10.04.12, 18:38
Czytam różne /sprzeczne/ historie odnośnie regeneracji mózgu , po odstawieniu alkoholu.
Macie jakąś wiedzę w tej kwestii ?
Dobrze by było, jakby pod dekielkiem coś drgnęło ;]
Obserwuj wątek
    • 7zahir Re: Mózg 10.04.12, 19:02
      Mózg jest narządem bardzo "plastycznym" - tzn dzieki ukierunkwanej rehabilitacji podlega regeneracji nawet po bardzo ciężkich uszkodzeniach.

Warto go trenować - wtedy wytwarza nowe szlaki informacyjne, zastępujące te uszkodzone.

Po odstawieniu " znieczulaczy" z czasem wraca do normy miedzykomórkowa prędkość przepływu informacji,oraz wydzielanie neurotransmiterów odpowiedzialnych za ich przekaz w synapsach - połączeniach między komórkami nerwowymi.

Pisząc o treningu mysle o różnego rodzaju " łamigłówkach".

Krzyżówki, Sudoku, książki różnego rodzaju gry.
      Moim zdaniem ważne jest to, żeby sprawiało nam to przyjemność,
      bo uzalezniony umysł źle znosi przymus - narasta wtedy groźne dla nas napięcie emocjonalne.

Ja wróciłam do szachów.
      Przyjemnie jest w nie wygrywać, ale także
      ucza mnie pokory i dawania sobie prawa do popełniania błędów,
      oraz godzenia się z porażką.
    • aaugustw Re: Mózg 10.04.12, 21:12
      bananarama-live napisał:
      > Czytam różne /sprzeczne/ historie odnośnie regeneracji mózgu , po odstawieniu a
      > lkoholu.
      > Macie jakąś wiedzę w tej kwestii ?
      > Dobrze by było, jakby pod dekielkiem coś drgnęło ;]
      _____________________________.
      Chodzi Tobie o mozg, czy rozum...!?
      A...
      • bananarama-live A co napisałem w temacie ? :-] bt 11.04.12, 06:21
        .
    • wolfbreslau Re: Mózg 11.04.12, 15:49
      bananarama-live napisał:

> Czytam różne /sprzeczne/ historie odnośnie regeneracji mózgu , po odstawieniu a
      > lkoholu.
      > Macie jakąś wiedzę w tej kwestii ?

:-))))) no chyba. wystarczy poczytac to fotum , by stwierdzic jak przrebiega regeneracja mozgu po zaprzestaniu picia alkoholu. tu sa nawet przypadki reinkarnacji mozgu ;-)
    • arth1987 Re: Mózg 17.04.12, 14:39
      Ja słyszałem, że "szare komórki" po umarciu już się nie regenerują i nie powstają nowe. Nie wiem ile w tym prawdy ale nie na darmo się mówi, że wątroba to jedyny narząd który się całkowicie regeneruje.
      • 7zahir Re: Mózg 17.04.12, 14:43
        Żadna komórka po umarciu sie nie zregeneruje , nie tylko szara, wątrobowa też :-)
        • arth1987 Re: Mózg 17.04.12, 19:30
          Ale regeneracja polega na tym, że tworzą się nowe, czyli narząd się regeneruje. Z mózgiem jest inaczej :)
          • 7zahir Re: Mózg 17.04.12, 20:12
            arth1987 napisał:

> Ale regeneracja polega na tym, że tworzą się nowe, czyli narząd się regeneruje.
            > Z mózgiem jest inaczej :)>

Regeneracja no nie ożywianie martwych komórek - jak napisałeś w pierwszym wpisie.

Różnica między watroba a mózgiem polega na tym,
            że w wątrobie poprzez podział tworzą się nowe komórki,
            a w mózgu nie, tylko w te które przezyły tworzą nowe połączenia , zastępując uszkodzone.
            Na tym polega plastycznośc mózu :-)
            • bananarama-live Dobre cokolwiek ;] bt 17.04.12, 20:15
              .
              • lu_krecja Re: Dobre cokolwiek ;] bt 17.04.12, 21:01
                Lekarka na pewnej komisji,powiedziała do mnie,ze im dłużej nie będę pić,tym będzie ze mną lepiej...a chodziło niewątpliwie o mózg.
        • muriellka Re: Mózg 18.04.12, 06:47
          7zahir napisała:

> Żadna komórka po umarciu sie nie zregeneruje , nie tylko szara, wątrobowa też :
          > -)
          >
          jasne ze tak... ale watroba sie odbudowuje, po prostu tam gdzie zostaje jej zdrowy kawalek zaczynaja sie budowac nowe komorki, nie odbudowuje sie tylko w przypadku wirusowych zapalen
          swietnie regeneruje sie po, uszkodzeniu alkoholem
          nawet z marskoscia alkoholowa dlugo sie zyje, ale nie mozna pic
          pozdrawiam Cie zahir7 :)
          • 7zahir Re: Mózg 18.04.12, 08:15
            Dziekuję i równiez pozdrawiam.
            Nie czytałaś nastepnego mojego wpisu.
      • muriellka Re: Mózg 18.04.12, 06:44
        arth1987 napisał:

> Ja słyszałem, że "szare komórki" po umarciu już się nie regenerują i nie powsta
        > ją nowe. Nie wiem ile w tym prawdy ale nie na darmo się mówi, że wątroba to jed
        > yny narząd który się całkowicie regeneruje.
        >

to prawda, ze sie nie regeneruja, ale jesli cwiczy sie mozg to ich funkcje przejmuja inne, jesli zas pilo sie duzo royalotechnicznych wynalazkow to niestety jest trudniej, trzeba sie bardzo przylozyc aby neuroprzekazniko-styczniki zaczely dzialac
        powodzenia w cwiczeniach
        ja poki co cwicze dokladne klikanie w klawisze i nie polykanie liter

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka