Dodaj do ulubionych

Ceny w Tunezji

IP: *.astercity.net 24.07.02, 11:09
Planuję wyjazd do Tunezji (Sousse). Ciekawa jestem jakie tam są obecnie ceny
czy porównywalne z tym w Polsce? Interesuje mnie cena wypożyczenia leżaka i
parasola, napoje, piwo czy wino (a może tam napojów alkoholowych nie wolno
pić?), wycieczki (3-dniowe jeep safari).
Obserwuj wątek
    • Gość: Viola Re: Ceny w Tunezji IP: *.uwoj.wroc.pl 24.07.02, 16:28
      Bylam w Tunezji w czerwcu tego roku. Za lezak i parasol ceny byly od 1 do 2
      dinarow (1 dinar to ok. 3 zl). Napoje w sklepach sa tanie, drozsze jak trzeba
      kupic w hotelu. Sklepow manopolowych mozna szukac jak igly w stogu siana, ale
      restauracje hotelowe maja pelne manu alkoholowe. Male piwo ok. 2 dinarow, duze
      ok. 4, a wino ok. 6. U nas byla w ofercie tylko dwudniowa wycieczka na sahare i
      kosztowala 100$ lub 135 Euro. Polecam! Bez tego nie poznasz Tunezji!
      • Gość: Malgosia Re: Ceny w Tunezji IP: *.astercity.net 24.07.02, 16:36
        Mam kilka pytań odnośnie wycieczki na Saharę. Czy Ty wybrałaś się jeepem czy
        też autokarem (w innych tematch piszą o 2-dniowej wyprawie autokarowej). Czy
        ten hotel w którym się nocuje na pustyni jest na jakimś przyzwoitym poziomie?
        Czy jest tam tylko jeden hotel, czy też wiele różnych hoteli? A jak z
        wyżywieniem? Czy w trakcie tej wyprawy można beż problemu zaopatrzyć się w
        wodę itd. Słyszałam gdzieś, że na pustyni są jakieś owady (komary?) przed
        którymi należy się wysmarować. Jak jest w nocy? Czy bardzo duża różnica
        temperatur?
        • Gość: bogutek Re: Ceny w Tunezji IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 22:21
          witam , co prawda w Tunezji bylem 3 lata temu ale moge Ci doradzic jesli
          chodzi o wycieczke wgłąb Tunezji . Nie korzystaj z tanszej oferty wycieczki
          autokarowej ale wybierz obowiazkowo drozsza tzw.jeep safari. Trwa 3 dni , w
          jej trakcie mozna wiecej zobaczyc i przezyc . Wrazenia sa niezapomniane .
          Jesli jeszcze dodatkowo trafisz na kierowce - wariata to bedziesz miala o czym
          opowiadac znajomym . Podstawa takiej wycieczki to dobrana grupa do jeepa .
          Musi byc was 7 osob . W jeepie miesci sie osiem osob ( oczywiscie razem z
          kierowca ) . Co do hoteli to sa sredniej klasy , oczywiscie baseny ,
          restauracje itp.itd. Co do owadow i innych zyjatek - mozna na nie trafic ale w
          sumie nie sa uciazliwe . Ja trafilem na cos w rodzaju ogromnego zuka (
          zamelinowal sie w ubikacji ) , ale z pomoca znajomych zginal smiercia
          tragiczna spuszczony do klozetu :) .
          Polecam tylko i wylacznie jeep-safari !!!
          Co do mozliwosci zakupu alkoholu to w Souuse byly 3 sklepy ze stoiskami
          monopolowymi gdzie mozna bylo kupic Stoliczna , wodke figowa ( lokalny
          alkohol - smakuje jak bimber , ale poniewiera jak najlepsza markowa gorzala )
          oraz lokalne piwo . Wodka tragicznie droga - polecam zaopatrzyc sie na strefie
          Okecie - ale piwo z tego co pamietam kosztowalo w okolicach 1 dolara USA .
          Ale sie rozpisalem ,
          zycze milych wrazen
          pozdrawiam
          bogutek
        • Gość: Pak Re: Ceny w Tunezji IP: *.acn.waw.pl 24.07.02, 22:26
          Zazwyczaj wycieczka autobusem obejmuje: Koloseum w El Jem, troglodytów,
          wycieczkę na wielbłądach w pustynię, słone jezioro, przejazd dżipami przez góry
          Atlasu i parę innych mniej ważnych rzeczy.
          Hotel na pustyni, w którym byłem był OK, jedzenie lepsze niż w Sousse, otwarty
          basen - we wrześniu można było się spoko kąpać o 9-10 wieczorem.
    • Gość: Malgosia Re: Ceny w Tunezji IP: *.astercity.net 25.07.02, 09:50
      Wszystkim bardzo dziękuję z wyczerpujące informacje (zwłaszcza Bogutkowi).
      Oczywiście wybiorę wersję 3-dniową jeepem. Już nie mogę doczekać się tej
      niesamowitej przygody. Ale nie napisaliście czy na pustyni w nocy jest
      zimno :)))
      • Gość: Viola Re: Ceny w Tunezji IP: *.uwoj.wroc.pl 25.07.02, 13:40
        Ostrzegali nas, ze na pustyni jest zimno, ale bylo bardzo cieplo i zadne cieple
        rzeczy nie byly potrzebne, a wrecz odwrotnie w czerwcu wlaczalismy klimatyzacje
        w pokoju. Mozna bylo nawet wieczorem kapac sie w basenie. My mieszkalismy w
        hotelu Saharian w miejscowosci Douz i bylam bardzo mile zaskoczona standardem
        wyposazenia, sliczne pokoiki, dobre jedzenie, baseny.
        U nas w ofercie nie bylo 3 dniowej wycieczki na sahare jeepem. Jednak w tej
        autokarowej na dwa dni tez zawarta jest wycieczka 3 godzinna jeepami w gory
        atlasu. ja po tych paru godzinach jazdy mialam dosyc i dluzej bym nie
        wytrzymala, a nie mam choroby morskiej;) Oni jezdza jak wariaci i tzeba miec
        mocne nerwy, aby spedzic z nimi az 3 dni;) Zadnych owadow nie spotkalam ani na
        pustyni ani w Port El Kantaoui gdzie mieszkalam. Z zaopatrzeniem w wode nie ma
        zadnych problemow, tylko pamietaj, zeby w zadnym wypadku nie pic wody z kranu,
        bo ona nie nadaje sie do celow konsumpcyjnych. Jak bedziesz jechala na
        wielbladach posmaruj sie kremem do opalania z wysokim filtrem, bo podczas
        dwugodzinnej przejazdzki slonce mocno prazy i mozna sie spiec na raczka:) Zycze
        wielu niezapomnianych przygod!:)
        • Gość: Malgosia Re: Ceny w Tunezji IP: *.astercity.net 25.07.02, 14:15
          Viola, dziękuję za wszystkie cenne informacje. Bardzo mi się one przydadzą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka