sfursat 30.07.11, 12:19 Czy ktoś może mi polecić jakieś anglojęzyczne opracowanie na temat węgierskich win? Może Węgrzy mają jakiś wydawany corocznie przewodnik po swoich winach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winersch Re: Węgry 31.07.11, 16:32 Najlepsze wydawnictwo jakie znalazłem to Terrra Benedicta - The Land of Hungarian Wine - Tokaj and Beyond. Autorzy: Gabor Rohaly, Gabriella Meszaros i Andras Nagymarosy. Ponad 250 stron w formacie A4. Omówione dość dokładnie regiony, rdzenne szczepy winorośli i nakreślone sylwetki ciekawszych winiarzy. Węgrzy mają również coś w rodzaju przewodnika podobnego do B&B, ale nie znam tytułu. Wydano również dofinansowaną przez UE broszurę Vines and Vineyards of Hungary Jozsefa Laposa, znacznie bardziej pobieżne i troche humorystyczne. Humorystyczne dlatego, że w Polsce rozdawano wersję dwujęzyczną, ktorej część polska wygląda tak jakby była żywcem tłumaczona przez Google'a. Mam rownież wydana przez związek winiarzy płyte z regionami i szczepami winorośli. pozdrawiam winersch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Węgry IP: *.dynamic.mm.pl 25.08.11, 21:32 A ja podpytam się o polskojęzyczne publikacje. Aktualnie korzystam z przewodnika "Wina Europy" gdzie jest sporo informacji dotyczących Węgier + dochodzą informacje z netu. Czy znacie coś innego godnego polecenia? A może mi ktoś wskazać informacje dotyczące klasyfikacji roczników win węgierskich? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś