Dodaj do ulubionych

ciąża i candida albicans

03.08.11, 11:06
Cześć,

jestem w 9.-10. tyg ciąży, od samego początku swędzi mnie okolica sromu, odbyt. Na cytologii wyszła grzybica, posiew: candida albicans (przyrost: skąpy). Nie mam upławów, tylko swędzi i piecze (ostatnio).
Nigdy w życiu jeszcze nie miałam grzybicy pochwy. Grzybicę ogólną - jak najbardziej (przerost candidy), półtora roku temu eliminowałam z diety cukier, przetwory mleczne (alergia), staram się ograniczać węglowodany (ale 3 razy w tygodniu pływam, dlatego bez węglowodanów ciężko się obejść). Podczas ciąży pojawia się jeszcze lekka anemia (hemoglobina i hematokryt pod normą).
Ginekolog twierdzi, że grzybicę trzeba zaleczyć jakimiś globulkami dopochwowymi - nysatyna, coś takiego, nie wiem dokładnie, jak to się nazywa, w każdym bądź razie, chodzi o jakieś antymikotyczne dziadostwo, po którym grzybica na pewno wróci. Oprócz tego, leczenie miejscowe wydaje mi się kiepskim pomysłem, skoro swędzi mnie także odbyt, co świadczy o "zatrutym" jelicie ... W ogóle to ciągle mam wzdęcia, bruch duży, zaparć w sumie nie mam, ale nie czuję "ulgi" po załatwieniu się ... POjawił się także okropny trądzik.

Obecnie stosuje Exmykehl czopki - raz doodbytniczo, raz dopochwowo. Już od 10 dni, ale nie ma żadnej poprawy. Słyszałam też o przeparacie Sankombi, ale nie wiem, jak stosować. Mam też kapsułki Candida clearl, stosuję ale połowiczną dawkę, bo niby nie jest wskazana w ciąży (z powodu oleju oreganowego). Czy pan mógłby coś doradzić? Jaką skuteczną homeopatię?

PS
ostatnio pan na mdłości polecił Pulstaille lub Lycopodium - dostałam ten ostatni, biorę 3 globulki podjęzykowo przed snem. Efekt? Jest lepiej, przynajmniej w pierwszej połowie dnia nie mam mdłości i mogę funkcjonować. Stan pogarsza się około 14, najgorzej jest między 18 a 21. Czy te popołudniowe mdłości dałoby się jeszcze jakoś złagodzić?

Dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam serdecznie
ursa
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: ciąża i candida albicans 03.08.11, 12:29
      Pan (czyli ja) napisal

Kup te dwa leki i wez na poczatek Pulsatilla 30C, 3 kulki ssac pod jezykiem, wieczorem, przed snem. Na nastepny dzien wieczorem pisz jak sie czujesz

A Pani co zrobila:

> ostatnio pan na mdłości polecił Pulstaille lub Lycopodium - dostałam ten ostatn
      > i, biorę 3 globulki podjęzykowo przed snem.

Czyli zrobiono absolutnie co innego co bylo przepisane i jeszcze na dodatek moje polecenie bylo przekrecone. Nie polecalem "Pulstaille lub Lycopodium", a polecalem Pulsatille jednorazowo pod warunkiem ze Pani miala napisac o skutku na drugi dzien
      • wiktor.online Re: ciąża i candida albicans 03.08.11, 12:34
        Po tym Pani nie napisala nie dziekuje nie dowidzenia

forum.gazeta.pl/forum/w,19760,127028227,127028227,Mdlosci_ciazowe.html
        po prostu znikla z forum

a za 2 tygodnie okazuje sie ze zrobila co innego i teraz kolejny problem

Tak sie nie robi
        • urszula.slo Re: ciąża i candida albicans 03.08.11, 12:50
          Przepraszam za "zniknięcie" z forum na dwa tygodnie: zniknęłam z Polski (urlop). Co prawda w tym czasie kilka razy wchodziłam na forum, ale nie ze swego komputera, dlatego się nie odzywałam. (Gdyby nie było żadnego efektu, to bym się chyba odezwała ...)

A co do Pulstaillli i tego drugiego - pan napisał, że według pana obliczeń te dwa leki wychodzą z jednakową prawidłowością. Ja rozumiałam to tak, że można przyjmować albo jeden albo drugi. A jak miałam to zrozumieć? W aptece (Studencka, Kraków) najpierw pytałam się o Pulstatille, ale jej nie było, dlatego dostałam ten drugi na L.

Przepraszam jeszcze raz za nieodzywanie się; brak feedbacku na pewno musi być frustrujący :( Obiecam, że się nie powtórzy.
          • wiktor.online Re: ciąża i candida albicans 03.08.11, 13:47
            Dodrze, ok, przeprosiny sa przyjete :)

O Lycopodium napisalem zeby go kupilas, ale mialem go zaplanowanym w rezerwie.
            Miala byc Pulsatilla. Pulsatilla jest dobra dla ciazy i dla grybicy.
            Wez Pulsatilla 30CH, 5 kulek ssac pod jezykiem, wieczorem, przed snem, jeden raz i pisz za 3 dni o skutku. Ale wez 1 raz, a nie codziennie
          • akownik Re: ciąża i candida albicans 03.08.11, 18:43
            Ciąża sama z siebie jest czynnikiem usposabiającym do powstania grzybicy narządu rodnego.
            Lekiem, który warto przyjmować w czasie ciąży jest Sepia 9CH. Lek ten ma zastosowanie w leczeniu wielu objawów występujących w czasie ciąży. Należy go podawać raz w tygodniu.
            • wiktor.online Re: ciąża i candida albicans 03.08.11, 18:58
              akownik napisał:

> Ciąża sama z siebie jest czynnikiem usposabiającym do powstania grzybicy narząd
              > u rodnego.
              > Lekiem, który warto przyjmować w czasie ciąży jest Sepia 9CH. Lek ten ma zasto
              > sowanie w leczeniu wielu objawów występujących w czasie ciąży. Należy go podawa
              > ć raz w tygodniu.

Czyli w ciazy trzeba dawac tylko Sepia bez wzgledu na objawy? To nie jest tak

Chcialem zignorowac to jak kolejna glupote od akownika, ale w koncu zdecydowalem napisac ze to glupota zeby ktos w ciazy nie przeczytal i nie zaszkodzil sobie, biorac Sepia ktora nie jest jej wskazana
              • urszula.slo Re: ciąża i candida albicans 03.08.11, 21:08
                Brałam Sepię na polecenie farmaceutki z apteki - bez efektu. Wypróbowałam także Nux vomicę oraz Ipecę - też brak poprawy. Potem trafiłam na to forum ... no i właśnie zaopatrzyłam się w Pulsatillę 30CH. Zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
                Pozdrawiam
                • momago Re: ciąża i candida albicans 03.08.11, 22:49
                  Sepia, Nux, Ipeca - dobrze, że w końcu trafiłaś na forum bo do końca ciąży farmaceutce z apteki mogłoby zabraknąć pomysłów.
                  Nieczęsto jestem na tym forum, ale kiedy czytam takie posty to krew mnie zalewa.
                  I przestaję się dziwić dlaczego jest taka nagonka na homeopatię.
                  • urszula.slo Re: ciąża i candida albicans 04.08.11, 09:17
                    Masz rację, ale w tym przypadku to to była moja wina. Powinna byłam od razu skonsultować się z homeopatą, a nie szukać porady u farmaceutki :(
                    • halinadzida Re: ciąża i candida albicans 04.08.11, 10:25
                      Oprócz homeopatii na grzybicę i ukł. pokarmowego i pochwy dobre są probiotyki (najlepiej takie dla kobiet, lacibios femina itp... polecam włączyć do kuracji też ze względu na to, ze można je bezpiecznie stosować w ciąży... a wielu leków normalnych nie można, z ziołami też różnie bywa...
                      • urszula.slo Re: ciąża i candida albicans 04.08.11, 12:26
                        :)
                        Probiotyki Lacibios femina stosuję od samego początku ciąży (ze względu na grzybicę i pływanie w basenie), a przed ciążą brałam regularnie Dicoflor 60 (problemy jelitowe, wzdęcia itd.). Chociaż same probiotyki niewiele dały - dopiero po zmianie sposobu odżywiania się oraz stosowaniu lewatywy zauważyłam poważną zmianę.
                        • akownik Re: ciąża i candida albicans 04.08.11, 20:47
                          wiktor.online- czy Ty potrafisz przeczytać ze zrozumieniem? Wygląda na to, że nie. Gdzie ja napisałem, że w czasie ciąży trzeba przyjmować tylko Sepia? Naucz się czytać proszę. I nie udawaj najmądrzejszego. Nie przystoi.
                          Powtórzę jeszcze raz: przez cały czas ciąży warto, a nawet trzeba, brać Sepia 9CH tak jak to napisałem. Oprócz tego należy obserwować siebie i odpowiednio reagować.
                    • zbyszekdziopa Re: ciąża i candida albicans 05.08.11, 09:37
                      urszula.slo napisała:

> Masz rację, ale w tym przypadku to to była moja wina. Powinna >byłam od razu skonsultować się z homeopatą, a nie szukać porady u >farmaceutki :(

I takim o to sposobem został uratowany honor farmacji i homeopatii, ale czy Krakowa? Chyba nie bardzo :)
                      A w Krakowie homeopatów pod dostatkiem, przecież.
                      • urszula.slo wiktor 08.08.11, 08:35
                        Następnego dnia (po zażyciu 5 granilek Pulsatilli wieczorem, przed snem) prawie nie miałam mdłości (wieczorem np. mogłam pracować, czytać itd.). Potem wróciły, najgorzej jest popołudniu i wieczorem. Trochę się natomiast poprawiło trawienie oraz grzybica - nadal swędzi, ale już nie piecze i nie jest "sucho".
                        Dzisiaj jedziemy z dzieckiem na 1. wizytę do homeopaty (alergie itd.), a ja opowiem jej o swoich dolegliwościach - może coś poleci. Dan znać po wizycie.
                        Pozdrawiam
                        u
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka