trops7 15.05.04, 13:52 cześć dziewszynki! co to jest punkcja pęcherzyków Graafa, po co sie ją wykonuje? jak to przebiega? czy jest bolesne? no i jak ktoś potrafi mi odpowiedzieć to ile kosztuje? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tekla12 Re: PUNKCJA pęcherzyków Graafa 15.05.04, 14:28 Część procedury ivf polega właśnie na pobraniu pęcherzyków. Wykonuje się ją najczęściej igłą punkcyjną docierając do jajnika przez sklepienie pochwy. Zabieg wykonuje się w krótkotrwałym znieczuleniu ogólnym, bo jest bardzo bolesny (igła ma chyba z 30 cm długości). Nie słyszałam o punkcji wykonywanej tylko diagnostycznie, ale myślę, że może chodzić o sprawdzenie, czy pęcherzyki zawierają oocyty albo, czy oocyty nie mają otoczki białkowej uniemożliwiającej zapłodnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
trops7 Re: PUNKCJA pęcherzyków Graafa- do TEKLI 15.05.04, 14:38 cześć Tekla miło że odpowiedziałaś ja od wczoraj jestem stymolowana clo, gonal F i menogonem od 2-6 dc clo 2x1 tab w 3 i 5 dc gonal F po 1 ampułce- Boże jak boli ten zastrzyk 7 i 9 dc menogon po 2 ampułki po tych dniach decyzja co dalej podawać potem mam dostac pregnyl(12,13,lub 14 dc) i po 36 h. od podania pregnylu punkcja pęcherzyków Graafa? co o tym myślisz? ta punkcja bardziej boli niz HSG? kurczę ci.ągle coś? pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiszerowa Re: PUNKCJA pęcherzyków Graafa- do TEKLI IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.05.04, 14:44 to znaczy jestes przygotowywana do in vitro tak? Punkcja nie boli. Dostaniesz narkoze i zasniesz. Obudzisz sie juz po wszystkim. W ciagu dnia po zabiegu moze Cie troche bolec brzuch ale nie musi. Bedzie dobrze, nic sie nie boj pozdrawiam i powodzenia Fiszerowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiszerowa Re: PUNKCJA pęcherzyków Graafa- do TEKLI IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.05.04, 14:47 A co do ceny, to jesli to jest przygotowanie do in vitro to nic nie powinnas placic, bo wszystko oprocz lekow jest wliczone. fowa Odpowiedz Link Zgłoś
trops7 Re: PUNKCJA pęcherzyków Graafa 15.05.04, 14:55 wiesz co to nie jest przygotowanie do in vitro to jest 2-gi stymulowany cykl ,pierwszy był clo żadnych wyników a teraz to.. nie wiem już, zdaję się na lekarza wierze mu bo komu mam wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: PUNKCJA pęcherzyków Graafa 15.05.04, 15:15 kurczę, nie mam pojęcia o co chodzi - po co wyjmować wystymulowane pęcherzyki jeśli nie po to, żeby je zapłodnić pozaustrojowo, ale ja się na tym nie znam. Zapytaj Rafała, może jest na forum. A punkcja naprawdę nie boli, bo cię do niej uśpią. Postaram się dzisiaj napisać do ciebie na priva. Fajnie, że się coś dzieje - twoja fasolka coraz bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kathrin78 Re: PUNKCJA pęcherzyków Graafa IP: *.pool.mediaWays.net 15.05.04, 17:53 No to skoro to nie jest cykl z IVF to nie masz co się obawiać punkcji PS. Dziwne, iż bolał cię zastrzyk z gonalu - większość dziewczyn wcale nie uważa go za coś strasznego Odpowiedz Link Zgłoś
trops7 Re: PUNKCJA pęcherzyków Graafa-do Kathrin 78 15.05.04, 18:58 dlaczego mam sie nie bać punkcji a do in vitro i taka czyms sie różnią? wiesz coś na ten temat? jak tak to napisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eta5 Re: PUNKCJA pęcherzyków Graafa-do Kathrin 78 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 19:54 hmmm własnie stymulije sie to ivn i gonal nic ale to nic nie boli i tez nic nie rozumiem skoro nie podchodzisz do ivn to po cholere punkcja ??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kathrin78 Re: PUNKCJA pęcherzyków Graafa-do Kathrin 78 IP: *.pool.mediaWays.net 16.05.04, 18:25 Dokładnie tak, nie ma IVF - to nie ma punkcji, więc zapewne to jakieś nieporozumienie. A gonal faktycznie nic a nic nie boli, bo przecież w końcu to preparat podawany podskórnie a nie domięśniowo. Odpowiedz Link Zgłoś