Dodaj do ulubionych

Luuuudzie.....!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 16:47
Czytajcie to forum!!!!Tu jest wszystko.O pijącym ojcu,matce.O
czterdziestoletnim narkomanie,który wpadł w środowiski ćpających
czterdzestolatków.O wspłóuzależnieniu...O wielu,wielu jeszcze problemach.
Nie powielajcie ich,bo tu już wszystko jest.Nawet o smakoszach,którzy
zastanawiają się czy już są alkoholikami!!!!
Zadajcie sobie trochę trudu.
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwek Re: Luuuudzie.....!!!! IP: *.acn.waw.pl 15.07.04, 18:27
      Na każdym forum wątki się powtarzają, podobnie jak na spotkaniach AA. Rozumiem,
      że stałych bywalców to nudzi, ale skoro są tacy znudzeni, to czemu nie nie
      pójdą w ciekawsze miejsce?
      Forum polega na wymianie poglądów na konkretne tematy. Wielką pychą jest
      oczekiwania, że człowiek, który tu wchodzi będzie najpierw czytał tysiące
      postów jakiś anonimowych panów Staszków czy Wieśków a nawet Hepików. I proszę
      nie mówić o wyszukiwarce, bo ilość śmiecia, którą tu wyrzuca jest porażająca. W
      wątku, który niedawno założyłem 3 posty nie na temat. Z pobieżnej obserwacji
      widzę, że zwykle jest gorzej. Naprawdę szkoda czasu.
      Pozdrawiam
      sylwek

PS.
      Jeśli ktoś uważa, że coś zostało na forum już wyczerpane, to mógłby podawać
      linki, a nie pisać o uzależnieniu od dłubania w nosie. Zawsze można też
      zamilczeć.
      • Gość: gb Re: Luuuudzie.....!!!! IP: *.toya.net.pl 15.07.04, 19:26
        Nic nie rozumiesz! To właśnie jest charakterystyczne dla uzależnionych, że robią
        to, co nie sprawia im juz przyjemności, po prostu musza to robić :)
        • Gość: sylwek Re: Luuuudzie.....!!!! IP: *.acn.waw.pl 15.07.04, 21:05
          Cóż, być może stałym bywalcom przebywanie na tym forum rzeczywiście nie sprawia
          już przyjemności, tylko po prostu muszą;)
        • mmilky Re: Luuuudzie.....!!!! 15.07.04, 21:55
          ..hm ..czytam...
          • Gość: jaga Re: Luuuudzie.....!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 21:10

mmilky napisał:
            > ..hm..czytam...

...hm...ja też czytam...
      • hepik1 Re: Luuuudzie.....!!!! 15.07.04, 20:00
        Gość portalu: sylwek napisał(a):

>
        > ... a nawet Hepików.

Czyżby jakies pochlebstwo?

> nie mówić o wyszukiwarce, bo ilość śmiecia, którą tu wyrzuca jest porażająca. W
        >
        > wątku, który niedawno założyłem 3 posty nie na temat. Z pobieżnej obserwacji
        > widzę, że zwykle jest gorzej. Naprawdę szkoda czasu.

Wpisz w pole autor -svetomir-jeden z większych znawców i degustatorów wina,który
        nie miał z kim na temat win tutaj pogadać

>
        a nie pisać o uzależnieniu od dłubania w nosie. Zawsze można też
        > zamilczeć.

Dłubanie w nosie takim samym dobrym tematem jak uzależnienie od kupowania
        dziwnych papci.
        Toż to jasne i przejrzyste chyba,nie?Już imć Zagłoba coś o oleum w kontekście
        spożywania wina pisał.
        • Gość: sylwek Re: Luuuudzie.....!!!! IP: *.acn.waw.pl 15.07.04, 21:07
          Naturalnie potrzebuję oleum, bom nierozgarnięty, a Ty Hepiku jesteś Wielką
          Forumową Postacią.
          Dziękuję za uwagę.
          • hepik1 Re: Luuuudzie.....!!!! 16.07.04, 05:13
            Gość portalu: sylwek napisał(a):

> Naturalnie potrzebuję oleum, bom nierozgarnięty,

Tam chodziło o to,że wino jako lżejsze od oleum utrzymuje sie na powierzchni i
            szybciej do głowy uderza i umysł rozjaśnia.Ale Zagłoba to alkoholik był, czyli
            mieści się to w systemie iluzji.Dawnom juz nie czytał ,nawet nie pamiętam w
            której to części Trylogii było;)

>a Ty Hepiku jesteś Wielką
            > Forumową Postacią.

Chyba odrobine przesadziłeś ;)
    • Gość: ja7 Re: Luuuudzie.....!!!! IP: 217.153.24.* 15.07.04, 19:59
      Stachu, na pocieszenie dodam, ez sa tu tez bywalcy, w ktorych 'entourage' sporo
      sie zmienilo na plus i albo znikaja, albo odwiedzaja nas od czasu do czasu z
      donosami o postepach.
      to budujace, a w kazdym razie krzepiace
      • renatal64 Re: Luuuudzie.....!!!! 15.07.04, 20:11
        ups... czyżby to coś o mnie było??? Czy sobie pochlebiam ;-))
    • Gość: stachu34 Re: Luuuudzie.....!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 06:28
      „Forum polega na wymianie poglądów na konkretne tematy”-cyta z Sylwka...
      Otóż to!!!. Jeżeli są trzy wątki na temat współuzaleznienia i tam problem jest
      dosyć szeroko omówiony, to po co stawiać wciąż te same pytanie „co mam zrobić?”.
      Jeżeli w sugestii jest powiedziane „nie ułatwiać picia, a nawet rzucić
      alkoholika”, to czemu po przeczytaniu takiego wątku nie postawić pytania-„jak
      mam rzucić, przecież ja go (albo „ją”) kocham!”. Oki, rozmawiamy o uczuciach
      we współuzaleznienia, o miłości, która jest podstawą współuzaleznienia.To tylko
      przykład...
      • semi_x Re: Luuuudzie.....!!!! 16.07.04, 09:33
        a może człowiek, który potrzebuje pomocy, chce zobaczyć słowa skierowane li
        tylko do niego?, a może czytając wątki zakładane przez innych pomimo, iż mówią
        dokładnie o naszym, przeżywanym problemie nie przyjmujemy ich wykładni do
        swojej łepetyny, a może więcej dobrego wyniknie z setnego z kolei powtórzenia
        prawd oczywistych...

pozdrawiam wszystkich ciepło i miłego dnia życzę/semi

ps. wolałabym to...może...zamienić na morze :-)))))tym bardziej, że od jutra
        wreszcie mam wakacje!!..uff
        • hepik1 Re: Luuuudzie.....!!!! 16.07.04, 09:43
          I tu sie semi zgadzam.I trochę Stacha nie rozumiem.Co innego na turystyce -gdy
          ktoś setny raz sie pyta o tanie noclegi na Węgrzech,gdy identyczny wątek pięć
          linijek niżej.Natomiast tekst o uzależnieniu od kupowania papci powążnie
          traktowany być nie może.Podobnie jak o dłubaniu w nosie.Choć jest to
          problem,niewątpliwie...;)Pozdr
          • Gość: stachu34 Re: Luuuudzie.....!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 10:39
            ...a może (morze,niech będzie)warto przeczytać ( najpierw) i wtedy napisać...
            rozszerzając swój problem o wiedzę wynikającą z postów innych.Ja Was
            rozumiem,ale nie wiem dlaczego Wy mnie nie rozumiecie...
            • Gość: ja7 Re: Luuuudzie.....!!!! IP: 217.153.24.* 16.07.04, 11:15
              Semi ma racje.
              czytajac rady skierowane do kogos innego osoba w rozterce znajduje sobie milion
              przeslanek, ze jej sytuacja nie jest 'az taka'.
              i ma nadzieje, ze jesli przeleje SWOJE zale na klawiaturoekran, ktos pomoze
              znalezc jej jeszce jakas pozytywna czesc tego bagna w ktorym tkwi po uszy, ktos
              rozgrzeszy za brak konsekwencji itd - a to sa sprawy indywidualne i czytanie o
              podobnych doswiadczeniach innych nie sa lekarstwem na chec podtrzymania swojej
              nadziei
              wiem po sobie.
              nic tak nie przeciera oczu jak trzezwa uwaga skierowana wprost do Ciebie.
              • hepik1 Re: Luuuudzie.....!!!! 16.07.04, 19:39
                Stachu-po części rozumiem ,po części nie.Już długo na tym forum nie było
                sensownej dyskusji.Ktoś z problem wchodzi i patrzy na kilka,kilkanaście wątków
                ,które są na samej górze.Ktoś nie obeznany ,może nawet nie wiedzieć,że istnieja
                dalsze strony.Nie wszyscy mają stałe łącza,ktoś korzystając z modemu więcej
                spogląda na zegarek niż na ekran .I ma racje Sylwek,że śmieci tu sporo.To my
                Stachu jesteśmy od długiego czasu,wiemy,w których wątkach jest coś
                wartościowego.Ktoś zupełnie nowy praktycznie nie ma na to szans.Dlatego nie ma
                się co obrażać czy oburzać na rzeczywistość.Tak to już bywa,że czasem zdarzają
                się naiwne albo powtarzające się pytania.Ale to są coraz to nowi ludzie.Trzeba
                pamiętać ,gdy my (ja) w podobnym momencie szukałem czegoś o
                alkoholiźmie,chciałem z kimś pogadać.Pamiętasz?
                • semi_x Re: Luuuudzie.....!!!! 16.07.04, 21:02
                  Hepik :-))),tym razem, to Ty masz rację.
                  Stachu...ja napisałam moje pierwsze "kilka słów", bo potrzebowałam komuś
                  opowiedzieć, męczyła mnie głucha cisza, kiedy ja wiedziałam, że coś złego ze
                  mną się dzieje. Mam wielu znajomych, ale żadnemu z nich nie przyznałabym się,
                  że mam problem z alkoholem, a tutaj?, tu mogłam napisać, mogłam podpytać,
                  mogłam, w pewnym sensie, odczuwać motywację do zmian. Dla osób, które mają
                  dosyć mocno zakorzenione..."bo ja muszę być silna/y)", ciężko jest w realnym
                  świecie przemóc się i opowiedzieć o swoich złych myślach, a chyba to stanowi
                  początek do przeprowadzania jakichkolwiek zmian w swym zyciorycie.

pozdrawiam/semi
                • Gość: jaga Re: Luuuudzie.....!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 21:14
                  Zgadzam się z tym wszystkim co powyżej napisały dziewczyny /Semi_x, Ja7 -
                  pozdrawiam/, podpisuję się pod tym. Pozwolę sobie jednak na drobną uwagę
                  pokrywającą się z tym co napisał Hepik /zaraz mi powie,że kto pierwszy ten
                  lepszy:-)/ - otóż doskonale wyobrażam sobie i rozumiem jak trudno może być
                  osobie wchodzącej po raz pierwszy na to forum odnaleźć właściwy,interesujący
                  ją wątek. Napewno można się pogubić przeglądając tytuły wątków choćby z
                  pierwszej strony. Ludzie są tylko ludźmi - ze swymi zaletami i wadami.
                  Pozdrawiam

PS. Ja7,pisząc do Stacha, miała przede wszystkim na myśli siebie /ach,ta jej
                  skromność:-)/ to i ja, idąc jej śladem, chciałam donieść o postępach in plus
                  w celu pokrzepienia i dalszej budowy...
                  • Gość: stachu34 Re: Luuuudzie.....!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 23:32
                    W zasadzie macie rację i nie macie. Jest to może maleńki „sposobik” (napisanie
                    na forum) zrzucenia ciężaru. Jednak ten ciężar zazwyczaj jest posadowiony
                    gdzieś głęboko. Ukryty przed światem...i pewnie przed sobą. Aby się go pozbyć,
                    trzeba go ruszyć. To boli...i dalej, głębiej go ukrywamy i kamuflujemy. Nie
                    tędy droga.
                    Jest problem z powiedzmy pijącym ojcem ( to nie ma żadnego, broń Boże, związku
                    z jakimkolwiek postem z tej strony). Zadane zostaje pytanie „jak mu pomóc?”.
                    Komu należy pomóc? Ojcu, który tej pomocy nie chce, nie potrzebuje? Trzeba
                    pomóc temu, kto stawia takie pytanie. Bo to ta osoba ma problem. To ona cierpi,
                    to ją boli pijaństwo ojca czy męża. Najpierw wziąć „siebie na tapetę”, a
                    potem...To się zobaczy.
                    Ale, żeby tak zacząć, trzeba by wcześnie poczytać. zaś dochodzenie do tego jest
                    żmudne i
                    zniechęcające. A przecież to wszystko tam już jest. Pzdrówka
                    • bella15 Re: Luuuudzie.....!!!! 17.07.04, 02:01
                      Halo)) Tak ,to ja i o tej porze)))Pospałam w dzień to mam za swoje))
                      Poczytałam wszystko.I oczywiście to co napiszę odnoszę do siebie.
                      O lenistwie jest w najnowszym 'przekroju'))))))))))))
                      Do sprawy:Stachu! Zgadzam się z dziewczynami.Przecież ja wchodząc tutaj w
                      zeszłym roku/chyba pażdziernik/ chciałam ,żeby ktoś odpowiedział na moje posty.
                      Żeby to było do mnie osobiście-strasznie tego potrzebowałam.A pewnie,że
                      czytałam i inne-ale to nie dotyczyło mnie(choć było tak podobnie).Możesz to
                      nazwać lenistwem.Ale tak nie było.
                      Ja byłam (i jestem ) tak wdzięczna,że się mną zajęto(komu-wiadomo).
                      Inna beczka ,że na swoim wątku ,teraz-nie piszę-nie czytają co dalej-ale
                      przyznałam,że nie jestem gotowa,za dużo emocji jak dla mnie.
                      A czy to lenistwo,że ktoś przychodząc tutaj zadaje pytanie,które pojawiało się
                      1000 razy?Uważam,że nie.
                      Bo to dotyczy jego i wola odpowiadających czy go odeślą do innych postów, czy
                      mają (mocną) chęć czy psychikę po raz kolejny odpowiedzieć.(ja nie mam-jeszcze)
                      Ja wchodząc tutaj,przerażona swoim problemem, wpisałam się w wątek semi-ale
                      przypadkowo i dopisałam się do ogólnego wątku kobiet uzależnionych.
                      Bo go śledziłam.Ale nie wszyscy 'śledzą'....
                      I będzie ich tak samo dużo -jak pytających w sklepie(tym samym i co dzień) czy
                      ten chleb jest dzisiejszy?
                      buziaki-belka
                      /nie minister/
                      • hepik1 Re: Luuuudzie.....!!!! 17.07.04, 05:49
                        bella15 napisała:
                        > I będzie ich tak samo dużo -jak pytających w sklepie(tym samym i co dzień) czy
                        > ten chleb jest dzisiejszy?

Kiedyś na pytanie czy chleb jest świeży(świerzy?-głupieję od tego internetu)
                        słyszałem--Od nocy-a to znaczyło,że świeży już dawno nie jest.To działało jak
                        mrugnięcie przy piwie bezalkoholowym.
                        (to tak na marginesie-dla rozładowania atmosfery :))
                        • Gość: stachu34 Re: Luuuudzie.....!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.04, 07:37
                          Dobrze, macie rację...Ostatecznie zaprzestaję obrony swojego punktu widzenia.
                          Szalę argumentów przechyliła Belka. Jest chyba w moim myśleniu jakaś luka,
                          przyznam że znalazłem ją. To brak pokory...
                          Poczytajcie to...
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=14181967&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka