zmijka 09.01.04, 09:14 Czym różną się oznaczenia badań na różyczkę i toxoplazmozę: Różyczka (Rubella) IgG Różyczka (Rubella) IgM Toxoplazma gondi IgG Toxoplazma gondi IgM Które powinnam zrobić planując ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: różyczka i toxo 09.01.04, 09:39 wejdz sobie na strone POTOMEK, tam jest wiele informacji.to bylo tam o toksplazmozie. Gdy wykonujemy badanie krwi na obecność swoistych przeciwciał przeciw Toxoplasma gondii możliwe są następujące sytuacje: 1/obecne są przeciwciała w klasie IgM - oznacza to że osoba aktualnie choruje i należy włączyć stosowne leczenie 2/obecne są przeciwciała w klasie IgG- oznacza to ,że osoba ta zetknęła się z zarazkiem już wcześniej i jest to a )późna faza toczącego się zakażenia lub b )przeciwciała pochodzą z zakażenia dawno przebytego. Niezwykle ważne jest odróżnienie tych dwóch sytuacji. W tym celu należy ponownie oznaczyć poziom przeciwciał po 3 tygodniach. Jeżeli wzrośnie to mamy do czynienia z fazą przewlekłą zakażenia ( należy stosować leczenie ). Jeżeli spadnie lub nie zmieni się to zakażenie zostało już przebyte i osoba taka nie zachoruje ponownie. 3/ nie stwierdza się żadnych swoistych przeciwciał - oznacza to , że osoba ta nie zetknęła się dotychczas z zarazkiem i w razie zakażenia zachoruje on na jedną z postaci nabytej choroby. Gdy z sytuacją taką mamy do czynienia u kobiety ciężarnej należy co 3-4 tygodnie powtarzać oznaczenie celem jak najszybszego wykrycia choroby i jej leczenia. Diagnostykę toksoplazmozy wykonuje się: A/ u ciężarnych- jako profilaktyka toksoplazmozy wrodzonej B/ u dzieci w celu wyjaśnienia przyczyny żółtaczki, powiększenia wątroby, śledziony, wad wrodzonych ( wodogłowie, zaćma,małoocze), upośledzenia rozwoju psychomotorycznego. C/ u dorosłych podejrzanych o zachorowanie na postać węzłową lub oczną toksoplazmozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martuszka Re: różyczka i toxo IP: 62.233.204.* 09.01.04, 14:58 ja robiłam wyniki na rózyczke i taxo i oba wyniki wyszły ujemne rózyczka -ujemna (ɘ,8)czy tzn. ze powinnam sie martwic albo zaszczepic ?w niedziele mam rozpocząc Clostilbegyt bo moje cykle trwaja od 38-42 dni. czy powinnam sie zgłosic do lekarza?niewiem co robic brac proszki czy sie szczepic? Odpowiedz Link Zgłoś
zmijka Re: różyczka i toxo 12.01.04, 09:12 Dziękuję maretima za opis. Czy muszę w takim razie robić obydwa oznaczenia przygotowując się do ciąży czy od któregoś zacząć? Koszty wszystkich koniecznych badań mnie powalają! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: różyczka i toxo 12.01.04, 09:21 moja kolezanka byla sprytna i poszla do ginekologa w swoim rejonie, do zwyklej przychodni i powiedziala, ze planuje ciaze i prosi o skierowania na niezbedne badania. zeby ginekolog sie nie wykrecal powiedziala, ze ma w domu kota. nie mial wyjscia musial dac skierowania na obie klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathrin78 Re: różyczka i toxo IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.04, 11:31 Jeżeli igG różyczki wyszło ci ujemne to warto byłoby się zaszczepić - jednak odsunie to wasze starania o 3 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś