Gość: eda IP: *.dialup.telenergo.pl 24.08.03, 19:59 Wybieram się na Chłopka. Czy ktoś może mi podpowiedziec jak wygląda trasa? Z góry dziekuję. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pluszak Re: Chłopek IP: *.zachem.com.pl / 10.10.2.* 25.08.03, 10:14 Szlak jest jednym z trudniejszych w Tatrach. Ze wzgledu na to że jest słabo ubezpieczony wydaje mi sie ze warunki sa tam trudniejsze niż podczas wejscia na Rysy. Tak w 2/3 wejścia troszkę ponizej szczytu Kazalnicy jest taki 1 słabo ubezpioeczony fragment szlaku biegnący skrajem przepaści w takim mini żlebie. Reszta szlaku jest w miarę prosta, choć będąc na Kazalnicy i patrząc z dołu na szlak biegnacy po zboczu Mięguszowieckiego mozna odnieść inne wrażenie. W sumie to polecam wycieczkę na Przeł. pod Chłopkiem - widoki po wejściu są fenomenalne, zwłaszcza na Kocioł Mięguszowieckiego i Morskie Oko i Czarny Staw oraz na stronę Słowacką. PS. obowiązkowo trzeba mieć dobre buty no i brak lęku przestrzeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluszak Re: Chłopek IP: *.zachem.com.pl / 10.10.2.* 25.08.03, 10:19 no i jescze 1 sprawa - trzeba mieć trochę czasu na wejscie i zejscie. Chyba najlepiej przenocować jest w schronisku nad M. Okiem i następnego dnia pójść na Przełęcz. Ja zrobiłem sobie z Krakowa 1-dniowy wypad: Kraków- Palenica Białczańska- Morskie Oko- Czarny Staw- Przełęcz i z powrotem do K-wa w 1 dzień i byłem ... nieco zjechany (choć z formą u mnie nie najgorzej), może dlatego ze wziąłaem dosć duzo sprzętu (ciuchy, żarcie, kijki, raki) bo było to wczesną wiosną i warunki były wiosenno-zimowe, leżał tam śnieg Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Chłopek 25.08.03, 14:11 Ale jak się mieszka w Zakopanem, to można spokojnie obrócić w 1 dzień. Radziłabym się wybrać w suchą pogodę - jak szlak jest mokry, to idzie się nim mało przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eda Re: Chłopek IP: *.dialup.telenergo.pl 25.08.03, 19:35 dziękuje wam za cenne wskazówki. napiszę o swoich wrażeniach po powrocie (tj. pod koniec następnego tygodnia). pozdrawiam P.S. jezeli macie w zanadrzu jescze jakies wyjatkowe trasy to jestem otwarta. stęskniłam się za tatrami bardzo i na pewno pochodzę sporo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiG Re: Chłopek IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 25.08.03, 23:30 > P.S. jezeli macie w zanadrzu jescze jakies wyjatkowe trasy to jestem otwarta. > stęskniłam się za tatrami bardzo i na pewno pochodzę sporo... Jedną z moich ulubionych jest wejście na Kościelec, a szczególnie odcinek od Przełęczy Karb i to najlepiej jak leży jeszcze trochę śniegu. Nie widać wtedy ścieżki i trzeba się drapać byle wyżej :-) No, ale w sierpniu trudno o śnieg... A w najbliższą sobotę zapewne będzie mnie można spotkać na Orlej Perci. MiG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barteq Re: Chłopek IP: 217.153.156.* 26.08.03, 21:23 Ahoj:-) Bylem an Chlopku i nawet troszke wyzej 8 sierpnia. Spokojnie jest to szalk na jeden dzien,jezeli sie nocuje na w okolicach ZAkopca.Trudnoscie niema tam praktycznie zadnych,oprocz wspomnainych juz wczesniej przed przedmowce(dosyc ostre podejscie w skale paredziesiat m w gore) potem sie wychodzi juz na szlak i wprost na Kazalnice:-)Mielismy pikna pogode wiec widoczki dopisaly, a jest co ogladac:-)), tak btw. to spotaklismy dziewczyne ktora w ten sam dzien byla na .....Rysach i razem z nami na Chlopku!!!no ale to musiala bardzo wczesnie wyjsc z Moka,dla os z dobra kondycja to no problem:-). Naprawde to fajny szlak,niema jest -nascie razy mnie ludzi niz na drodze na Rysy,niema tloku,nic tylko piac sie pod gore i podziwiac:-)) bylem tam juz poraz drugi i niema czego zalowac!! pozdr i zycze udanego wypadu:-))) barteq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torek Re: Chłopek IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 23:08 Drogi Bartequ. Byliśmy na Chłopku tego samego dnia! Opowiem o swoim wejściu. Samochód zostawiony w Palenicy. Do Moka w 70 minut(ręczę słowem).Odpoczynek i start. Do Czarnego Stawu w 30 minut. 5 min. odpoczynku i do góry. Zaraz za kosówką kiedy zacząło się ostro pod górę zatkało mnie dwa razy. Nie byłem z siebie dumny, ale szło się w sumie nieźle. Na Kazalnicę trudności mniejsze niż oczekiwałem. Rzeczywiście jedno trudniejsze miejsce (coś w rodzaju kominka z ekspozycją), ale w sumie duży spokój.Od Kazalnicy wejście, przepraszam za wyrażenie, banalne.Wejscie (niby) eksponownym trawersem, a potem "słynna" galeryjka. Ta galeryjaka to po prostu ścieszka o szerokości 30-40 cm i bynajmniej nie z powietrzem pod nogami. Na prawdę strachy na Lachy. Widoki cudowne. Pogoda była wspaniała.Od Czarnego Stawu 110 min. w sumie od schroniska 2h,20 min. Poszedłem potem w stronę załomu, obszedłem go i trochę pod górę na Pośreni Mięgusz. Na grań wyglądało łatwo. Odpuściłem, bo granią po płytach wyglądało już trudniej na szczyt. W sumie żałuję, że od razu nie zdecydowałem się na Czarnego Mięgusza. Na szczycie widziałem ludzi. Mój kumpel w zeszłym roku był i mówi, że bez trudności. Z powrotem do schroniska 1h,40min. Było cudownie! To moja najwspanialsza górska wędrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barteq Re: Chłopek IP: 217.153.156.* 26.08.03, 23:59 ales mnie zaskoczyl!!serio tez wtedy byles???,moze sie minelismy jak my wchodzilismy???szlismy we 3 ( ja z kumlem z kijkami i 3 bez kijkow i dlugie wlosy)no powiem ci ze Czarny Miegusz.....oplacalo sie wdrapac!!ale my na wysigi nie wchodzilismy!! juz tam bylismy wczesniej ( w 2000r)podaj maila albo gg# to bysmy powspominali ten dzien! i nietylko...mowisz ze to byl twoj najwspanialszy dzien,no pogoda dopisala niepowiem,ja takich dni juz mam kilka za soba:-))) pozdr barteq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barteq Re: Chłopek IP: 217.153.156.* 27.08.03, 21:30 ups, zapomnaielm podac maila: asolo@o2.pl, albo #gg: 4025518, jakbys mial ochote to mozemy pogadac ale razcej pod wieczor, boo wtedy mam troche czasu na neta... barteq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torek Re: Chłopek IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 22:44 torek1@poczta.onet.pl Pozdrawiam serdecznie.torek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROBERT Re: Chłopek IP: *.igo.wroc.pl 28.08.03, 12:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=197&w=2649926&a=2649926&v=2&strona=0 Tu też coś znajdziecie ciekawego - pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eda Re: Chłopek IP: 81.15.187.* 28.08.03, 19:59 Słuchajcie- a może ktoś wybiera się w Tatry w następnym tygodniu? MIG- Ty czytałam, że będziesz w sobotę na Orlej- zostajesz później? Można by sie wybrać razem na szlak. Podaję swój e-mail: w razie czego dajcie znac :) kaissa@op.pl pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiG Re: Chłopek IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 31.08.03, 10:26 Gość portalu: Eda napisał(a): > Słuchajcie- a może ktoś wybiera się w Tatry w następnym tygodniu? MIG- Ty > czytałam, że będziesz w sobotę na Orlej- zostajesz później? Można by sie wybrać dzięki za propozycję, ale byłem tylko 1 dzień i jestem już z powrotem :-( i niestety do końca wrzesnia raczej się w górach nie pojawię :-( MiG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eda Re: Chłopek IP: *.dialup.telenergo.pl 09.09.03, 21:07 witajcie! bardzo starannie przygotowałam się do wejscia na przełęcz i... się rozchorowałam. i tak minął mi pierwszy w życiu urlop. w związku z tym podziele się wrażeniami za jakiś roczek pozdrawima wszystkich zakochanych w tatrach Odpowiedz Link Zgłoś