maman3 13.03.11, 20:59 Zmuszeni jesteśmy wybudować dom, bo dużo nas . Szukam wszędzie jakiś projektów dla siedmiorga, ale nic z tego. A tu dzieci potrzebują osobnych pokoików, my sypialnię, plus reszta... Wiecie może, gdzie szukać pomysłów? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: dom dla wielodzietnych 13.03.11, 22:04 Ja co prawda mogę sobie tylko pomarzyć, ale kiedyś przeglądałam projekty pod kątem ze sypialnia dla każdego, plus salon, plus pokój gościnny - musiałabym wybudowac dom wielorodzinny, a przynajmniej dwurodzinny Odpowiedz Link
elgosia Re: dom dla wielodzietnych 13.03.11, 22:48 Jak chcesz mieć dla każdego osobny pokój,to raczej projekt indywidualny.Albo popatrz na mniej pokojowe pod katem mozliwości przerobienia jednego pokoju na dwa mniejsze. Swoją droga to taki duży dom bedzie trochę kosztował,bo przy tylu pomieszczeniach raczej nie zejdziesz poniżej 200mkw. No i co później zrobisz z takim kolosem? Może pomyślcie o domu z możliwością przerobienia potem na bliźniaka? Odpowiedz Link
chiyo28 Re: dom dla wielodzietnych 14.03.11, 07:09 Jest masa projektów gotowych w necie. Ustawiasz w opcjach parametry i wysortuje Ci tylko domy, które mogły by Cie zainteresować. www.extradom.pl/projekty-domow.aspx Odpowiedz Link
elwrar Re: dom dla wielodzietnych 14.03.11, 08:47 Tak musisz wyszukać w necie przynajmniej ja tak zrobiłam u nas w sumie jest 4 os. rodzina ale domek mamy dość spory jak na nasze potrzeby a ma zaledwie 130 m2. Ja wybrałam projekt który mi się podobał. Mam w nim masę poprawek dostosowałam go do swoich potrzeb wszystkie te zmiany nanosił mi mój kierownik budowy na gotowy projekt oczywiście przed kupnem gotowego projektu skonsultowałam się z kierownikiem czy mogę wnieść te poprawki. Co do poszukiwać to faktycznie nie ma co szukać aż 7 pokoi bo chyba z tym będzie ciężko ale można pomyśleć o przedzieleniu większego. Życzę powodzenia w poszukiwaniu Odpowiedz Link
2007e Re: dom dla wielodzietnych 14.03.11, 10:03 Dosc duzy ten domek chyba bylby. Muzisz wziac pod uwage nie tylko koszty budowy, ale pozniej tez eksploatacji. Jezeli dzieci malenkie to pal szesc, ale jak wieksze to za pare latek wyfruna z domku i wtedy co? Sprzedac moze byc trudno, jezeli to bedzie bardzo duzy dom. Teraz raczej wikszosc szuka domkow 130 m pi razy oko. Co najwyzej garaz na 2 samochody. Odpowiedz Link
maman3 Re: dom dla wielodzietnych 14.03.11, 16:43 Archon, murator i inne "pierwsze" biura architektoniczne już przejrzałam, dla tak licznych nic nie ma, faktycznie chyba tylko indywidualny projekt, bo w necie też nic nie mogę znaleźć, myślałam, że macie jakieś własne źródła. Na wylot dziecięcia pierwszego poczekamy jeszcze 9 lat , jak nie dłużej, a potem.. nie wiem, ale perspektyw krzyków, kłotni i kiszenia się na 110 m kw. mnie przeraża. Bliźniak odpada, wymaga dużej powierzchni...Muszę więc poszukać mądrego architekta... Odpowiedz Link
marina2 Re: dom dla wielodzietnych 14.03.11, 21:52 my posiłkowaliśmy się indywidualnym projektem.jest sensowny i pan architekt też taki byłale nieźle się go naszukałam . w naszej wersji dom ma na pietrze sypialnie /5/ i łazienki /2/ plus bawialnia jako wspólną przestrzeń dzieci.na parterze oprócz kuchni,jadalnia ,salon i jeszcze jeden pokój plus łazienka.część gospodarcza ,garaż w piwnicy. Odpowiedz Link
maman3 marina2 15.03.11, 10:40 marina, Twój projekt jest zblizony do ideału-macie piętro czy poddasze? Skąd jestes? Może bym podkupiła pana architekta ? Odpowiedz Link
marina2 Re: marina2 15.03.11, 14:52 dom 14x14 piwnic,parter,piętro - dach płaski/bardzo dobre rozwiązanie i tańszy niż inne/ architekt z kujawsko-pomorskiego.wiem,że bywa /projektuje czasem w wawie i często w Poznaniu.dach zresztą można przerobić - to pikuś.elewacja musiała się wtopić w miejską zabudowę więc jest trochę taki na lata 30ste XX wieku/bonie,"wyłuczenia" jednego narożnika/ bardzo cenię sobie rozwiązania gospodarcze domu: pralnio-suszarnia ,zsyp na bieliznę z łazienek bezpośrednio do pralni,spiżarnia,magazyn na sprzęt turystyczny,pokój "narzędziowy" na wszelkie męskie szpargały,piec chlebowy,rozwiązania ogrzewania alternatywnego do gazowego etc.. Odpowiedz Link
marina2 Re: marina2 15.03.11, 18:17 piwnica 135m2 i tyle samo parter-plus 20m2 taras,piętro ma 142m2-"wisi " częściowo nad tarasem wolałabym mieć dom bez schodów ,płaski jak naleśnik,ale działka przez swoje położenie w mieście na którym nam zależało wymusiła taki układ.coś za coś.na pewno dla nas dobrym wyborem jest miasto.im dzieci większe tym bardziej się w tym utwierdzam. duża bawialnia nadal jest dobrym miejscem .dzieciaki mają tam nawet kozę Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: marina2 16.03.11, 19:00 Spory dom. Około 400m2 razem z piwnicą? Dobrze liczę? Odpowiedz Link
ania2003i2011 Re: dom dla wielodzietnych 15.03.11, 08:44 najlepiej projekt indywidualny my tak robilismy - na górze mamy 3 wielkie pokoje i jeden mały - każdy ma swoja sporą garderobę - więc spokojnie moją górę mozna było przekształcić na 7 sypialń na dole salon, gabinet, kuchnia, garaż nie mamy piwnicy Odpowiedz Link
chubus Re: dom dla wielodzietnych 15.03.11, 11:01 my tez mamy projekt indywidualny.dom poczatkowo został zaprojektowany na 2+3,teraz zmieniamy na 2+4na górze po zmianach 5 sypialni,3łazienki,3garderoby,duża bawialnia plus dodatkowo strych ok.180m2.Na dole salon,kuchnia,jadalnia,gabinet,pralnie,pom.gospodarcze plus garaz 70m.nie mamy piwnicy. Odpowiedz Link
jkl13 Re: dom dla wielodzietnych 16.03.11, 09:03 My co prawda jesteśmy rodziną 2+2, ale też mieliśmy nietypowe wymagania (np. dom parterowy z ogromnym salonem i dużym holem), więc zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny. Bo gotowe projekty, to projekty typowe, dla przeciętnej rodziny z przeciętnymi wymaganiami. Gdy chce się jakiś extrasów, np. 7 sypialni ;p, to trzeba rozważyć projekt indywidualny. Ponieważ mamy dom parterowy, sama zaprojektowałam rozkład pomieszczeń, projektant musiał to tylko przerobić z "naszego" na "budowlane". I mam jedną radę - dobry architekt to skarb, za który warto zapłacić. My niestety takiego nie mieliśmy, ale że projekt w większości był mój, ostatecznie nie wyszło tak źle. Odpowiedz Link