10.09.04, 17:40
pamiętacie ?
Myślę, że można już pomyśleć o bardziej poważnym - profesjonalnym wzorze
ulotki informacyjnej o forum. Kto ma zdolności plastyczne?? Rozpiszmy konkurs
na wzór ulotki. Czy bedzie możliwe wydrukowanie jej profesjonalnie ? ( były
głosy, że tak). Najwyżej w paczuszkach roześlemy do forumowiczów z innych
miast. Możemy zrobić dwie wersje - do druku oficjalnego i domowego. Wersja do
druku domowego byłaby do ściągnięcia ze strony forumowej - Natko, to chyba
możliwe?
Czekam na wszelkie pomysły.
sciskam Aga
Obserwuj wątek
    • angieblue26 Re: Ulotka 10.09.04, 18:30
      Agus, przesylam Ci projekt na maila...
    • sasha_m Re: Ulotka 11.09.04, 10:10
      agablues napisała:

> Czy bedzie możliwe wydrukowanie jej profesjonalnie ?

Do usług :-)
    • natkaszczerbatka Re: Ulotka 11.09.04, 17:20
      jak najbardziej możliwe (chodzi o zamieszczenie na stronie). Przyślij mi tą
      ulotkę to się tym zajmę.
    • betty69 Aga - pomozemy '-) 11.09.04, 17:23
      Agus,
      Jestesmy z mezem operatorami DTP (grafikami komputerowymi). Z checia przygotujemy projekt, ale czy
      moglabys wyslac nam tekst na maila, ktory chcialabys umiescic na tej ulotce. Poprosze tez Sebastiana,
      zeby pogadal ze znajomym, ktory ma wlasna drukarnie. Ostatnio bardzo mu pomoglismy wiec sadze ze
      nie odmowi. Napisz tez jaki bylby naklad tych ulotek.

Pozdrawiam
      Beata
      • agablues Re: Aga - pomozemy '-) 11.09.04, 23:52
        Beatko, napisałam do Ciebie na pocztę gazetową. Aga
        • betty69 Re: Aga - pomozemy '-) 12.09.04, 11:41
          Odpisalam na poczte gazetowa. Beata
    • wustyle aga - czekamy na sygnal w sprawie spotkania 13.09.04, 17:46
      czekamy na mailach albo na forum
    • aniao3 Re: Ulotka 15.09.04, 21:35
      Aga - pomysl z drukiem ulotki jestem za, a bardzo dobrym jest tez pomysl by
      byla ona na naszej (moge tak napisac chyba natko? :) stronie aby kazdy
      potrzebujacy mogl ja sobie wydrukowac i dac komu uzna za stosowne.
      Co do logo forum - jesli planujemy takowe do ulotki - to powinno ono byc jasne
      i czytelne graficznie. Tak jak logo np. Fundacji Rodzic po Ludzku. Takie proste
      by latwo mozna bylo je zapamietac. Ale nie mam pojecia co by to mialo byc...
      Sciskam
      anka
      • wustyle Re: Ulotka 15.09.04, 21:45
        aniu
        zajrzyj do mojego odzisiejszego watku w sprawie ulotki
        jestesmy swiezo po spotkaniu u alicji

sebastian - tata Laury
        • ewamonika1 Re: Ulotka 15.09.04, 22:24
          Cieszę się, że Was poznałam.

ewa
          • wustyle Re: Ulotka 15.09.04, 22:33
            i nawzajem:)
    • agablues Re: Ulotka 17.09.04, 18:40
      Podbijam ten wątek, żeby było jane, że WSZYSCY forumowicze sa zaproszeni do
      współpracy. Czekam na pomysły. Teraz chodzi nam o logo, które nadal jeszcze
      byłoby wspólne dla nazwy forum ( chore dziecko, strata dziecka - czy to jest
      możliwe do realizacji?) . Nieuniknione stanie sie kiedyś rozdzielenie forum i to
      logo zostałoby przy stracie. Ma dotyczyć straty dzieci w różnym wieku. Ma też
      dawać nadzieję. Dotychczasowe pomysły były związane z motywami:

- łza, a w niej odbita twarz dziecka,
      - biały kwiat - np. przebiśnieg (pojawia się po zimie - nadzieja),
      - niezapominajka,
      - fragment dmuchawca (ulotność - pomysł spodobał się Alicji),
      - aniołek,
      - promyk
      - jaskółka

ja od siebie dodaję motyla. Moje uzasadnienie - dzieci chore - jak motyle,
      początkowo uwięzione w chorych ciałkach. ale prędzej czy później - wyrastają na
      przepiękne motyle. I niekoiecznie tym przejściem jest śmierć, może to być
      zaakceptowanie dziecka z jego chorobą, kiedy zobaczymy w nim Motyla. Poza tym,
      niektóre dzieci są jak Motyle, pojawiają się na chwilkę, żyją krtótko, ale
      pięknie. Często swoim pięknem zmieniają nas i nasz sposób widzenia swiata.

Czekam na kolejne pomysły. Jak wymyślimy symbol, zastanowimy się jak go
      wymalować. A potem zajmiemy się treścią ulotki.

zapraszam wszystkich do współpracy Aga
      • agablues Re: Ulotka 17.09.04, 18:44
        agablues napisała:

>
        > ja od siebie dodaję motyla. Moje uzasadnienie - dzieci chore - jak motyle,
        > początkowo uwięzione w chorych ciałkach. ale prędzej czy później - wyrastają na
        > przepiękne motyle. I niekoiecznie tym przejściem jest śmierć, może to być
        > zaakceptowanie dziecka z jego chorobą, kiedy zobaczymy w nim Motyla

A child is like a Butterfly in the wind,
        Some can fly higher than others
        But each one flies the best it can
        Why compare one against the other?
        Each one is different
        Each one is special
        Each one is beautiful

>
        > zapraszam wszystkich do współpracy Aga
        • mharrison Re: Ulotka 18.09.04, 10:04

Troszkę poszperałam i oto efekty:

SYMBOLIKA MOTYLA

ze sztuki: motyl - ze względu na swoją lekkość (i skrzydełka) był symbolem
          duszy. Barwność i przebywanie wśród kwiatów uczyniły zeń także symbol piękna,
          ale krótki żywot podkreślał szybkie przemijanie.
          tatto: Motyl - cechuje przelotny charakter i duszę oraz jej nieśmiertelność
          symbolika chrześcijańska - MOTYL - wesołość, piękno, strojność, lekkość,
          przemijanie, miłość
          symbolika żydowska: Motyl - oznacza nieśmiertelność, duszę i jej przeobrażenia
          z ziemskiej postaci w doskonalszą
          Kiedyś: Motyl miał znaczenie symboliczne; życie ludzkie na ziemi jest jednym ze
          stadiów do lepszego, piękniejszego życia. Podobnie jak motyl, który
          przekształca się z larwy w niezwykłą, wspaniałą postać, tak też człowiek
          przechodząc przed obliczem śmierci stać się ma wspanialszą, nową istotą.
          mandala: Motyl może występować jako metafora duszy, jest symbolem przemiany.
          Motyle w mandalach mogą odzwierciedlać piękno, duchowość i odnowę. Ich
          pojawienie się na rysunku może oznaczać wyjście z cienia, być potwierdzeniem
          siły psychiki do ciągłego tworzenia siebie od nowa.
          z wosku: motyl - oznacza miłość
          z fusów: motyl to płochość i frywolność

Dodatkowo motyl to:
          • symbol transformacji
          • symbol doskonałości
          • symbol duszy i jej nieśmiertelności, szczęścia, natchnienia, lekkości,
          piękna i przemiany,
          • oznacza wędrówkę duszy i jej przeistoczenie się w lepszą szatę, czyli
          życie wieczne.
          • idealny symbol alchemiczny
          • symbolizuje duchową wiarę w nieznane n
          • kruchość

Gorąco popieram pomysł z motylem. Moim zdaniem doskonale pasuje zarówno do
          straty dziecka jak i choroby dziecka.
          Dziecko, uwięzione w chorym ciele, dla którego wyzwoleniem jest wyzdrowienie
          lub … śmierć.
          Nasze ulotne marzenia, nieuchwytne jak motyle, z którymi przyszło nam się
          pożegnać…

Widzę trzepot rzęs Igi i Sylwii jak trzepot skrzydeł motyli, widzę Piotrusia
          wyciągającego „misiową łapkę” w stronę motyla, widzę naklejkę z motylem na
          inkubatorze Małgorzatki i Natalijki, widzę motyle nad grobem Alka…

Dodatkowy plus: możliwość narysowania za pomocą przysłowiowych kilku kresek.
          Symbol uniwersalny (i wieloreligijny: chrześcijaństwo, judaizm, hinduizm, nie
          wiem jak z islamem).

No a teraz „krytyka” brrrrr:
          - aniołek nie, gdyż forum jest jedno i tworzą je nie tylko rodzice dzieci po
          stracie, ale i rodzice dzieci „jedynie” chorych
          - zbyt silne konotacje religijne(?) - czy mamy absolutnie nie wierzące będą się
          z takim symbolem identyfikować?
          - jaskółka w symbolice chrześcijańskiej zmartwychwstanie, wiosna, dobra wróżba,
          szczęście domowe, nadzieja, zaraz za skojarzeniem „jaskółka – zwiastun wiosny i
          nadziei” nasuwa mi się na myśl powiedzenie „jedna jaskółka nie czyni wiosny”
          - promyk, niestety kojarzy mi się z „ po burzy zawsze wychodzi słoneczko”
          - dmuchawiec mi się b. podoba, ale największe wrażenie robi na zdjęciu; czy da
          się wyrazić za pomocą kilku kresek, (ale ja jestem kompletne beztalencie –
          umiem narysować jedynie domek i kwiatka ze środkiem i płatkami)
          - przebiśnieg – warty rozważenia, byleby tyko nie przypominał krokusa – symbol
          trzeźwości 
          - niezapominajka – mi się podoba, chociaż, moim zdaniem, stanowi jedynie jeden
          z elementów przesłania, które nasze logo powinno wyrażać
          - łza – zależy jak przedstawiona, jeśli „optymistycznie” bądź „filozoficznie”
          to ok., obawiam się jednak, że będzie odbierana jako „ich życie to jedynie ból,
          żal, rozpacz i łzy”

Pozdrawiam serdecznie

magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka