Gość: zigy IP: *.chello.pl 16.09.10, 22:18 jest jakiś nowy sklep z winem mają 4000 win przynajmniej tak piszą, ale pojawili się jak jakas kometa, czy ktoś ma na ten temat jakąś wiedzę, będę wdzięczny za info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lanvin Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.home.aster.pl 17.09.10, 00:44 W informacji "o mnie" piszą straszne bzdury. W jednym akapicie mówią coś o sprzedaży 30000 butelek miesięcznie, akapit niżej chwalą się sprzedażą 45000 butelek;-) Wybór duży, ale tak naprawdę nic specjalnego. No i ceny !!! Podstawowy Errazuriz albo Undurraga powyżej 4 dych to skandal i złodziejstwo. Są to wina na poziomie frontery. Wniosek prosty. Jeśli za taniznę każą przepłacac około 70%, to na winach droższych (mniejsza sprzedaż to i narzuty muszą by wyższe) ceny są o 100% wyższe niż by powinny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coco Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.153.76-86.rev.gaoland.net 17.09.10, 11:07 faktycznie ceny... wina ,ktore we francji kosztuja 5-6 euro sa za 60-70 zl, puligny montrachet, u nas max 17-23 euro ( juz z tva) na tej stronie sa za 220-195 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
leon-neon Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? 17.09.10, 11:18 Gość portalu: coco napisał(a): > faktycznie ceny... wina ,ktore we francji kosztuja 5-6 euro sa za 60-70 zl, pul > igny montrachet, u nas max 17-23 euro ( juz z tva) na tej stronie sa za 220-19 > 5 zl. Pierwsze z brzegu - Tokaj Oremus 2000, 3 put.: vinexus - 123 zł, w Centrum Wina (importer) - 98 zł. Samo wino - fakt - warte takiej ceny. Ale bez przesady, nie bądźmy pazerni. Firma, jak wynika z danych na stronie, niemiecka. Ciekawe czy u siebie też sprzedają za takie pieniądze :DDD. Odpowiedz Link Zgłoś
leon-neon Już wiemy co to za sklep ten www.vinexus.pl 17.09.10, 11:35 Sam sobie odpowiadam - krótkie śledztwo i wizyta na stronie vinexus.de wyjaśnia wszystko. Ten sam tokaj, Oremus 2000, 3 put., jest w tam cenie 25,65 euro, co przy dzisiejszym kursie 3,95 zł "czyni" 101,3 zł. Jak to się więc ma do 123 zł na stronie polskiej? Mam nadzieję, że tacy naciągacze - którzy jeszcze w dodatku mają nadzieję na oskubanie "naiwnych polaczków" - znikną z naszego rynku równie szybko jak sie na nim pojawili. Odpowiedz Link Zgłoś
nasze-wina.pl Re: Już wiemy co to za sklep ten www.vinexus.pl 17.09.10, 13:19 Krótka rozmowa na temat tej strony miała miejsce na naszym forum: Ruszyła Strona z winami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostownik Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.chello.pl 17.09.10, 15:45 bardzo prosze sprawdzajcie te informacje drodzy czutelnicy podaje linki www.centrumwina.com.pl/index.php?page=211&wine=2009 cena 124 zl vinexus.pl/tokaj-oremus-aszu-3-puttonyos-2000.html123,14 nie chcę Was pogrążać z tym waszym centrum ale znalazlem wina nawt o 90% tansze w vinexus.pl Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? 17.09.10, 12:01 >puligny montrachet, u nas max 17-23 euro ( juz z tva) Trudno jest spotkać we Francji Puligny-Montrachet poniżej 29.- € / 1 btl, np. Domaine François Carillon P-M 29.- € Domaine Olivier Leflaive P-M 33.- € Domaine Bernard-Bonin P-M Les Folatières 40.- € Domaine Etienne Sauzet P-M 50.- € (ceny ex-cellar, od producenta) PS: Montrachet = wzgórze "rachityczne" (najbardziej ubogi terroir jaki sobie można sobie imaginować, największe białe wina świata) vintrips.blogspot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coco Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.153.76-86.rev.gaoland.net 17.09.10, 17:04 vincent girardin 19 euro chavy 20 euro chanson 20 u mnie 23 euro z tva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostwwnik Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.chello.pl 17.09.10, 15:36 ceny 100% pisze niż powinny, ale gdzie powinny a gdzie sa te ceny wzorcowe w którym polskim sklepie mozna kupic wino w cenach o których piszesz? może w twoim sklepie? tylko gdzie to jest? myslę ze bardzo daleko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwny? Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.chello.pl 17.09.10, 15:32 dlaczego odnoszę wrażenie że na tych forach najczęściej wypowiadają się przedstawiciele ( poplecznicy) firm konkurencyjnych? Większość informacji po rzetelnym sprawdzeniu nie potwierdza się. Różnice pomiędzy cenami w sklepie niemieckim i jego polskim odpowiedniku podyktowane są kosztami transportu i podatków. Spróbujmy jednak porównać konkretne wina w sklepie vinexus.pl z cenami w innych, ale polskich sklepach i zróbmy to w miarę obiektywnie czyli nie wybiórczo, ja to zrobiłem w kilkudziesięciu przypadkach ceny były w vinexus.pl dużo niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? 17.09.10, 15:49 > dlaczego odnoszę wrażenie że na tych forach najczęściej wypowiadają się przedstawiciele ( poplecznicy) firm konkurencyjnych? Pozwól, iż rozszerzę Twoją tezę: Rzeczeni przedstawiciele (poplecznicy) z miedzianym czołem twierdzą, iż działalność sklepów podobnych do vienxus.pl jest w Polsce nielegalna, natomiast firmy, które się zajmują takim lub podobnym procederem, winny być natychmiast zadenuncjowane do stosownych Urzędów Skarbowych. Zupełnie poważnie. Wcale nie żartuję. vintrips.blogspot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwny? Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.chello.pl 17.09.10, 15:57 do US ? myślałem że raczej nie chodzi o podatki tylko że taka działalność jest bezprawna ponieważ dostawca wina jest w stanie zagwarantować że w sposób nie budzący wątpliwości zweryfikuje wiek osoby odbierającej wino. Odpowiedz Link Zgłoś
vinexus Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? 17.09.10, 16:04 witam, jestem przedstawicielem www.vinexus.pl, z zainteresowaniem czytam Wasze posty. Chętnie podzielę się wiedzą, odpowiadając na ewentualnie postawione pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? 17.09.10, 16:11 Gość portalu: naiwny? napisał(a): > do US ? myślałem że raczej nie chodzi o podatki tylko że taka działalność jest > bezprawna ponieważ dostawca wina jest w stanie zagwarantować że w sposób nie bu > dzący wątpliwości zweryfikuje wiek osoby odbierającej wino. Tak by się mogło zrazu wydawać, ale chodzi tutaj o zupełnie coś innego, co kilka dni temu wyłuszczył nam wszystkim, nijaki marek, "miłośnik" wina i "rycerz" praworządności [cytat w całości z wątka spam, spam, spam]: "Gdybyś miała, w istocie rzeczy rację, to działalność wszystkich nie-polskich, winiarskich sklepów internetowych, jak i działalność firm kurierskich typu DHL byłaby nielegalna i winna być zakazana" Bezmózg napisał: I tak właśnie jest, nieuku. Jest zakazana. To że udaje się przemycać i okradać polskiego podatnika komuś, nie ma związku z legalnością tego procederu. Doucz się wreszcie, kmiotku. marek Wystarczy ? vintrips.blogspot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młot na debili Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.pl 17.09.10, 16:11 Oczywiście że sklep ten sprzedaje w Polsce NIELEGALNIE. - Nie wolno wysyłkowo dostarczać do Polski towarów objętych akcyzą. - Nie wolno sprzedawać wina bez polskiej koncesji oraz opłat z nią związanch. - Towary objęte akcyzą muszą mieć opłacony VAT w kraju dostawy. To tylko kilka przestępstw jakie zachodzą w tym przypadku. Jest ich o wiele więcej. Dziwne jest to, że ktoś tego nie potrafi zrozumieć. Różnice cen nawet nie pokrywają opłat jakie musiałby ponieść ten sklep gdyby działał zgodnie z prawem. Z powodu tego typu unikania płacenia podatków w Polsce musi rosnąć stawka VAT oraz inne podatki bo pieniądze podatnika polskiego zostają w Niemczech. Nikt nie wpadł na pomysł podobnych oszustw podatkowych w wypadku samochodów (które według niektórych pewnie można by tez tak sprzedawać bo przecież są objęte dokładne w ten sam sposób akcyzą i innym VAT) bo w przeciwieństwie do wina żeby użyć ten samochód legalnie w Polsce trzeba go zarejestrować i wykazać zapłacony VAT i akcyzę. A Polak, jak to Polak, z natury jest oszustem i woli okradać swoje państwo. Zgłoszenie do prokuratury, urzędu kontroli skarbowej i organom wydającym koncesje na 100% złoży lub złożył ktoś już. Niestety to działa bardzo powoli. Jako ciekawostkę dodam, że jeśli dojdzie do wyroków, to bekną też klienci. I to będzie bolało, bo oprócz grzywny zapłacą karne odsetki od nieopłaconego VAT i akcyzy. Zgodnie z ustawą bowiem w takim wypadku na kupującym ciąży obowiązek wypełnienia przepisów ustawy karno-skarbowej a nieznajomość prawa nie zwalnia od kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winomaniak Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.chello.pl 17.09.10, 16:32 Prawo polskie zezwala na zakup 100 litrów wina na potrzeby własne i wwiezienie na terytorium RP. Zakup taki zwolniony jest z podatku zarówno akcyzowego jak i VAT. Więc proszę nie straszyć ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? 17.09.10, 16:43 Gość portalu: winomaniak napisał(a): > Prawo polskie zezwala na zakup 100 litrów wina na potrzeby własne i wwiezienie > na terytorium RP. Zakup taki zwolniony jest z podatku zarówno akcyzowego jak i > VAT. Więc proszę nie straszyć ludzi. To jest prawo unijne (wolno sprowadzić do 120 btls na osobę bez akcyzy, VAT itp, na potrzeby własne), obowiązujące w CAŁEJ UNII, a nie tylko w Polsce. vintrips.blogspot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winomaniak Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.chello.pl 17.09.10, 16:50 Otóż nie, te 100 litrów wina zwolnionego z opłat jest zapisany i opisany w polskiej ustawie, poza tym, prawie w całej EU stawka akcyzy na wino wynosi 0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młot na debili Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.pl 17.09.10, 16:56 vintrips napisał: > To jest prawo unijne (wolno sprowadzić do 120 btls na osobę bez akcyzy, VAT itp > , na potrzeby własne), obowiązujące w CAŁEJ UNII, a nie tylko w Polsce. To jest prawo które dotyczy tylko i wyłącznie OSOBISTEGO zakupu i OSOBISTEGO ich przywiezienia. W KAŻDYM innym wypadku prawo unijne jak i polskie ZABRANIA transferu towarów akcyzowych bez odprawy skarbowej. Przestańcie kłamać w końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młot na debili Pytanie pomocnicze IP: *.pl 17.09.10, 17:03 Dlaczego nie wolno w Unii prowadzić transgranicznej sprzedaży wysyłkowej wyrobów tytoniowych? Czekam na wypowiedzi tutejszych "ekspertów". Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Odpowiedź pomocnicza 17.09.10, 17:27 Gość portalu: Młot na debili napisał(a): > Dlaczego nie wolno w Unii prowadzić transgranicznej sprzedaży wysyłkowej wyrobó > w tytoniowych? > > Czekam na wypowiedzi tutejszych "ekspertów". To jest FORUM WINO. Spadaj z tym debilnym pytaniem na FORUM PAPIEROSY, młotku. Skoro nie widzisz różnicy pomiędzy winem, a papierosami, to nie zawracaj już dłużej głowy na tym forum. vintrips.blogsot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młot na debili To jedyne na co cie stać? IP: *.pl 17.09.10, 17:39 vintrips napisał: > Skoro nie widzisz różnicy pomiędzy winem, a papierosami, Z punku widzenia przepisów celnych i podatkowych są to DOKŁADNIE takie same towary objęte TAKIMI SAMYMI obostrzeniami w kwestii ich wysyłkowej sprzedaży transgranicznej. Jeśli tego nie rozumiesz to nie najlepiej świadczy o twoich zdolnościach umysłowych. Sprzedaż papierosów ma jednak spore udogodnienie w porównaniu do wina: nie trzeba mieć koncesji na ich sprzedaż detaliczną. A teraz weź się za lekturę przepisów unijnych i przestań się już błaźnić. Poczekamy na "eksperta winomaniak 100 litrów". Może znowu chlapnie jakąś głupotę w swoim stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Re: To jedyne na co cie stać? 17.09.10, 17:44 Tak, tylko na tyle mnie stać. Zwykłem rozmawiać o konkretach, a nie o interpretacjach prawa i przepisów. Na tym forum konkretem jest wino, a nie papierosy. Ani relacje prawne pomiędzy rzeczonymi. vintrips.blogspot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młot na debili Re: To jedyne na co cie stać? IP: *.pl 17.09.10, 17:53 vintrips napisał: > Zwykłem rozmawiać o konkretach, To podaj choć jeden KONKRETNY przepis który, jak twierdzisz, zezwala na wysyłkową sprzedaż wina bez odprawy skarbowej i chociaż jeden który zezwala wozić jakikolwiek towar akcyzowy w imieniu osób trzecich bez odprawy skarbowej. Czekam na konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Re: To jedyne na co cie stać? 17.09.10, 18:22 Gość portalu: Młot na debili napisał(a): > vintrips napisał: > > > Zwykłem rozmawiać o konkretach, > > To podaj choć jeden KONKRETNY przepis który, jak twierdzisz, zezwala na wysyłko > wą sprzedaż wina bez odprawy skarbowej i chociaż jeden który zezwala wozić jaki > kolwiek towar akcyzowy w imieniu osób trzecich bez odprawy skarbowej. > > Czekam na konkrety. Ależ dlaczegóż miałbym to robić, mój drogi młotku, skoro się podobnym niecnym procederem w ogóle się nie zajmuję ? Innymi słowy to nie moja bajka :) pozdrawiam serdecznie vintrips.blogspot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młot na debili Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.pl 17.09.10, 16:53 Gość portalu: winomaniak napisał(a): > Prawo polskie zezwala na zakup 100 litrów wina na potrzeby własne i wwiezienie > na terytorium RP. Zakup taki zwolniony jest z podatku zarówno akcyzowego jak i > VAT. Więc proszę nie straszyć ludzi. 90 litrów jak już. To po pierwsze. Jak nie znasz prawa, to się nie wypowiadaj. Te 90 litrów można przywieźć TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBIŚCIE. Nie tylko nie wolno go wysłać kurierem, ale nawet nie wolno poprosić znajomego żeby je przywiózł. Takie jest prawo w Polsce i jest zgodne z prawem unijnym w kwestii towarów akcyzowych. Więc proszę nie okłamywać ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? 17.09.10, 17:14 No cóż, skoro Młot na debili tak świetnie zna prawo unijne to nie pozostaje jak tylko mu uwierzyć. Niech więc drżą niczym osiki przestępcze pomioty typu vinexus.pl i inne sklepy internetowe, firmy kurierskie typu DHl, żeby nie wspomnieć, o zgrozo, o znajomych. Na całe szczęście donos jest już złożony (przez młotka ?) w niezależnej prokuraturze, która kiedy tylko skończy ze śledztwem smoleńskim, zajmie się nareszcie ukróceniem tego panoszącego się wszędzie łajdactwa. Na całe szczęście VINTRIPS to w ogóle nie dotyczy, bowiem nasi wszyscy goście przywożą wina TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBIŚCIE, tak jak tego sie spodziewa młotek na debili: BEZPOŚREDNIE ZAKUPY WIN Kłaniam się nisko vintrips.blogspot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młot na debili Tu sobie przeczytaj o tym jak Unia to traktuje IP: *.pl 17.09.10, 17:29 Tu masz wyrok w sprawie wożenia wina na "własny użytek" i już przestań pieprzyć głupoty: curia.europa.eu/pl/actu/communiques/cp06/aff/cp060093pl.pdf Unijne przepisy są jednoznaczne w tej kwestii. Jeśli jest inaczej to pokaż choć jeden unijny albo polski przepis który zezwala na wożenie towarów akcyzowych dla obcych osób na zlecenie, no i rzecz jasna na możliwość transgranicznej sprzedaży wysyłkowej bez odprawy skarbowej. Oczywiście dalej będziesz pewnie wypisywał te swoje brednie, bo przepisu żadnego nie pokażesz. Z prostej przyczyny: nie ma żadnych przepisów umożliwiających takiej działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Re: Tu sobie przeczytaj o tym jak Unia to traktuj 17.09.10, 17:38 Gość portalu: Młot na debili napisał(a): > Tu masz wyrok w sprawie wożenia wina na "własny użytek" i już przestań pieprzyć > głupoty: > > curia.europa.eu/pl/actu/communiques/cp06/aff/cp060093pl.pdf Przeczytałem i potwierdzam, iż rzeczony wyrok, NIE dotyczy to działalności VINTRIPS w zakresię bezposrednich zakupów win u producentów, tak jak to juz napisałem w moim poprzednim poście. vintrips.blogspot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młot na debili Re: Tu sobie przeczytaj o tym jak Unia to traktuj IP: *.pl 17.09.10, 17:50 vintrips napisał: > Przeczytałem i potwierdzam, iż rzeczony wyrok, NIE dotyczy to działalności V > INTRIPS w zakresię bezposrednich zakupów win u producentów, tak jak to juz > napisałem w moim poprzednim poście. Napisz na jaką chorobę psychiczną cierpisz, że wydaje ci się że w tym wątku kogokolwiek obchodzi twoja żałosna działalność przemytnicza (i trucie klientów)? Zobacz sobie tytuł tego wątku, skup się mocno i może wtedy zrozumiesz że mowa tu jest o działalności polegającej na wysyłaniu alkoholu do Polski bez opłaconej koncesji i akcyzy. Może łatwiej będzie Ci odpisywać, jak już się dowiemy na co cierpisz? Może to wcale nie jest choroba psychiczna, tylko niedokrwienie mózgu? Jak ostatnio widziałem cię w Józefowie, to byłeś tak gruby że wysoce prawdopodobna wydaje się miażdżyca i seria mikrowylewów do mózgu. Ta nalana twarz, te 3 podbródki i ten ciągły rumień na twarzy to może być klucz do diagnozy: tanie, tłuste żarcie i chlanie od rana pustoszy ci mózg. Wtedy ciężko zrozumieć że nie wszytko dookoła dotyczy twojej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Re: Tu sobie przeczytaj o tym jak Unia to traktuj 17.09.10, 18:09 Skąd te nerwy ? Czyżby stąd, że mi dałeś doskonałą promocję na tym Forum ? Co do natomiast mojego wyglądu, to Twoje pre-historyczne wspomnienia nie mają już odzwierciedlenia w rzeczywistości. BEZPOŚREDNIE ZAKUPY WIN Kłaniam się nisko vintrips.blogspot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baune Re: Tu sobie przeczytaj o tym jak Unia to traktuj IP: 88.191.110.* 17.09.10, 18:30 vintrips napisał: > Twoje pre-historyczne wspomnienia nie mają j > uż odzwierciedlenia w rzeczywistości. Czyzby? Ja to inaczej pamietam. www.imagebam.com/image/3e9aed98106775 Odpowiedz Link Zgłoś
vintrips Re: Tu sobie przeczytaj o tym jak Unia to traktuj 17.09.10, 19:03 Gość portalu: baune napisał(a): > vintrips napisał: > > Twoje pre-historyczne wspomnienia nie mają j > > uż odzwierciedlenia w rzeczywistości. > Czyzby? Ja to inaczej pamietam. > www.imagebam.com/image/3e9aed98106775 Allle super. Moi przyjaciele na tym forum zaczęli mnie traktować niczym gwiazdę filmową i kolekcjonują moje zdjęcia. Fantastycznie :) Powiesiłeś je już sobie, mój drogi baune, na ścianie w swojej komórce ? Muszę Cie niestety zmartwić, ale Twój przyjaciel, kol. młotek, wspominał o swoich niezapomnianych wrażeniach ze spotkania ze mną w Józefowie. Natomiast zdjęcie do którego link wygrzebałeś na jednym z moich profili zostało zrobione w Meursault, Burgundia, Francja, Unia Europejska. Rozumiem, iż tak dla Ciebie, jak i kol. młotka mój wygląd jest bardziej interesujący niż temat tego wątka. Gratuluję desperacji i przepraszam innych czytelników. Serdecznie pozdrawiam vintrips.blogspot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winomaniak Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.chello.pl 17.09.10, 16:39 A jeśli chodzi o podmiot mający siedzibę na terenie EU, to nie jest zobligowany do płacenia podatków w kraju w którym świadczy usługi lub sprzedaje swoje produkty jeśli jego roczny obrót nie przekroczy określonego limitu, o tym mówią nadrzędne nad prawem wewnętrznym dyrektywy unijne. Nieznajomość prawa nie zwalnia od pisania prawdy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młot na debili Re: co to za sklep ten www.vinexus.pl? IP: *.pl 17.09.10, 17:00 Gość portalu: winomaniak napisał(a): > A jeśli chodzi o podmiot mający siedzibę na terenie EU, to nie jest zobligowany > do płacenia podatków w kraju w którym świadczy usługi lub sprzedaje swoje prod > ukty jeśli jego roczny obrót nie przekroczy określonego limitu, o tym mówią na > drzędne nad prawem wewnętrznym dyrektywy unijne. Nieznajomość prawa nie zwalni > a od pisania prawdy:) To jest prawda, ale TYLKO jeśli dotyczy towarów i usług które nie są objęte akcyzą. Radzę sprawdzać zanim się palnie taką brednię. Może napiszesz w takim razie dlaczego według Ciebie nie można kupić samochodu w Niemieckim salonie i po prostu go zarejestrować w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś