czukczynska 13.11.10, 18:23 Córka kocha fantasy. Harry Potter przeczytany,Kroniki Spidrewicka,Ulisess Moore,Kroniki Wardstone,Pradawnego Mroku,Opowieści z Narnii,Seria niefortunnych zdarzeń,Gobelin -przeczytane. Co jeszcze mogę jej polecić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agisek Re: Co dla 11-latki (fantasy) 13.11.10, 18:34 Kapitalne są "Igrzyska śmierci" ale to raczej dla starszych. A "Córka Czarownic" Terakowskiej? Odpowiedz Link
jasiek4 Re: Co dla 11-latki (fantasy) 13.11.10, 20:59 Percy Jackson i reszta, Alchemik. Sekrety nieśmiertelnego Nicholasa Flamela i pozostałe tomy, Zwiadowcy (7 tomow), mozna sprobować Tolkiena, Morze Trolli (3 tomy) - to tak na szybko - na chwilę powino wystarczyć. Też chętnie poczytam podpowiedzi ;-) Odpowiedz Link
tymianek21 Re: Co dla 11-latki (fantasy) 13.11.10, 23:45 Napiszę ci o książkach mojego siostrzeńca -teraz ma 14 lat. Wczoraj powiedział mi że jego najlepsze książki to: seria Eragon (przeczytał już b.dawno temu) Seria Wampiraci (Justin Somper) Harry Potter seria Tunele (właśnie skończył 2 tom) teraz czyta Gone i powiedział że super i rewelacja. Mój siostrzeniec jest osobnikiem czytającym tylko lektury i komiksy( na książki ma niestety alergię). Tak więc jeśli jakaś książka czy seria spowodowała że ją przeczytał i powiedział że to jego ulubiona to musiało to być chyba arcydzieło! Te książki wydano już dawno temu (przynajmniej pierwsze tomy i widziałam jej już w wielu bibliotekach). Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Co dla 11-latki (fantasy) 14.11.10, 00:15 A ja jestem ciekawa czy spodobaliby się jej Mennymsowie, na allegro za małe pieniądze, w bibliotece pewnie też znajdziecie : allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=mennymsowie Obie z córką lubiłyśmy tę rodzinkę ogromnie, to taki inny rodzaj fantastyki:) Odpowiedz Link
violik Re: Co dla 11-latki (fantasy) 15.11.10, 09:58 Felix, Net i Nika cała seria trzyma poziom, obie z córką pochłaniałyśmy każdy tom są opinie na tym forum, wyszukiwarka pomoże merlin.pl/Felix-Net-i-Nika-oraz-teoretycznie-mozliwa-katastrofa_Rafal-Kosik/browse/product/1,429748.html#fullinfo Odpowiedz Link
agisek Re: Co dla 11-latki (fantasy) 15.11.10, 11:22 Jest jeszcze "68 pokojów" Marianne Malone, co prawda nie czytałam, ale umieszczenie akcji w tym miejscu, wydaje mi się bardzo pociągające: www.artic.edu/aic/collections/artwork/category/15 Odpowiedz Link
tymianek21 Re: Co dla 11-latki (fantasy) 15.11.10, 12:30 2 dni temu pisałam o książce Gone którą podarowałam siostrzeńcowi. Wczoraj wieczorem moja siostra zadzwoniła że czytał ja non-stop w drodze powrotnej do ich domu (300 km) a ponieważ było ciemno to świecił sobie komórką! Czyli sukces bo czytanie idzie mu ciężko. Zapomniałam jeszcze powiedzieć że mówił mi o książkach które czytają w jego klasie i że podobno super i że zamawia pod choinkę. Bardzo się ucieszyłam że poprosił o książkę a nie o grę! Namierzyłam je i mają świetne opinie. To: Zwiadowcy i o jakimś Percym Jacksonie (są już też wymieniane w tym wątku.) merlin.pl/Zwiadowcy-ksiega-1-Ruiny-Gorlanu_John-Flanagan/browse/product/1,648541.html merlin.pl/Percy-Jackson-i-bogowie-olimpijscy-tom-1-Zlodziej-Pioruna_Rick-Riordan/browse/product/1,664877.html Odpowiedz Link
czukczynska Percy jakson 15.11.10, 16:47 Percy Jakson jest świetny. Byłąm na tym z córką w kinie . Powalił mnie Minotaur -perfekcyjnie zrobiony :) Muszę Julce dokupić dalsze losy. Dziękuję. Odpowiedz Link
gopio1 Re: Co dla 11-latki (fantasy) 16.11.10, 13:20 To jeszcze: Atramentowa trylogia C. Funke Kroniki Smokologii Seria Wampiraci Odpowiedz Link
mika_p Re: Co dla 11-latki (fantasy) 16.11.10, 18:14 Nie czas na Practhetta? "Kapelusz pełen nieba", "Wolni Ciutludzie", "Zimistrz". Jest po angielsku już IV tom, pewnie niedługo będzie po polsku. Księgi Nomów. Odpowiedz Link
abepe Re: Co dla 11-latki (fantasy) 16.11.10, 18:51 Takie cudo znalazłam w empikowym katalogu - może się nada - tłumaczył Polkowski a jakieś cudowne to jest nowatorskie (nagrodę IBBY chcą dostać?;) Nie bardzo fantasy, ale może dla efektów warto? Klątwa miliardera Odpowiedz Link
abepe Re: Co dla 11-latki (fantasy) 16.11.10, 18:55 I koniecznie Miecz dla króla . Szkoda, że następne części nieco za ostre na ten wiek. Odpowiedz Link
stasia2000 Re: Co dla 11-latki (fantasy) 18.11.10, 10:48 To może Tajemnice Białego Lasu, które są co prawda dopiero na zapowiedziach, ale pod koniec miesiąca mają być w sprzedaży. Odpowiedz Link
moniamyszkens Re: Co dla 11-latki (fantasy) 16.12.17, 10:27 Podbijam, nie chcąc zakładać nowego wątku ;) Córka w 4 klasie, bardzo dużo czyta, pochłonęła m.in. całe "Magiczne drzewo"(najsłabsza jej zdaniem ;) ), "Baśniobór" , "Zwiadowców", "5 królestw" (te dwie ulubione) , Felix, Net i Nika" , "Harry Potter", "Dziennik cwaniaczka" i wiele innych nie seryjnych, nie nadążam z wyszukiwaniem kolejnych a w empiku polecono mi dla niej "malowanego człowieka" (sic! zdecydowanie nie dla 11 latków ) , z książek które jej nie podeszły "Pięcioro dzieci i coś" i "Kroniki Archeo" . Tolkiena na razie nie chce czytać, to samo z "serią niefortunnych ..." - oglądała filmy Czy możecie coś ciekawego polecić? Będę wdzięczna ;) Odpowiedz Link
moniamyszkens Re: Co dla 11-latki (fantasy) 16.12.17, 11:59 Zastanawiam się nad Kronikami Wardstone - nie za wcześnie? Odpowiedz Link
abepe Re: Co dla 11-latki (fantasy) 16.12.17, 17:18 4 klasa, czyli ile lat? serie Ricka Riordana "Spirit Animals" "Kroniki Spiderwick" "Czasodzieje" Odpowiedz Link
moniamyszkens Re: Co dla 11-latki (fantasy) 02.01.18, 21:49 10 Dostała (i już - o zgrozo! - przeczytała wszystko i znowu problem, bo zaraz urodziny a ona chce kolejne tomy, tylko nie wiem jak z kategoriami wiekowymi ....nie chcę jej "przyspieszać", a nie wiem gdzie szukać info na ten temat-wybaczcie moja indolencję w tym temacie ;) ) "Wilczy brat" , "Ostatni Elf", "Czarownicę"-to chyba za szybko, chociaż młoda zachwycona (ale ja podczytałam trochę...kurde chyba za szybko:| ), ostatni tom"Felix, Net i Nika", kilka pozycji Zakamarkowych itp. - ale spodobała jej się tylko "Superbohaterki " .... Odpowiedz Link
gopio1 Re: Co dla 11-latki (fantasy) 20.12.17, 18:16 Moja 13-latka dostała na szkolne Mikołajki książkę Akademia Dobra i Zła. Nie słyszałam o niej nawet, ale wygląda ciekawie, szczególnie dla wczesnej nastolatki lubiącej fantastykę. Odpowiedz Link
moniamyszkens Re: Co dla 11-latki (fantasy) 02.01.18, 21:57 13 to już poważny wiek ;) poczytam o niej, dziękuję! Daj znac proszę, jak córka przeczyta, czy sie podobała :) Odpowiedz Link
mama-ola Re: Co dla 11-latki (fantasy) 20.12.17, 09:56 Kupiłam synowi "Nację" Terry'ego Pratchetta. Tak trochę w ciemno, bo na okładce napisali, że to dobre ;))) Znacie tę książkę? Spodoba się 12-letniemu miłośnikowi fantasy? "Świat dysku" u niego nie chwycił, ale tak sobie myślę, że tam jest specyficzny humor, którego mój syn nie złapał. Albo jest jeszcze za młody, albo nie ten typ. "Nacja" jest spoza "Świata dysku". Odpowiedz Link
dzidzia_ch Re: Co dla 11-latki (fantasy) 04.01.18, 22:38 Moja 9 latek zaczytuje się w serii „Wojownicy” Erin Hunter. Twierdzi ,że lepsze od Harrego Pottera :) Odpowiedz Link
zaczytanaistota Re: Co dla 11-latki (fantasy) 30.01.18, 16:47 Także kocham fantasy. Polecam: - BAŚNIOBÓR [Moja ulubiona seria pięciotomowa (jest kontynuacja Smocza Straż, narazie jest pierwszy tom, będzie pięć). Seth i Kendra jadą niechętnie na wakacje do dziadka, którego prawie wogule nie znają. Okazuje się że jest opiekunem rezerwatu Baśniobór dla magicznych stworzeń. Seth uwalnia złe siły. Kendra jest jedyną nadziją na uratowanie wszystkich. W pierwszym tomie mało się dzieje. Po przeczytaniu drugiego nie da się oderwać od serii. W książkach występują wróżki centaury driady najady demony (nie wygląda to w książce na mitologię żeby nie było). - WOJOWNICY [Opowiada o czterech klanach kotów żyjących w lesie. Łowią dla siebie pożywienie i pilnują własnego terenu. Pewnego wieczoru kot domowy Rdzawy wchodzi do lasu i dostaje propozycję dołączenia do Klanu Pioruna. Jako uczeń razem ze swoim klanem musi zmagać się z Klanem Cienia. Będzie ekranizacja cyklu. Cykl zawiera pięć serii każda po 6 tomów. Mangi, nowele, superedycje. W Polsce wydano pierwszą serię Wojownicy i pierwszy tom drugiej serii Wojownicy Nowa przepowiednia W okolicach marca wydadzą jedną mangę i jedną superedycję. Drugi tom drugiej serii nie wiadomo kiedy będzie. Pierwszy tom pierwszej serii to Ucieka w dzicz Może nie fantasy ale wciągająca i lekka przygodówka.] - WOJNA CUKIERKOWA (troszkę bardziej przygodówka chyba) - DOM TAJEMNIC - CHOWAŃCE - 13 SKARBÓW - CÓRKA CZAROWNIC - ROSE Odpowiedz Link