, 10:14 Młynarski podłożył tekst polski pod melodię portugalską (piosenka była bodaj brazylijska - tytuł oryginalny brzmiał "Rosa Morena" [po portugalsku - zatem w wymowie "Roza Murena"]). Szło mnie więcej tak: Koza u Rena na ranczo; na ranczo runęła morena (morena - to takie głazy), Ren ma ranne prawe ramię a Koza guza i nic poza... Sporawą krechę zatem ma u Rena, u Rena Koza... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Koza u Rena 03.04.08, 17:50 Jacek Zwoźniak też zrobił "włoski" przebój o italianopodrywaczu, co to nasam trotu ar wjechał koła mi... Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: La Bamba - stara plomba 14.04.08, 06:33 A czy wiecie moze, kto przerobil La Bambe na "ja zrywam marynare portki se dre portki se dre staraaa plomba" Osobiscie pamietam tylko Waly Jagiellonskie i Kabaret Starszych Panów (czasem w radio lecialy Dzieci co strasznie nudza sie w deszcz albo Herbatka albo Addio pomidory albo Walowa "Dziewczyna ratownika" itd.). Mama miala jedna plyte Walów J. - a nagrania (nadal w formie kaset, nie plyt CD!) ze Starszymi Panami kupilysmy dopiero po przewrocie. A skoro zylam dopiero w slodkich latach 80, to oprócz Powtórki z rozrywki (Ryyy-cerzy trzech tralala) na Trójce Marek Niedzwiecki puszczal Liste przebojów - zachodnich! - nagrywalysmy co sie dalo na kasety (topornym strasznie magnetofonem, ale odtwarzac sie dalo! Potem tymi kasetami umilalo sie podróz samochodem, jak nie bylo niczego w radiu - Audi i duzy Fiat mialy magnetofony. Na koncu lat 80 z Zachodu przybyly do nas hity uciekinierki z Alibabek, czyli subtelne "easy listening" samby Basi Trzetrzelewskiej, i ona spiewala w prawdziwym angielskim! Co to byl za szal - pamietam do dzis, jak tuz przy przelomie dziejów, przy ustrojach drzacych w posadach i pierestrojach na Wschodzie, w jakims sklepie chlop-dragal wysoki na 2 metry, o posturze zapasnika, z taka duma i uczuciem sprzedawal nam kasete, ze slowami pelnymi zaru "To nasza Basia!!!" :))) Mama moja sluchala tez czesto audycji muzyki klasycznej "Eine kleine Nachtmusik" oraz Macieja Zembatego "Zgryz" I jeszcze w radiu byla taka przedpotopowa audycja "Lubie szum starych plyt" gdzie puszczali masakryczne nagrania z lat 30? 20? Kiepure i tak specyficznie brzmiace, chwiejne glosiki kobiece - dawno zmarle gwiazdy. Odpowiedz Link
ka-mi-la789 Re: La Bamba - stara plomba 15.04.08, 22:18 > A czy wiecie moze, kto przerobil La Bambe na > "ja zrywam marynare > portki se dre > portki se dre > staraaa plomba" Kabaret OT.TO. > A skoro zylam dopiero w slodkich latach 80, to oprócz Powtórki z > rozrywki (Ryyy-cerzy trzech tralala) na Trójce Marek Niedzwiecki > puszczal Liste przebojów - zachodnich! - nagrywalysmy co sie dalo na > kasety (topornym strasznie magnetofonem, ale odtwarzac sie dalo! Ja tygodniowy rozkład zajęć podporządkowywałam notowaniom Trójki. Odpowiedz Link