Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    18.03.04, 00:41
    Proszę o informacje dotyczące podawania tego trunku. Zupełnie się na tym nie
    znam, a klient zapytał mnie jak ma ten specyfik podawać-czy na zimno czy na
    gorąco? Proszę o pomoc znawców tematu
    Pozdrawiam, Edyta
    Obserwuj wątek
      • Gość: wojtekes Re: Sake IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 01:06
        i na zimno i na gorąco, choć nie wiem czy zależy to od rodzaju sake czy jedynie
        od upodobań pijącego. moje doświadczenia zadają mówić, że decydują upodobania.
        sam prawie zawsze wybieram/łem zimne.
        w restauracjach podawano mi (w domu nigdy nie piłem) w fajnych kubeczkach
        zrobionych z grubych pędów bambusa lub w drewnianych kwadratowych pudełkach – z
        tych na początku nie tak łatwo się pije, ale potem sprawia duża frajdę
        w.
      • pioslo1 Re: Sake 18.03.04, 09:22
        na ciepło i na zimno, w małych chyba porcelanowycz lub takich kamionkowych
        czarkach, trochę takich płaskawych. podgrzewa sie to w naczyniu z ciepła wodą i
        serwuje tez z palich porcelanowych lub kamionkowych butelek-karafek.
      • kochamwino Re: Sake 18.03.04, 09:45
        edyta881 napisała:

        > Proszę o informacje dotyczące podawania tego trunku. Zupełnie się na tym nie
        > znam, a klient zapytał mnie jak ma ten specyfik podawać-czy na zimno czy na
        > gorąco? Proszę o pomoc znawców tematu
        > Pozdrawiam, Edyta

        Sake przechowuje sie przed otwarciem w chlodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu w
        lodowce. Sake do sushi podeje sie cieple. Japonczyk podgrzewa sake wstawiajac
        butelke do cieplej wody. Pije sie w miseczkach podobnych jak do zielonej
        herbaty lecz nieco mniejszych.

        Pzdr

        TT

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka