IP: *.dialup.telenergo.pl 24.08.03, 19:59
Wybieram się na Chłopka. Czy ktoś może mi podpowiedziec jak wygląda trasa?
Z góry dziekuję. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: pluszak Re: Chłopek IP: *.zachem.com.pl / 10.10.2.* 25.08.03, 10:14
      Szlak jest jednym z trudniejszych w Tatrach. Ze wzgledu na to że jest słabo
      ubezpieczony wydaje mi sie ze warunki sa tam trudniejsze niż podczas wejscia na
      Rysy. Tak w 2/3 wejścia troszkę ponizej szczytu Kazalnicy jest taki 1 słabo
      ubezpioeczony fragment szlaku biegnący skrajem przepaści w takim mini żlebie.
      Reszta szlaku jest w miarę prosta, choć będąc na Kazalnicy i patrząc z dołu na
      szlak biegnacy po zboczu Mięguszowieckiego mozna odnieść inne wrażenie. W sumie
      to polecam wycieczkę na Przeł. pod Chłopkiem - widoki po wejściu są
      fenomenalne, zwłaszcza na Kocioł Mięguszowieckiego i Morskie Oko i Czarny Staw
      oraz na stronę Słowacką.

PS. obowiązkowo trzeba mieć dobre buty no i brak lęku przestrzeni
    • Gość: pluszak Re: Chłopek IP: *.zachem.com.pl / 10.10.2.* 25.08.03, 10:19
      no i jescze 1 sprawa - trzeba mieć trochę czasu na wejscie i zejscie. Chyba
      najlepiej przenocować jest w schronisku nad M. Okiem i następnego dnia pójść na
      Przełęcz. Ja zrobiłem sobie z Krakowa 1-dniowy wypad: Kraków- Palenica
      Białczańska- Morskie Oko- Czarny Staw- Przełęcz i z powrotem do K-wa w 1 dzień
      i byłem ... nieco zjechany (choć z formą u mnie nie najgorzej), może dlatego ze
      wziąłaem dosć duzo sprzętu (ciuchy, żarcie, kijki, raki) bo było to wczesną
      wiosną i warunki były wiosenno-zimowe, leżał tam śnieg
      • kicia7 Re: Chłopek 25.08.03, 14:11
        Ale jak się mieszka w Zakopanem, to można spokojnie obrócić w 1 dzień.
        Radziłabym się wybrać w suchą pogodę - jak szlak jest mokry, to idzie się nim
        mało przyjemnie.
        • Gość: eda Re: Chłopek IP: *.dialup.telenergo.pl 25.08.03, 19:35
          dziękuje wam za cenne wskazówki. napiszę o swoich wrażeniach po powrocie (tj.
          pod koniec następnego tygodnia). pozdrawiam
          P.S. jezeli macie w zanadrzu jescze jakies wyjatkowe trasy to jestem otwarta.
          stęskniłam się za tatrami bardzo i na pewno pochodzę sporo...
          • Gość: MiG Re: Chłopek IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 25.08.03, 23:30
            > P.S. jezeli macie w zanadrzu jescze jakies wyjatkowe trasy to jestem otwarta.
            > stęskniłam się za tatrami bardzo i na pewno pochodzę sporo...

Jedną z moich ulubionych jest wejście na Kościelec, a szczególnie odcinek od
            Przełęczy Karb i to najlepiej jak leży jeszcze trochę śniegu. Nie widać wtedy
            ścieżki i trzeba się drapać byle wyżej :-) No, ale w sierpniu trudno o śnieg...

A w najbliższą sobotę zapewne będzie mnie można spotkać na Orlej Perci.

MiG
    • Gość: Barteq Re: Chłopek IP: 217.153.156.* 26.08.03, 21:23
      Ahoj:-)
      Bylem an Chlopku i nawet troszke wyzej 8 sierpnia.
      Spokojnie jest to szalk na jeden dzien,jezeli sie nocuje na w okolicach
      ZAkopca.Trudnoscie niema tam praktycznie zadnych,oprocz wspomnainych juz
      wczesniej przed przedmowce(dosyc ostre podejscie w skale paredziesiat m w gore)
      potem sie wychodzi juz na szlak i wprost na Kazalnice:-)Mielismy pikna pogode
      wiec widoczki dopisaly, a jest co ogladac:-)), tak btw. to spotaklismy
      dziewczyne ktora w ten sam dzien byla na .....Rysach i razem z nami na
      Chlopku!!!no ale to musiala bardzo wczesnie wyjsc z Moka,dla os z dobra
      kondycja to no problem:-).
      Naprawde to fajny szlak,niema jest -nascie razy mnie ludzi niz na drodze na
      Rysy,niema tloku,nic tylko piac sie pod gore i podziwiac:-))
      bylem tam juz poraz drugi i niema czego zalowac!!
      pozdr i zycze udanego wypadu:-)))
      barteq
      • Gość: Torek Re: Chłopek IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 23:08
        Drogi Bartequ.
        Byliśmy na Chłopku tego samego dnia! Opowiem o swoim wejściu. Samochód
        zostawiony w Palenicy. Do Moka w 70 minut(ręczę słowem).Odpoczynek i start. Do
        Czarnego Stawu w 30 minut. 5 min. odpoczynku i do góry. Zaraz za kosówką kiedy
        zacząło się ostro pod górę zatkało mnie dwa razy. Nie byłem z siebie dumny,
        ale szło się w sumie nieźle. Na Kazalnicę trudności mniejsze niż oczekiwałem.
        Rzeczywiście jedno trudniejsze miejsce (coś w rodzaju kominka z ekspozycją),
        ale w sumie duży spokój.Od Kazalnicy wejście, przepraszam za wyrażenie,
        banalne.Wejscie (niby) eksponownym trawersem, a potem "słynna" galeryjka. Ta
        galeryjaka to po prostu ścieszka o szerokości 30-40 cm i bynajmniej nie z
        powietrzem pod nogami. Na prawdę strachy na Lachy. Widoki cudowne. Pogoda była
        wspaniała.Od Czarnego Stawu 110 min. w sumie od schroniska 2h,20 min.
        Poszedłem potem w stronę załomu, obszedłem go i trochę pod górę na Pośreni
        Mięgusz. Na grań wyglądało łatwo. Odpuściłem, bo granią po płytach wyglądało
        już trudniej na szczyt. W sumie żałuję, że od razu nie zdecydowałem się na
        Czarnego Mięgusza. Na szczycie widziałem ludzi. Mój kumpel w zeszłym roku był
        i mówi, że bez trudności. Z powrotem do schroniska 1h,40min. Było cudownie! To
        moja najwspanialsza górska wędrówka!
        • Gość: Barteq Re: Chłopek IP: 217.153.156.* 26.08.03, 23:59
          ales mnie zaskoczyl!!serio tez wtedy byles???,moze sie minelismy jak my
          wchodzilismy???szlismy we 3 ( ja z kumlem z kijkami i 3 bez kijkow i dlugie
          wlosy)no powiem ci ze Czarny Miegusz.....oplacalo sie wdrapac!!ale my na wysigi
          nie wchodzilismy!! juz tam bylismy wczesniej ( w 2000r)podaj maila albo gg# to
          bysmy powspominali ten dzien! i nietylko...mowisz ze to byl twoj najwspanialszy
          dzien,no pogoda dopisala niepowiem,ja takich dni juz mam kilka za soba:-)))
          pozdr barteq
          • Gość: Barteq Re: Chłopek IP: 217.153.156.* 27.08.03, 21:30
            ups, zapomnaielm podac maila: asolo@o2.pl, albo #gg: 4025518, jakbys mial
            ochote to mozemy pogadac ale razcej pod wieczor, boo wtedy mam troche czasu na
            neta...
            barteq
            • Gość: Torek Re: Chłopek IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 22:44
              torek1@poczta.onet.pl
              Pozdrawiam serdecznie.torek
    • Gość: ROBERT Re: Chłopek IP: *.igo.wroc.pl 28.08.03, 12:14
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=197&w=2649926&a=2649926&v=2&strona=0

Tu też coś znajdziecie ciekawego - pzdr
      • Gość: Eda Re: Chłopek IP: 81.15.187.* 28.08.03, 19:59
        Słuchajcie- a może ktoś wybiera się w Tatry w następnym tygodniu? MIG- Ty
        czytałam, że będziesz w sobotę na Orlej- zostajesz później? Można by sie wybrać
        razem na szlak. Podaję swój e-mail: w razie czego dajcie znac :)
        kaissa@op.pl
        pozdrawiam wszystkich

• Gość: MiG Re: Chłopek IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 31.08.03, 10:26
          Gość portalu: Eda napisał(a):

> Słuchajcie- a może ktoś wybiera się w Tatry w następnym tygodniu? MIG- Ty
          > czytałam, że będziesz w sobotę na Orlej- zostajesz później? Można by sie
          wybrać

dzięki za propozycję, ale byłem tylko 1 dzień i jestem już z powrotem :-(
          i niestety do końca wrzesnia raczej się w górach nie pojawię :-(

MiG
    • Gość: eda Re: Chłopek IP: *.dialup.telenergo.pl 09.09.03, 21:07
      witajcie!
      bardzo starannie przygotowałam się do wejscia na przełęcz i... się
      rozchorowałam. i tak minął mi pierwszy w życiu urlop. w związku z tym podziele
      się wrażeniami za jakiś roczek
      pozdrawima wszystkich zakochanych w tatrach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka