bananarama-live 10.04.12, 18:38 Czytam różne /sprzeczne/ historie odnośnie regeneracji mózgu , po odstawieniu alkoholu. Macie jakąś wiedzę w tej kwestii ? Dobrze by było, jakby pod dekielkiem coś drgnęło ;] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7zahir Re: Mózg 10.04.12, 19:02 Mózg jest narządem bardzo "plastycznym" - tzn dzieki ukierunkwanej rehabilitacji podlega regeneracji nawet po bardzo ciężkich uszkodzeniach. Warto go trenować - wtedy wytwarza nowe szlaki informacyjne, zastępujące te uszkodzone. Po odstawieniu " znieczulaczy" z czasem wraca do normy miedzykomórkowa prędkość przepływu informacji,oraz wydzielanie neurotransmiterów odpowiedzialnych za ich przekaz w synapsach - połączeniach między komórkami nerwowymi. Pisząc o treningu mysle o różnego rodzaju " łamigłówkach". Krzyżówki, Sudoku, książki różnego rodzaju gry. Moim zdaniem ważne jest to, żeby sprawiało nam to przyjemność, bo uzalezniony umysł źle znosi przymus - narasta wtedy groźne dla nas napięcie emocjonalne. Ja wróciłam do szachów. Przyjemnie jest w nie wygrywać, ale także ucza mnie pokory i dawania sobie prawa do popełniania błędów, oraz godzenia się z porażką. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Mózg 10.04.12, 21:12 bananarama-live napisał: > Czytam różne /sprzeczne/ historie odnośnie regeneracji mózgu , po odstawieniu a > lkoholu. > Macie jakąś wiedzę w tej kwestii ? > Dobrze by było, jakby pod dekielkiem coś drgnęło ;] _____________________________. Chodzi Tobie o mozg, czy rozum...!? A... Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Mózg 11.04.12, 15:49 bananarama-live napisał: > Czytam różne /sprzeczne/ historie odnośnie regeneracji mózgu , po odstawieniu a > lkoholu. > Macie jakąś wiedzę w tej kwestii ? :-))))) no chyba. wystarczy poczytac to fotum , by stwierdzic jak przrebiega regeneracja mozgu po zaprzestaniu picia alkoholu. tu sa nawet przypadki reinkarnacji mozgu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
arth1987 Re: Mózg 17.04.12, 14:39 Ja słyszałem, że "szare komórki" po umarciu już się nie regenerują i nie powstają nowe. Nie wiem ile w tym prawdy ale nie na darmo się mówi, że wątroba to jedyny narząd który się całkowicie regeneruje. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: Mózg 17.04.12, 14:43 Żadna komórka po umarciu sie nie zregeneruje , nie tylko szara, wątrobowa też :-) Odpowiedz Link Zgłoś
arth1987 Re: Mózg 17.04.12, 19:30 Ale regeneracja polega na tym, że tworzą się nowe, czyli narząd się regeneruje. Z mózgiem jest inaczej :) Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: Mózg 17.04.12, 20:12 arth1987 napisał: > Ale regeneracja polega na tym, że tworzą się nowe, czyli narząd się regeneruje. > Z mózgiem jest inaczej :)> Regeneracja no nie ożywianie martwych komórek - jak napisałeś w pierwszym wpisie. Różnica między watroba a mózgiem polega na tym, że w wątrobie poprzez podział tworzą się nowe komórki, a w mózgu nie, tylko w te które przezyły tworzą nowe połączenia , zastępując uszkodzone. Na tym polega plastycznośc mózu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lu_krecja Re: Dobre cokolwiek ;] bt 17.04.12, 21:01 Lekarka na pewnej komisji,powiedziała do mnie,ze im dłużej nie będę pić,tym będzie ze mną lepiej...a chodziło niewątpliwie o mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
muriellka Re: Mózg 18.04.12, 06:47 7zahir napisała: > Żadna komórka po umarciu sie nie zregeneruje , nie tylko szara, wątrobowa też : > -) > jasne ze tak... ale watroba sie odbudowuje, po prostu tam gdzie zostaje jej zdrowy kawalek zaczynaja sie budowac nowe komorki, nie odbudowuje sie tylko w przypadku wirusowych zapalen swietnie regeneruje sie po, uszkodzeniu alkoholem nawet z marskoscia alkoholowa dlugo sie zyje, ale nie mozna pic pozdrawiam Cie zahir7 :) Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: Mózg 18.04.12, 08:15 Dziekuję i równiez pozdrawiam. Nie czytałaś nastepnego mojego wpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
muriellka Re: Mózg 18.04.12, 06:44 arth1987 napisał: > Ja słyszałem, że "szare komórki" po umarciu już się nie regenerują i nie powsta > ją nowe. Nie wiem ile w tym prawdy ale nie na darmo się mówi, że wątroba to jed > yny narząd który się całkowicie regeneruje. > to prawda, ze sie nie regeneruja, ale jesli cwiczy sie mozg to ich funkcje przejmuja inne, jesli zas pilo sie duzo royalotechnicznych wynalazkow to niestety jest trudniej, trzeba sie bardzo przylozyc aby neuroprzekazniko-styczniki zaczely dzialac powodzenia w cwiczeniach ja poki co cwicze dokladne klikanie w klawisze i nie polykanie liter Odpowiedz Link Zgłoś