asia889 19.07.08, 12:50 Jeżeli używacie/używaliście takowych to proszę o opinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaanieli Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 19.07.08, 13:08 mamy seata alhambrę, siedmioosobowego. polecam. wielodzietna rewelacja)) Odpowiedz Link
asia889 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 19.07.08, 16:09 Ale z tego co wiem w Alhambrach/Sharanach/Galaxy starszych niż 2002 nie ma trzypunktowego pasa na środkowym siedzeniu, więc jest problem z fotelikiem. O nowsze trudniej, no i cena znacznie wyższa. Odpowiedz Link
mamaanieli Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 19.07.08, 19:37 szczerze mówiąc nie znam się. my mamy alhambrę z 2003 roku. wiesz co, możesz kupic starszy model i zmienić fotelik. my mamy tzw. zintegrowany: moze jeździć dorosły, a jak się odegnie taką klapkę, to dziecko od ok 8 miesiąca wzwyż. wielka wygoda. pozdrawiam Odpowiedz Link
luxnordynka moj mąż podbija wątek 19.07.08, 19:51 moze wypowiedza sie Wasi mezowie)), ehh, moj maz chcialby posluchac opinii meskich fachowcow. Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link
sumatra1 Re: moj mąż podbija wątek 20.07.08, 08:21 Peugeot 806, citroen evasion, fiat ulysse, lancia zeta -> to wszystko to samo. My mmay 806 staruszka '96. I tak plusy: Niezależne siedzenia z tyłu - srodkowy fotel ma 2 punktowe pasy ale moim zdaniem mozna przypiac fotelik ten wiekszy. Z tyłu mogą byc dwa fotele albo kanapa, czyli w sumie do 8 miejsc. Też zdarzaja się fotele ze zintegrowanym fotelikiem. Bardzo fajne (my nie mamy ale widziałam). Duuuży plus to odsuwane tylne drzwi. Mozna zaparkowac dosyc blisko innego auta, sciany i wygodnie wszystkich zapakowac. Dużo miejsca z tyłu. Dzieic moga same zapakowac się do fotelików pozostaje tylko poprzypinanie. Czy oszczędny - nie wiem pali ok. 15l gazu. Generalnie super opcja dla rodziny. Minusy: drogie części, dosyć trudno dostępne. Ciężko o zamienniki. Dosyć duży, parkowanie w pierwszym okresie uzytkowania to koszmar, potem juz jakos idzie. Podsumowujac: lubię nasze autko. Odpowiedz Link
nata76 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 20.07.08, 09:07 mamy opla vivaro,wersja 7 osobowa. Jeżdzilismy tez mercedesem vito oraz wv caravelle(wersja transportera), czyli wszystko to małe busiki)) PO prostu ze wzgl. na prace oprcz tych siedzeń potrzebny nam jest jezcze spory bagażnik. Oprcz tego,że te samochody sa bardzo wygodne i pakowne, jedyny, największy dla mnie minus to to,że w ostatnim rzędzie siedzęn w każdym modelu, nawet luksusowym vito strasznie trzęsie!!!!!!!!! Teraz marzy mi się 7 os. samochód,ale toche mniej "kanciaty", ale zeby bagażnik był....No i jest problem..... MOże renault espace... Straszliwie wizualnie podoba mi sie nowa amerykańska wersja chryslera town&city z 2008 r...... Odpowiedz Link
luxnordynka Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 20.07.08, 12:08 www.amerykany.v10.pl/Honda,Odyssey,wyprzedza,Dodge,Caravana,4691.html zobaczcie na honde odyssey, ponoc mozna sprowadzic z Ameryki duzo taniej, mojemu mezowi przypadla bardzo do gustu. No coz, pozostaje w sferze materialnych marzeń). Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link
nata76 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 20.07.08, 18:04 Niestety,luxnordynko,fachowcy odradzają amerykany...zazwyczaj na benzyne,pala jak smoki i częsci zamienne bardzo drogie..... Odpowiedz Link
luxnordynka Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 21.07.08, 10:20 no tak, ale w przyszlym roku beda na rope, pozostaja tylko czescie ), ale jak nowe, to jest nadzieja, ze czesci nie beda potrzebne... dla sprostowania, nie kupujemy jej, hehe, Ewa Odpowiedz Link
asia889 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 21.07.08, 12:34 Mi bardzo podobają się seaty alhambry. Mąż bardziej skłania się ku fiatowi multipli. Ma całkiem niezłe opinie. Tylko jest paskudny . Odpowiedz Link
hanti Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 21.07.08, 17:37 my mamy moją odwieczną miłość )) renault espace, nie zamieniłabym go na żaden inny D Odpowiedz Link
nata76 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 21.07.08, 18:45 hanti i jak sie jezdzi????macie bagażnik? trzesie z tyłu?? kurka,napalam sie strasznie na ten samochód. mnie sie podoba multipla. nowa wersja juz nie ma tych smieszniastych "zabich" swiatełek i jest ładniejsza. Przymierzaliśmy sie,ale na nasze potrzeby za mały bagażnik. W tym roku we włoszech zapobserwowałam,że nowa multipla cieszy sie powodzeniem, jezdzi ich sporo. Odpowiedz Link
hanti Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 21.07.08, 21:08 jeździ się bosko, ogrom miejsca w środku, renówki z reguły nie trzęsą bo mają jedne z bardziej miękkich zawieszeń. Więc jeździ sie baaardzo komfortowo. Jeśli uważasz że w wersji standardowej jest zbyt mały bagażnik, zawsze możesz kupić wersję przedłużoną ))) Mi ten bagażnik wystarcza, ale ja jestem nie wózkowa, nawet nie wiem jak nasz wózek się składa ))) Odpowiedz Link
marina2 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 22.07.08, 22:10 chrysler grand voyager -z podkreśleniem GRAND-na benzynę plus gaz.fakt kłopot może być z częściami,ale można dotrzeć do "swojskich" kanałów. na ropę i tak wypada drogo niestety. ma wszystko :schowek zw podłodze i giga bagażnik 650 l.dla mnie to podstawa. alternatywą jest GRAND espace-renault wersja długa.też spoko bagażnik ,ale mniej pakowny. inne typowe vany niestety nie mają dużych zaspokających nasze potrzeby taboru cygańskiego bagażników. nasza opcja ekonomiczna:benzyna plus gaz w dużym aucie i małe auto na ruch miejski zmniejszą liczbą pasażerów.hehe ,ale bagażnik w mniejszym też ma 500l.cóż taie zboczenie. Odpowiedz Link
milorzab Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 22.07.08, 22:55 My mamy Multiplę. Taką starą, ze śmiesznymi oczkami. My ją bardzo lubimy i dzieci też. Siedzenia są niezależne, wszędzie pasy trzypunktowe. Do tego fotele łatwo się wyjmują, więc my jeździmy zwykle bez jednego fotela i wtedy jest bardzo dużo miejsca. Mogę zabrać np. dwa rowery dla dzieci, gdy jadę do dziadków. Dzieci siedzą wysoko i wszystko widzą. Wiem, że to lubią. Łatwo ją znaleźć na parkingu. Jest bardzo łatwo manewrowalna. Mimo, że szeroka, łatwo się parkuje. Minusy: my mamy dorabianą klimatyzację i za słaby silnik.Ma duży bak, gdy tankuję 63 litry i za to płacę, nie jest miło. Dość dużo pali, ale nie wiem, ile dokładnie. Odpowiedz Link
agava07 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 04.08.08, 18:21 Powtórzę za Mariną2: Chrysler Grand Voyager wersja Ston-and-Go - tym samochodem 7-osobowa rodzina może wyjechać na wakacje z całym dobytkiem: wózkiem, fotelikiem do karmienia, namiotem, osprzętem i 7- torbami rzeczy osobistych dla każdego. W dodatku i tak na codzień wygląda całkiem normalnie - nie jak autobus Odpowiedz Link
poleczka2 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 23.07.08, 11:24 My mamy Renault Scenic Grand 7 osobowy. Samochód super ale nie taki duży jak Galaxy czy Espace. Jakbyśmy mieli jeszcze jedno dziecko to na wyjazdy musielibyśmy kupić przyczepkę. Odpowiedz Link
agablues Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 23.07.08, 22:57 a my mamy opla sintrę ( taki jak ten z allegro, wklejam pierwszy lepszy, to nie kryptoreklama moto.allegro.pl/item398688808_opel_sintra_2_2_16v_granat_met_7_foteli_oplacona.html Nie wiem czy bardzo trzęsie, juz się przyzwycziłam i nie czuję. Miejsca jest dużo ( nam wystarcza), założylismy gaz i się jeździ. Staruszka ma z 10 lat, droga bardzo nie była, awaryjna nie jest. Jak narazie nam wystrcza i jesteśmy zadowoleni. aga Odpowiedz Link
agablues acha, 23.07.08, 22:59 zdecydowanie polecam samochody z suwanymi drugimi drzwiami. a. Odpowiedz Link
hisia Re: acha, 24.07.08, 01:24 My też mamy renault espace, ale grand, ten z przedłużonym bagażnikiem. Jest super, mieści się wszystko, kupa toreb, wózek etc. Jeździ się bardzo wygodnie, polecam! Odpowiedz Link
nurit previa 28.07.08, 15:08 mamy toyote previe i jest rewelacyjna. ma sto lat i mimo to jest kompletnie bezawaryjna. kosztowala, jesli dobrze pamietam 17 tys., kupilismy ja prawie dwa lata temu i mam wrazenie, ze juz zawsze bedziemy nia jezdzic. wada jest taka, ze b. duzo pali, ale widuje na allegro i otomoto modele przerobione na gaz. mamy troje dzieci, ale wszystkie w duzych fotelikach, dlatego potrzebowalismy duzego smaochodu, czesto tez jezdzimy z niania. feler dla rodziny prawdziwie wielodzietnej (czytaj: powyzej 3) jest taki, ze w naszym modelu czwarte dziecko musialoby jezdzic z przodu - ze wzgledu na pasy. nowsze previe maja juz wszystkie miejsca z prawdziwymi pasami. na prawde polecam. Odpowiedz Link
nikond70s Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 04.11.08, 20:53 od ponad roku jeździmy Sintra 2.2 diesel, mimo, że jest nas piątka zdecydowaliśmy się na zmianę omegi na sintrę, głównie po to, żeby czasem można było kogoś zabrać. Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym - wożenie do szkoły i ze szkoły - bajka - przesuwane drzwi bardzo ułatwiają "załadunek". 160 tys. przebiegu, 7,5l oleju / 100km - awaryjność nie występuje, na razie eksploatacyjne sprawy. Testy zderzeniowe o których czasem piszą, sprawa dyskusyjna - w wakacyjnym wydaniu auto-świat było porównanie testów z rzeczywistością - wypada na korzyść dużych samochodów. ps prowadzę stronę www.opel-sintra.com - jezeli ktoś ma pytania - zapraszam Odpowiedz Link
donkaczka Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 04.08.08, 21:06 a moj maz chryslera g.v. nie chce, bo w drugim rzedzie nie ma trzech foteli i marudzi, ze w bagazniku musialby siedziec i lobbuje za sharonem.. a mnie juz zaczyna wisiec, i tak odkladamy wymiane auta na przyszly rok, niech sie meczy na arzie na tylnym siedzeniu wcisniety miedzy dwa foteliki hehe Odpowiedz Link
mamamaria3 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 05.08.08, 21:24 my zakupiliśmy chryslera g.v. - super, pojemny, bardzo wygodny - drugi rząd to fotele lotnicze, 13 letni, diesel i w ogóle super ale nie polecam tych z silnikiiem vm 2.5td - jak padnie to go nikt naprawiać nie chce - wynalazek jakich mało... Odpowiedz Link
monstermama Previa Moja Miłość! 18.08.08, 13:26 Od tygodnia Monsterowo wozi się Previą, więc mogę się wypowiedzieć. Kurcze - to jest statek! Specjalnie jeździłam w każdym z rzędów, żeby zobaczyć, jak będzie. Jest luksusowo - fotele lotnicze, osobne, 6 sztuk z pasami pełnymi, jeden z tylko dolnym. Oczywiście demontowalne. Drzwi suwane z OBU STRON!!! Idealne dojścia - indywidualnie sterowany nawiew na kolejne rzędy, głośniki z tyłu, więc wyraźnie słychać. Prowadzi się świetnie - nie widać przodu, myślałam, że będzie mi to przeszkadzać, ale nie ma z tym problemu. Jest z 2002 roku, diesel,spala naprawdę minimalnie - przy ostatniej 300 kilometrowej podróży średnie spalanie 6 litrów! Hamulce jak żylety. My sprowadziliśmy Previę z Włoch, bo nie jest tam popularna, więc stosunkowo tania. Naprawdę fajny wóz dla wielodzietnych. Monsterówna od razu podsumowała, ile to jeszcze dzieci możemy mieć Mamy zapasik. Odpowiedz Link
monstermama Re: Previa Moja Miłość! 19.08.08, 14:58 No pewnie, że jest bagażnik A jakby było za mało, to są jeszcze relingi i mamy trumnę, ale jeszcze jest sporo miejsca pod nogami i w ogóle jest sporo miejsca. Autobus to jest, nie osobówka Odpowiedz Link
kasiask Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 18.08.08, 22:43 My mamy 13-letniego renault espace z gazem. Jesteśmy zadowoleni, a na wakacje jeździmy z bagażnikiem na dachu Odpowiedz Link
heloiza74 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 25.08.08, 21:17 Od lutego jeździmy Nissanem Primastarem. OOOOOOgromny. Dziewięcioosobowy, z bagażnikiem mieszczącym swobodnie niezłożony podwójny wózek (taki dla rodzeństwa), a po złożeniu ostatniej kanapy wprost przepaścisty. Drzwi przesuwane niestety tylko z jednej strony. Z przodu mogą jechać 2 osoby oprócz kierowcy, poduszkę pasażera można łatwo wyłączyć (nie w serwisie!) więc my wozimy najmłodszą z przodu. Siedzi się wygodnie, wysoko, czujemy się niemal jak "królowie szos". Jego gabaryty są zarówno zaletą, jak i niestety wadą - parkowanie w centrum miasta (mieszkamy w Krakowie) bardzo utrudnione, ale jest bardzo zwrotny i łatwo się go prowadzi, więc jeśli nie ma potrzeby wciskania się w ciasne uliczki i zatłoczone osiedlowe parkingi, jest wprost idealny. A do tego mało stosunkowo pali, jak na takie wielkie auto o 2litrowym silniku - ok 7-7,5 l ropy. Bałam się, że sobie nie poradzę z takim autobusem, ale mimo, że jestem drobna i niska jeździ mi się nim świetnie. Nie polecam natomiast Opla Zafiry siedmioosobowej. Tylne siedzenia mieszczą się w zasadzie w bagażniku. Ciężko się do nich dostać, wygodne są chyba tylko dla jeszcze niezbyt dorosłych dzieci, no i z tyłu trzęsie. Kiedy rozłoży się oba tylne siedzenia, miejsca w bagażniku zostaje niewiele. Odpowiedz Link
tata_antosia Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 11.09.08, 22:51 Mitsubishi Pajero po rozłoźeniu tylniej kanapy mało miejsca w bagażniku, wózek dla bliźniaków w zasadzie nie do przewiezienia, na duży wyjazd przyda się łódka, pali 11 ropy więc sporo - podsumowując - jest SUPER nie zamienimy go na żaden inny, największą nagrodą dla dzieci jest siedzenie na tylnych (trudno dostępnych) siedzenach, to w tym samochodzie czujesz się jak KRÓL SZOS - zapytajcie mężów Odpowiedz Link
ola5777 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 17.10.08, 15:59 My z mężem chyba kupimy to auto www.fiat.pl/index.php?pid=67&id_model=26 ale chciałabym w czerwonym kolorze. Odpowiedz Link
luxnordynka Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 30.10.08, 21:51 a my nakrecilismy sie wlasnie na najtansze auto 7 osobowe, mulowate ponoc, ale niezawodne-dacia logan mcv (od 9000 do 12000 euro-nowe) Odpowiedz Link
efciaeb Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 02.11.08, 19:32 Mnie się bardzo podoba Suburban, ale silniki ma potwornie wielkie (diesel ma 6,3l) więc niestety odpada. A szkoda bo przestrzeni w nim jak w autobusie. Odpowiedz Link
gutboj Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 12.12.08, 20:12 Od ponad 2 miesięcy jeździmy Hondą Odyssey (sprowadzona z USA). Mamy trójkę dzieci (jest też pies) i tylko duże vany z odsuwanymi drzwiami wchodzą w grę. Przed Hondą mieliśmy Chryslera Grand Voyagera. Polecam zdecydowanie vany z odsuwanymi drzwiami. Na parkinach gdzie samochód stoi blisko następnego np. wsadzanie małego dzieciaka do fotelika jest kosmicznie prostsze niż w przypadku lekko uchylonych drzwi w klasycznym typie otwierania zawiasowego. Dlaczego Odyssey po Voyagerze? Bo chciałem japoński, możliwie bezawaryjny samochód. Chrysler nie dał nam się szczególnie we znaki awaryjnością ale mogło być lepiej. Poza tym jeśli nie Chrysler to vanów (dużych vanów) z odsuwanymi drzwiami na runku europejskim wiele mnie ma. No i tani (wtedy jeszcze) dolar zdecydował o imporcie. Tak dużego i dobrze wyposażonego vana w salonie w Polsce uświadczyć nie można. Jedyna (jak na razie) większa wada to bardzo duże spalanie w mieście. Ale z tym się jakoś tam liczyłem. Coś za coś; duży i bardzo dobrze wyposażony van za mniejsze pieniądze. Ta różnica w zakupie zostanie spalona w benzynie na przestrzeni paru lat użytkowania. Aha, Ten Odyssey ma 8 miejsc (co nie jest częste w vanach). Co prawda to trzecie siedzonko w drugim rzędzie jest małe ale awaryjnie może się przydać. Np. przy wyjeździe z bardzo dużą ilością bagażu. Wtedy trójka dzieci siedzi w jednym - drugim - rzędzie. Normalnie są rozstawieni w 2 rzędach bo tłuką się czasem w trakcie jazdy niemiłosiernie. Odpowiedz Link
marina2 Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 20.03.09, 21:52 podbijam dla zainteresowanej Odpowiedz Link
mamaanieli Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 21.03.09, 09:05 mój mąż obecnie jeździ oplem zafirą nową wersją. dla rodziny powyżej trójki dzieci - zdecydowanie za mały. ale dla rodziny z trójką - bardzo fajny, bo jest wiele miejsca, a nawet można babcię zabrać) (bo to jest siedmioosobowy niby, ale 6 i 7 fotel - niezbyt komfortowe). Odpowiedz Link
donkaczka Re: samochody 6-7-osobowe - opinie 22.03.09, 13:49 chrysley ma makabryczne testy zderzeniowe i z tego powodu odpadl dla nas, jesli przy 60 na godzine mam prawie gwarancje ze nie przezyje to dziekuje postoje reszta w sumie podobna do siebie, wiec kupujemy najbezpieczniejszy ford galaxy www.euroncap.com/large_mpv.aspx andaba, w de mnostwo transporterow jako aut rodzinnych widze wiec sie chyba sprawdza Odpowiedz Link
andaba A 8-9 osobowe? 21.03.09, 19:50 Możecie coś polecić? Nata, jak się sprawuje VW Transporter? Odpowiedz Link