Gość: mika IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.09.03, 14:18 Proszę Was o informację, czy badanie to jest drogie i kiedy najlepiej je wykonać, choć podejrzewam, że nie ma znaczenia dzień cyklu. Czekam na Wasze niezastąpione odpowiedzi, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidek0 Re: cytomegalia 22.09.03, 15:32 Badanie wykonuje się w dowolnym momencie w klasie igg i igg, czyli sprawdzasz czy byłaś chora i czy jesteś. Cena badania w jednej klasie 40 pln. Dobrze jest zbadać jeszcze toksoplazmozę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika cytomegalia IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.09.03, 20:00 dzięki lidek0, toxo robiłam zaraz po poronieniu, chyba w pierwszej kolejności, a teraz dopiero będę robić na cytomegalię, nikt wcześniej niestetgy na to nie wpadł, Czy możesz powiedzieć mi, czy często choróbsko to się pojawia i jak się to leczy? Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: cytomegalia 23.09.03, 08:43 Wiem, że pojawia się rzadko, co do leczenia to chyba przyjmuje się tabletki. Jeżeli jesteś po poronieniu to prócz tych badań powinnaś zrobić jeszcze inne. jak będziesz zainteresowana lista badań to pisz, podam Ci. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bea975 Re: cytomegalia 23.09.03, 10:03 Cytomegalowirus jest szeroko rozpowszechnionym wirusem, który może powodować niewielkie objawy lub nawet zakażenie bezobjawowe u zdowych osób ze sprawnym układem immunologicznym. Może też jednak wywoływać groźną chorobę, jeżeli układ immunologiczny nie jest dobrze rozwinięty (a tak się dzieje u noworodków). Szacuje się, że 1% nowonarodzonych jest zakażonych tym wirusem. Natomiast co do dorosłej populacji, to polskie źródła (Mikrobiologia lekarska - autorzy p. prof. Zaremba i prof. Borowski) podają, że 80% ludzi powyżej 30 roku życia ma zakażenie bezobjawowe lub latentne. Co do leczenia....... Hmmmmm.... Teoretycznie jest możliwe. Lekami z wyboru jest gancyklowir i foskarnet. Odpowiedz Link Zgłoś