Dodaj do ulubionych

wyniki nasienia - oceńcie

17.04.07, 19:13
Objętość 3,3
ml.
pH- 7.6 (n. 7,2 - 7,8)
Kolor - szaro-
białe
Lepkość – prawidłowa
Homogenizacja- 15 min. (n. 10 - 45 min.)
Okres abstynencji płciowej > 3 dni
Ilość plemników (spermatozoa /1 ml ) – 43 200 000(n. 20 x 106 - 250 x
106 /ml.)
Ilość plemników (spermatozoa/ ejakulat) – 142 560 000
KLASYFIKACJA RUCHU PLEMNIKÓW:
Ilość plemników ruchomych po 1 godz. - 53% (n.ponad 50 %)
-ruchliwość postępowa szybka linearna - 29% (n.ponad 25 %)
-ruchliwość postępowa wolna linearna - 13%
-ruchliwość postępowa nielinearna - 4%
-ruch niepostępowy -7%
TEST PRZEŻYWALNOŚCI PLEMNIKÓW W PLAŹMIE NASIENIA
Ilość plemników ruchomych po 24 godz. - 4% (n. > 5%),
o ruchu postępowym - 1%

BADANIE MORFOLOGICZNE NASIENIA
Ilość plemników o prawidłowej budowie - 47%(n.ponad 30%)
Komórki spermatogenezy - 1% (n. 1-2%)
Komórki okrągłe 4%
Leukocyty -200 000.(norma 0,5 x 106 /ml.)
Erytrocyty -0; Nabłonki -0;

Dodam dziewczyny,że to jest męża 3badanie.W pierwszym miał tylko
3.200.000/1ml z ruchem A-10%, w drugim niewiele lepiej bo 5.800.000/1ml i
ruch A-9%
Obserwuj wątek
    • mezatkaap Re: wyniki nasienia - oceńcie 17.04.07, 22:54
      smile))
      aż taka poprawa???
      Gratuluję!!!!!!!!!!
      normalnie nie wierzę smile)))))))
      świetnie, bardzo się cieszę, teraz będzie tylko lepiej smile***
      Pozdr!
      Anita
      • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 17.04.07, 23:10
        Sama w to nie wierzęsmile
        Odbierz e-maila.
    • bulinkaj Re: wyniki nasienia - oceńcie 17.04.07, 23:18
      A ja mam pytanie: czy Twój mąż łykał jakieś witaminy, że tak poprawiły się te
      wyniki?
      Oczywiście gratuluję!
      • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 17.04.07, 23:46
        bulinkaj napisała:

> A ja mam pytanie: czy Twój mąż łykał jakieś witaminy, że tak poprawiły się te
        > wyniki?

Cudo sprawił lek o nazwie PROVIRON-25,o którym już wspominała bodajże "renne" w
        swoich postach, a oprócz tego ANTIOXIDANT-skład witamin dla mężczyzn. Wcześniej
        brał zastrzyki PREGNYL 5000 i macę,ale jak widać nie wszystko na każdego
        pomaga,bo poprawa wtedy była b.niewielka/ruch w miejscu,ilość o niecałe 100%/
        • bulinkaj Re: wyniki nasienia - oceńcie 18.04.07, 18:12
          Dzięki za odpowiedź. Zawsze pytam jak widze takie dobre wieści i bardzo ciekawi
          mnie jak sie udało tak poprawić wyniki (u nas właśnie z tym jest problem).
          Dzięki.
          • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.04.07, 09:58
            A jakie obecnie mąż ma parametry?? Czy problem jest w samej ilości czy
            ruchliwości i morfologii również? Prawda jest taka,że jednak nie zawsze trzeba
            słuchać lekarzy,którzy zamiast leczenia od razu proponują IVF/chociaż nam jak
            na razie nikt tego nie proponował za wyjątkiem IUI/. Pół roku to jest optymalny
            czas kiedy warto próbować leczenia tym bardziej jeśli jest ustalona konkretna
            przyczyna.U nas akurat problem leżał właśnie w hormonach/niskie LH na granicy
            normy i stosunkowo niski testosteron/.
            • sun32 Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.04.07, 10:32
              Pawlakjo jakie jeszcze hormony trzeba sprawdzić? Mój mąż też ma słabe nasienie
              ale nikt nie szukał przyczyny sad Ilość w normie ale ruch i morfologia kiepsko.
              • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.04.07, 10:37
                > Pawlakjo jakie jeszcze hormony trzeba sprawdzić? Mój mąż też ma słabe
                nasienie
                > ale nikt nie szukał przyczyny sad Ilość w normie ale ruch i morfologia kiepsko.

Standardowo oznaczane są: LH, FSH, TESTOSTERON, PRL. A miał mąż badanie w
                kierunu wykluczenia żylaków?
            • bulinkaj Re: Pawlakjo 20.04.07, 18:32
              Hej, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. U nas problem jest i w ilości i
              jakości. Mój M. robił trzy razy badania, ostatni był najlepszy: 2,2 mln,
              żadnych klasy A, a klasy B i C pojedyncze w polu widzenia i zaledwie 6%
              prawidłowych. Nie robimy już sobie żadnych nadziei, ale witaminy nie
              zaszkodzą smile
              • pawlakjo Re: Pawlakjo 20.04.07, 20:59
                Ale może jednak warto byloby spróbować tego PROVIRONU,,,już wielu osobom
                pomógł.Tylko że to by musiał ci zapisać lekarz gin albo androlog,bo to na
                receptę.
                • bulinkaj Re: Pawlakjo 20.04.07, 22:44
                  Dzięki. Nie wiem jednak czy mamy na tyle siły żeby próbować dalej się leczyć.
                  Zdecydowaliśmy się na in vitro. W przyszłym tygodniu jedziemy do kliniki, mój M
                  jeszcze raz robi badanie nasienia, a potem ma wizytę u androloga. W tej chwili
                  M. łyka witaminy (mace, bodymax plus, l-karnitynę. Ostatnio właśnie po mace
                  poprawiły się wyniki. Zobaczymy jakie teraz będą po ponad miesięcznej kuracji).
                  I zobaczymy co powie androlog.
                  • pawlakjo Re: Pawlakjo 21.04.07, 11:11
                    Kochana to jak idziecie do androloga to podpytaj go delikatnie o ten lek
                    PROVIRON-25 i że słyszałaś ze jest dobry choc nie tani.Pamiętaj że mój mąz
                    zaczynał od 3.200.000/1ml a teraz ma zdecydowanie powyżej normysmile Także głowa
                    do góry!Wszystko jest możliwe!/ja juz byłam zrezgynowana i myslałam o adopcji
                    po cichu/
                    • bulinkaj Re: Pawlakjo 22.04.07, 17:53
                      Wszystko zależy od wyników nasienia. Jeśli nie poprawią sie znacznie, nie
                      próbuję w ogóle pytać czy jest szansa. Mam dość złudnej nadziei, że może zdarzy
                      się cud... Jestem nastawiona na in vitro. Jeśli jednak wyniki będą lepsze (a to
                      byłby chyba cud), to spytamy androloga o lek. Ale boję się robić sobie znowu
                      nadzieję, bo rozczarowania zbyt bardzo bolą!
                      • pawlakjo Re: Pawlakjo 22.04.07, 21:35
                        bulinkaj napisała:

> Wszystko zależy od wyników nasienia. Jeśli nie poprawią sie znacznie, nie
                        > próbuję w ogóle pytać czy jest szansa. Mam dość złudnej nadziei, że może
                        zdarzy
                        >
                        > się cud... Jestem nastawiona na in vitro. Jeśli jednak wyniki będą lepsze (a
                        to
                        >
                        > byłby chyba cud), to spytamy androloga o lek. Ale boję się robić sobie znowu
                        > nadzieję, bo rozczarowania zbyt bardzo bolą!

Wiesz ja tez nie robiłam sobie nadzieji po drugich wynikach gdzie po PREGNYLU
                        5000 była powiedzmy sobie szczerze znikoma poprawa, także dla mnie one są
                        cudem. Moim marzeniem było osiągnięcie 18.000.000/1ml w co nie wierzyłam...
                        także jak widać wszystko jest możliwe.Zyczę tym razem pomyślnych wyników!!!!
    • mallyn Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.04.07, 12:12
      no to pięknie smilegratulacje
      mam pytanie, wydaje mi się, że kiedyś szukałaś androloga w Poznaniu, prawda?
      Czy leczenie męża zlecił Wam któryś z poznańskich specjalistów, jeśli tak to
      który? Naszym problemem są obniżone parametry, a lekarze nic o leczeniu nie
      mówią...
      • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.04.07, 16:44
        Akurat tak wyszło,że leczyliśmy się na Śląsku,troche dalej co prawda,ale
        stamtąd pochodzę,także wiadomo... Być może mąż nie ma aż tak słabych parametrów
        żeby ktokolwiek podjął się leczenia...jakie ma parametry obecnie?
        • sun32 Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.04.07, 16:48
          Żylaki są wykluczone, po usg jest niby wszystko w porządku. Może na własną rękę
          zrobimy te hormony. Nikt nie szukał przyczyny twierdząc że 'ciężko poprawić
          nasienie' uncertain Dziękuję za odp.
          Jestem ze Śląska. Gdzie się leczycie?
          • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.04.07, 16:55
            Na początku w Tarnowskich Górach u takiego ginekologa-androloga i analityka w
            jednej osobie,który zbadał męża pod kątem żylaków,zlecił badanie
            hormonów,zapisał pierwszą kurację po której efekty były ale jak widać nie
            jakieś pokazne i potem poszliśmy do lekarza w Katowicach i efekt wreszcie
            jest.W PROVICIE nie byliśmy chociaż bardzo o tym myślałam,o dr Tomanku m.in.
        • mallyn Re: wyniki nasienia - oceńcie 20.04.07, 09:23
          o to szkoda, bo myślałam, że trafiłaś w Poznaniu na dobrego lekarza, nasze
          parametry kiepskie są zmieniają się w sumie niewiele (podaję najgorszy i
          najlepszy wynik): objętość 2 - 4 ml,15 mln - 30 mln/1ml, A 5% - 15%, B 10% -
          20%, żywych 75% no i morfologia dramat bo 8 - 15% prawidłowych. Androlog
          powiedział, że te parametry są nieznacznie obniżone (!) i żebym ja się
          diagnozowała, bo on z gorszych wyników widział naturalne ciąże.... mój lekarz
          mówi o niepłodności idiopatycznej bo ze mną wszystko w porządku, a wyniki m nie
          wykluczają ciąży, ale rozmawiałam też z lekarzem, który twierdzi że z takimi
          wynikami tylko ISCI...
          • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 20.04.07, 10:40
            Fakt faktem,że takich słabych wyników jak my z początku to nie mieliście.Dawaj
            mężowi witaminy typu ANTIOXIDANT/mój to ostantio łykał/,a ciekawa przy okazji
            jestem,który to lekarz mówił wam o ICSI? Czyżby w INVITROMEDICE/a obecnym
            INVIMEDZIE/ albo MEDART?One z tego co słyszałam to od razu proponują własnie
            najlepiej ICSI...
            • mallyn Re: wyniki nasienia - oceńcie 20.04.07, 11:48
              nie w tych klinikach jeszcze nie byliśmy (za dużo się naczytałam negatywów),
              powiedział to jeden z doktorków na Polnej przy okazji iui, specjalnie się tym
              nie przejęłam , ale pewnie i tak się na in vitro skończy (tylko kiedy ja się
              zdecyduję...), chociaż chyba teraz chyba panuje taka metoda w większości
              klinik, że lepiej od razu ISCI, przy takiej morfologii, ale może się mylę,
              witaminy łykamy i nie zauważyłam zmiany po kilku miesiącach niestety, coraz
              bardziej do mnie dociera, że faktycznie szkoda kasy na te dopalacze...
    • citri Re: wyniki nasienia - oceńcie 22.04.07, 18:36
      Po czym taka poprawa? jak dla mnie rewelacja!
      • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 22.04.07, 21:33
        citri napisała:

> Po czym taka poprawa? jak dla mnie rewelacja!

Dziękismile Ta poprawa to m.in. po leku PROVIRON-25/kuracja dość droga,ale
        najczęściej chyba skuteczna/ i witaminach dle mężczyzn ANTIOXIDANT

• assencja1 Re: wyniki nasienia - oceńcie 18.06.07, 20:51
          mój partner tez dostał ten zestaw, dodatkowo dokupiłam mu wiytamiki - SALFAZIN i
          zobaczymy czy pomoze. a czy twój miała jakieś skutki uboczne od tej dawki
          androgenów? czuł sie jakos inaczej?
          • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.06.07, 09:06
            Wiesz,że nie,,,jedynie na co czasami sie skarżył to wieczorem że mu czasami
            jakoś niedobrze,ale to rzadko.Życzę powodzenia.Androlog to zapisał męzowi -
            PROVIRON i ANTIOXIDANT?
            • assencja1 Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.06.07, 12:08
              Dostał Pregnyl i Proviron po 2 tabletki dziennie. zastrzyki co tydzien jeden
              przez 6 tyg.dokupilismy do tego SALFAZIN - witaminki i zobaczymy. dziś peirwszy
              zastrzyk, a igła jest grubaśnacrying(
              ja z kolei mam problemy z owu wiec też bede stymulowana clostylbegytem
              • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.06.07, 12:17
                A u kogo się leczycie jeśli można zapytać?? Mój mąż najpierw też brał PREGNYL
                dwa razy w tygodniu się kłuł,ale nie pomogło na tyle,zeby było dobrze,dopiero
                PROVIRON zdziałał cuda
                • assencja1 Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.06.07, 13:13
                  ja u Bednarskiej-Czerwińskiej prywatnie, bo w szpitalu w Ligocie to na wizyte
                  się czeka pół roku a trwa 5 minut i jest bez sensu. a mąz u Dokrzewskiewgo -
                  spec. seksuolog-androlog w Chorzowie.
                  Lekarz kazłą brać jednocześnie i Pregnyl i Proviron
                • assencja1 Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.06.07, 13:14
                  a gdzi erobiliście spremiogram? my w Demeter w Bytomiu. lekarz androlog
                  powiedział ze dobre laboratorium
                  • pawlakjo Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.06.07, 16:30
                    My w Tarnowskich Górach u androloga-analityka Dr Kasperczyka.Słyszałam że
                    Dokrzewski tak własnie leczy i z pozytwnym skutkiem.Gdyby mąż od razu z
                    Pregnylem dostał PROVIRON to nie byłoby drugiego rozczarowania tylko od razu
                    pozytywny wynik po leczeniu,ale nigdy sie nie wie,na kogo się trafi...
                    • assencja1 Re: wyniki nasienia - oceńcie 19.06.07, 19:05
                      a jaki twój mąż miał problem dokładnie? mój - żołnierzyki za mało ruchliwe,
                      sporo upośledzonych i troche mało.wyniki robiliśmy żeby wykluczyć wszystkie
                      przyczyny,a tu się okazało ze nie jest dobrze. chociaż początkowo byliśmy
                      dobrej myśli, bo pani w laboratorium powiedziała ze jest ok. i w normie.
                      uznaliśmy ze pewnie pełno takich wyników widziała i ma porównanie, ale chyba
                      chciała pocieszyć, że coś moze się z tego wykluć.dopiero moja lekarka po
                      zobaczeniu wyników powiedzaiła ze są kiepskie i być może to efekt jakiegoś
                      zapalenia i przepisała doxycykline. troche się zdziwiłam ze tak zaocznie(sama
                      byłam na wizycie) i od razu antybiotyk...dlatego poszliśmy do specjalisty żeby
                      się wypowiedział w temacie i chyab to była dobra decyzja, bez względu na wynik
                      leczenia, bo diagnoza "jakiegoś zapalenia" jest co najmniej dziwna. mam nadzieja
                      za ta lekarka mnie przynajmniej dobrze będzie diagnozować. a moze ktoś zna
                      jakiegoś dobrego gin-endo na ŚLąsku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka