Dodaj do ulubionych

narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane?

08.09.12, 14:55
bardzo prosze was o pomoc. otoz ktos podal dziecku narkotyki (opiaty) i do tego leki (barbiturany). zeby to stwierdzic byl zrobiony test z moczu w labolatorium szpitalnym. wyszly barbiturany na granicy progowej, a opiaty pow.300 (nie pamietam jednostki). po ok 6 godz kolejny test nic juz nie wykazal. z kolei po 4 dniach byla robiona analiza krwi i wyszla obizona a-amylaza i kreatynina-lekarz pediatra stwierdzila zatrucie barbituranami. ponadto u dziecka przez ok 10-15 dni (tj w czasie po wykryciu obecnosci narkotykow-wiecej ich nie przyujmowal) wystepowalo:brak apetytu, problemy ze spaniem, bole brzucha (tak na gorze, pod zebrami) i straszna potliwosc.
moze ktos by potrafil mi odpowiedziec na pytania:
-jak stwierdzic kiedy byl podany narkotyk? czy to jest mozliwe? bo slyszalam, ze podobno moze to zrobic toksykolog, ale nie wiem czy to prawda.
-czy te objawy ktore opisalam-po zazyciu narkotyku-moga swiadczyc np o uzaleznieniu w jakims stopniu od tych substancji? nie mam pewnosci czy to byla jednorazowa sytuacja, czy tez byly podawane np przez m-ac (dziecka przez ten czas nie bylo ze mna)
-czy mozna na 100% wykluczyc dosypanie opiatow i barbituranow do jedzenia/picia? chodzi mi o to,,ze -na logike-gdyby ktos dosypal opiaty do jedzenia/picia (choc podobno nie ma jak ich dosypac), to wyklucza to pozniej podanie barbituranow. wiec by wynikalo ze celowo podano te substancje.
-przez jaki czas moga sie utrzymywac te suvbstancje w moczu? czemu po 6 godz juz nie bylo po nich sladu?
z gory serdecznie dziekuje za odp.
Obserwuj wątek
    • studentlekdent5 Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 16:30
      Laboratorium...
      Ty naprawde wierzysz w to, że ktoś te opiaty/barbiturany podał dziecku? Że SAMO z siebie nie wzięło?
      • 123pocahontas Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 16:45
        jestem przekonana na 200%, nie tylko na 100. a to dlatego, ze jest to dziecko niepelnosprawne i samo by nie mialo mozliwosci ich zdobyc. poza tym jest za male i nawet nie wie co to sa narkotyki.
        • ol_e Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 17:39
          Jeśli sprawa wygląda w sposób jaki opisujesz, to powinnaś zawiadomić prokuraturę. To po pierwsze. Po drugie piszesz, że badania wykonano w laboratorium szpitalnym. Prywatnie? Lekarz, który zlecił takie badania, mając w podejrzeniu podanie narkotyku dziecku (obojętnie czy pełnosprawnemu czy nie) także powinien powiadomić odpowiednie służby.
        • andalus Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 17:51
          można po stężeniu w moczu obliczyć w przybliżeniu czas podania.
          opiaty można podać nie tylko doustnie - również w plastrach czy czopkach. Można podać jedno i drugie razem również doustnie. Nie przeliczę ci dawek - zbyt dawno miałam z tym do czynienia.
          nie wiem czy mówisz o lekach czy nielagalnych narkotykach. Natomiast czy można podać - można- np syrop plus 2 plastry plus czopek.
          • 123pocahontas Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 19:37
            prokuratura, policja, sad sa zawiadomione-policje zawiadomil szpital.
            a kto moze dokonac takiego chocby przyblizonego wyliczenia czasu podania? to bardzo istotne dla sprawy, a odpowiednie organy twierdza, ze nie ma mozliwosci okreslenia chocby przyblizonego czasu podania.
            pytam dlatego, ze wyjasnienie tej sprawy jest dla mnie w tej chwili priorytetem, a mam wrazenie, ze ci co powinni byc ekspertami na ten temat albo maja wiedze minimalna, albo checi do wyjasnienia sprawy minimnalne, albo obie rzeczy naraz.
            • aaugustw Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 19:51
              123pocahontas napisała:
              > prokuratura, policja, sad sa zawiadomione-policje zawiadomil szpital.
              > a kto moze dokonac takiego chocby przyblizonego wyliczenia czasu podania? to ba
              > rdzo istotne dla sprawy, a odpowiednie organy twierdza, ze nie ma mozliwosci ok
              > reslenia chocby przyblizonego czasu podania.
              > pytam dlatego, ze wyjasnienie tej sprawy jest dla mnie w tej chwili priorytetem
              > , a mam wrazenie, ze ci co powinni byc ekspertami na ten temat albo maja wiedze
              > minimalna, albo checi do wyjasnienia sprawy minimnalne, albo obie rzeczy naraz.
              ________________________________________________________________.
              Ja tu widze jeszcze jedna opcje od tych, ktore ty nam powyzej przytaczasz,
              mianowicie twoje przewrazliwienie, stad ta cala (w. ciebie) niby niedoskonalosc
              i nie kompetencja "odpowiednich organow"...!
              A...
              • andalus Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 19:55
                i jeszcze drobiazg- twoje indywidualne ustalenia mogą zupełnie nie zostać wzięte pod uwagę przez prokuraturę.
              • studentlekdent5 Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 20:08
                Jesteś pewien, aaugustw, że nic nie pijesz?
                • aaugustw Filozofia studencika...! 08.09.12, 21:12
                  studentlekdent5 zapytał A...:
                  > Jesteś pewien, aaugustw, że nic nie pijesz?
                  ______________________________________________.
                  A do czegoz potrzebna tobie studenciku moja pewnosc...?
                  Nie wiesz...? - Wiec podpowiem tobie...!
                  Dopoki nie zrozumiesz tego, ze twoja gleboka pewnosc, ktora
                  wyrosla z korzeni twojej glupoty, (tak; glupoty, bo chorym nie
                  jestes skoro, jak mowisz, sam sobie dajesz rade z cpaniem),
                  dopoty moje trafne odpowiedzi na nic ci sie nie przydadza...! :-(
                  A...
            • andalus Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 19:52
              jak stwierdzic kiedy byl podany narkotyk? czy to jest mozliwe? bo slyszalam, ze podobno moze to zrobic toksykolog, ale nie wiem czy to prawda - tak jak napisałam można to w przyblizeniu obliczyć. Każdy śordek ma tzw okres półtrwania, toksykolog - biegły bez trudu powinien sobie z tym poradzić. Moim zdaniem nie ty masz się tym zając a sąd powinien wystąpić o powołanie biegłego.
              -czy te objawy ktore opisalam-po zazyciu narkotyku-moga swiadczyc np o uzaleznieniu w jakims stopniu od tych substancji? nie mam pewnosci czy to byla jednorazowa sytuacja, czy tez byly podawane np przez m-ac (dziecka przez ten czas nie bylo ze mna) - również biegły sądowy z tej dziedziny może się wypowiedzieć

-czy mozna na 100% wykluczyc dosypanie opiatow i barbituranow do jedzenia/picia? chodzi mi o to,,ze -na logike-gdyby ktos dosypal opiaty do jedzenia/picia (choc podobno nie ma jak ich dosypac), to wyklucza to pozniej podanie barbituranow. wiec by wynikalo ze celowo podano te substancje. Dosypanie w jakim sensie - dosypanie tez jest celowe. Tak jak ci napisałam - podanie syropu czy plastra, czy czopka jest możliwe.
              -przez jaki czas moga sie utrzymywac te suvbstancje w moczu? czemu po 6 godz juz nie bylo po nich sladu? Bo po pierwsze test ma określoną czułość, po drugie może dość długo było po podaniu i po prostu zostały wydalone
              Nie wiem o co chodzi. Jeśli prokuratura podejmie postępowanie powinna skorzystać z orzeczenia toksykologa. Jesli nie skorzysta a sprawa trafi do sądu śąd może wystąpić.
              Rozumiem,że jakiegoś podejrzanego macie
    • andalus Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 20:00
      i jeszcze- pytanie czy ustalona w przypadku barbituranów jak to substancja ?
      różnią się one między soba znacznie t 0,5 od 2- 200 h. Czyli w niektórych przypadkach po 200 h połowa dawki nadal znajduje się we krwi a w niekórych po 24 h poziom moze być nieoznaczalny.

• 123pocahontas Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 20:33
        nie, nie ustalono co to bylo z grupy tych barbituranow.
        • ol_e Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 21:25
          Przepraszam, że pytam. Ale kim jesteś dla tego dziecka? Masz, z tego co piszesz, wiedzę na temat postępowania. Może zaufaj trochę specjalistom? Sprawa jest poważna i może warto jeszcze trochę poczekać, podzielić się wątpliwościami ze śledczymi, być upierdliwym, pytającym, czuwającym. Wiem, że to zabrzmi trywialnie, ale może warto uspokoić się.Pewnie Twoje zdenerwowanie udziela się temu dziecku, jeśli masz z nim kontakt. W toku sprawy raczej nie możesz przeprowadzać dodatkowych badań na własną rękę. Niestety na Twoje pytanie dotyczące leków i czasu nie jest wstanie Ci odpowiedzieć.
          Pozdrawiam
          • 123pocahontas Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 08.09.12, 21:40
            jestem matka tego dziecka. nie chce sie wypowiadac nt dzialania odpowiednich sluzb, bo nie tego dotyczy watek. ale wierz mi: nie jestem ani przewrazliwiona, ani nadgoriliwa, ani malo ufna.
            chce poprostu wiedziec pewne rzeczy, bo mialam pierwszy raz stycznosc z narkotykami, a nikt z osob pytanych nie potrafi odpowiedziec na moje pytania.
            zapewne kazdy rodzic w mojej sytuacji chcialby sie dowiedziec ile tylko sie da
            • 7zahir Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 09.09.12, 10:14
              123pocahontas napisała:

> jestem matka tego dziecka. nie chce sie wypowiadac nt dzialania odpowiednich sl
              > uzb, bo nie tego dotyczy watek. ale wierz mi: nie jestem ani przewrazliwiona, a
              > ni nadgoriliwa, ani malo ufna.
              > chce poprostu wiedziec pewne rzeczy, bo mialam pierwszy raz stycznosc z narkoty
              > kami, a nikt z osob pytanych nie potrafi odpowiedziec na moje pytania.
              > zapewne kazdy rodzic w mojej sytuacji chcialby sie dowiedziec ile tylko sie da.

A czytałaś tu?
              www.narkomania.org.pl/faq/lekarz#p10
              • 123pocahontas Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 09.09.12, 14:05
                dziekuje ci bardzo zahir:)
                wlasnie wyslalam moje pytania do lekarza i bede czekala z niecierpliwoscia na odp.
                czytalam wiele stron, ale ta jakos przeoczylam.
                • 7zahir Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 09.09.12, 19:36
                  123pocahontas napisała:

> dziekuje ci bardzo zahir:)
                  > wlasnie wyslalam moje pytania do lekarza i bede czekala z niecierpliwoscia na o
                  > dp.
                  > czytalam wiele stron, ale ta jakos przeoczylam.>

Życzę Ci zakończenia problemów po Twojej myśli.
                  Pozdrawiam ciepło :-)
                  • aaugustw Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 09.09.12, 19:59
                    7zahir napisała (do 123p...):
                    > Życzę Ci zakończenia problemów po Twojej myśli.
                    ___________________________________________________.
                    A ja zycze Tobie, 123p... zakonczenia tej sprawy w Prawdzie...!
                    A...
                    • pierzchnia Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 09.09.12, 21:59
                      Tak się zastanawiam - kim trzeba być żeby niepełnosprawnemu dziecku podać narkotyk?
                      Jeżeli tak rzeczywiście było to trzeba tę osobę szybko odnaleźć by nie dokonała kolejnego przestępstwa.
                      • andalus Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 09.09.12, 22:27
                        proponuję nie wypowiadać się na ten temat. Po pierwsze substancje, które podała autorka są lekami. Po drugie temat jest tak zaoalowany, że można wyciągnąć błędne wnioski.
                        Po trzecie - ona i tak nic nie robi bez prokuratury.
                      • 123pocahontas Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 10.09.12, 09:08
                        pierzchnia napisał:

> Tak się zastanawiam - kim trzeba być żeby niepełnosprawnemu dziecku podać narko
                        > tyk?
                        > Jeżeli tak rzeczywiście było to trzeba tę osobę szybko odnaleźć by nie dokonała
                        > kolejnego przestępstwa.

mnie to sie nawet w glowie nie miesci, jak mozna komus umyslnie robic krzywde? ale wiadomo, jak dzialaja sluzby w polsce. do tej pory nic nie wiadomo, a uplynelo dosc sporo czasu.
                        • andalus Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 10.09.12, 14:22
                          no służby to i mamy niezbyt lotne. Jednak czy nie podejrzewasz,że ktoś je podał aby dzieciak poszedł spać i nie zawracał głowy.
                          • 123pocahontas Re: narkotyki-jak stwierdzic kiedy byly podane? 11.09.12, 07:41
                            tak na marginesie dodam-dostalam juz odp od lekarza z tej poleconej strony. doslownie po kilku godz od wyslania pytania. i dzielono mi w zasadzie wyczerpujacej odp:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka