Gość: kaśka IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.04, 22:48 Jeśli mam wszystko o.k. a na USG wyszły zrosty to co dalej?Poradzcie proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ines Re: zrosty IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.04, 22:59 Zrosty to też mój problem ale jajeczkowanie mam o.k. i jajowody też więc o jakie zrosty może chodzić lekarzowi na usg? Odpowiedz Link Zgłoś
rafkin Re: zrosty 03.03.04, 05:26 Gdzie masz umieszczone te zrosty? Mysle, ze warto zrobic laparoskopie aby przyjzec sie im blizej. Mam ten sam problem. Choc na usg zrostow jako takich nie widac ostatnia laparoskopia rozwiala moje nadzieje na naturalne maciezynstwo. Moze u Ciebie nie bedzie tak zle? Oby nie bylo. Pozdrwoka Rafkin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasialu Re: zrosty IP: *.mofnet.gov.pl 03.03.04, 08:32 Kasiu nie słyszałam żeby lekarz zobaczył zrosty na USG. Ztego co wiem badaniem sprawdzajacym drozność jest HSG. Mnie lekarz zbadał tak normalnie na wizycie i wyczuł jakiś opór - powiedział, ze to mogą być zrosty, ale na 100% nie powie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: zrosty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.04, 15:14 Kasialu, już słyszałaś, mnie lekarz pokazał moje zrosty na monitorze. Było je dokładnie widać - takie czarne krechy. Istotne jest to gdzie są - mogą blokować jajowody albo być w macicy - wtedy mogą przeszkadzać w zagnieżdżeniu zarodka. Z tego co usłyszałam te drugie usuwa się najlepiej w czasie histeroskopii operacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: zrosty 03.03.04, 16:19 Z laparoskopią bym się zastanawiała, bo po niej też mogą być dodatkowe zrosty. USG niestety czasami nie jest wiarygodne. Ja bym pomyslała o HSG bo ono może zrobne zrosty usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Co to jest Hsg IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 19:08 Kochane dziewczyny, dziękuję za te wszystkie odpowiedzi, profesor z Poznania też coś wspominał o HSG ale co to jest, jak to się robi, jak to wygląda.Wyjasnijcie mi.Siadam psychicznie.Zrosty wyszły mi na badaniu dopochwowym bardzo dokładnego USG.Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Re: Co to jest Hsg IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 01:09 HSG to badanie drożności jajowodów przez pochwę wprowadzają do macicy kontrast (najczęściej przy znieczuleniu) - gdy jajowody są drożne, to kontrast przechodzi przez nie i się wylewa do jamy brzusznej - widać to na zdjęciu rentgenowskim na naszym forum było już wiele razy o HSG, wpisz to w wyszukiwarke forumową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafkin Re: Co to jest Hsg IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.03.04, 07:07 U mnie hsg wykazalo calkowicie drozne jajowody. Coz z tego skoro zrosty sa naokolo jajowodow i jajnikow co uniemozliwia "wylapanie" jajeczek. Dodatkowo jajowody moga byc drozne ale przez zrosty naokolo jajowodow moga one nie dzialac tak jak powinny. Wszystko zalezy jak dlugo sie starasz i ile cierpliwosci ci zostalo. Jesli duzo to warto zrobic hsg i jesli jajowody okaza sie drozne to warto probowac jeszcze przez jakis czas. Jesli cierpliwosci juz ci nie starcza mysle, ze nie jest zlym pomyslem zastanowic sie nad laparo. Porozmawiaj z lekarzem o obu procedurach. Powodzenia Rafkin Odpowiedz Link Zgłoś