Dodaj do ulubionych

Mrówki dla 8-latka

25.05.11, 12:05
Czy ktoś może ma pomysł na coś o mrówkach dla 8-latka, ja od owadów i wszystkiego co ma więcej niż 4 nogi trzymam sie na odległość co najmniej packi na muchy :P No jak jest mąż, to każę pająki wyeksmitować za okno. A synuś mnie zadręcza o mrówki, i żadnej spotkanej nie odpuści. Jak sie nazywają (gatunek), co robią itd.
Obserwuj wątek
    • metis1 Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 12:15
      Kiedyś słyszałam o hodowli mrówek "w szkle" (w szklanej "klatce") - w takim specjalnym żelu, w którym kopią korytarze i prowadzą swoje mrówcze życie :) Można je obserwować, bo wszystko jest przezroczyste. Poszukaj może na Allegro...

A jeśli chodzi o literaturę to... ;) moje pierwsze skojarzenie to Mrówka Zofia! :D

• anna_mrozi Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 12:54
        W serii Lektorkletta jest o mrówkach, ale to dla młodszych dzieci.
        różne pozycje:
        formicopedia.org/mrowki/Literatura_ksi%C4%85%C5%BCkowa
        Oglądaliśmy też kiedyś w sieci program dokumentalny o chłopcu, który prowadzi hodowlę mrówek w .... terrarium? Ale nie mogę tego znaleźć.

Może na początek encyklopedie?
        Na pewno są wątki mrówcze w Laurousse'ach (nie mam możliwości sprawdzenia dokładnie)
    • pa_yo Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 12:49
      A ja dzis w Badecie trafiłam na to:
      Zenek i mrówki
      www.badet.pl/go/_info/?id=44919&idc=
      ale czy tam jest o hodowli mrówek to powątpiewam :)
    • mama_kotula Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 15:34
      Jeśli chodzi o ćwiczenia, zadania i różne "activities" polecam tu:
      www.homeschoolshare.com/ant_lapbook.php
      - i nasz efekt pracy, jeszcze w wersji nieskończonej:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2724304,2,1,lapbook.html
      Pozycja "Pan raczy żartować, panie Feynman" Feynmana - ma rewelacyjny rozdział o obserwacji mrówek, konieczna lektura obowiązkowa w temacie.
      Mam jeszcze trochę linków, ale wszystkie anglojęzyczne. Plus, szczególnie polecam dla młodego wszelkie informacje o namrówkach (slave maker ants) - mój był zafascynowany.
      Jest odcinek "Magicznego autobusu" pt. "Wizyta w mrowisku". Ja nie przepadam, bo nachalnie edukacyjne, ale takie ma być z definicji.

Oraz, ja też od owadów trzymam się z daleka, bo są obziedliwe ;).
      • mama_kotula Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 15:36
        Możesz też synowi zakupić to:
        www.toys4boys.pl/Akwarium-na-mrowki-item2754.html
        - ale z tego co się orientuję, nie każdy gatunek mrówek można tam wpuścić i trzeba by się wcześniej skonsultować ze specjalistą.
        • anchen Re: Mrówki dla 8-latka 26.05.11, 09:26
          K. toto hoduje od kilku tygodni (ja się czuję jak w "Piasecznikach" Martina). Mrówki zwykłe, łapane w parku przy entuzjastycznym współudziale młodszego rodzeństwa i zaprzyjaźnionego czterolatka, czyli w niezdyscyplinowany sposób i z więcej niż jednego mrowiska - stoczyły więc na początku bój krwawy. Niedobitki zajadle ryją w żelu.
          Było to ogromne marzenie młodego, ale nadal czuję się z tym mrówkarium dziwnie.
          • mama_kotula Re: Mrówki dla 8-latka 26.05.11, 12:23
            Ja mam w okolicy las i park narodowy, gdzie są ogromne mrówki, nie wiem jakiego gatunku (i oczywiście nie wolno ich ruszać). Może też się skusimy, hm? Nielegalnie trochę.
            • anchen Re: Mrówki dla 8-latka 26.05.11, 14:49
              Wiesz, dobrze, że niektóre rzeczy są nielegalne. Moja dziatwa wyszpiegowała gdzieś, że można hibernować płazy w lodówce i żadne moje piski ich nie przekonywały (wyobrażacie sobie salamandrę pomiędzy jajami a szynką?!), dopiero autorytet państwa i wykład o gatunkach chronionych poskutkowały.
        • gopio1 Re: Mrówki dla 8-latka 26.05.11, 16:13
          Moje dzieci dostały Mrówkarium od jednej szalonej cioci, ale wciąż im jeszcze odkładam tę hodowlę w czasie... Póki co hodują ślimaki, a ogródkowym pająkom nadały imiona...

Wracając do mrówkarium, możne być jeszcze takie:
          merlin.pl/Mrowkarium-zestaw-dydaktyczny_SES-Explore/browse/product/206,898901.html
          https://merlin.pl/Mrowkarium-zestaw-dydaktyczny_SES-Explore,images_product,22,SES25005.jpg
          Albo takie:
          merlin.pl/Zrob-to-sam-Mrowisko_4M/browse/product/206,588493.html
          https://www.mazakzabawki.pl/data/gfx/pictures/medium/6/3/6036_1.jpg
          • abepe Re: Mrówki dla 8-latka 26.05.11, 16:16
            Gopio - gdzie hodują ślimaki? Moje właśnie grasują w ogrodzie dziadka, robią rezerwat dla ślimaków i znowu namawiają nas na przeniesienie rezerwatu do domu. Da się? (Szukałam czegoś o ślimakach, ale wyszukiwarka znalazła mi przepisy kulinarne:)
            • gopio1 Re: Mrówki dla 8-latka 27.05.11, 14:26
              abepe napisała:
              > Gopio - gdzie hodują ślimaki?

W zeszłym roku w naszym ogródku, ale w tym roku im nie pozwoliłam, bo te bestie zżarały nam wszystkie pomidorki koktajlowe. Kilka tygodni temu z koleżanką z sąsiedztwa stworzyły "Ślimakolandię" - częściowo na chodniku zbudowały im domki z kamieni, a częściowo zaadoptowały dla nich krzaki. Towarzystwo trochę im się rozpełzło, ale co jakiś czas następuje reaktywacja... ;-)

Ja w ich wieku hodowałam ślimaki na balkonie (2 piętro) - rozlazły się po bloku, po miesiącu moja mama znalazła dwa w łazience. Potem się przerzuciłam na biedronki. Z mrówkami nie eksperymentowałam - oprócz tego, że często wrzucałam do pobliskiego mrowiska klucz od domu, żeby potem sprawdzić czy śmierdzi...
    • abepe Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 19:32
      mrówki
      Autor: tymianek21 25.05.11, 12:44

Poszukaj w bibliotekach. Szperając na półkach ciągle natrafiam na ksiązki dla dzieci i młodzieży typu: bobry, pszczoły - na pewno widziałam o mrówkach.
      A z mrówkami kojarzy mi się Dzika mrówka i tamtamy i inne części oraz Mrówka Andy
      Poleć znajomemu
      • abepe Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 19:49
        Myślę, że książka "Mrówka i jej mrowisko" z serii "Domki zwierząt" z Lektorkletta nie jest zła nawet dla ośmiolatka.

Jeżeli mogą być także inne owady - polecam Anne Moller "Jak owady troszczą się o swoje dzieci?" z Multico.
    • toris_a Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 22:15
      Po lekturze "Imperium mrowek" nie polecalabym akwarium. :(
      merlin.pl/Imperium-mrowek_Bernard-Werber/browse/product/1,583075.html
      https://merlin.pl/Imperium-mrowek_Bernard-Werber,images_product,29,978-83-7508-066-7.jpg

Polecam ta ksiazke (i reszte trylogii) , bo rewelacyjnie przekazuje ogromna wiedze o mrowkach, wciaga niesamowicie i od jej przeczytania zupelnie inaczej patrze na przestawicieli tego gatunku...
      To jednak powiesc dla nastolatkow i rodzicow - 8latek zdecydowanie za maly.
      • abepe Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 22:32
        A, przypomniało mi się - w "Mieczu dla króla" jest chyba scena, gdy bohater zamienia się w mrówkę. A może w pszczołę? Muszę jutro zapytać znawców.
    • yula Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 23:02
      Dzięki za pomysły :) Będę sie rozglądać :) Hodowla mrówek to jednak nie dla mnie, pozostaniemy raczej przy książkach i ewentualnie filmach :) Strona od mamy_kotule też jest studiowana :)
      • uccello Re: Mrówki dla 8-latka 25.05.11, 23:51
        Jeśli Maksia nie tylko pasjonują mrówki, ale też OWADY, to polecam świetną popularnonaukową książkę. W cenie barszczu na allegro:
        allegro.pl/patrze-podziwiam-poznaje-owady-biologia-nauka-i1617435913.html
    • gopio1 Re: Mrówki dla 8-latka 28.05.11, 20:40
      Na Pikniku Naukowym było dziś całkiem duże stoisko z mrówkami. Można było zobaczyć żywe mrowiska w przekroju, krótkie filmy o niecodziennych zachowaniach mrówek i dowiedzieć się zaskakujących rzeczy - np. tego, że w Polsce żyje ok. 100 gatunków, a na całym świecie 20 000!!!

Miałam w rękach książkę Podróż w krainę mrówek" Bardzo dobra, profesjonalna, z pięknymi zdjęciami.
      Tu cytuję dla zachęty:
      "Edward O. Wilson, socjobiolog, jeden z najbardziej znanych biologów świata, oraz Bert Hölldobler, kierownik Zakładu owadów społecznych na Uniwersytecie w Würzburgu, w Niemczech, stworzyli książkę niezwykłą, ukazującą fantastyczny świat mrówek. Tysiące gatunków, niewyobrażalnie różnych, na ogół przez nas nie dostrzeganych, dominują w różnych środowiskach, przekształcając je zgodnie ze swoimi potrzebami. Istnieją rodzaje mrówek współczesnych dinozaurom, znanych nam jedynie z bursztynów i są ich krewniaczki, które przetrwały do dziś. Niektóre gatunki prowadzą wojny między sobą i z innymi gatunkami, stosując przy tym skomplikowaną taktykę i najrozmaitsze fortele. Są wreszcie gatunki wykorzystujące prace niewolników z innych gatunków. O tych i wielu innych mrówkach opowiada książka."
      • kaixa Re: Mrówki dla 8-latka 29.05.11, 15:35
        To ja polece genialny film o mrowkach:
        www.amazon.de/Ameisen-heimliche-Weltmacht-Wolfgang-Thaler/dp/B000EHQT0Y/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1306676013&sr=8-10
        Super zdjecia, muzyka, mnostwo informacji. Jezyki niemiecki i angielski.
        Ogladamy cala rodzina i wszystkim sie podoba.
        • abepe Re: Mrówki dla 8-latka 30.05.11, 19:57
          A my znaleźliśmy dzisiaj mróweczkę małą w truskawkach i właśnie oglądamy przez cyber oko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka