02.09.15, 13:51
Odnoszę wrażenie że to już jest koniec formy czyli forum....spędziłem tu z przerwami chyba 8 lat 😊 czas się żegnać
Obserwuj wątek
    • e4ska Re: schyłek? 02.09.15, 15:44
      koniec formy czyli forum

No tom się, jak zwykle, uśmiała.
      Nie powinniśmy przeceniać zbytnio swoich zdolności pisania na forach. Również alkoholowych.

Słabe zainteresowanie forami alkoholowymi wynika bodajże z tego, że... kogo to obchodzi? Wbrew alarmującym danym, które sugerują, ileż to procent populacji zdycha od alkoholizmu - te dane są idiotyczne, bo ja, np., osobiście, nie znam nikogo, kto by zmarł od alkoholizmu, natomiast zmarł na inne choroby. Dane typu alarm: alkoholizm choroba śmiertelna są produkowane przez środowiska czerpiące zysk z "leczenia alkoholizmu". Na pewno alkoholizm jest niebezpieczny, ale obok tego cukrzyca, otyłość...

Czasy świetności for alkoholowych minęły... kiedyś to były oazy opluwania (typu naszego deła, który nie miał gdzie upuścić frustracyjnego jadu ze względów zawodowych, bo wszakże pan dochtorowi nie wypada pluć na pacjentów bez spluwaczki.... , czy panienki na emeryturze....hieny), teraz - chcesz się popluć, to masz tyle możliwości w necie, że brać wybierać.

No i głupio byłoby podpisać: ostatnie pożegnanie. Raczej :"KOLEJNE"
      :-)))
      zdrufka
      • wolfbreslau Re: schyłek? 02.09.15, 15:58
        Ja mam wrażenie ze kilka lat temu fora alkoholowe miały właśnie swoją specyficzna formę odmienna od innych i opluwanie zajmowało tam najmniej miejsca za to spotykali się wiele interesujących osób.nie wiem jak inne fora ale to zdechlo.i to chyba dobrze bo znaczy ze ludzie sobie radzą w realu 😊
        Pozdrawiam
        • europa2772 Re: schyłek? 02.09.15, 17:06
          Teraz wymiana i zmiana takie jest zycie , nie przywiązuj się do niczego , swiat jest duzy i piękny ,a zycie za krótkie by go tracić ...;-)
          • wolfbreslau Re: schyłek? 02.09.15, 17:46
            Przywiazuje się jak większość ludzi do pewnych rzeczy.to mi daje poczucie stalosci,wspólnoty itp.ale fakt-pantarei...jak mówili jaskiniowcy 😊
        • e4ska Re: schyłek? 02.09.15, 17:47
          Również pozdrawiam.
          Fora alkoholowe niosły wtedy jakąś namiastkę wolności... dyskutowania. Były cudownie kabaretowe. Jak tu podejść cenzurę? Jak tu podejść kobitki z moderacji? Szkoda, ze przepadło tyle całkiem zabawnych treści...
          Co były one warte? Żeśmy się pośmiali, ten się rozwiódł, ten poślubił, ten poczubił, a ten padł marnie...

Ale było minęło. Teraz najbogatsze w uczestników forum "banuje" za krytykę AA. Poważnie. Już byś się z Augustem nie pomocował ani August z Wolfem...

Myślę, że popiszesz na forach, bo jak kto się nauczył pisywania, to musi mieć strasznie mało czasu, żeby nie pisywać. Wiem po sobie...

Jeszcze raz - serdecznie i trzym się mocno :-)))
          • wolfbreslau Re: schyłek? 02.09.15, 18:47
            Od dawna używam smartfona i tableta 😊 to znacznie oszczędza czas.
            • aaugustw Re: schyłek? 02.09.15, 19:20
              wolfbreslau zapytał:
              > schyłek?
              __________________________________________________________.
              Dolacze sie do tej trojki i odpowiem na to pytanie:
              A guzik Prawda... - Zaden dekadentyzm, po prostu sam
              sie wyeliminowales swoim glupim pisaniem a teraz chcesz,
              jak male dziecko, zeby cie proszono o pozostanie tutaj...!
              Podobnie, jak ten pijany na sucho klamca tow. jeźyk,
              ktory jak juz nie wie jak sie na mnie odkuc powtarza
              te swoja wymyslona bajeczke o wykluczeniu mnie ze Zlotu AA...! ;-))
              Wy tu sobie gadacie, jak ci znudzeni starzy: "Dawniej to bylo dobrze",
              a ja dodaje; a jeszcze dawniej bylo jeszcze lepiej...! ;-)
              Ostatnio nie mam czasu na pisanie bo mam fajna fuche, a za
              trzy tygodnie wybieram sie do naszych na Zlot AA pod Paryzem
              i moze przejazdzka (druga juz) po Sekwanie, ale tym razem noca...!?
              Forum to bedzie dalej istniec, chocbym tylko ja sam mial tu pisac...! ;-))
              A wam niech watroba dalej gnije ze zlosci...! ;-))
              A...
              • e4ska Re: schyłek? 02.09.15, 20:23
                Forum to bedzie dalej istniec, chocbym tylko ja sam mial tu pisac...! ;-))
                > A wam niech watroba dalej gnije ze zlosci...! ;-)
                )

No i może sam tu będziesz pisał, choć wątpię, że sam. To kompletnie bez znaczenia.
                Ale czemu mnie miałaby wątroba gnić od niepisania... Przecież ja mało co piszę... prawie wcale. Że też nie zauważyłeś?

Jeśli miałabym co pisać, to z angielskich przekładów... a tak po próżnicy - nie chce mi się.
                Ale zdrufki serdeczne dla Ciebie, jak to do sympatii - starej, ale jakże trwałej :-)))
                • aaugustw Re: schyłek? 02.09.15, 20:35
                  e4ska napisała (do A...):
                  > ... Ale czemu mnie miałaby wątroba gnić od niepisania... Przecież ja mało co piszę.
                  > .. prawie wcale. Że też nie zauważyłeś?
                  > Jeśli miałabym co pisać, to z angielskich przekładów... a tak po próżnicy - nie
                  > chce mi się.
                  > Ale zdrufki serdeczne dla Ciebie, jak to do sympatii - starej, ale jakże trwałej :-)))
                  ________________________________________________________________.
                  No tak, z ta watroba przesadzilem, ale ty wiesz, ze nie pilem tego do Ciebie...! ;-)
                  Mowisz, ze nie lubisz pisac po proznicy, ja z kolei traktuje to pisanie tu jako
                  odprezenie, relaks i zapelnienie czasu, bo w pierwszej kolejnosci u mnie stoja
                  obowiazki domowe, potem Mityng wirtualny AA (i w realu) a kiedy nie mam juz
                  nic do robienia, (a robic musze cos zawsze...!) ;-) wtedy przychodze tutaj...!
                  Widzisz, z takimi osobami jak ty od razui i ton jest inny, bardziej normalny i
                  powazny - tresciwy, a z takim wolfikiem to tylko zmienianie pampersow...! :-(
                  Pozdrawiam Cie Eska ;-)
                  A...
    • boja55 Re: schyłek? 02.09.15, 20:18
      Tak na gorąco .
      Rzeczywiście , dawniej na Forum pisało dużo więcej osób i Forum było ciekawsze . Czasem tu zaglądam , czytam i odchodzę . Teraz jak odejdziesz nawet nie będzie kogo poczytać , bo jak dla mnie , Ty pisałeś tu normalnie . Normalnie , bez żadnego wspomagania się AA , farmakologią , czy innymi kozimi bobkami , tak z serca . Wpadnij czasami i coś skrobnij . Pozdrawiam .
    • wolfbreslau Re: schyłek? 02.09.15, 21:15
      Czy Tobie wątroba gnije Boja? Bo 'wam' to liczba mn.zatem skoro esce nie gnije,ja jej nie mam,alkodarek ja uzupełnil baclo,grazka ja piastuje itd. etc. to zostajesz Ty Bo ja,a skoro ja to nie ty bo to ja to ty nie bo ja to ty. 😊 chyba ze Jerzy ale on podobno ma implant od salety.
      • jerzy30 Re: schyłek? 03.09.15, 08:33
        lubie wątróbke - lekko wysmazoną - wolfie to forum juz od dawna to belkot aagucia i jego chamskie odzywki - nie tylko przepil watrobe ale i wlasna etyke i godnosc - pisalo wiecej osob to fakt - aagucio zrobil wszystko by to rozwalic - nie pierwszy raz - po prostu pijany jest w cztery du py, pijany AAowiec - jedyny chyba na swiecie
        • wolfbreslau Re: schyłek? 03.09.15, 10:45
          A może eska ma racje,są inne teraz formy gadania w necie
          • aaugustw Re: schyłek? 03.09.15, 11:35
            wolfbreslau zapytał uczestnikow tego Forum:
            > A może eska ma racje,są inne teraz formy gadania w necie
            _______________________________________________________.
            Pytasz, wiec odpowiadam...
            Ucz sie od bardziej doswiadczonych, a bedzie ci lzej na tym padole...!
            A...
          • jerzy30 takiej formy gadania jak chamskie 03.09.15, 12:44
            odzywki i komentarze to nie ma - chyba ze w szambie
            • aaugustw Re: takiej formy gadania jak chamskie 03.09.15, 13:55
              wolfbreslau zapytał:
              > A może eska ma racje,są inne teraz formy gadania w necie
              - - - - - - - - - - - - -
              jerzy30 - szambelan odpowiedział slowami znawcy tematu :
              takiej formy gadania jak chamskie odzywki i komentarze to
              nie ma - chyba ze w szambie
              ______________________________________.
              Tak, odpowiedzial szambelan, szambelanowi...!! ;-)
              A...
        • aaugustw schyłek watrobek? 03.09.15, 11:33
          jerzy30 odpisał wolfikowi na jego wypowiedz :
          > ... wolfie to forum juz od dawna to belkot aagucia i jego chamskie
          odzywki - nie tylko przepil watrobe ale i wlasna etyke i godnosc - pisalo
          wiecej osob to fakt - aagucio zrobil wszystko by to rozwalic - nie pierwszy
          raz - po prostu pijany jest w cztery du py, pijany AAowiec - jedyny chyba
          na swiecie
          ___________________________________________________________.
          Tak to Prawda; jestem jedyny w swym rodzaju na tym swiecie...!
          Widze, ze dalej pilnie czytasz moje wypowiedzi, czego dowodem jest to,
          ze nawiazujesz do tego trzezwego A... a wolfik wogole o nim nie wspominal...! ;-)
          Nie szkodzisz sobie na watrobke, kiedy siedzisz tak przykucniety za naroznikiem...!?
          Widze tez, ze zazdroscisz tej sily A... ktory potrafi sam w pojedynke rozwalic
          to FU (czyt. rozwalic takie jeźyki i inne wolfiki...!) - Taka zawisc takze szkodzi
          watrobce...! :-(
          A...
      • aaugustw Re: schyłek? 03.09.15, 11:27
        wolfbreslau zapytał Boja:
        > Czy Tobie wątroba gnije Boja? Bo 'wam' to liczba mn.zatem skoro esce nie gnije...
        ___________________________________________.
        Podpierasz sie trzezwym Boja, aby byla sila przebicia,
        ale ja pisalem przed wypowiedzia Boja, wiec jezeli to
        nie jest Boja, ani Eska zgadnij kogo to moglo jeszcze
        dotyczyc, jezeli pisali tu tylko jeszcze jeźyk i ty...!?
        Podpowiem: odpowiedz te znajdziesz jezeli przestaniesz
        patrzec na innych...!
        A...
    • wolfbreslau Re: schyłek? 04.09.15, 09:05
      Czemu tak często i na mityngach i tutaj i w innych sytuacjach wśród potoku słów nie ma treści? A jeśli juz to jest to treść cudza.on,oni,inni,wszyscy, itd etc.a przecież to "ja" w to gowno alkoholizmu wlazłem sam dobrowolnie i sam się z niego wygrzebuje.niekiedy przy pomocy innych ludzi.
      • aaugustw Re: schyłek? 04.09.15, 11:00
        wolfbreslau zapytał:
        > Czemu tak często ... na mityngach ... wśród potoku słów nie ma treści? .......
        _________________________________________________________.
        Dlaczego na niektorych Mityngach AA wśród potoku słów nie ma tresci,
        zalezne to jest az od trzech osob:
        Mowcy, ktory zabral glos, zamiast wyjac wate z uszu i wsadzic ja sobie
        do ust, bo znajduje sie dopiero na samym poczatku swego duchowego
        rozwoju i nie wie co jest trescia ani tematem danego Mityngu AA, taki
        nie czuje jeszcze bluesa...
        Prowadzacy Mityng AA, ktory zglosil sie do tej sluzby wiecej z powodu
        swego przerostu ambicji, anizeli mozliwosci poprowadzenia Mityngu AA
        zgodnie z przedstawionymi wczesniej tematami...
        Oraz ten trzeci, taki oceniajacy, jak ty wolfiku, ktory zamiast pokazac
        innym, jak powinien wygladac regularny Mityng AA, aby byl ciekawy,
        wydajny i treściwy, woli nakrecac swoj egoizm i pyche poprzez takie
        wlasnie krytykowanie innych...! :-(
        A...
      • aaugustw Re: schyłek? 04.09.15, 11:05
        wolfbreslau napisał:
        > Czemu tak często... tutaj ... wśród potoku słów nie ma treści?
        A jeśli juz to jest to treść cudza.on,oni,inni,wszyscy, itd etc.a przecież
        to "ja" w to gowno alkoholizmu wlazłem sam dobrowolnie i sam się z
        niego wygrzebuje.niekiedy przy pomocy innych ludzi.
        _______________________________________________________.
        Bo kazdy kto chcialby tutaj, na takim otwartym i mieszanym Forum,
        (alkoholicy, drobnopijoczki, kibice, rozni oni i one, etc.) obnazac sie
        i mowic o swoich intymnych szczegolach, bylby po prostu glupi, (czyli;
        pijany na sucho)...
        Bo ty bylbys pierwszym, ktory wykorzystalby te okolicznosci przedstawionej
        przez innego takiej "spowiedzi", jak to juz mialo raz miejsce kiedys z Eska...!
        Cos takiego mozna robic alkoholikom tylko na "zamknietych" Mityngach AA...!
        A...
    • alkodarek Re: schyłek? 04.09.15, 10:02
      Masz całkowitą rację, największy w tym udział ma lider trollingu. Mimo tego, że wiem, że się nic nie zmieni, zajrzę tu czasami, poczytam Twoje posty, bo fajne, uśmiechnę się na postami eski (lubię inteligentne, trafne i precyzyjne riposty). Czasami trafią się fajne wpisy niezorientowanych ale jak już się zorientują to rejterują. Nie ma czemu się dziwić, każdy normalny omija kołtuństwo, chamstwo i agresję szerokim łukiem. Więc i ja to robię.
      Nie mówię żegnaj, może się jeszcze gdzieś zwietrzmy.

• wolfbreslau Re: schyłek? 04.09.15, 10:37
        Faktycznie coś w tym jest.polacy mają fatalna opinie w Europie nie dlatego ze są jacyś inni tylko dlatego ze opinie wyrabiają im krzykliwi prostacy
        . A pozostali po cichu robią swoje lecz nie rzucają się w oczy i uszy.
        • aaugustw Re: schyłek? 04.09.15, 11:15
          wolfbreslau napisał:
          > Faktycznie coś w tym jest.polacy mają fatalna opinie w Europie nie dlatego ze s
          > ą jacyś inni tylko dlatego ze opinie wyrabiają im krzykliwi prostacy
          > . A pozostali po cichu robią swoje lecz nie rzucają się w oczy i uszy.
          ________________________________________________________.
          Czy ty sie dobrze czujesz...!
          Czy ty myslisz, ze Europa (nie mylic z europa) zyje na takim poziomie
          intelektualnym, jakim ty nam tu soba przedstawiles...!? - Nie dziwota,
          ze twoje nadete Ego i pycha prowadza cie na manowce. To uzaleznienie
          (pycha, i ego) zrujnuje kazdego...! :-(
          A...
          • wolfbreslau Re: schyłek? 04.09.15, 17:18
            Kup se trąbkę na mecz i gustowny bawarski kapelusik,bo krótkie tyrolskie spodenki nosisz caly czas
            • aaugustw Odczucia alkoholika... 04.09.15, 18:00
              wolfbreslau napisał:
              > Kup se trąbkę na mecz i gustowny bawarski kapelusik,bo
              krótkie tyrolskie spodenki nosisz caly czas
              ___________________________________________________.
              Nie mieszkam w Bavarii, zeby to kupowac, choc to piekny Land.
              A co do krótkich spodenek, przypadkowo trafiles... - Tak, nosze
              krótkie spodenki, bo jestem na razie w przedszkolu duchowym,
              zato, jak kazdy przedszkolak mam dlugi smiech, ktory mysle juz
              dzisiaj wyprobowac na tym wspomnianym przez ciebie meczu
              pilkarskim...!
              A...
              Ps. (zebym tylko sie nie mylil, bo jak ja potem bede wygladal
              biorac na siebie taka odpowiedzialnosc za cala druzyne i caly
              narod niemiecki...!?) :-o
              • wolfbreslau Re: Odczucia alkoholika... 04.09.15, 18:39
                To może i ja obejrzę mecz żeby się pośmiać ze 22 gamoni biega za dmuchanym flakiem a kilka milionów osobników się tym podnieca jakby coś istotnego od tego zależało 😊
                • wolfbreslau Re: Odczucia alkoholika... 05.09.15, 07:59
                  $-10groszy,€-12groszy,£ bez zmian .zasadniczo wpływ piłki kopanej na Eurostat żaden 😊.
                  Ale....koszt budowy i utrzymania stadionów euro w Polsce to ponad 100 milionów pln rocznie w błoto.w Brazylii z kolei koszt roczny utrzymania pozostałości copa mundo to zdaje się ćwierć miliarda $.
                  To ja juz wole copa cabana..Jezus na szczycie.plaza na dole,na niej wiele pięknych kreolek i wszystko za darmo 😊
                • aaugustw Re: Odczucia alkoholika... 05.09.15, 20:50
                  wolfbreslau napisał:
                  > To może i ja obejrzę mecz żeby się pośmiać ze 22 gamoni biega za dmuchanym flak
                  > iem a kilka milionów osobników się tym podnieca jakby coś istotnego od tego zal
                  > eżało 😊
                  _______________________________________________________________.
                  Nie zmienisz tych tradycji walk, na ktorych poznali sie juz starozytni rzymianie
                  wiedzac co pomaga ludowi...!
                  Podobnie jak i nie zmienisz Tradycji AA, ktore alkoholicy wynalezli dla alkoholikow,
                  gdyz im pomagaja...!!
                  A...
                  • wolfbreslau Re: Odczucia alkoholika... 05.09.15, 21:10
                    Nie zamierzałem i nie zamierzam zmieniać upodobań innych 😊 poprostu ich nie podzielam.
                    Mam inne i trzymam od nich z dala osoby niepowołane.
      • aaugustw Szczekanie w ukryciu, zza węgła budynku...! ;-) 04.09.15, 11:10
        alkodarek odpisał (niby tylko wolfikowi), aby tylko posrednio zahaczyc o A... ! ;-):
        > Masz całkowitą rację, największy w tym udział ma lider trollingu. Mimo tego, że
        > wiem, że się nic nie zmieni, zajrzę tu czasami, poczytam Twoje posty, bo fajne
        > , uśmiechnę się na postami eski (lubię inteligentne, trafne i precyzyjne ripost
        > y). Czasami trafią się fajne wpisy niezorientowanych ale jak już się zorientują
        > to rejterują. Nie ma czemu się dziwić, każdy normalny omija kołtuństwo, chamst
        > wo i agresję szerokim łukiem. Więc i ja to robię.
        > Nie mówię żegnaj, może się jeszcze gdzieś zwietrzmy.
        _____________________________________________________.
        Tu masz przyklad wolfiku, picowania - bez tresci... - Na okraglo...! ;-)
        A...
    • aabroniewski Re: schyłek? 06.09.15, 11:54

Moi państwo. Zaprosiłem was tutaj, żeby was pożegnać. Pomimo tego, że gwał-
      tem chcą mnie zatrzymać na stanowisku, odchodzę. Może wiecie dlaczego, a może i nie wiecie, ale to wszystko jedno. Odchodząc chciałem wam podziękować za to, żeście państwo byli pracowici i służbiści, żeście pomogli mnie, twórcy tego banku, w jego wzorowym prowadzeniu. Myślę, że zachowacie o mnie dobrą pamięć, bo byłem dla was prawdziwym ojcem i — nie chwaląc się — niejeden pod moją ręką sporo nauczył się.
      Nie wiem jeszcze, kto będzie moim następcą. Ale to jedno wam powiem, że musicie go tak samo szanować jak i mnie, bo zwierzchnika zawsze szanować trzeba, chociaż to i nie będzie na pewno żaden wielki mąż stanu, a może nawet spartoli to, co ja tak dobrze zrobiłem, ale zwierzchnik to zwierzchnik. Pracujcie dalej dla dobra kochanej ojczyzny, żeby państwo miało korzyść, skoro wam płaci. Żal mi was opuszczać, bo chociaż może i nie byłem z wami zanadto delikatny, ale taka już moja natura, a sercem do was przywiązałem się.

lupus nikodemus dyzmus
      • wolfbreslau Re: schyłek? 06.09.15, 12:25
        aabroniewski napisał:

>
        >
        > Moi państwo. Zaprosiłem was tutaj, żeby was pożegnać. Pomimo tego, że gwał-
        > tem chcą mnie zatrzymać na stanowisku, odchodzę. ........
        > lupus nikodemus dyzmus

to dla mnie komplement :-)
        niedołęga kładkowicz to wielki pisarz był :-)
        niemal jak ja :-0

ps- i nie proś mnie już poeto bym tu pozostał dlużej, gdyż iż ponieważ zaprawde mam to w dupie .
        hey, a raczej ch... / zeby bylo duchowo / ;-)
        • wolfbreslau Re: schyłek? 06.09.15, 14:27
          No a teraz zegnam się na poważnie przynajmniej na jakiś czas 😊
          Trzymajcie się
          D.D.P.W.v.N. 😊
      • aaugustw Re: schyłek? 06.09.15, 20:10
        aabroniewski napisał:
        > Moi państwo. Zaprosiłem was tutaj, żeby was pożegnać...
        odchodzę. Może wiecie dlaczego, a może i nie wiecie...
        nie chwaląc się — niejeden pod moją ręką sporo nauczył się.
        > Nie wiem jeszcze, kto będzie moim następcą...
        ... Żal mi was opuszczać....
        > lupus nikodemus dyzmus
        __________________________________________________.
        Z jednej strony; zal mi go bo kazdy alkoholik, (jezeli nim jest?)
        ktory kroczy samotnie zejdzie na manowce...!
        A z drugiej strony, (tej jego nam tu przedkladanej duchowej),
        chcialo by sie po nim powtorzyc; Ch.. z nim a Bog z nami...!
        A...
        • aabroniewski Re: schyłek? 06.09.15, 22:09
          Moj kolega, po dwoch latach abstynencji, znow chleje i to destrukcyjnie.
          Pewnie by zachowal te swoja abstynencje, ale wymyslil sobie samotna podroz na poludnie Ukrainy - szlakiem Legionow Polskich.
          A tam napotkal miejscowych z kalachami, a z takimi przeciez trzeba sie napic.
          No i pojechal - siedzi teraz caly czas w fotelu i ciagnie po 15 piw dziennie.
          Nogi jak banie / organizm nie wydala wody / plus dodatki.
          To tak ku przestrodze.
          • e4ska Re: schyłek? 07.09.15, 08:06

Najważniejsze, że nie sięgnął po baclofen!!!
            • aaugustw Olivier Ameisen, czesc jego pamieci...+ 07.09.15, 15:11
              e4ska napisała:
              > Najważniejsze, że nie sięgnął po baclofen!!!
              _____________________________________.
              Czyli; dobrze, że nie sięgnął po Chemie, bo to
              mogloby dodatkowo jeszcze i jego watrobe dobic...!
              A...
          • aaugustw Re: schyłek? 07.09.15, 15:07
            aabroniewski napisał:
            > Moj kolega, po dwoch latach abstynencji, znow chleje i to destrukcyjnie.
            > Pewnie by zachowal te swoja abstynencje, ale wymyslil sobie samotna podroz na p
            > oludnie Ukrainy - szlakiem Legionow Polskich.
            > A tam napotkal miejscowych z kalachami, a z takimi przeciez trzeba sie napic.
            > No i pojechal - siedzi teraz caly czas w fotelu i ciagnie po 15 piw dziennie.
            > Nogi jak banie / organizm nie wydala wody / plus dodatki.
            > To tak ku przestrodze.
            ________________________________________.
            Nerki i serce przestaja normalnie funkcjonowac...! :-(
            A...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka