Dodaj do ulubionych

Książka - prezent na pierwszą komunię.

05.05.11, 10:06
Witajcie,
wkrótce zbliża się komunia mojego bratanka i potrzebuję pomocy w wyborze prezentu. Ponieważ młody zbiera pieniądze na laptopa więc postanowiliśmy się mu dorzucić jakąś kwotą ale chciałabym te pieniądze włożyć do jakiejś książki. No i tu mam problem. Nie chciałabym żeby była to po prostu jakaś kolejna książka dziecięca lub przygodowa ale coś bardziej uroczystego. Może jakiś album, może biblia dla dzieci (ale to wydaje mi się jako pomysł trochę oklepane). Może coś o sztuce? A może Opowieści z Narni w jakimś ładnym wydaniu ze sztywnymi okładkami? Pomóżcie coś wybrać bo zostały mi trzy tygodnie na zakup.

Monika
Obserwuj wątek
    • steffa Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 05.05.11, 10:58
      Jest wydanie Narnii dwutomowe za 99.
      Można encyklopedię 'Sztuka dla małolatów' lub którąś z serii WOW.
      Można Sabudę rozkładanego, czyli jeszcze dostępne 'Rekiny'.
      Można komplet DOMEK, DESIGN plus MODA (jeśli ktoś nie ma).
      To tak na szybko.
    • arnika15 Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 05.05.11, 11:22
      Ja kupiłam właśnie dwutomową Narnię:
      www.empik.com/opowiesci-z-narnii-lewis-c-s,7217,ksiazka-p
      W czasie promocji 30% kosztowała 66zł.
      • mama_kotula Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 05.05.11, 11:37
        Jeśli chodzi o Narnię, wybrałabym jednak standardowe wydanie (7-tomowe) - zdecydowanie wygodniej się czyta :)
        • mamalgosia Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 05.05.11, 13:03
          a jeszcze wygodniej na Kindle'u:)
          • mama_kotula Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 05.05.11, 13:09
            mamalgosia napisała:

> a jeszcze wygodniej na Kindle'u:)

Po co ironia? Być może i wygodniej.
            Moje dziecko preferuje książki małoformatowe i lekkie, najlepiej w miękkiej okładce. Dlatego też zrezygnowałam z kupienia Opowieści z Narnii w wydaniu jedno- czy dwutomowym. Nie bez znaczenia jest tutaj też fakt, że młody często wrzuca książkę w szkolny plecak - im lżejsza, tym lepsza.
            • abepe Narnia - dwa czy siedem tomów 05.05.11, 13:16
              Mam to piękne wydanie dwutomowe, czytaliśmy je z synem dwukrotnie, ale gdyby chciał czytać sam - wolałabym, żeby miał siedmiotomowe. Zwłaszcza, że, tak jak syn Kotuli - czasem chce wziąć książkę ze sobą.
            • mamalgosia Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 07.05.11, 09:41
              Wcale nie ironia
              • abepe Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 12.05.11, 10:32
                Pomyślałam, że dla dziecka niezbyt zainteresowanego literaturą, ale lubiącego się uczyć, dowiadywać się czegoś dobrym prezentem powinny być obie części "Uniwersytetu dziecięcego" czy np. Naprawdę krótka historia prawie wszystkiego. Linkuję do merlina, bo tam ta książka jest w promocji. Mamy wersję dla dorosłych, mąż przeczytał z wielkim zainteresowaniem.
    • violik Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 05.05.11, 13:06
      Mój wybór na ten rok, to album:
      Watykan. Sekrety i skarby stolicy Apostolskiej
      Autor: Collins Michael ks.
      Rok wydania: 2009
      Liczba stron: 311
      Oprawa twarda
      Format: 23,5 x 28 cm
      ISBN: 9788375756456
      Wydawnictwo: Hachette Polska
      https://www.muzaklub.com/galerie/w/watykan-sekrety-i-skarby_10793.jpg

W zeszłym roku taki album zauważyłam jako prezent dla naszych znajomych. Pożyczyłam od nich w tym roku przed wyjazdem i bardzo mi się spodobał. Album jest duży, ma złocenia, papier dobrej jakości - czyli wizualnie jak najbardziej pozycja prezentowa. Dodatkowo album ten ma autoryzację kościelną.
      Zawartość też mi się podobała - najpierw papieże i opisy najważniejszych postaci, wizerunki papieży. Potem o Watykanie. Potem o dniu powszednim papieża Benedykta XVI. Całość ilustrowana bogato. Treść oceniłabym na poziomie rozwiniętego trzecioklasisty, ale nie obstaję przy tym, aby to była lektura do poduszki - choć zdjęcia można obejrzeć w każdym wieku. To jest pozycja na przyszłość.
      Bardzo dobra lektura przed wyjazdem do Rzymu. Mi dostarczyła dużo dodatkowych informacji. Przerobiłam w praktyce i oceniam tę książkę na 5+.

Album jest wystawiony obecnie w Empiku (widziałam w Domach Centrum w W-wie), cena około 100 PLN. Najtaniej podobno tutaj: www.profit24.pl/Watykan,product64525.html.

Opis z sieci: Album "Watykan", autorstwa katolickiego księdza Michaela Collinsa, to pięknie wydana i ekskluzywna książka. Zawiera mnóstwo unikalnych, do tej pory niepublikowanych fotografii Papieża Jana Pawła II, całą historię Watykanu i papiestwa z uwzględnieniem Benedykta XVI.

W książce prezentowane są oficjalne uroczystości i życie codzienne Watykanu, a także architektura, dzieła sztuki i przedmioty kultu religijnego. Wszystko to jest napisane językiem pozbawionym religijnego patosu. Pozytywną opinię na temat albumu wyraził prymas Polski, kardynał Józef Glemp w liście skierowanym do wydawnictwa.
    • katek18 Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 05.05.11, 13:17
      A może to:

www.tolle.pl/pozycja/nowe-patyki
    • monique_alt Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 05.05.11, 14:50
      Podpowiem jeszcze żeby ewentualnie ułatwić wybór że chłopiec jest dzieckiem zdolnym, świetnie radzi sobie w szkole, gra w szachy i przejawia uzdolnienia matematyczne. Do tego lubi jeździć na rowerze, deskorolce i jest go wszędzie pełno. Na pewno nie jest to typ naukowca który siedzi w książkach.

Z tego co wiem samodzielnie przeczytał już serię z zakamarków o klubie detektywistycznym Maji i Lassego, próbuje właśnie opowieści z Narnii. Niestety woli siedzieć przed komputerem niż czytać.

Dziękuję za wszystkie typy i poproszę o więcej.
      Jak na razie najbardziej spodobał mi się pomysł z "Patykami i patyczkami" księdza Twardowskiego - sama bardzo lubiłam tę książkę w dzieciństwie. Obawiam się tylko że w przypadku akurat tego dziecka książka trafi na półkę nieprzeczytana.

Monika

• violik Film - prezent? 05.05.11, 15:15
      Tu akurat nie w nurcie książkowym, ale ja ciągle w trybie watykańskim.

Polacy nakręcili unikatowy serial o Watykanie: Tajemnice Watykanu. Potem w wywiadach opowiadali, że stało się to w chwili, kiedy chcieli pokazać Polakom, jak żyje Jan Paweł II, a Papież w trakcie kręcenia serii umarł i oni na fali sympatii do zmarłego dostali wstęp do niektórych niemożliwych wcześniej do sfilmowania miejsc w Watykanie.
      https://img.kolporter.pl/pi/5f/406958_Tajemnice_Watykanu_Film_DVD.jpg
      Serial ma 14 odcinków. Jest to dokument, dość statyczny, ale jest ciekawy.
      Jeśli książka ma leżeć, to może film będzie obejrzany.
      Bardzo polecam ten serial. Przetestowałam na swoich dzieciach i niektóre odcinki są akurat dla 8 - 9 latków.
      OPIS z sieci: Pierwszy serial dokumentalny pokazujący Watykan z bliska. Wtajemnicza on widza w szczegóły historii Bazyliki św. Piotra, Kaplicy Sykstyńskiej, Muzeów Watykańskich, Gwardii Szwajcarskiej, papieskich samochodów i zabytków, watykańskich mediów, Ogrodów Watykańskich i wielu innych ciekawostek. Reżyseria: Paweł Pitera, Krzysztof Masztalerz

I od dzisiaj jest emitowany na TVP Kultura (po 17.)
    • abepe Ende? 05.05.11, 16:53
      A może pięknie wydana Nie kończąca się historia?
    • gopio1 Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 05.05.11, 19:43
      Mój syn w tym roku będzie miał komunię i od nas - rodziców dostanie (choć może trochę przewrotnie) książkę Jest wiele wiar. Od dziadków dostanie aparat fotograficzny i do niego książkę Mały fotograf. Kurs fotografii dla dzieci.
      Syn jest fanem Harrego Pottera i Narnii, więc gdyby nie to, że oba komplety książek mamy pewnie skusiłabym się na któryś. Harrego na pewno w twardej oprawie, a Narnię polecam wydanie 7-tomowe (my mamy takie w pudełku wydane przez MR w 1996).
    • zuzannao Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 05.05.11, 20:13
      Mój syn z okazji komunii dostanie już za dwa tygodnie nieduże radio z odtwarzaczem CD i mp3 (poprzednie zepsuł młodszy brat, więc teraz wybrany został model dość pancerny i niewielkich rozmiarów, zeby można było postawić na pólce poza zasięgiem łapek młodego) i do tego komplet audiobooków z Narnią.
      • tymianek21 Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 06.05.11, 09:07
        @zuzannao-a czy model już macie wybrany? My kupiliśmy taki że kiedy odsłuchuje się płytę CD lub MP3 to hałas jest jak w młockarni. Myślalam że to wada modelu a tu okazuje się że wszystkie odtwarzacze które są tak zbudowane mają ten sam problem (pytałam wśród znajomych i tak samo płyty hałasują-jakby obijały się).
        • zuzannao Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 06.05.11, 10:32
          Oj, to mnie zmartwiłaś! A jaki model Wy macie? Muszę się w takim razie przyjrzeć problemowi od tej strony. Na razie sprzętu nie ma, bo kiedy pojechaliśmy odebrać zamówiony, pan ze sklepu ukląkł przed moim mężem i błagał, żeby nie kupował tego akurat modelu, bo na 3 sprzedane 2 po miesiącu wracają do serwisu:( A miałam taki fajny pomysł na prezent i pełno książek do słuchania już kupionych:((
          • violik Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 06.05.11, 11:23
            Lepiej jest kupić miniwieżę. Niestety, nie jest zbyt wygodna do przenoszenia. Ale jakość odtwarzania jest gwarantowana. Czy Pan w sklepie nie jest w stanie Wam doradzić?
            Ja mam Panasonika. Jest super. Prosta w obsłudze i dzieciaki same sobie świetnie radzą.
            • tymianek21 O sprzęcie RTV 06.05.11, 13:26
              Kupiliśmy miniwieżę firmy LG z MP3 i USB- zachęceni komentarzami na jakiejś stronie. Niestety okazało sie że płyta CD bardzo "wali" jakby obijała się o ścianki. Nie mogliśmy w to uwierzyć bo mamy 10 letniego boomboxa Philipsa i wieżę AIWA też prawie 10 letnią i działają jak nowe, cichuteńkie podczas wieczornego słuchania. Pognaliśmy do sklepu, pogadaliśmy z wujkiem "złotą rączką co zna się na sprzęcie RTV", ze znajomymi i dowiedzieliśmy się że mini wieże które mają CD wkładany "od góry" przeważnie mają ten problem (bo dookoła mają bardzo malutko miejsca obudowy). Miniwieże które mają szufladkę na CD wysuwane tego problemu nie mają (ale są też droższe). Boomboxy też nie mają tego problemu bo maja dużą obudowę dookoła kieszeni na CD. To walenie jest bardzo słyszalne w małym pomieszczeniu, przy słuchaniu przed snem (i nie chodzi mi o szum, ale hałas). Być może przy słuchaniu głośnej muzyki tego się nie słyszy-dlatego opinie były pozytywne. Gdybym teraz miała kupić nowy sprzęt to kupiłabym miniwieżę ale z wysuwaną szufladką. Oczywiście ktoś może ma miniwieżę z CD wkładanym od góry i nie ma "walenia" ale po rozmowach z kilkoma osobami wiem że jest to problem w wielu modelach. Pzdr
          • steffa Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 12.05.11, 16:52
            Zuzanno, sprawdzę w domu, bo pod choinkę Leo dostał właśnie coś takiego i jest niezłe, a do tego z rączką i można sobie przenosić (chyba, że źle zrozumiałam i nie czegoś takiego szukacie). W każdym razie nie pamiętam, jaki to był model, ale chyba Philips.
            • zuzannao Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 12.05.11, 17:50
              Tak, właśnie o to chodzi!
              • abepe Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 12.05.11, 19:24
                Moje dzieci też mają przenośnego Philipsa (płyta wkładana od góry) i gra całkiem nieźle, chociaż oczywiście niuansów muzycznych nie wysłuchasz:)) Ale tymi rozkoszujemy się na naszym starym sprzęcie, którego minusem jest za to brak odtwarzania MP3.
                W przyszłości pewnie dostaną jakąś małą wieżyczkę i na pewno z szufladą. Przenośnego sprzętu z szufladą nie znalazłam w odpowiednio dobrej cenie (a kupowanie za 1000 złotych dla przedszkolaków to raczej przesada).
              • steffa Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 12.05.11, 22:45
                PHILIPS az 1850
                Taki jak tu. Linkuję do tego sklepu nie dlatego, że bardzo lubię (wręcz przeciwnie), ale to model sprzed kilku lat i już trudno go znaleźć, a tam ciągle jest (i tam go kupowaliśmy).
    • monique_alt Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 06.05.11, 08:15
      No to decyzja podjęta. Kupię to ekskluzywne dwutomowe wydanie "Opowieści z Narnii".
      Wygląda dostatecznie odświętnie, a jest nadzieja że książka zostanie przeczytana.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
      • zona_mi Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 06.05.11, 11:34
        A, to dobrze, bo właśnie też miałam poprzeć kandydaturę dwutomowej Narni :)
        • violik Narnia 06.05.11, 11:59
          A ja się tak zapytam przez ciekawość fanek Narni - czy czytałyście ją jako dzieci?

Bo ja się nie wychowałam na Narni, nie działa na mnie i szczerze mówiąc to po prostu jest dla mnie nudna. Przeczytałam od deski do deski wszystkie tomy - i nie ruszyło mnie. Filmy też nie są wybitne. No i próbowałam zachęcać moje dzieci do Narni, czyli wychowywać w nurcie narniowym - i też się nie udało. Nie trawią Narni i już. Więc się zapytuję, czy to nie jest tak, że patrzycie na tę książkę przez okulary sentymentu?
          Jak najbardziej popieram prezenty książkowe. Tylko zastanawiam się, czy Narnia na Komunię to wciąż jest dobry prezent (ciekawy, zrozumiały, na czasie, ponadczasowy). Bo że idoologiczny, to rozumiem. Sorry za te obrazoburcze dywagacje. Ja tak z ciekawości...
          • abepe Re: Narnia 06.05.11, 16:35
            violik napisała:

> A ja się tak zapytam przez ciekawość fanek Narni - czy czytałyście ją jako dzie
            > ci?

Ja nie czytałam Narnii jako dziecko (pamiętam tylko animowany film na podstawie "Lwa, czarownicy..."), ale mój mąż chował się na Narnii, z Narnią, w Narnii chyba w sumie:))) Cały czas planuje odebrać rodzicom swoje siedmiotomowe wydanie, ale nie wiem, czy nie zrobiła tego już jego siostra.
          • kavakava Re: Narnia 06.05.11, 17:13
            Ja czytałam w podstawówce z wypiekami na twarzy, właściwie połknęłam, a potem długo nie mogłam wybaczyć autorowi, że tych tomów nie było więcej, a historia nie była pogłębiana. Miałam też wtedy duży problem z tematem smierci, przemijania i pierwszy kryzys wiary i ta książka (niby tylko fantastyka) bardzo mi pomogła.
            Nie wiem jak teraz czytałoby mi się Narnię, na pewno nie jest tak wiekowo uniwersalna jak saga Tolkiena. Generalnie z fantastyką jest tak, że albo się ją czuje albo nie. Mam nadzieję, że mój syn kiedyś będzie "to" czuł :)
          • mamalgosia Re: Narnia 07.05.11, 09:43
            Nie czytałam jako dziecko i nawet nie słyszałam. Moim dzieciom przeczytałam 2 tomy, dalej nie chcieli
          • monique_alt Re: Narnia 12.05.11, 07:56
            Ja czytałam w dzieciństwie tylko pierwszy tom opowieści i bardzo żałuję że nie przeczytałam więcej. W bibliotece nie było, a rodzice mi nie kupili. Chyba nie wiedzieli że ten pierwszy tom ma jakąś kontynuację. A myślę że podobałaby mi się Narnia bardzo, raz dlatego że pierwszy tom mnie urzekł, a dwa dlatego że wszystkie inne książki fantasy chłonęłam bardzo (Tolkien, Ursula K. Le Guin, później Sapkowski).

Myślę że ważne jest też kiedy daną książkę się czyta. Nikt ze znanych mi osób kto czytał Tolkiena pierwszy raz jako osoba dorosła nie był tą książką zachwycony. Natomiast wszyscy którzy czytali ją jako dziecko do teraz do niej wracają. Książki młodzieżowe trzeba czytać gdy jest się młodzieżą :)

• abepe Re: Narnia 12.05.11, 09:27
              > Myślę że ważne jest też kiedy daną książkę się czyta. Nikt ze znanych mi osób k
              > to czytał Tolkiena pierwszy raz jako osoba dorosła nie był tą książką zachwycon
              > y. Natomiast wszyscy którzy czytali ją jako dziecko do teraz do niej wracają. K
              > siążki młodzieżowe trzeba czytać gdy jest się młodzieżą :)

Ja czytałam pierwszy raz jako osoba dorosła i bardzo tę książkę lubię. (Może muszę, bo po samodzielnym czytaniu musiałam dwa razy czytać z synem?:)
              • violik Re: Narnia 12.05.11, 10:31
                > > Myślę że ważne jest też kiedy daną książkę się czyta. Nikt ze znanych mi
                > osób k
                > > to czytał Tolkiena pierwszy raz jako osoba dorosła nie był tą książką zachwycony. Natomiast wszyscy którzy czytali ją jako dziecko do teraz do niej wrac
                > ają. Książki młodzieżowe trzeba czytać gdy jest się młodzieżą :)
                >

Niestety, nie mogę się z powyższymi stwierdzeniami zgodzić.
                Przeczytałam Tolkiena, tak jak wiele moich znajomych, będąc osobą dorosłą i nie znam ani jednej, która by nie była Tolkienem i Władcą Pierścieni zachwycona.
                Tolkien jest tak uniwersalny. Zresztą fantastyczne są jego listy. Audycja o Listach tutaj: Wszystkie światy J.R.R. Tolkiena.
                A Narnia jest dla mnie niestrawna.
                I moje dzieci takiego Hobbita mogą bez końca czytać, słuchać i wałkować. A Narnia, nawet w interpretacji mieszanej Zelnika nie pomogła. A o samodzielnym czytaniu nie ma mowy.

Natomiast wiele książek młodzieżowych naszych czasów, a w przewadze o tematyce fantasy, bardzo przypadło mi do gustu. I dzieciom też.
                Jestem przeciw ograniczaniu mi wyboru, dlatego tylko, że nie jestem młodzieżą.
        • zona_mi Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 06.05.11, 23:35
          U mnie zaczęło się, o ile dobrze pamiętam, od fascnacji zeglarstwem, więc mama kupiła mi "Podróż Wędrowca do Świtu" - jako ksiażkę marynistyczną :)
          Narię czytałam jako nastolatka - Podróż, potem Srebrne krzesło, później resztę - ale za to w kółko.
          Moje dzieci bardzo lubią, Martyna jako ośmiloatka przeczytałą calość, Kacper musi poczekać - Komunia za rok ;) - na razie przeczytałam mu Lwa, Czarownicę...
    • kavakava Re: Książka - prezent na pierwszą komunię. 06.05.11, 17:20
      a w temacie książki na komunię -
      rok temu byliśmy na komunii w dalszej rodzinie- tata filozof, dziewczynka rezolutna, mieliśmy przykazane kupić coś świętego, komunijnego, bez fajerwerków. Wybór padł na "Rozmowy z dziećmi. kazania niecodzienne" ks. Tischnera www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,2641,tytul,Rozmowy%20z%20dzie%C4%87mi.%20Kazania%20niecodzienne
      Nie jest to droga pozycja, więc można dołożyć do głównego prezentu akcentując duchowy wymiar całej imprezy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka