IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.04, 22:48
Jeśli mam wszystko o.k. a na USG wyszły zrosty to co dalej?Poradzcie proszę
Obserwuj wątek
    • Gość: ines Re: zrosty IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.04, 22:59
      Zrosty to też mój problem ale jajeczkowanie mam o.k. i jajowody też więc o
      jakie zrosty może chodzić lekarzowi na usg?
    • rafkin Re: zrosty 03.03.04, 05:26
      Gdzie masz umieszczone te zrosty? Mysle, ze warto zrobic laparoskopie aby
      przyjzec sie im blizej. Mam ten sam problem. Choc na usg zrostow jako
      takich nie widac ostatnia laparoskopia rozwiala moje nadzieje na naturalne
      maciezynstwo. Moze u Ciebie nie bedzie tak zle? Oby nie bylo.
      Pozdrwoka
      Rafkin
    • Gość: kasialu Re: zrosty IP: *.mofnet.gov.pl 03.03.04, 08:32
      Kasiu nie słyszałam żeby lekarz zobaczył zrosty na USG. Ztego co wiem badaniem
      sprawdzajacym drozność jest HSG. Mnie lekarz zbadał tak normalnie na wizycie i
      wyczuł jakiś opór - powiedział, ze to mogą być zrosty, ale na 100% nie powie.
      • Gość: tekla Re: zrosty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.04, 15:14
        Kasialu, już słyszałaś, mnie lekarz pokazał moje zrosty na monitorze. Było je
        dokładnie widać - takie czarne krechy. Istotne jest to gdzie są - mogą blokować
        jajowody albo być w macicy - wtedy mogą przeszkadzać w zagnieżdżeniu zarodka. Z
        tego co usłyszałam te drugie usuwa się najlepiej w czasie histeroskopii
        operacyjnej.
    • lidek0 Re: zrosty 03.03.04, 16:19
      Z laparoskopią bym się zastanawiała, bo po niej też mogą być dodatkowe zrosty.
      USG niestety czasami nie jest wiarygodne. Ja bym pomyslała o HSG bo ono może
      zrobne zrosty usunąć.
      • Gość: Kasia Co to jest Hsg IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 19:08
        Kochane dziewczyny, dziękuję za te wszystkie odpowiedzi, profesor z Poznania
        też coś wspominał o HSG ale co to jest, jak to się robi, jak to
        wygląda.Wyjasnijcie mi.Siadam psychicznie.Zrosty wyszły mi na badaniu
        dopochwowym bardzo dokładnego USG.Pozdrawiam Kasia
        • Gość: zyta Re: Co to jest Hsg IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 01:09
          HSG to badanie drożności jajowodów
          przez pochwę wprowadzają do macicy kontrast (najczęściej przy znieczuleniu) -
          gdy jajowody są drożne, to kontrast przechodzi przez nie i się wylewa do jamy
          brzusznej - widać to na zdjęciu rentgenowskim

na naszym forum było już wiele razy o HSG, wpisz to w wyszukiwarke forumową
          • Gość: Rafkin Re: Co to jest Hsg IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.03.04, 07:07
            U mnie hsg wykazalo calkowicie drozne jajowody. Coz z tego skoro zrosty sa
            naokolo jajowodow i jajnikow co uniemozliwia "wylapanie" jajeczek. Dodatkowo
            jajowody moga byc drozne ale przez zrosty naokolo jajowodow moga one nie
            dzialac tak jak powinny.
            Wszystko zalezy jak dlugo sie starasz i ile cierpliwosci ci zostalo. Jesli
            duzo to warto zrobic hsg i jesli jajowody okaza sie drozne to warto probowac
            jeszcze przez jakis czas. Jesli cierpliwosci juz ci nie starcza mysle, ze nie
            jest zlym pomyslem zastanowic sie nad laparo. Porozmawiaj z lekarzem o obu
            procedurach.
            Powodzenia
            Rafkin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka