Dodaj do ulubionych

Kanon / lekury

20.07.13, 15:34
Takie to plany.
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi Re: Kanon / lekury 22.07.13, 08:26
      Eeeee tam.
      Chodzi tylko o "news", którym zainteresują się media (jak widać, złapały haczyk). Podobnie było kilka lat temu (LPR). A i tak wszystko sprowadza się do działań konkretnego nauczyciela (jak mówią odpowiednie rozporządzenia).

Ale to może stan nirwany, który osięgnęłam przez weekend ;)

W głębi ducha i tak uważam za swój rodzicielski obowiązek wprowadzenia w kanon.
    • steffa Re: Kanon / lekury 08.10.14, 17:06
      Ciekawa jestem waszego zdania. Bo mieszane uczucia budzi we mnie ten tekst:
      natemat.pl/119569,odwazny-chlopiec-i-bierna-dziewczynka-lektury-szkolne-utrwalaja-stereotypy-i-promuja-przemoc-wobec-kobiet
      • anndelumester Re: Kanon / lekury 08.10.14, 22:46
        Tekst fantastyczny - lubię sf, gdzie więcej fikszyn niż science.
        Rozumiem, że Maciuś i Beatka nabiorą rozumu po odpowiednich lekturach. Widok zahukanej, nieasertywnej matki-mopa tłuczonej przez kolejnego "wujka" nie ma na nich zupełnie wpływu za to Miziołki zioną destrukcją i patologią.

Bardzo sobie cenię różne organizację, gdzie ludzie miło spędzają nadmiar wolnego czasu, jednakowoż po lekturze strony i manifestów cytowanej tu fundacji diagnozuję odklejenie od reala.
      • pepperann Re: Kanon / lekury 09.10.14, 09:00
        Mnie zdecydowanie bliżej do krytyki z pozycji lewicowych, ale wyniki tego "badania lektur" - naprawdę tragiczne. Czy pojęcie ironii nie jest już znane? W ogóle pojęcie wyrazistych bohaterów? Pojęcie historii w ogóle (Tomek Sawyer będzie na cenzurowanym, bo nie ma równie łobuziackiej koleżanki???)

Moim zdaniem lektury i podręczniki słąbo się wywiązują z promowania równości. Ale ten kierunek krytyki jest niskich lotów. Warto by pewnie było dołożyć jakieś książki z wyrazistymi dziewczęcymi bohaterkami, ale krytykowanie Ani, Tomka S. Stasia i Nel że nie są wystarczająco "równościowi" to słabe...

Warto by pewnie zmienić
    • modrooczka Re: Kanon / lekury 08.10.14, 22:48
      O ile pierwszy news lekko niepokoi, ale zawsze pozostaje nutka nadziei, że ktoś wykopie z lektury obowiązkowej "Nie płacz koziołku" i inne hity, tak drugi zatrważa głupotą. I już nie wiem, czy wolę prawicę, która ściga "Harrego Pottera" czy lewicę atakującą "Dynastię Miziołków". Może mogę nic nie woleć skoro szkołę już skończyłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka