Dodaj do ulubionych

Endometrioza

13.06.05, 14:11
Dziewczyny blagam poradzcie cos.

Mam maly okres tzn trwa on okolo 2 do 2,5 dnia. jeszcze rok temu bylo tak 3
do 4 dni. Z lewej strony mam jakby powieksozne podbrzusze i tam odczuwam
straszny ból podczas 2 pierwszych dni @, tak ze biore leki przez cale te dni.
poza tym czuje to miejsce co jakis czas, nie czuje olu ale cos tam czuje, nie
umiem tego nazwac.Lekarz podczas badania nic nie stwierdził. Moze zle ze nie
powiedzialam mu o tym ze z jeden strony w zasadzie czuje blesnosc. Za to na
forum lekka lekarz zasugerował endometrioze (mam 30 stke).
blagam powiedzcie co o tym myslicie i moze dajcie jakies namiary na lekarzy z
nfz najlepiej.
czeam niecierpliwie

pozdrawiam
Zoska
Obserwuj wątek
    • monia515 Re: Endometrioza 13.06.05, 14:18
      Trudno jest coś powiedzieć.. Musisz po prostu sie przebadać- zrób USG - niech
      lekarz sprawdzi czy nie masz torbieli na jajnikach itp. Po samych objawach
      miesiączkowych trudno jest postawic diagnozę... ale z drugiej strony ja, mając
      endometriozę, mam strasznie obfite miesiączki. A masz dzieci?
      • akajka Re: Endometrioza 13.06.05, 14:21

właśnie niesad mam zamiar i dlatego tak mnie to niepokoi. dlatego prosze
        powiedzcie cos na ten temat.........

pozdrawiam
        Z
        • monia515 Re: Endometrioza 13.06.05, 14:34
          No to tym bardziej musisz zrobić badania- zacznij od usg, warto również
          monitorować parę cykli żeby dowiedzieć się co z jajeczkowaniem, no i jeśli to
          faktycznie jest endometrioza, to jajowody mogą być posklejane- trzeba zrobić
          HSG. Poza tym poziom hormonów. Edometrioza to taka choroba, że może zaatakować
          i jajniki (co daje zaburzenia hormonalne) i jajowody i wiele innych organów.
          A w jakim mieście szukasz lekarza?
          • akajka Re: Endometrioza 13.06.05, 14:38

w Warszawie, w zasadzie robilam badania prolaktyny ostatnio i wyszlo w 20 dniu
            30,8 nmol/l (jakos tak pamietam). boje sie po prostu.....
            pozdrawiam
            • monia515 Re: Endometrioza 13.06.05, 14:43
              A próbowałaś w ogóle zajść w ciążę? Ile czasu? Masz owulację? Pęcherzyki rosną,
              pękają itp? Na jajnikach nie masz torbieli? Jajowody masz drożne?? Sorry, ale
              prolaktyna to 'małe piwo'...
              • akajka Re: Endometrioza 13.06.05, 14:55

sorki to bylo badanie na progesteron (niew eim czy to badanie jest jakies
                istotne). nie nie robilam innych badan, po prostu na forum lekka lekarz
                zasugerowal ze te bolesne miesiaczki moga byc objawem endometriozy. kiedys
                mialam torbiel na jajniku (i on pekal ale to bylo ze 4 lata wstecz). Ostatni
                cykl chyba byl owulacyjny - tak mowil gin po obejrzeniu tempek - jesli
                progesteron wyjdzie OK (a wynik 30,8 nmol/l w 20 dniu). mam zamiar miec, ale
                raczej w przyszlym roku... no ale nie daje mi to spokoju.
                wiem ze juz probujecie, a ja dopiero mam zamiar w przyszlym roku.... po prostu
                martwie sie
                pozdrawiam
              • monia515 Re: Endometrioza 13.06.05, 14:58
                I jeszcze coś- ból podczas @ to nie musi być endometrioza przecież.. to może
                być np. zapalenie przydatków albo silna owulacja. Moja rada- zanim zaczniesz
                się zamartwiać- idź do dobrego gina. W Warszawie jest ich mnóstwo...
                • akajka Re: Endometrioza 13.06.05, 15:05

dzieki za odpowiedzi, fakt ze panikuje...

Itrzymam za Was wszystkie kciuki zeby Wam sie udalo.

A moze ktos jednak ma namiar na jakiegos OK lekarza w wawie, bo ten moj juz
                  sama nie weim co o nim myslec.

pozdrawiam
                  • monik39 Re: Endometrioza 13.06.05, 19:50
                    Ja od miesiąca leczę sie u dr. Rokickiego w Invimedzie-polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka