Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    24.02.04, 22:26
    Coś ciekawego na polu winnym? (tym razem nie chodzi o znalezienie idealnego
    wina do śledzi)

U nas cabernet franc, Tibor Gal, 2001 - nie wiem, dlaczego za pierwszym razem
    to wino nie przypadło mi to gustu. Dzisiaj zachwyciło - suszone śliwki,
    wiśnie, grzyby, trochę igliwia i ziół. Polecam!
    Obserwuj wątek
      • winersch Re: Ostatki 24.02.04, 22:47
        U mnie dziś porównanie dwóch bikaverów Tibora Gala. 2001 i 2002.
        Ten pierwszy pełny, rozbuchany, trochę zbyt komercyjny, ale lubię co tu kryć.
        Drugi bardziej skupiony, momentami ascetyczny, więcej tanin, mnie blichtru, też
        lubię i co tu wybrać. Pijemy oba
      • kochamwino Re: Ostatki 24.02.04, 23:17
        Ja natomiast zaliczam dzis dwa ciekawe "buty": Rosso Bello 2000 z Marche i
        Aglianico 2002 z Irpinii od Terrdora di Paolo.
        Nie moglem sie za bardzo koncentrowac na winie bo LM: Bayern - Real:-)
        No....ale jak to zwykle w pilce mecz sie zakonczyl niesprawiedliwie z czego
        jestem bardzo zadowolony. Nienawidze Kahna!!!:-)

Pzdr

TT
        • hania55 Do KW o BM i RM 25.02.04, 08:49
          ... ale za to Roberto Carlos strzelił bramkę z 35 m :-) Więc tak całkiem źle
          nie było :-)
          • winoman Re: Do KW o BM i RM 25.02.04, 09:00
            hania55 napisała:

> ... ale za to Roberto Carlos strzelił bramkę z 35 m :-) Więc tak całkiem źle
            > nie było :-)

Ja bym raczej powiedział, że miał asystę :-))

Pozdrawiam!
      • Gość: ameli Re: Ostatki IP: *.crowley.pl 25.02.04, 00:26
        A u Nas po raz drugi Chateau Moulin du Cartillon 2000 (cru bourgeois)
        Haut-Medoc - juz kiedys o nim pisalam i wciaz bardzo pozytywne wrażenia, po prostu
        takie jak lubię. Warto spróbować
        no i nie do śledzia:-)
        pozdr
      • Gość: Brus Re: Ostatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 01:01
        A co w tym roku z supertoskanami??? Które pić, które omijać? Gdzie znajdę
        najlepsze ceny na Sassicaię w Polsce? Pomocy!
        Brus
        • kochamwino Re: Ostatki 25.02.04, 01:11
          Gość portalu: Brus napisał(a):

> A co w tym roku z supertoskanami??? Które pić, które omijać? Gdzie znajdę
          > najlepsze ceny na Sassicaię w Polsce? Pomocy!
          > Brus
          Twoje krotkie pytanie niesie w sobie gigantyczna tresc odpowiedzi. Ja nie
          podejme sie pomocy w tej kwestji i przekazuje sprawe GP:-)

Pzdr

TT
          • waza101 Re: Ostatki 25.02.04, 22:52
            Jeśli nie chcesz się rozczarować to lepiej nie zaczynaj od Sassi. Potrafi
            urzekać bukietem, ale ciało często chuderlawe. Na chyba,że taki styl modelki Ci
            odpowiada. Bardziej interesujące z tej półki są merloty - Masseto,
            Lamaione,Desiderio. A kluczem do bram Toskanii jest i tak Sangiovese - spróbuj
            Tignanello od Piero Antinori. Powinni mieć w Centrum Wina.
            pozdrawiam,
            • sstar Re: Ostatki 25.02.04, 23:15
              Masseto to chyba polka (cenowa) wyzej?

star
              • waza101 Re: Ostatki 25.02.04, 23:18
                sstar napisał:

> Masseto to chyba polka (cenowa) wyzej?
                >
                > star
                > Przyznam,że w Polsce jeszcze go nie spotkałem. We Włoszech porównywalnie, a
                przyjemność niewspółmierna..
                • sstar Re: Ostatki 25.02.04, 23:43
                  We Wloszech Masseto z tego co sobie przypominam to bylo ok. 350E (na pewno
                  powyzej 300E), wiec porownywalnie owszem - a dokladniej x2.

star
                  • waza101 Re: Ostatki 26.02.04, 00:17
                    Oj chyba przesadziłeś.o ile mnie pamięć nie myli to cena oscylował w garnicach
                    150 - 170 E. Ale może mówisz o cenach w restauracjach dobrych hoteli?
                    • sstar Re: Ostatki 26.02.04, 12:40
                      Wszystko zalezy od rocznika (jest i Masseto za ok. 100E)
                      ale w porownaniu z Sassicaia wychodzi ok x2:
                      Masseto:
                      www.wine-searcher.com/wine-select.lml?ID=R4DJBJX6MFL00BF
                      Sassicaia:
                      www.wine-searcher.com/wine-select.lml?ID=R4DJBJX6MFL00BF
                      star
          • docg KW, to była prowokacja 26.02.04, 09:36
            zastanów się, czy ktoś, kto pija supertoskany, czyli musi coś tam o winie
            wiedzieć, i musiał już z 1000 butelek kupić, zamieściłby taki post:

"A co w tym roku z supertoskanami??? Które pić, które omijać? Gdzie znajdę
            najlepsze ceny na Sassicaię w Polsce? Pomocy!
            Brus"

Dlaczego akurat w TYM ROKU? Dlaczego W Polsce??? Jeśli ktoś kupuje regularnie
            Sassicaię, to chyba wie, gdzie sie opłaca kupować (zakładając, że go to w ogóle
            obchodzi, czy płaci o te 100 zł. mniej czy więcej).
            W tej konwencji można napisać "dziś mam na kolację kanapki z żółtym serem -
            jakie wino podać? pomocy!" albo coś w tym guście, ale nie pytanie o sassicaię.
            Chyba, że to miał być żart, ale ja go nie rozumiem :-)
            • Gość: brus Re: KW, to była prowokacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 23:11
              Pudło. Żadna prowokacja. O Sassicai przeczytałem po raz pierwszy bodaj w 2001 w
              jakiejś włoskiej gazecie. Właśnie zdobyła Grand Prix na festiwalu win we
              Francji. W sklepach nad morzem nie znalazłem. Za to bodaj w Castagnieto
              Carducci w winotece facet mówił o tym winie przez 15 minut tak jakby
              recytował "Boską Komedię". Sassicai nie miał ale za to było dobre na kieliszki
              Paleo. Skrócę historię - jesienią Sassicaię 2000 widziałem w Toskanii w
              tygodniu premiery za 90 euro. W Polsce najtaniej spotkałem w warszawskiej
              restauracji Biblioteka (BUW) chyba za 599 zł. Starsze roczniki w paru miejscach
              były w przedziale 700-800. Parę osób ma tu sporą wiedzę, no to pytam.Pozdrawiam
              • Gość: docg a to przepraszam IP: 212.160.147.* 27.02.04, 08:54
                zmyliło mnie szczególnie pytanie "a co w tym roku z supertoskanami?" - bo w tym
                roku jest to, co zwykle, a supertoskany pije sie raczej ze starszych roczników,
                w każdym razie nie z poprzedniego roku.
                Cena 90€ za butelke Sassicai z ostatnich roczników (2000 i 2001) jest chyba
                standardowa we Włoszech i w ogóle w Europie, wyszukane przez wine-searcher
                butelki za 50€ to na pewno połówki. Starsze roczniki - np 1997 i 1998 maja cenę
                uznaniową (widziałem '97 za 300 €).
                Na koniec - pytanie "gdzie w Polsce można najkorzystniej kupić" jest
                nieuzasadnione, bo jeśli chcesz sprowadzać z innej miejscowości, to już lepiej
                zza granicy.
                Przepraszam za podejrzenia, ale ostatnio tyle nowych osób wchodzi na to -
                zazwyczaj senne - forum, że stałem sie podejrzliwy jak Agent Anderson :-)
                pozdrawiam
                • Gość: brus Re: a to przepraszam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.04, 14:44
                  Dzięki. Co nie zmienia faktu, że jeśli ktoś zna dobrą cene w Polsce na
                  Sassicaię, to proszę o wiadomość. Pozdrawiam
          • kapustawino Re: Ostatki 27.02.04, 21:41
            ja z supertoskanow pilem tylko caslaferro 1997 od barona ricasoli. degustacja
            typowo kontemplacyjna. polecam jako wstep do innych supertoskanow ale rownie
            dobrze mozna na nim zakonczyc "przygode" z supertoskanami.
      • Gość: monty Re: Ostatki IP: *.ipartners.pl 26.02.04, 10:38
        MASI Tupungato
        Corbec appassimento 1999
        Corvina 70% Malbec 30%
        cena 170 zł

Pierwszy dostęp rocznik włosko-argentyńskiego eksperymentu. Za powyższa cenę,
        kupujemy wino, za które można by zapłacić... nawet dwa razy tyle. Dawno nie
        doświadczyłem takiej wspaniałej winnej rozkoszy, tym bardziej miłej, że
        zaskakującej (czegóż więcej ponad przeciętnosć można się spodziewać po
        malbec'u - szczególnie domieszce - z Am. Pd.?). Perfekcyjnie zbalansowane,
        gargantuiczne ;-), unikalne (a jakże) i po prostu genialne. I te suszone
        wisienki. Natychmiast zamowiłem następne butelki, które ku mojej ogromnej
        radości w dniu dzisiejszym odbieram. POLECAM.

ROTLLAN TORA
        Amadis 1998
        Priorat
        Garnacha 40%, Carinena 20%, Cab 25%, Syrah 10%, Merlot5%.
        cena 230 zł

Mam wielką słabość do starych krzewów Grenache. Gdziekolwiek jestem,
        przeszukuję półki w poszukiwaniu wyżej wymienionego, dlatego na powyższe wino
        czekałem z niecierpliwością. Myśle, że nie jest jeszcze gotowe, choć potencjał
        pierwszorzędny. Wiśnie, jeżyny i aromaty korzenne, trochę ziemi, wiejskie i
        mięsiste, jakby zwierzęce (mokre), niemal czarne, choć przy ogniu komnika
        zrzuca swoją nieprzezroczsytą suknię i ujmuje przebłyskami purpury. Dłuuuugie.
        Również POLECAM.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka