Dodaj do ulubionych

Zmiana homeopaty i duze watpliwosci, doradzcie pls

05.08.11, 10:38
Od 9 miesiecy lecze corke z AZS u homeopaty do którego na wizytę czekałam pół roku.
Na kolejne wizyty zapisy z 3 miesięcznym wyprzedzeniem.
Lekarz powiedział, ze potrzebuje na nią rok - do wakacji uporamy sie ze skóra.
Owszem są wakacje ze skora jest lepiej, ale świąd niestety burzy wszystko i nie udało sie go wyeliminować.

Lekarz co wizyta udokonuje korekt w leczeniu - zgodnie z wywiadem.
Ogólnie stan dziecka jest lepszy - wreszcie ma jakiś nalot na języku :-) ale to wszystko postępuje bardzo bardzo wolno.

Z opisywanych doświadczeń innych mam wrażenie, ze wszystko dzieje sie szybciej.

Pomyślałam o zmianie homeopaty . Czy powinnam to robić na tym etapie ?
czy nowemu homeopacie powinnam opowiadać całą historie z obecnym, pokazać przebieg leczenia? czy jakby zaczynać od początku?

ps. wcale nie wiem czy nowy homeopata jest dobry :-( skąd to wiedzieć ?!?
Obserwuj wątek
    • m.war Re: Zmiana homeopaty i duze watpliwosci, doradzci 05.08.11, 11:54
      a może o swoich wątpliwościach powiedz temu obecnemu. zapytaj go jak wg niego postępuje leczenie? sama przecież piszesz, że postępy są. może nie warto tego psuć, tylko zaczekać.
      • wiktor.online Re: Zmiana homeopaty i duze watpliwosci, doradzci 05.08.11, 12:48
        Homeopata klasyczny? Jakie leki przepisuje dziecku?
        • oliwia244 Re: Zmiana homeopaty i duze watpliwosci, doradzci 05.08.11, 15:30
          Klasyczny.
          Gabrysia ma ustalony lek konstytucyjny - phosphorus.
          Do tego rozne inne + suplementy diety w zaleznosci od potrzeby.
          Duzy nacisk na walke z lamblia i grzybem, ktory mam wrazenie jest głównym naszym problemem.
          • wiktor.online Re: Zmiana homeopaty i duze watpliwosci, doradzci 05.08.11, 16:47
            oliwia244 napisała:

>
            > Do tego rozne inne + suplementy diety w zaleznosci od potrzeby.

Сo to "rozne inne"? I homeopata klasyczny nie przepisuje zadnych suplementow diety. Co to za suplementy diety? On handluje tymy suplementami?
            • oliwia244 Re: Zmiana homeopaty i duze watpliwosci, doradzci 05.08.11, 16:54
              suplementami nazywam wit. C, bio-selen-cynk

Nie handluje niczym. Nigdy tez nie namawiał zakupów w przychodni holistycznej w której pracuje.
              • very.martini Re: Zmiana homeopaty i duze watpliwosci, doradzci 05.08.11, 18:36
                Wiesz co, szczerze powiedziawszy, każdy rozsądny lekarz, homeopata czy nie, wie, że suplementy są do niczego... poza nabijaniem kabzy producentów. Przy dobrze zbilansowanej diecie, w której dostarcza się odpowiedniej ilości witamin, soli mineralnych i pierwiastków w świeżych produktach, żadne tableteczki nie są do niczego potrzebne - i mówię to ja, która swego czasu na ciężkiej diecie eliminacyjnej ku ciężkiemu zgorszeniu i przerażeniu pani dietetyczki odmówiła łykania suplementów. Pic na wodę, nasz organizm i tak ich nie widzi - chyba że zainwestujesz w te naprawdę naturalne, z najwyższej półki, również cenowej. Lepiej iść do sklepu spożywczego.

16%VOL
                22%VAT
              • wiktor.online Re: Zmiana homeopaty i duze watpliwosci, doradzci 05.08.11, 19:31
                oliwia244 napisała:

> suplementami nazywam wit. C, bio-selen-cynk

No nie wiem. Homeopata klasyczny tego nie przepisuje i nie uwaza ze choroby od grzybow i lamblij.
                Ja to nie chce wygladac niby ekspertem i oceniac czyjes leczenie. Nie wiem, nie mam jasnego zdania na ten temat
          • akownik Re: Zmiana homeopaty i duze watpliwosci, doradzci 05.08.11, 19:44
            Ani lamblia ani grzyb nie jest przyczyną kłopotów Twojej córki.
            Nie ma jednego, uniwersalnego czy jednakowego dla wszystkich, czasu leczenia, po którym ktoś będzie zdrowy.
            Czasami jest tak, że te dziewięć miesięcy leczenia to czas zbyt krótki, a w innym przypadku może okazać się wystarczający aż nadto.
            Porozmawiaj z homeopatą o swoich wątpliwościach. Być może jest wszystko na dobrej drodze skoro jak sama piszesz jest lepiej niż było.
            Zmiana homeopaty niczym nie różni się od zmiany lekarza alopaty. Decyzję podejmuje się dokładnie tak samo.
            • oliwia244 Re: Zmiana homeopaty i duze watpliwosci, doradzci 01.12.11, 10:52
              Niestety po roku leczenia, mam wrażenie nasz homeopata się wycofał.
              Powiedział podczas wczorajszej wizyty, ze w jego ocenie emocje mają tak silny wpływ na stan zdrowia mojej córki – czyt. wywołują nieustanny świąd, który nie daje funkcjonować.
              A jeśli tak jest to nie praca dla niego tylko dla psychologa.
              A myślałam, ze homeopatia leczy kompleksowo.
              Dwa miesiące temu usłyszałam zapewnienie, że on ją wyleczy, że jest jego celem.
              A wczoraj coś takiego.
              Zupełnie nie wiem dokąd iść…
              • mere.trix witaj w klubie 01.12.11, 12:56
                my tez zrezygnowalismy z leczenia przez homeo AZSu tylko nie wytrwalismy tak dlugo jak ty.
                Teraz próbujemy gotowania wedlug 5 przemian, poczytaj troche o tym moze to Wam pomoże. Na razie nie mogę mówić o efektach u syna, bo jest to za krótki okres czasu.
                • oliwia244 Re: witaj w klubie 01.12.11, 13:07
                  Znam 5P. jestem po półrocznym kursie, który zresztą bardzo polecam.
                  Nie stosuję się w 100% do zasad, ale wiele wprowadziłam w życie.

jak długo leczyliście AZS homeopatią?

Ja wierzę w to, ze homeo może pomóc. Poznałam mamy, których dzieci z AZS tak zostały wyprowadzone.
                  • mere.trix Re: witaj w klubie 02.12.11, 10:51
                    Leczyliśmy się około 5 miesięcy do czasu aż wyladowalismy w szpitalu - mlody spuchl po zjedzeniu lyzeczki makowca. Tam oczywiscie zostałam uznana za wyrodna matke bo wygladal fatalnie, caly zdrapany-nadkazony gronkowcem,ktory byl wszedzie...
                    Moj maz juz sie nie da przekonac do na leczenie homeo alergii, wiec probujemy 5 przemian.
                    • oliwia244 Re: witaj w klubie 02.12.11, 11:14
                      a ja dziś zapisałam się do innej homeopatki.
                      Nie tracę wiary. Spróbuję jeszcze raz.
                      Mam nadzieje, ze nie będzie to trwało rok.

Czuję sie strasznie, ten lekarz ROK dawał mi nadzieje i to pozwalało wytrwać.
                      I wszystko się rozsypało.
                      • zbyszekdziopa Re: witaj w klubie 03.12.11, 05:33
                        oliwia244 napisała:

> a ja dziś zapisałam się do innej homeopatki.
                        > Nie tracę wiary. Spróbuję jeszcze raz.
                        > Mam nadzieje, ze nie będzie to trwało rok.
                        >
                        > Czuję sie strasznie, ten lekarz ROK dawał mi nadzieje i to pozwalało wytrwać.
                        > I wszystko się rozsypało.

Dobrze myślisz o możliwościach homeopatii, bo jej możliwości są nieograniczone i wielu chorych oraz homeopatów jej nieograniczenia doświadczyło. Jakiż byłby sens zajmować się homeopatyczną sztuką uzdrawiania, gdyby ta była ograniczona jak większość dyscyplin-metod medycznych.
                        Jeżeli ktoś mówi-pisze o ograniczeniu homeopatii, to pisze o swoim ograniczeniu i to jest tego kogoś chorobą pomimo, że ten ktoś może być całkiem dobrego zdrowia zarówno tego fizycznego, psychicznego i umysłowego. I żeby nie być gołosłownym dam najprostrzy przykład; wielu przestępców jest zdrowych fizycznie, psychicznie i na umyśle, a pomimo tego popełniają takie karygodne czyny- działania, jakich inni zdrowi czy nawet chorzy ludzie nie popełniają.
                        I na czym polega ich choroba? Na tym, że są zdrowi, czy na tym iż popełnili karygodny czyn?
                        Proszę sobie odpowiedzieć samemu na to pytanie, skierowane do wszystkich forumowiczów.

Ten niby "klasyczny" homeopata gdyby miał klasę, to powinien sam polecić Ci kogoś bardziej doświadczonego w praktyce homeopatycznej, a przez to lepszego od niego. Owszem, polecił psychologa, ale to najlepiej świadczy iż nie wie sam na czym polega i co leczy homeopatia klasyczna praktykowana i podążająca śladami swojego wielkiego mistrza, jakim był niewątpliwie S.Hahnemann.
                        Niektórym lekarzom się wydaje, że kiedy podają jeden lek homeo. to oni są klasyczni. Ja też jestem klasyczny, bo mam romans z jedną i tą samą kobietą, i się trzymam tego. Wątpi ktoś w to, że nie jestem klasyczny?

Dobrze też o Tobie świadczy Twoja wiara w homeopatię i wynikająca z niej nadzieja, która wraz z wiarą umiera ostatnia w chorym człowieku. Jeżeli wypali się wiara i nadzieja w człowieku, to człowiek prędzej czy trochę później odejdzie na "tamten świat".
                        Ja tu w Zagłębiu (- bo Będzin, Czeladź, Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec to Zagłębie, a nie Śląsk) mam namacalne i "widoczne dla wszystkich" dowody, ilu moich kolegów- rówieśników czy nawet dużo młodszych poszło do piachu, bo coś zmieniło się w ich życiu-otoczeniu-środowisku a nie potrafili sobie sami z tą nieoczekiwaną-niechcianą przez nich zmianą poradzić i w konsekwencji uciekali w alkohol, czego skutkiem była niechybna i nieunikniona śmierć.
                        Trzeba być doprawdy idiotą-ślepcem, żeby nie dostrzegać- nie widzieć tych zależności i złożoności problemu, bo jest najłatwiej powiedzieć o kimś, że to pijak, nierób itp. ...

• akownik Re: witaj w klubie 03.12.11, 16:12
                          zbyszekdziopa napisał:"Dobrze myślisz o możliwościach homeopatii, bo jej możliwości są nieograniczone"
                          To nieprawda. Homeopatia ma swoje ograniczenia. Leczenie homeopatyczne nie zawsze jest skuteczne. Muszą być spełnione określine warunki na to, by leczenie homeopatyczne było skuteczne.
                          • oliwia244 Re: witaj w klubie 03.12.11, 19:10
                            jakie warunki muszą być spełnione?
                            • monika78kr Re: witaj w klubie 03.12.11, 21:09
                              oliwio, ja tez mam za soba rozczarowania - prawie sie zalamalam gdy bardzo polecana homeopatka po roku leczenia mojej corki rozlozyla rece i nie umiala pomoc. Nie bylo to ostatnie takie rozczarowanie. Ale tak jak ty wierzylam nadal. Jestes osoba otwarta na naturalne sposoby leczenia i to jest najwazniejsze, mysle, ze znajdziecie swoja droge.
                              Akownik pisze prawde o ograniczeniach homeopatii, moze on Ci cos podpowie, to naprawde madry czlowiek, osobiscie zawdzieczam mu zrozumienie wielu spraw dotyczacych zdrowia.
                              Ja tez niedawno uslyszalam, ze moje problemy rzutuja na stan zdrowia mojego dziecka i mysle, ze cos w tym jest...
                          • zbyszekdziopa Re: witaj w klubie 03.12.11, 22:28
                            akownik napisał:

> To nieprawda. Homeopatia ma swoje ograniczenia. Leczenie homeopatyczne nie zaws
                            > ze jest skuteczne. Muszą być spełnione określine warunki na to, by leczenie hom
                            > eopatyczne było skuteczne.

Wiadomo, że np.; mojego chorego i ułomnego stawu kolanowego homeopatycznie mi nikt nie naprawi- zoperuje, bo to mogą zrobić tylko znakomici chirurdzy-ortopedzi.
                            Ale homeopatycznie można przynajmniej spowodować, że nie będą mi się robić wysięki przy odrobinę zwiększonym jego obciążeniu lub np.; spowodować lekami homeo obniżenie- wyregulowanie ciśnienie krwi. Chyba tyle homeopatia i lekarz-homeopata może dla mnie zrobić, czy nie może?
                            I powtórzę za Oliwią244, jakie musiałbym spełnić jeszcze warunki prócz tego, że się zgłoszę do homeopaty aby to stało się homeopatycznie możliwe i skuteczne, co musiałbym jeszcze dodatkowo zrobić?

Przypomnę, że był-żył taki szwajcarski lekarz-homeopata Pierre Schmidt się nazywał, który lekami homeopatycznymi leczył z doskonałym skutkiem różne sportowe i nie tylko, urazy
                            i rany.
                          • oliwia244 Re: witaj w klubie 03.12.11, 23:03
                            akowniku, na jaki adres mogę do Ciebie napisać?
                            podaj prosze adres
                            mój: oliwia244@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka