Dodaj do ulubionych

Rozdzielenie forum?

30.08.04, 11:12
Chyba czas na ten watek.
Tak sobie mysle i mysle, ze mamy ktorych dzieci zyja i sa chore, inne - moga
miec duzy problem z pisaniem na tym forum. Jak Ewamonika czy Madziulec czy
Mamakaroli. Jestem w stanie sobie wyobrazic, ze ja mialabym poczucie winy, ze
moje dizecko "tylko" nie ma paluszkow (czesto o was mysle Ewus!),
albo "tylko" ma reflux, albo "tylko" nie widzi. Bo moze z tym zyc i byc
szczesliwym i w porownaniu ze strata dziecka jak to napisalas Madziulec to
wsyzstko inne wydaje sie "maly pikus". A on nie taki maly i dobrze by miec
tez "swoje" miejsce na sieci do pogadania.
Co o tym myslicie zatym by rodzielic to forum na dwa osobne? Na "Strate
dziecka" i na "Chore dziecko"? Admina przekonamy ze tak ma byc by oba byly
widoczne w menu glowny e-dziecka.
A my bedziemy sie odwiedzac i gadac i nadal spotykac, ale byc moze
rozdzelenie to niezly pomysl.
Mamy chorych innych dzieci - napiszcie co o tym myslicie?
Sciskam
anka
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 11:30
      Ja sobie juz tak pomyslalam - zalozylam "swoje" forum i staram sie to ciagnac i
      jakos pomoc tym, co maja podobny problem. Troszke sie rodzicow dzieci z
      podobnymi problemami znalazlo.
      Ale.. uwazam, ze powinno byc jedno ogolne forum, by potem gdzies dalej
      pokierowac rodzicow, by wiedzieli gdzie szukac.
      Zreszta.. mowilam na spotkaniu, ze mi z kolei marzy sei forum takie z
      prawdziwego zdrazenia, ze bedzi ena przyklad lekarz, ktory cos wyjasni. Bo nawet
      i ten nieszczesny reflux, niby nic, a jednak trudno cosik na ten temat znalezc.
      Probuje troche tlumaczyc angielskich i niemieckich stron./ Kropla w morzu
      potrzeb pewnie.
      • natkaszczerbatka Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 12:09
        a może nie rozdzielać, tylko po prostu zrobić nowe, a takie ogólne niech
        zostanie ... na dobrą sprawę można zrobić forum dla rodziców których dzieci
        zmarły przed narodzeniem, inne dla rodziców dzieci zmarłych tragicznie, inne
        dla rodziców dzieci nieuleczalnie chorych, które żyją ... ale w każdej chwili
        mogą umrzeć.
        A może to dobrze, że tak jest - taka rozmaitość ... mi to odpowiada. Ja wcale
        nie uważam, że dziecko bez paluszka to pikuś. Czasem uważam że moje
        nienarodzone dzieci to też pikuś w porównaniu do innych tragedii, np. wypadków.
        Jedna mama może powiedzieć, że ... tej to dobrze bo ona ma jeszcze inne
        dzieci ... a ja nie mam ... to mam gorzej ... mam nadzieję, że nikogo nie
        urażę, ale tak czasem się mówi ... chcąc nie chcąc
        Ale przecież nie można stopniować i porównywać tragedii ... mojej koleżance
        zmarła po długiej ciężkiej chorobie mama ... starsza zresztą osoba, i nie może
        się z tego wykaraskać do dziś, choć było to dwa lata temu ... i uważa, że moja
        strata to pikuś wobec jej tragedii, bo ja przecież moich dzieci nawet nie
        wiedziałam ... a jej mama to to i tamto ... a ja poza tym mam męza i dziecko, a
        ona jest sama jak kołek ...
        ....i dogadać się nie możemy ....
        Chyba porównywanie tragedii do niczego nie prowadzi ... ja uważam że właśnie
        taka rozmaitość jest bardzo pozytywna ... ja bym zostawiła ...tak jak jest ...
        ewentualnie stworzyła np. forum "dzieci urodzone martwo" - bo to jest moj
        problem, ale tak naprawdę to nie wiem czy jest taka potrzeba ...
        Poza tym, gdybyśmy chciały gdzieś iść na zewnątrz z tym forum, pisać listy do
        gazet - do których przecież same namawiacie, to myślę, że zawsze większy wpływ
        i silniejsze uderzenie ma forum na którym jest kilka tysięcy wątków i które
        można znależć na samej górze listy forumów gazety. Takich małych
        rozdrobnionych - nikt się nie doszuka.
    • agniesz76 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 12:34
      Ja już myslałam o stworzeniu takiego forum jak "Nasze dzieci" tylko o dzieciach
      leczonych operacyjnie, tak ogólnie. Co o tym myślicie? Sama mam chore dziecko i
      jakoś brak odwagi tu pisać. Pozdrawiam Agnieszka
      • natkaszczerbatka Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 12:50
        Myślę że stworzenie dodatkowych forum to dobry pomysł, ale rozdzielanie tego -
        mi się nie podoba. Powinno zostać jak jest, moim zdaniem. Na mnie czytanie
        różnych historii nie tylko takich jak moja - działa bardzo pozytywnie.
        • mmmj Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 13:08
          Myślę, że fajnie byłoby stworzyć oddzielne forum o problemach dzieci chorych,
          jestem jak najbardziej za, a stare forum niech zostanie takie jakie jest i żyje
          dalej własnym życiem...
          mama mai
          www.majoszka.com
    • agablues Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 13:19
      No właśnie, ja też mam mieszane uczucia.
      Myślę, że nawet powstanie forum tylko dla dzieci chorych, nadal problem
      "stopniowania" nieszczęść będzie nie rozwiązany. Bo choroba chorobie nierówna.
      Są choroby metaboliczne , z którymi żyje się całe życie ( cukrzyca,
      fenyloketonuria, celiakia )i są takie są z powodu, których dzieci umierają (
      mukopolisacharydoza),zespoły genetyczne, z którymi żyje się całe życie - z.
      Downa, Z. Cri du chat i takie, w których przeżycie jest dużo krótsze, są wady
      rozwojowe - jak rozszczep kręgosłupa, rozszczep podniebienia czy właśnie misiowa
      łapeczka i są też wypadki, dzieci chorują na skutek nieszczęśliwego zdarzenia.
      Zawsze się znajdzie choroba, którą można nazwać, że jest cięższa niż jakaś inna,
      albo taka , przy której pewne choroby wydają się być mało istotne. Wg mnie KAŻDA
      choroba jest ciężka dla dzieci i rodziców, bo ciężko jest patrzeć na cierpienie
      dziecka i ciężko myśleć, że dziecko nie będzie mogło robić tego czy tamtego.
      Ewa doskonale wie, że mi osobiście nigdy nie przyszło mieć za złe, że ona pisze
      o Piterku. Inne mamy tez chyba to wiedzą. Rozumiem ich obawy, ja też miałam
      skrupuły czy powinnam pisać o Igusi, bo przecież ona żyła, kiedy inne dzieci już
      nie. Ale traktujemy się tutaj jak bliskie sobie osoby, z życzliwością, dlaczego
      tak ma nie pozostać? A kiedy my - jeszcze teraz niektóre z nas - matki bez
      dzieci, po jakimś czasie będziemy miały upragnione zdrowe dzieciaki, czy nie
      będzie wolno nam już tu pisać?
      Nie lubię podziałów, nie chcę się rozdzielać z Ewą, Foczką, Nemiki, Ali_bey,
      Mab5, MamąKaroli, Zuzą - ciocią Karoli, Madziulcem, Adą 16, Hubciem, Baskas,
      Izą_luizą i wszystkimi innymi, których nie wymieniłam, a maja "tylko" chore
      dzieci. Sciskam Aga
      • agablues P.S. 30.08.04, 13:25
        agablues napisała:

> Nie lubię podziałów, nie chcę się rozdzielać z Ewą, Foczką, Nemiki, Ali_bey,
        > Mab5, MamąKaroli, Zuzą - ciocią Karoli, Madziulcem, Adą 16, Hubciem, Baskas,
        > Izą_luizą i wszystkimi innymi, których nie wymieniłam, a maja "tylko" chore
        > dzieci.

Tak jak nie chcę się rozdzielać z tymi, którzy mają zdrowe dzieci, a jednak
        potrafią nam tutaj towarzyszyć. A.
        • madziulec Re: P.S. 30.08.04, 13:55
          No wiec widzisz Agus, dlatego ja sugeruje cos takiego - zalozenie forow
          "tematycznych" dla mamus, ktore maja bardzo specyficzn eproblemy i niekoniecznie
          musza tu nam o wszystkim pisac. Wcale to jednoczesnie nei znaczy, ze nie chcemy
          o tym czytac, o nie!!!! Chcemy, ale one tez musza miec miejsce, gdzie sie
          spotkaja same, wymienia swoje uwagi, beda mogly prosto znalezc swoje tematy, a
          nie szukac w gaszczu innych watkow (taka jest troszke smutna prawda, bo kiedys
          chcialam znalezc jeden watek, ale... tu sia pojawia tyle ich, ze gina te, na
          ktorych mi zalezy...).
          I moze to nie jest najlepszy pomysl, ale tak jak mowisz, kazda choroba jest inna
          i nie mozna ich mieszac. Bo to by znow dawalo totalny igosik i metlik
          informacyjny, a chcemy przeciez, by to forum sluzylo ludziom. Chyba taka jest
          jego rola.
          • agablues Re: P.S. 30.08.04, 14:09
            Magda, podoba mi się pomysł zakładania forów "satelitarnych", a to zostawiłabym
            takie, jakim jest. Kto będzie chciał tu pisac - będzie pisał. A jak nikt nie
            będzie pisał - bo wszystcy się "rozejdą" - będzie znaczyło , że jest już
            niepotrzebne i po prostu się je zamknie. Chciałabym, by jednak nadal pozostało w
            całości - jako miejsce różnych spotkań i miejsce informacji, gdzie szukać dalej.
            Aga
            • madziulec Re: P.S. 30.08.04, 14:28
              Aga, forum jest potrzebne. Wlasnie jako taka "informacja". Pokierowanie ludzi -
              nawet na zasadzie poinformowania, ze gdzies istnieje forum o jakiejs chorobie
              lub, ze istnieje potrzeba zalozenia forum, gdy bedzie duze zainteresowanie
              jakims tematem.
              Mi po prostu chodzi o to, ze oczywiscie strona to cudowny pomysl i odkrywam
              coraz to i piekniejsze rzeczy na niej, ale rzeczywiscie strona to co innego. A
              na forum w takiej ilosci (nawet sama nie iwem ilu watkow) trudno jest wyszukac
              to, co nas w danym momencie interesuje i co dla nas jest wazne.
              (przepraszam za chaos myslowy, ale trudno mi sie wyslowic)
      • wrona72 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 13:56
        Witajcie, mój synek jest przewlekle chory, ma również poważną wadę mózgu.Jestem
        na tym forum od początku i nie wyobrażam sobie rozdzielenia go . Bardzo zżyłam
        się ze wszystkimi piszącymi, mimo że sama żadko się odzywam, śledzę codziennie
        forum. zatem - byłoby mi smutno gdyby dokonał się podział.
        Pozdrawaim wronka
      • mab5 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 14:49
        dzieki Aga!
        ja tez nie popieram podziału, chociaż trudno na tym forum czasem wyrzucić z
        siebie jak bardzo mnie boli to, że moja córeczka mnie prawie nie słyszy, że nie
        mówi, że boli jak jej rówieśnicy wyciągają rączki i krzyczą "mama" a Agatka
        tylko jakies swoje:" eee, eee"... boli, ale dzięki temu że zaglądam na to forum
        w takich chwilach szybko przychodzi opamiętanie: jak to dobrze, że ją mam, jak
        to dobrze, że wyciąga rączki...
        dla mnie-matki dziecka chorego-bo niesłyszącego to forum jest czasem jak zimny
        prysznic na głowę... i cieszę się, ze jest, bo inaczej moje zycie byłoby jedną
        wielką łzą a tak-jest trudno zdobytą- radością ...
        myślę, ze właściwym jest - jesli juz ktoś trafi na to miejsce w sieci-
        poszukanie w grupie "prywatne-dziecko"forum gromadzące rodziców z podobnym
        problemem a jesli takowego jeszcze nie ma- nalezy je założyć...
        ja, kiedy chcę się z kimś pogadać jak mi przykro czasem, ze jest tak a nie
        inaczej-idę na forum "dziecko niesłyszące"- nie dlatego, że gluchota u dziecka
        to pikuś, ale dlatego, że mama innego dziecka niesłyszącego będzie wiedziała
        najlepiej, o czym ja mówię...
        pozdrawiam wszystkich serdecznie i mam nadzieję, że to miejsce przetrwa w takim
        składzie...
        magda
    • gosiap10 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 13:21
      Jestem ZA rozdzieleniem lub utworzeniem nowego forum dla dzieci chorych.
      Stwierdzam sama po sobie, ze zdecydowanie zbyt czesto moje odwiedziny na
      forum "chore dziecko strata dziecka" koncza sie placzem. Moja malutka czeka w
      najblizszych tygodniach ciezka operacja serca. Lekarze nie ukrywaja ryzyka.
      Mimo to staram sie myslec pozytywnie, ale... bedac z Wami Kochane Mamy czasami
      zaczynam sie zalamywac. Wasze Aniolki tez mialy prawo zyc!!!! A mimo to
      odeszly!!! A jezeli moja Martusia .....NIE - NIE WOLNO MI TAK MYSLEC!!!! ....I
      znowu rycze!
      Sciskam Was mocno.
      Gosia - mama Marty
      www.sercedziecka.vmed.pl
      • ada16 czy chcę rozdzielenia? 30.08.04, 13:36
        .. są chwile, kiedy czuję się trochę nie na miejscu. Moje dziecko żyje i nic mu
        nie zagraża, ale też nie mam przed sobą perspektywy np. operacji ,kóra coś
        zmieni. Wymaga codziennej opieki i troski.
        Nie chcę urazć mam , które straciły dzieci, ale one są w pewien sposób
        uwolnione od codziennego trudu..., mają coraz częściej inne problemy
        Mimo to myślę, ze ponieważ wszystkie jesteśmy mamami "Holenderskimi",
        przeżywającymi macierzyństwo niezwykłe, niezwyczajne, nie powinnyśmy się
        rozdzielać.
        • zorka7 Re: czy chcę rozdzielenia? 30.08.04, 22:22
          ada16 napisała:

> Nie chcę urazć mam , które straciły dzieci, ale one są w pewien sposób
          > uwolnione od codziennego trudu..., mają coraz częściej inne problemy

Zaraz, zaraz... Generalizacjom mówimy stop. ;)
          Pomijam niezręczne sformułowanie ("uwolnienie od codziennego trudu".. brrrrr),
          ale przeciez niktóre z opisywanych przez ciebie mam mają też inne dzieci. Ja na
          przykład mam w domu małego wcześniaka, rehabilitowanego (choc już teraz
          raczej "z powodu dmuchania na zimne") i nie czuję bym jakoś odstawała od
          reszty. Będąc "tylko" mamą Martynki, która jest w niebie, też nie czułabym, że
          nie mam nic wspólnego z mamusiami dzieci chorych.
          Pozdrowienia.
    • aniao3 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 14:37
      Dziewczyny!
      ja tez sie z wami wsyztkimi zzylam :)
      i mysle ze moze w takim razie zrobic takie podforum do ktorych bylyby linki w
      menu glownym tego forum?
      Bo jednak caly czas chodzi mi po glowie mysl, ze jednak byc moze wiele mam
      chorych dzieci ma opory by tu pisac ze wzgledow ktore przytaczalam wczesniej.
      Ale tematyczne podforum mysle ze bylyby dla wszytkich dobrym rozwiazaniem a to
      moglo by dalej byc takie jakie jest.
      Z tym ze juz bym nie dzielila i nie robila chyba podforum dzieci zmarlych
      na "kategorie" bo mysle ze w sumie kazda smierc (choc tak rozne) jest tak samo
      trudna i nie ma co tutaj tego dzielic.
      I oczywiscie jestem jak najdalsza od wartosciowania cierpienia i chorob!!!
      sciskam was mocno
      anka
      • malomi Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 15:20
        A może zrobić podforum "holenderskie mamy"? dla mam z chorymi dzieciaczkami,
        takie ogólne, bo rozdrabnianie się na poszczególne choroby może spowodować, że
        któraś choroba zostanie ominięta i mama sie nie odnajdzie.
    • agab51 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 14:47
      bardzo nie chciałabym rozdzielenia tego forum. zżyłam się z wszystkimi mamami, i tymi, co mają chore dzieci, i tymi, co straciły swoje dzieci.
      pozdrawiam
      aga
      • natkaszczerbatka Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 15:37
        Zobaczcie na stronie z linkami
        www.choredziecko.republika.pl/linki.htm
        wyspisałam tam wszystkie linki do innych forów, związanych z chorymi dziećmi.
        Myślę że takie fora to bardzo dobra rzecz - tam mamy mogą mogą sobie przecież
        wymieniać informacje dotyczące danej choroby, ktore z koleji mamy z inną
        chorobą mniej interesują ...
        a wspólne forum też moim zdaniem jest potrzebne, i to nawet bardzo ...

Inne fora dyskusyjne związane z chorymi dziećmi

Opóźnienie mowy
        Reflux moczowy
        Rozczep wargi i podniebienia
        Dziecko niesłyszące
        Nasze kochane naczyniątka
        Rehabilitacja dzieci
        Inny Świat - forum dla rodziców dzieci z zespołem Aspergera i z pogranicza
        Autyzmu
        Krótsza nóżka

Z tego co zauważyłam to niektóre z nich mają nawet swoje strony ...

• mamaadama4 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 15:45
          Pamietam jak przed powstaniem tego forum pisałam w wątku założonym przez Agę na
          edziecku, że może niekoniecznie te "dwa swiaty" da się zmieścic na jednym
          forum. Teraz zdanie zmieniłam. Nie myslę, żeby rodzielenie "tematyczne" było
          dobrym wyjściem. Mnie zupelnie nie przeszkadza ani nie boli to, ze pisza tu
          mamy, których dzieci zyją i ich żyć będą tylko, że z różnymi ułomnościami.
        • mab5 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 15:59
          Natko!
          może trochę z uporem maniaka, ale proponuje, bys na stronce wydzieliła również
          forum "wczesniak"
          sama pamiętam jak bardzo ubolewałam, ze w sieci jest tak mało na ich temat....
          • natkaszczerbatka Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 18:44
            Bardzo chętnie. Potrzebuje jednak materiałów. Sama nie jestem w stanie szperać
            po kilku forach na raz. Jak tylko dostanę jakieś materiały - bardzo chętnie
            rozbuduje stronę o wcześniaków.
    • zuza666 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 15:45
      Drogie Dziewczyny i nie tylko
      Osobiście uważam, że forum powinno pozostać takie jak jest.
      To właśnie na tym forum znalazłam zrozumienie i wsparcie.
      Połączyły nas rożne tragedie, nie niszczmy tego nie rozdzielajmy.
      Ps. po sobotnim spotkaniu na którym byłam z siostrą, zobaczyłam na jej twarzy
      uśmiech (a dawno go nie widziałam), miałyśmy okazje porozmawiać z cudownymi
      osobami.Właśnie dzięki temu forum nie czujemy się wyobcowane i niechciane, ale
      zrozumiane i wysłuchane.
      pozdrawiam Zuza (ciocia Karoli)
    • jaewa1 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 15:59
      A mi jest smutno...
      Choć nie często się ujawniam to jestem z Wami codziennie i już teraz brakuje mi
      Was jeśli miałoby dojść do podziału. Moja Amelka zmarła w 30 tygodniu ciąży.
      Dziewczyny, ja apeluję o nie rozchodzenie i nie rozproszenie się- nasza siła to
      my same, boję się, że jeśli bedzie nas mniej to sobie nie poradzimy.
      Jeśli ktoś będzie na forum "chore dziecko" to po tragedii ma się przenosić na
      forum "strata dziecka"??? Jestem przeciw. Oczywiscie podforum dotyczacy chorób
      na pewno jest potrzebne i niezbędne.
      Nie możemy wartościować choroby dziecka- rozumiem, że niektóre z mam chorych
      maluszków czują się zakłopotane, że ich choroba jest "lżejsza" niż innych
      dzieci, jednak każda z nas rozumie strach przy każdej chorobie i każdą
      traktujemy z powagą.
      EwA
      • natkaszczerbatka Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 18:47
        Ja też uważam że nasza siła właśnie tkwi w tym, że jest nas dużo i tak wiele
        problemów każda z nas prezentuje ... moim zdaniem forum jest wspaniałe ... i
        nie trzeba go zmieniać .... najwyżej rozbudowywać ...
      • malwes Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 19:12
        Wydaje mi się, że dla każdej matki choroa czy śmierć dziecka jest najwiekszą
        tragedią ,większą niż wszystkie inne, bo dotyczy JEJ dziecka...Myślałam, że to
        forum jest po to, by dzielić się swoimi największymi dramatami życiowymi.
        Wydaje mi się, że też, że to forum nie ma służyć przede wszystkim udzielaniu
        informacji na temat danych chorób/wypadków (choć to też) ale ma wspierać
        cierpiącą psychikę, serce, duszę...więc chyba nie ma co dzielić go tematycznie
        bo ból i cierpienie każdej z Was/Nas jest jedno...największe, nasze.
        Gosia
    • aniao3 VOX POPULI :) 30.08.04, 18:45
      a zatem - zostaje jak bylo :)
      ciesze sie
      anka
    • ewamonika1 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 19:16
      "Klamka zapadła", więc piszę nieco za późno.

W moim przypadku jest nieco inaczej - ja się boję tu pisać o Piotrusiu i o
      dzieciach. Udzielam się, i owszem, ale są to raczej "efekty pracy forumowego
      szperacza", niż opis tego, co z Piterkiem. Gdyby nie N.D., część z Was w ogóle
      nie wiedziałaby, co u nas słychać.
      Może pamiętacie kiedyś niezbyt przychylny post nt. traktowania przeze mnie
      Piotrusia jako chłopca z misiową łapką. Ja po takich akcjach raczej chowam ogon
      pod siebie, nawet jeśli wiem, że postępuję słusznie. Ten typ tak ma.

Teraz, gdy przeczytałam posty w tym wątku i wiem, że Wam to nie aż tak nie
      przeszkadza - może za jakiś czas zacznę znów pisać.

pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia na forum-bez-zmian. ewa
      • aniao3 Re: Rozdzielenie forum? 30.08.04, 19:20
        A ja zawsze lubie poczytac co u was Ewo i co u innych :)
        i w ogole to nie wyobrazam sobie zycia bez forum - obawiam sie ze bycie tutaj
        stalo sie moim prawdziwym "nalogiem" :)
        sciskam
        a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka