Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    30.07.11, 12:19
    Czy ktoś może mi polecić jakieś anglojęzyczne opracowanie na temat węgierskich win? Może Węgrzy mają jakiś wydawany corocznie przewodnik po swoich winach?
    Obserwuj wątek
      • winersch Re: Węgry 31.07.11, 16:32
        Najlepsze wydawnictwo jakie znalazłem to Terrra Benedicta - The Land of Hungarian Wine - Tokaj and Beyond. Autorzy: Gabor Rohaly, Gabriella Meszaros i Andras Nagymarosy. Ponad 250 stron w formacie A4. Omówione dość dokładnie regiony, rdzenne szczepy winorośli i nakreślone sylwetki ciekawszych winiarzy. Węgrzy mają również coś w rodzaju przewodnika podobnego do B&B, ale nie znam tytułu.
        Wydano również dofinansowaną przez UE broszurę Vines and Vineyards of Hungary Jozsefa Laposa, znacznie bardziej pobieżne i troche humorystyczne. Humorystyczne dlatego, że w Polsce rozdawano wersję dwujęzyczną, ktorej część polska wygląda tak jakby była żywcem tłumaczona przez Google'a. Mam rownież wydana przez związek winiarzy płyte z regionami i szczepami winorośli.
        pozdrawiam

winersch
        • Gość: Raf Re: Węgry IP: *.dynamic.mm.pl 25.08.11, 21:32
          A ja podpytam się o polskojęzyczne publikacje. Aktualnie korzystam z przewodnika "Wina Europy" gdzie jest sporo informacji dotyczących Węgier + dochodzą informacje z netu. Czy znacie coś innego godnego polecenia? A może mi ktoś wskazać informacje dotyczące klasyfikacji roczników win węgierskich?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka