Dodaj do ulubionych

endometrium

IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.04, 21:49
Cześć,dzisiaj miałam biopsję endometrium.Wynik będzie za dwa tygodnie,nie
wiem czy się doczekam.Czy któraś miała to robione?Ciekawi mnie jakie jest
leczenie,jeżeli coś wyjdzie nie tak.Napiszcie coś o tym,pozdrawiam wszyskie
które jak ja chcą mieć bobaska,a niestety nie mogą!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ap77 Re: endometrium IP: *.idea.pl 11.10.04, 22:46
      Wpisz w wyszukiwarce haslo endometrium-wyskoczy ci duzo watkow z ego forum jak
      i ze: zdrowie kobiety.
      Pozdro

Ania (tez z endo. niestety)
      • Gość: Aga Re: endometrium IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.04, 12:27
        Cześć,dzięki za podpowiedź,przejrzałam wypowiedzi,ale niestety prawie wszystkie
        na temat grubości endo.Jedna dziewczyna miała endo pokryte guzkami i miała
        ciąze biochemiczne podobnie jak u mnie(ja miałam 2),niestety nie pisze o
        leczeniu.Czy biopsja endo wykryje te guzki,czy trzeba zrobić histeroskopię?
        Proszę napiszcie coś o tym jeszcze raz.Pozdrawiam!!!!!
        • Gość: Didi Re: endometrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 12:55
          Ja miałam robioną biopsję tydzień temu w szpitalu (był to jeden z etapów
          obserwacji cyklu) Wiem, że jest to jeden z istotnych etapów diagnozowania
          niepłodności często pomijany przez wielu lekarzy. Ponoć daje to badanie wiele
          informacji. Czekam póki co na wynik i jak już będzie zinterpretowany to może
          podam Ci więcej informacji na ten temat. Pozdrawiam Didi
        • piegoosek Re: endometrium 12.10.04, 15:35
          piszesz pewnie o mnie smile)
          to nie Ty Agus mialas sie do mnie odezwac na gg?
          u mnie podczas badania histeroskopowego wykryto polipowaty rozrost endometrium,
          co najprawdopobniej moglo przyczyniac sie do ciaz biochemicznych, ktore mialam
          czterokrotnie! nie jest to potwierdzone, ze to akurat byla jedyna przyczyna,
          ale mam nadzieje, potwierdzic to przy moim kolejnym podejsciu do ivf! juz w
          listopadzie! aktualnie jestem na kuracji Provera (6 tygodni po dwie tabletki
          dziennie), nastepnie ponowna histeroskopia dla sprawdzenia, czy sluzowka jest
          juz w porzadku! ja niestety mam niedomoge lutealna... zawsze za niski
          progesteron w drugiej fazie! bez odpowiedniego leczenia (akurat w moim
          przypadku) lekarze mowia, ze mogloby to grozic nawet rakiem endo! dlatego to
          takie wazne, aby teraz sie podleczyc!
          biopsja pokaze Ci czy sa jakies zmiany, podejrzewam, ze jesli sa, nastepnym
          krokiem bedzie histeroskopia... nie jest przyjemna, ale da sie przezyc!!
          zycze Ci, abys nie musiala przez nia przechodzic!! aby wszysttko okazalo sie w
          najlepszym porzadku... choc z drugiej strony jak COS sie znajdzie, latwiej
          przezyc niepowodzenia... prawda? wink
          pozdrawiam cieplutko!
          napisz na gg jesli w czyms jeszcze moge Ci pomoc!! smile
    • ikrol1 Re: endometrium 12.10.04, 14:43
      Rzeczywiście niewiele o tym jesli w ogóle piszą na forum. Biopsja umozliwia
      ocene morfologicznej budowy endometrium tzn wyklucza (albo potwierdza)
      nieprawidłowe zmiany (w tym celu jest bardzo czesto robione u kobiet po
      menopauzie) i pozwala ustalić jakie prawidłowe struktury sa w nim obecne. To
      drugie się przydaje w tak zwanym datowaniu endometrium. Wiadomo, że pewne
      charakterystyczne struktury pojawiaja się w endometrium w zależności od czasu
      jaki upłynął od owulacji. Jesli jest za mało progesteronu albo endometrium
      reaguje z opóźnieniem to oznacza, że może byc nieodpowiednio przygotowane na
      przyjęcie zarodka. Datowanie polega na ustaleniu któremu dniu po owulacji
      odpowiada faza endometrium i porównaniu tego z ilościa dni po owulacji. Jesli te
      dwie liczby różnia sie od siebie więcej niż dwa dni to można podejrzewać
      niewydolność fazy luteralnej. Badanie jest bardziej wiarygodne od badania
      progesteronu. Pozdrawiam. Ilona
      • samanta25 Re: endometrium 12.10.04, 15:25
        Dziewczyny ja miałam robioną biopsję endometrium - a wynik mniej więcej taki:
        endometrium atrophicum - co oznacza, że jest atroficzne (zanikająca błona
        śluzowa macicy i wygasanie czynności pracy jajników). Faktycznie taka sytuacja
        występuje u kobiet podczas menopauzy.
        Stan ten jest spowodowany niskim poziomem estrogenów w moim ograniźmie
        (estradiolu i progesteronu) - bardzo mała a nawet znikoma ilość śluzu i małe
        endometrium, które nie jest zdolnej do przyjęcia zarodka.
        Ja miałam kurację hormonalną terapią zastępczą przez 2 cykle a teraz jestem
        stymulowana CLO i ciekawa jestem co z tego wyniknie.

---------------
        czekam na cud......... 33 cykl
        www.fertilityfriend.com/home/samanta
        • Gość: Aga Re: endometrium IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.04, 08:19
          Dzięki dziewczyny za te informacje,jak się okazuje więcej się można dowiedzieć
          od Was niż od lekarza.Mam nadzieję,że z moim endo będzie OK.Jak tylko będę
          miała wynik to napiszę o tym.Pozdrowienia dla wszystkich kobiet czekajacych na
          cud!!!!!!!!
          • Gość: Aga Re: endometrium IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.04, 14:36
            Cześc dziewczyny,muszę coś napisać żeby podtrzymać wątek.Dzisiaj dzwoniłam do
            kliniki czy są wyniki mojego endo,niestety jeszcze nie ma, mam dzwonić dopiero
            w środę i dopiero mnie umówią na omówienie wyniku.Nie wiem czy się doczekam!!!!!
            Może któraś z Was odebrała taki wynik i chciałaby napisać o tym,a jak nie o tym
            to może o czymś innym,chętnie pogadam.Pozdrawiam wszystkie zaciążone i te nie
            zaciążonesmile
            • Gość: Isador Re: endometrium IP: 217.153.180.* 22.10.04, 16:47
              Aga, nie bardzo rozumiem, dlaczego miałaś biopsję endometrium ? wykryli u
              Ciebie jakieś podejrzane zmiany czy jest to po prostu badanie w ramach
              ustalenia przyczyn bezpłodności ?
              • Gość: Aga Re: endometrium IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 10:12
                Cześć,jutro jadę na omówienie wyniku biopsji.Dlaczego miałam to badanie?Nie
                wiem,wystąpiły u mnie 2 ciąże biochemiczne,i nie znają przyczyny,może to
                badanie wykryje coś nowego.Przyznam się szczerze,że boję się trochę tej
                wizyty,ale mam nadzieję,że może teraz leczenie pójdzie w innym kierunku,a efekt
                końcowy będzie upragniony bobaseksmiletrzymajcie za mnie kciuki,jutro się
                odezwię,pozdrowienia dla wszystkich!!!!!
    • Gość: Ranna Re: endometrium IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.10.04, 12:55
      Dla mnie to badanie skończyło się tragicznie, bo się okazało, że mam raka. Od
      dwóch miesięcy nie mam więc jajników i macicy. Teraz jestem na radioterapii.
      Dlatego dziewczyny trzymam mocno za Was kciuki i życzę jak najlepszych wyników.
      Nie zwlekajcie z macierzyństwem i leczcie się póki czas. Ja mam 31 lat i
      marzenia o dziecku w pudełku z pamiątkami.
    • aga1009 Re: endometrium 28.10.04, 19:53
      Cześć,byłam dzisiaj na wizycie,niestety wynik nie jest za ciekawy,okazuje się
      że moja śluzówka w 22dc wygląda jak w 15/16dc,czyli jest niewykształcona. W
      następnym cyklu leki tak jak do stymulacji i powtórzenie biopsji.Jeśli wynik
      się powtórzy to będę brała jakieś hormony jak przy menopauzie,przeraża mnie
      to,dodam że progesteron 13,65 czyli owulacja była.Czy któraś z Was wie coś
      więcej na ten temat,proszę napiszcie.Niepocieszona Agasad
    • aga1009 Re: endometrium 28.10.04, 21:19
      Czy nie ma nikogo z podobnym problemem?zawsze dostawałam dobre rady od
      Was.Czekam na dobre wieści,niepocieszona dzisiaj Agasad(
      • aga1009 Re: endometrium 03.11.04, 19:13
        Cześć,znowu zadnej odpowiedzi,zastanawiam się czy jestem jakimś nietypowym
        przypadkiem,prosze napiszcie coś,nie musi być o endometrium,chciałabym pogadać
        z kimssad
        • aga1009 Re: endometrium 12.11.04, 15:10
          Cześć dziewczyny piszę do Was,żeby podtrzmać wątek, może ktoś dołączy do mnie z
          podobnym problemem,u mnie wszystko OK!oprócz jednej rzeczy ma się rozumieć,
          narazie piję ziółka,staram się "wyluzować" i czekam na kolejną @, potem
          zaczynam brać estrofen i powtarzam biopsję endometrium w 22dc,przypomnę że z
          moją śluzowką jest coś nie tak, nie pobiera progesteronu, w 22dc wygląda jak w
          15,16dc i dzidzia nie może się zagnieździć.Pozdrawiam Wszystkie starajace sie,
          trzymajmy się razem, będzie raźniej nam znieśc to oczekiwanie!!!!!!!
          • adzienia Za grube endometrium!!! Ignorancja lekarzy! 05.01.05, 09:41
            Ja też mam chyba podobny problem - czyli moje endometrium w 19 dniu było grube
            11mm, ale zbudowane jak przed owulacją, miało 5 warstw a nie powinno mieć ich
            tyle. Progesteron mam prawidłowy 15 - lekarz powiedział mi, że czasami jest w
            endometrium za mało receptorów, które pobierają progesteron odpowiedzialny za
            przygotowanie śluzówki do przyjęcia zarodka. Możesz mieć hormony w
            porządku,drożne jajowody, regularne owulacje a i tak będziesz niepłodna.
            Czasami kobiety tak mają i to jest dla nich wyrok. Na zwiększenie tych
            receptrów, nie ma żadnego leku. Nie pomoze ani inseminacja ani in vitro.
            Pozostają metody niekonwencjonalne.
            Jesli moja biopsja potwierdzi przypuszczenia lekarza, będzie klops.
            Najgorsze, ze inni lekarze zupełnie na to nie zwracali uwagi. Dziewczyny
            pytajcie o endometrium!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka