Dodaj do ulubionych

góralska mowa

17.09.04, 10:38
czytając te rozmówki trudno się powstrzymać żeby gwarą nie zacząć gadać.
na razie się powstrzymam i kaleczyć nie będę, ale nie wiem jak długo
wytrzymam ;-)

i pytanie mam, czy jest takie słowo: "terozki" tzn. teraz.
myślałem, że to po góralsku, ale kiedy się o to jednego bacy pytałem,
on powiada tak: "terozki? no to są te co tu wiszą..." i pokazał na poroże
zawieszone nad drzwiami w chałupie. i zaśmiał się setnie, hehehe

i terozki to ja już nic nie wiem, heheh
Obserwuj wątek
    • ciupazka Re: góralska mowa 17.09.04, 11:20
      Godos, ze kieś wloz między wrony fciołbyś krakać , jako óne? Hehe...Mom
      nadziyje, ze Ci nasko gwara nie wadzi, he? Som powiydz, ka niom bees
      ukwalowoł , kie nie tu, na skalnym Podholu, a jesce do tego w nasyj
      perełce tatrzańskiej, ftorom jest Zokopane.

Do reśty, teroz dopiyro sie syćka osotali, kie my do Unii wleźli, ze
      cosi kansi po drodze, mozemy potracić, ba jako. I trza jesce barzyj
      pilnować, coby nasko kultura sama od nos nie posła precki , na mój dusiu!

Teroz trza sie spytać, fto to mo robić? Nydyć syćka, komu kosula
      blisko ciału, i ka ftory, i ka byś nie był, trza nom tego pilnować. A
      Ty jako uwazujys, trza cy nie trza? He?
      Telo.Pozdr.

p.s. A te rozki, ftore wisom na dźwiyrzak to som jest te rozki, a nie
      inkse, hehe... Rozki mozno i komusi przyprawić, hehe ...
      Zaś po nasemu "teroz" som jest dlo słowa w literackim języku: "teraz" .
      Hej!
      • jothakam Re: góralska mowa 17.09.04, 12:03
        pięknie piszesz, Ciupazka, bardzo pięknie.
        niektórych słów całkiem nie znam, domyślam się jedynie co znaczą.
        (ukwalował - posługiwał?)
        wiem, że młodzi na podhalu niestety coraz rzadziej po góralsku gadają.
        moja baba na ten przykład tylko po literacku mówi, chociaż w zakopanem
        urodzona. sama wiesz ilu zakopiańczyków
        nie zna góralskiego ni w ząb (a może ni w suche? hyhyhy)
        wśród moich podhalańskich znajomych chyba tylko jeden tak pięknie jak Ty potrafi
        gwarą się posługiwać. dobrze że choć jeden!

a Ty jak myślisz, czy ceper po góralsku może gadać, czy to snobizm czysty tylko?
        nie niezdarnie naśladować, tylko naprawdę się nauczyć?
        jeśli tak, to może łatwiej byłoby tę mowę ocalić od zapomnienia?
        • Gość: jessyk Re: góralska mowa IP: *.bialy-dunajec.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 12:46
          Piykniy witom jesce jednego, co sie mu fce... godać po góralsku. Jest to do
          naucynio. Mielimy takom poetke Hanke Nowobilskom z Białki Tatrzańskiej, co
          gware miała wyuconom, ale piyknom. Pisała ona o sobie, ze nie jest córkom
          Podhola ino chowanicom. Był tyz Bogdan Weron ze Zoskala, piykniy pisoł w
          gwarze, ale teroz juz jest na niebieskik polanak. Trza takik ludzi, coby sie
          zamiyłowali w nasej gwarze, ale tak scyrze, nie coby jom wyśmioć, ale poznać
          dobrze.
          A co do wyrazu "terozki", to jest to co inksego jak wyraz "te rozki". Piyrsy
          wyraz moze oznacać teroz, tak barzyj piescotliwie, tak jak i wyraz "zarosicku
          przydem" oznaco ze zaroz, warciućko. A wyraz "te rozki" pisany osobno, znacy te
          rozki, co wisom na ścianie. No i to koniec mojego wykładu. jak mos jakie
          wątpliwości to pisoj.
          • jothakam Re: góralska mowa 17.09.04, 13:24
            wątpliwości będzie pewnie cała masa,
            i cieszę się, że mogę
            liczyć na wyjaśnienia w trudniejszych kwestiach niż terozkowych, hyhy

pozdrawiam, jot
          • Gość: Antosia Re: góralska mowa IP: *.chello.pl 17.09.04, 14:00
            W skole po pańsku,w pracy i w mieście po pańsku ale kie wracom w chałupe to się
            na mój dusiu nie da godać po pańsku. Chłopa mam Górola z krwi i kości ftóry
            choć od ładnyk paru roków siedzi ze mną w mieście goda ino gwarą i nie próbuje
            tego zmieniać (i chwała mu za to).
            A u mnie bez specjalnyk starań wysło to dość naturalnie, bo tak mi to kansi
            wesło w krew (Choć telo piyknie co Ciupazka i Jessyk godać nie potrafię to
            staram sie )
            PZDR.
            • laband Re: góralska mowa 17.09.04, 14:13
              a niy poradzisz se to forsztelowac we tych piyrszych miejscach tysz pogodac a
              niy ino mowic - wierz mi bajtle bydom Cie na rynkach nosic!
            • ciupazka Re: góralska mowa 22.09.04, 17:38
              Gość portalu: Antosia napisał(a):

> W skole po pańsku,w pracy i w mieście po pańsku ale kie wracom w chałupe to
              się
              >
              > na mój dusiu nie da godać po pańsku. Chłopa mam Górola z krwi i kości ftóry
              > choć od ładnyk paru roków siedzi ze mną w mieście goda ino gwarą i nie
              próbuje
              > tego zmieniać (i chwała mu za to).
              > A u mnie bez specjalnyk starań wysło to dość naturalnie, bo tak mi to kansi
              > wesło w krew (Choć telo piyknie co Ciupazka i Jessyk godać nie potrafię to
              > staram sie )
              > PZDR.

Jantoś! Kie CIe przyzgrzypniymy razym z Jessyk, to pomalućku sie telo
              wprawis, ze juz nie bee wiadomo, cy to Jessyk, cy jo... hale nie barz
              wierze w to, ze "nas" NIEPILYC sie naucy, hehe, choć mi sie widzi, abo mi
              sie ino zdaje , ze to pojyntno beskurcyjo, haj. Jedno furt mie męcy, po
              kiego grzyba on na naskie Forum przyloz, hehe... jak na razie nie widać
              coby sie przepracowoł. Uwidzimy, co bee dalyj. Podokucojcie mu troche...
              Hej!
              Telo.Pozdr.
        • ciupazka Re: góralska mowa 17.09.04, 12:53
          "wśród moich podhalańskich znajomych chyba tylko jeden tak pięknie jak Ty
          potrafi
          gwarą się posługiwać. dobrze że choć jeden!"

Co to opowiados takie rzecy? Musis mieć abo barz mało kamratów z nasyk,
          bo to, co godos to nieprowda, nawet po Zokopanym som jest piyknie do cudu
          godajęcych naskom gwarom ludzi isom to 100 % górole z krwi i kości, a ik
          dzieciska tyz piyknie sie po góralsku nosom w stroju i naskiyj mowie,
          zaśpiwie, hipkajom zbója , a i ukwalujom( rozmawiajom) nie ino między sobom
          gwarom, choć sie wysoko wyucyli.
          Zokopiańczycy nie syćka som jest z dziada pradziada górolami, i temu tak
          jest, nei nie cujom i ani ni majom tyj potrzeby, co my. Moze i temu nie
          dziwota.

Godo sie i pise ostatnio w prasie o wprowadzyniu do szkoły podstawowyj
          języka pomocnicego( gwary) w danym regionie. Jo uwozom , ze to jest nokoz
          kwili, bo za następne 50 roków potracimy to syćko, kie sami nie beemy
          robić pilnowacki, ba jako! Nawet kansi na Sejm to posło, hale cy przyńdzie,
          ftoz wie?

Cy ceper bee ukwalowoł po nasemu? Pon Ryszard Sikora nawet casami robi to
          dobrze, hale kiele roki ćwicy...hehe... Te niezdarne naśladowania
          droźniom, na tyn przykłod we filmie "Janosik" i nie ino tam.

Roz popytoł mie Dyrektor pewnego teatru, cobyk przyucyła aktorów gwary w
          sztuce "Gałązka rozmarynu" , mieli tam role chłopcysk góralskik, ftorzy sie
          zaciongnyni do Legionistów. Piyrsy problym był taki, ze nie rozumieli
          słownictwa np. co to sietniok, co to beskurcyjo itp. Nei, jakoz mogli ik
          naśladować, kie sami nie wiedzieli, o cym radzom. Drugi problym to była
          wymowa, powtorzali po porenoście razy, w końcu nagrali se to na magnetofon
          i w chałupie juz sami ćwicyli. A kiek posła na przedstawiynie, tok ni mogła
          usiedziyć na rzyci, wydawało mi sie, ze kie wstanem, a póde i wleze na scene
          i kie zacnem ik tam poprawiać... no hale przecie nie uchodzi, ba jako. Ledwo
          usiedziałak na fotelu do końca przedstawiynio, telo miy droźniyła ta
          ik "gwara". Teroz juz wiys , cemu to tak trudno od razu syćko
          pojąć. Hej!

• laband Re: góralska mowa 17.09.04, 16:18
            jak mi sie serce raduje jak to czytom!

Hej!
    • laband Re: góralska mowa 17.09.04, 13:34
      niy powszczimuj sie ino wal prosto z mostu - a doszlifowac sie doszlifuje same -
      cwiczynie robi miszczym przeca!
      • ciupazka Re: góralska mowa 17.09.04, 14:39
        Cosik mi sie widzi, abo mi sie ino zdaje, ze momy nowego pilnowaca, hehe,
        Jeee, na coz mu ta nasko gwara, moze nos fce stąd delikatnie wyprowadzić
        w pole... Nie fce mi sie wierzyć, coby sie zalubiył w naskiyj mowie
        ojców. Jakoz uwozocie Wy starzy, nasi Forumowice, he? Trza go bedzie
        po nasemu przywitać, coby se on nie myśloł , ze wlezie tak z niedobocka i
        wystarcy sie mu ino s nami przywitać, bośkajęcy piykne dziywki, krzesnomatki
        i krzestnyk oćców po rękak, he? Ni ma tak dobrze, my go tu musimy troske
        wyobracać, nie przymiyrzajęcy jako potrow grabiami, ba jako. Kozdy przecie
        był tu obracany, cemuz by on mioł być pokrzywdzony, hehe... Biercie sie do
        roboty,, pomalućku, a wse, a wse domy mu wypić dzieciu troske... Hehe... Kie
        sie juz dowiymy fto go tu nasłoł, nei jesce uwidzimy, cy zdo egzamin u
        nos to dopiyro beemy ś nim ukalować, bo dlo mnie, to na mój dusiu jest
        narazie NIEPILYC, haj!
        Telo.Pozdr.
        • ciupazka Re: góralska mowa 17.09.04, 14:41
          ...mo być dziegciu...
          • jothakam Re: góralska mowa 17.09.04, 14:55
            > Kie
            > sie juz dowiymy fto go tu nasłoł, nei jesce uwidzimy, cy zdo egzamin u
            > nos to dopiyro beemy ś nim ukalować, bo dlo mnie, to na mój dusiu jest
            > narazie NIEPILYC, haj!
            > Telo.Pozdr.

zgadujcie zdrowi, niech Wam będzie. a zachęcony przez Jessyka, ostrzegam,
            będę wplatał gwarę w swoje bajanie, poprawiajcie mnie zatem wartko
            i bez krempacji.
            pozdrawiam
            jot

ps. a kto to jest ten niepilyc?
            • laband Re: góralska mowa 17.09.04, 15:51
              to ale musi do Ciupazki godosz bo jo je szpec we slonskyj godce - jak 'es niy
              poznou to sie niytrop, we Krakowie mie tysz za Gorala brali, hej!
            • Gość: jessyk Re: góralska mowa IP: *.bialy-dunajec.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 15:51
              Piyknie. Trzymom za Cie kciuki, bo dobrze Ci to idzie. A niepilec to jest taki
              cłek, co przychodzi do kogosi z dalsa, nie swój cłek - (po pańsku - obcy). Tak,
              jak chowanica - Hanka Nowobilsko, co nie urodziyła sie na Podholu ino
              wychowała. Nie mortw sie, jo tu tyz przysła niedowno - na forum - i nie dałak
              sie. To jak kot w wojsku abo w piyrsyj klasie gimnazjum i skoły średniej. Tak
              więc - witoj kocie!
              • hanys_hans Re: góralska mowa 17.09.04, 18:54
                www.e-gory.pl/egory_new/muzyka/galeria/14_plewa_podsadzanie.mp3

PODRYNCNY SŁOWNICEK GWARY GÓRALSKI, KU LEPSYMU ŚPASÓW ROZUMIENIU ŚPISANY:

* barz - bardzo;
                * beło - było;
                * bocyć - pamiętać;
                * cekanik - siekierka, czekan;
                * cłek - człowiek;
                * dutki - pieniądze;
                * feler - błąd, brak;
                * fcieć - chcieć;
                * ftej - wtedy;
                * ftory - który;
                * ftorysik - któryś;
                * godo - mówi;
                * grapa - nędzny kawałek ziemi na stoku góry;
                * haf - tu;
                * heftar - hektar;
                * hereśt - więzienie;
                * inkse - inne;
                * ji - jej;
                * jóm - ją;
                * ka - gdzie;
                * kapecka - odrobina;
                * karcma - karczma, gospoda;
                * karowanie drzewa - ściąganie ze stoku za pomocą kar;
                * kie - kiedy, gdy;
                * kielo - ile;
                * kielusek - kieliszek;
                * kierdelek - stadko (tu: grupka);
                * kóń - koń;
                * kwilecka - chwilka;
                * lo - dla;
                * łapiył - złapał;
                * niebrzyćki - niebrzydki;
                * niesom - (tu: rządzą),
                * nogorse - najgorsze;
                * panicka - pani, paniusia;
                * pedzieć - powiedzieć, rzec;
                * perć - stroma górska ścieżka;
                * piyknie - pięknie;
                * plebanek - pleban (ksiądz);
                * pogwarzować - rozmawiać, gwarzyć;
                * potela - póĽniej, potem;
                * przynapić się - napić się gorzałki;
                * seł - szedł;
                * scyrze - szczerze;
                * siompanica - dżdżysta pogoda;
                * syćko - wszystko;
                * ś nicego - z niczego;
                * ś nigo - z niego;
                * telo - tyle;
                * ugwarzować - ugadywać się, gawędzić, rozmawiać;
                * wiód - prowadził;
                * wiys - wiesz;
                * zobocyć, zbacować - przypomnieć, przypominać sobie;
                * zbyrki - marne spłachetki ziemi;
                * zrejóm - jedzą;
                * zywina - zwierzęta gospodarskie.
                • ciupazka Re: góralska mowa 17.09.04, 19:06
                  Hehe, dzięki, lepiyj ni mogłeś utrefić... ni ma to jak piykno rzyć i piykno
                  pogoda... Nei , niek sie piyknie nieftorzy przysłuchajom tyj piyknyj naskiyj
                  mowie, a niek mi sprógujom pedzieć, ze to "mowa trawa", to tutok ciupazka
                  nie jedna pódzie w ruch, ba jako.
                  Telo.Pozdr.
                  • hanys_hans Re: góralska mowa 17.09.04, 19:37
                    www.e-gory.pl/egory_new/muzyka/galeria/13_kumoterki.mp3
                    • ciupazka Re: góralska mowa 17.09.04, 20:31
                      Nei piyknie nase chłopcysko ukwaluje o tyk kumoterkak i gazdowskik paradak,
                      ba jesce nos kwoli, hehe... Dunajcanki, ftore dość dobrze znomy...
                      Telo.Pozdr.
                      • jothakam Re: góralska mowa 20.09.04, 10:39
                        słownik przydasię, ukłony.
                        a te empetrójki to poczekają trochę, bo mój kompjuter nie gadajęcy.

jo(t) niepilec
              • jothakam Re: góralska mowa 20.09.04, 10:36
                dziękuję za miłe słowa.
                i przepraszam, że wziąłem Cię za chłopa.
                myslałem żeś Ty Jeżyk, a Ty przecież Jessica raczej ;-)
                tymczasem miłego dnia życzę
                jot vel niepilec
                • ciupazka Re: góralska mowa 20.09.04, 11:32
                  Nei widzis, jak Ci przypasowały nase baby i i tyn "niepilec", hehe...
                  Dobrze ,ześ od rania wzion sie do jakiyj takiyj roboty, to juz mos u nos
                  malućki plus. Na duzy trza se zasłuzyć, mni ma lekko. Nawet na Forumie.
                  Telo.Pozdr.
                  • ciupazka Re:...Naso góralsko ulica - to ... KOŚCIELISKA... 05.10.04, 18:23
                    ciupazka napisała:

> Nei widzis, jak Ci przypasowały nase baby i i tyn "niepilec", hehe...
                    > Dobrze ,ześ od rania wzion sie do jakiyj takiyj roboty, to juz mos u
                    nos
                    >
                    > malućki plus. Na duzy trza se zasłuzyć, mni ma lekko. Nawet na Forumie.
                    > Telo.Pozdr.

Jesce jak wom przypasujom nase góralskie "ulice" to juz bedzie het piyknie.

Krupówki podobno nolezom do ceprów, zaś ulica Kościeliska jest nasa,
                    góralsko. Od niej ozpocyna się historia Zokopanego, tutok stojom nojstarse
                    chałupy goralskie, to tu siedzom potomkowie Gąsieniców, Krzeptowskich,
                    Bachledów, i inksyk sławnyk rodów, związanyk z historiom Podhala. Tu stanon
                    piyrsy kościół, karcma i piyrsy zokopiański cmyntorz. W sobotę, 25 września,
                    ulica Kościeliska obchodziła swoje święto. Kozdy kawołek Kościeliskiej to
                    rozdział w historii Zokopanego nie ino tyj nojstarsyj, hale i cołkiem nowyj. Tu
                    u zbiegu Zakopianki i Foluszowego Potoku stanyny legendarne piyrse chałupy
                    Gąsieniców. Ulica Kościeliska była świadkiem burzliwego rozwoju kurortu,
                    przyjazdów turystów, artystów, polityków. Zatrzymywali się w małych góralskich
                    dómach, z ftoryk pore jesce stoi. Dzisiyjso Kościeliska dalyj tętni życiem i
                    śwoadcy o nik.

W Strugu, szkole Kenara i Kolibie odbywają się wystawy. U Wnuka spotkania
                    poliytczno-artystyczne. Do góralskik chałup przyjyzdzajom goście nie ino
                    z Polski , a ulica Kościeliska i ta jyj staro cęść historycno jest
                    fenomenem na skalę Polski ka sarpacka tyz była. jyj nie obco.

Ulica Kościeliska mo tyz swoje ciymne karty, na tyn przykłod zniscono
                    i spolono nojstarso zagroda Walczaków, we ftorej nońdziecie
                    betonowe "koszmarki", nie godajęcy o uciążliwości ruchu drogi wojewódzkiej,
                    ftoro prowadzi do granicy ze Słowacjom.

O potencjale Kościeliskiej stanowiom jyj mieszkańcy. Od sześciu lat
                    organizują święto swojej ulicy. Polaniorze - to słynny zespół, w tym roku był
                    gpspodarzem MFFZG w Zokopanym. Bawiom się piyknie sami i z gościami, ftorzy do
                    Kościeliskiej przyjadom abo przydom. Tradycyjnie odbywają się konkursy na
                    najładniej ubranom gaździnę, nojlepsy wypiek, nopitek i nojładniyjsy ogródek.
                    Do konkursu stajom ze sobą dorożkarze. Syćka tyz, tak jako i łóńskiego roku
                    spotkajom sie w jednyj z chałup, ka razem robom posiady, razym ukwalujom,
                    pojedzom , a popijom a pote pośpiywajom i potońcom. Tego roku gazdom był
                    nowy mieszkaniec Kościeliskiej, krakowianin Ryszard Czpala, włościciel znanej
                    firmy Archeton.
                    - "To prawie mój drugi dom. Jestem tu niemal raz w tygodniu i czuję, jak
                    wrastam w tą ulicę" - zwierzał się.
                    Ryszard Czapla od kilku lat jest właścicielem willi Orla domu Wojciecha
                    Krzeptowskiego, znanego działacza ruchu podhalańskiego. Święto Kościeliskiej to
                    też chwila wspomnienia tych, którzy tę ulicę stworzyli. Dlatego rozpoczyna się
                    ono Mszą świętą i złożeniem kwiatów na Starym Cmentarzu. W tym roku posadzono
                    też drzewko, które przypominać będzie o jubileuszach - 100-leciu powstania
                    Związku Górali i 85-lecia Związku Podhalan.

Telo.Pozdr.

• ciupazka Re:...góralsko mowa... 13.11.04, 11:27
                      No, nie ucieknem od niyj, ba jako, kie wlezies między swoje "wrony" spróguj
                      nie krakać ino jak i one. Bajako, nie dadzom Ci! Zarpz mi sie dostaje!
                      Bajako. Nie darujom...
                      • ciupazka Re:...góralsko mowa... 28.11.04, 20:52
                        Mowa nasa
                        Bez wieki zdajano nasa góralsko, podholańsko. Ftoz ta wiy kogo ona bocy? Kie
                        Seweryn Goscyński roków temu minyno sto i siedymdziysiont dwa Podhole
                        nawiedziył, tak wej o niyj przepedzioł:

"...skłaniam się bardzo ku myśli, że górale jedni dochowali, może w największej
                        czystości, polską mowę z owych wieków, gdzie wszystkie języki słowiańskie,
                        pilnując się więcej wspólnego źródła, mniej się między sobą różniły."

Co pedzieć przeto? Co ta nasa gwara mo swoje roki. Mo roki i jako kozdo rzec
                        siwiznom pobiylono, noleznego odniesiynio mo prawo cekać. Dyć nie ino po tyj
                        przycynie Kochani. Bo choć starućko, przecie cudno. Nas Nędza - Kubiniec tak
                        powiado:

"I takoś:

ostro - jak stol zbójnickiego noza,

piekno - jak zorza w świtów błysku,

cudno - jak ozwito w turniak róza,

słodko - jak dziewce przy watrzysku."

Tako! I bez to by jom tyz hołubić. Tak pasuje. A jakoz bywo? Ano bywo choćjako.
                        Starcy posłuchać na jarmaku, w karcmisku, przy robocie kie nie barz cosi
                        spasuje, w aucisku kie jedyn drugiemu dróge zajedzie, abo i kie jedyn drugiego
                        cymsi zyźnie. Fte Boze Kochany mowa nasa nie nasom sie staje. Zbacuje to
                        Ostomiyli, bok pore dni nazod takowom mowe wysłysoł, kiek bez nase Miasto
                        krocoł. Mowe! Niby nasom, zaś przecie nie barz ku nom pasownom. Dowiaruje, co i
                        Wy tak uwazujecie. (STANISŁAW A. HODOROWICZ)

Tak se wej w nasej mowie i o niyj ukwaluje nas cłek, ukocony na Podhalu
                        prof. dr habil., rektor wyzsyj ucelni zawodowyj w Nowym Targu, górol z krwi
                        i kości. On ta sie jyj nie wstydzi, jako ponieftorzy z nasyk młodyk,
                        popaniatyk górolek i góroli, haj!

Telo.Pozdr. Specjalne dlo Rektora St.A. Hodorowicza i jego ludzi.

• ciupazka Re:...Kościelisko... strasy?. 15.01.05, 10:52
                      Mo ciymne strony tyz...
                      W Kościelisku dokonano makabrycznego odkrycia dokonał we czwartek operator
                      koparki, która pracowała przy ul. Nędzy Kubińca w Kościelisku. W rurze
                      kanalizacyjnej o przekroju pół metra odkryto ciało mężczyzny. Leżał tam
                      prawdopodobnie od trzech tygodni, przyczyna zgonu mężczyzny jest nieznana.

- Ftosi go przejechoł i sowali ciało - komentowali za to na miejscu zdarzenia
                      gapie. Czy faktycznie był to wypadek samochodowy, w wyniku którego zginął
                      mężczyzna? Czy może ukartowane zabójstwo? Jak się dowiedzieliśmy - pierwsze
                      oględziny nie wykazały też poważniejszych obrażeń ciała denata. Na razie pytań
                      jest więcej niż odpowiedzi. Policja zna dane osobowe ofiary. Denatem okazał się
                      Józef H. poszukiwany już od 26 grudnia.
                      Rodzina zgłosiła zaginięcie pięćdziesięciopięcioletniego Józefa H., który był
                      mieszkańcem Kościeliska. Poszukiwaliśmy go od 26 grudnia ubiegłego roku. We
                      czwartek w trakcie prac drogowych operator koparki odkrył zwłoki. Przyczyna
                      zgonu człowieka na razie jest nieznana - zaznacza Jan Szymański, zastępca
                      komendanta KPP w Zakopanem.

Zwłoki przewieziono do Zakładu Medycyny Sądowej, gdzie przeprowadzona zostanie
                      sekcja. W zależności od ustaleń sekcji zwłok podejmowane będą dalsze czynności
                      dochodzeniowe zakopiańskiej policji. (RAV)

A kie fto co wie , to niek przecie powie! Bo som sie do ruły nie wloz, ani
                      sie nie włozył, haj! Tak wej na tyj nasyj góralskiyj dziedzinie choćjako
                      sie tyz dzieje. Niepiyknie tyz.

• ventix Re:...Kościelisko... strasy?. 22.12.13, 18:21
                        Super miejsce do wypoczynku w Kościelisku to kwatera " U Zosi " , ja spędziłem tam czas bardzo miło i polecam innym. Ich strona internetowa u-zosi.com.pl
    • Gość: dunajec1 Re: góralska mowa IP: *.73-24.tampabay.rr.com 29.11.04, 01:57
      Szanowny jothakam Ja tagze kalecze gwara ale sie nie przejmuje .
      A na pytanie czy jest slowo "terozki" to baca mial na mysli:te rozki:a wiec
      rzeczywiscie rogi jelenie albo rogi rogacza [samiec sarny].
      A najlepiej zapytaj ciupazki ona umie po goralsku.Czy rzeczywiscie umiesz gwara?
      Nie hanb sie.

• ciupazka Re: góralska mowa 30.11.04, 01:03
        Dejze mu przecie pokój, kie sie fce ucyć, to ni mozes mu tego
        zabronić, haj ! Nojwyzyj go kie przeegzaminujymy i to razym, hale Tobie
        tyz, hehe... I co wte??? Godajom, ba dokucajom mi, ze jo tu nojgorsy
        skansen, mało tego opóźniono w rozwoju o 15 roków, hehe. Jako oni to
        wylicyli i po cym uznali, hehe... NIe wies casami, he? Telo, ze jo se z
        tego nic a nic nie robie, ba sie ino fest pośmieje, a nobarzyj sama
        ze sie, hehe. Na co mi przysło, nie inacyj.

Telo. Pozdr. Bo juz dzisiok i trza ka głowicke do zogłówka ułozyć
        i przywinąć. Bywojcie i dobrze sie miywojcie! Dobryj nocki. Hej!
        • ciupazka Re: góralska mowa i słownictwo 09.12.04, 13:23
          KIe fto mo potrzebe doskonalynio naskiyj gwary to moze se nabyć :

"Słownik gwary górali skalnego Podhala" St.A. Hodorowicza. 2004. Wyd.PPWSZ w
          Nowym Targu. abo niek sie pyto w drukarni Uniwersytetu Jagielońskiego:

www.uj.@adm.uj.edu.pl.
          Telo.Pozdr.
          • Gość: Ciupazka Re: góralska mowa i słownictwo IP: 81.219.67.* 11.12.04, 16:34
            Moi Rodni Podhalanie .Gwary pokwała.

Sto roków nazod Bronisłow Dembowski tak wej o nasyj gwarze napisoł: "Ze
            wszystkich gwar ludowych polskich niezaprzeczalnie najbogatszą i bodaj
            najpiękniejszą jest gwara Podhalan." Co nieco zaś dalyj ciongnon: "Dziś już na
            Podhalu, pośród młodego pokolenia, przeprowadzonego przez szkołę ludową, rzadki
            człowiek mówi czysto po góralsku; jakiś sztuczny, na pół książkowy język usuwa
            z dniem każdym starą i dziwnie piękną mowę". Jakoz nom sie ta rzec pokazuje po
            tyk rocyskak? Dyć nie ze syćkim płono. Przecie jysce i dzisiok, na nasyj
            Dziedzinie, moc ludzisk zdole mowe trzimać gwarom nicego. Widno ta mowa oćców i
            dziadów siedzi w nos krzepko. I niegze by ta, niegze. Ftorysi mondrol powiadoł,
            co noród dosiela noród stanowi, pokiela mowy nie poniecho. Bez to tyz, Kochani,
            kie fcymy, by nos jako góroli uwazowali, to rzec piyrso ku temu stoi nasom
            gwarom. Za niom bukowe, gorsety i tyn calućki moderunek, ftory niby góralskość
            znacy. Trza nom tom rozumność we nuku dzierzyć i głosić jom światu śpiywajyncy:

Gwara, moja gwara,

niom sie przeklasuje.

Fto tego nie słysy,

górola nie cuje.

STANISŁAW A. HODOROWICZ

• Gość: jessyk Re: góralska mowa i słownictwo IP: *.bialy-dunajec.sdi.tpnet.pl 15.01.05, 11:02
              Jo tyz sie radujem, ze moje dziecyska nie ino godajom gwarom, ale śpiywajom i
              tońcom po góralsku, nei ponieftorzy tyz grajom. Dej Boze, coby przekozali to
              swoim dzieciom, ale moze i jo sie jakik wnuków docekom, to im pomogem.
              Sentymentalno prawie babka.
              • ciupazka Re: góralska mowa .. 15.01.05, 23:52
                Jeee, przecie sie nasa jessyk obezwała, a juz i Dunajec za Tobom banuje i
                pytoł sie kaś? Przykurzyło Cie , cy jako? Pewnie mialaś jakom robote
                przy tym międzynarodowym spotkaniu niepełnosprawnyk w Dunajcu, he?
                Napisałabyś dwa słowa o tym. Hej!

p.s.
                Prof dostała list od K. i mnie tyz dała znać. Dalyj niek sie juz grzmocom
                obie, hehe.

Telo.Pozdr.
                • Gość: Ciupazka Re: góralska mowa .. IP: *.it-net.pl 19.05.05, 12:33
                  Ryktuj sie Jessyk na B.Ciało do nos, mos blisko, na 10.30 na mse i na
                  procesyje. Bier te nagrania. Moze sie wypatrzymy, he?Coby ino loć nie
                  fciało, moze sie juz wyloło, he?
                  • ciupazka Re: góralska mowa .. 10.06.05, 13:55
                    Moze Ty jessyk wies, co znacy zokopower? Bo jo piyrsy roz na usy słysem...
                    • Gość: Ciupazka Re: góralska mowa .. IP: *.it-net.pl 21.06.05, 12:09
                      Nic nie godos? Cemu?
                      • Gość: c_n Re: góralska mowa .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 16:42
                        Zako(power)- siła, moc, potęga Zakopanego, chyba to chłopaki mieli na myśli:))
                        Nie wybrzydzaj na nich tak bardzo Ciupażko, bo faktycznie "power" mają, a ten
                        młody Karpiel-Bułecka to okrutnie kobitkom się podoba:))
                        • Gość: Ciupazka Re: góralska mowa ..Pytace, pytace... IP: *.it-net.pl 16.07.05, 15:17
                          To se przydź ceperku dzisiok( kieś tu u nos), do Domu Ludowego w Kościelisku ,
                          ka bedom posiady góralskie:

"Pytace, pytace, komu wy pytocie?",

zorganizowane przez miejscowy oddział Związku Podhalan i Gminny Ośrodek
                          Kultury Regionalnej Kościelisko i posłuchoj piyknego śpiywu pytacy

W Kościelisku pytacy nie brakuje - świadcy o tym przygotowana przez Związek
                          Podhalan lista 65 osób, ftore zaprosono na dzisiyjse posiady. Na tym spotkaniu
                          bedzie mozno nie ino posłuchać pytockiego śpiywu, ale i dowiedzieć sie, jako
                          była i jest rola pytacy na góralskim weselu downo i dzisiok.

PYTOMY PIYKNIE Gości na POSIADY - godz. 18.00 i na wystawę archiwalnych
                          fotografii w Domu Ludowym.

Wstęp wolny.

(KOV)
                          • ciupazka Re: góralska mowa , śpiyw, tońce..... 13.08.05, 13:23
                            ....co cwortek w Kościelisku w Gminnym Ośrodek Kultury Regionalnej w tym
                            tygodniu grali i śpiywali Trebunie-Tutki. Za tydzień bedom tońce, śpiywy w
                            wykonaniu zespolu regionalnego "Polaniorze" z Kościeliska. Pytomy piyknie!

Cwotkowy koncert Trebuniów ozpocon sie niespodziankom. Razym ze znanym zespołym
                            zagrała ik nojmłods przedstawicielka rodu, córka Krzysztofa, - Ania, ftoro
                            pomalućku tyz zacyno przejmować rodzinnom tradycyje. Publicność nodgrodziyła
                            ik syćkik wielgimi brawami.

I zaś zaprosomy we cworteK!!! Poloniorzy worce widzieć, słyseć i im
                            przyklasnońć.
                            Telo.Pozdr.

• kluskajarcano Re: góralska mowa terozki to... 30.12.13, 22:29
      Co tutok wtrynios takie bzdety? Komu i cemu to mo słuzyć ? Gwarze? Spierniczaj z tymi ameryckim dziadostwem . I to juz!
      • morfeusz_1 Re: góralska mowa terozki to... 31.12.13, 17:21
        dobze gados kluskojarmarcno, hej !
        • Gość: kluskajarcano Re: góralska mowa terozki to... IP: *.nplay.net.pl 31.12.13, 21:21
          Ty Morfi nawet takom kluskom w moik myślak nigda nie bees, te bzdety hamaryckie tak Ci hasnujom, dudki za to bieres , cy jako. I dziwis sie , ze ani jo, ani nifto tutok nie zaziyro... Pogroj se w trzy kubk, nolepiyj Ci to wychodzi. Do Siego Roku! Cobyś ino nie zachorzoł, bo fto by mi dokucoł...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka