02.10.11, 12:09
mam pytanie jak podawać spongie przy zapaleniu krtani u dziecka trzyletniego , mały wczoraj miał wczoraj atak i wylądowaliśmy na pogotowiu a potem u homeopaty , mamy podawać spongie co 3 godziny az do wyleczenia a w razie ataku co 5 - 10 minut tylko nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam jak rozcienczyć a nie mam już z lekarką kontaktu :( a więc rozpuszczam w słoiku około 7 granulek w 300 ml wody i potem przelewam jedna łyżeczkę z tego słoika do szklanki wody mieszam i podaje jedna łyżeczke dziecku , jak wam sie wydaje czy takie dawkowanie bedzie dobre ?czy powinnam wstrzasać tym słoikiem zanim przeleje łyżeczkę do szklanki ? ( wydaje mi sie że nie ale też nie jestem pewna ) bardzo proszę o szybka odpowiedź :) prawde mówiąc nie bardzo się na tym znam , podaje dziecku w razie przeziębień tylko tuberculine
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: spongia 02.10.11, 13:58
      Jaka potencja leku?
      • olusiek81 Re: spongia 02.10.11, 21:00
        nie mam oryginalnego opakowania bo dostałam lek od lekarki ale na kopercie jest napisane 1 M
        • wiktor.online Re: spongia 02.10.11, 21:13
          1M to jest potencja

Dawkowanie leku w ostrej sytuacji musi byc w kontakcie z lekarzem. Ale jesli tego kontaktu nie ma to trudno

"a więc rozpuszczam w słoiku około 7 granulek w 300 ml wody i potem przelewam jedna łyżeczkę z tego słoika do szklanki wody mieszam i podaje jedna łyżeczke dziecku , jak wam sie wydaje czy takie dawkowanie bedzie dobre?"

Tak to dobrze. Dajesz 1 lyzeczke i czekasz na skutek, jesli jest lepiej to czekaj, jak sie pogorszy to powtarzaj. Jesli nie bedzie lepiej od pierwszej lyzeczki to czekaj godzine i powtarzaj co godziny az bedzie lepiej. Ale tutaj trzeba byc pewnym ze lek odpowiada, to juz zalezy od kwalifikacji lekarza. co lek przepisal

"czy powinnam wstrzasać tym słoikiem zanim przeleje łyżeczkę do szklanki?"

Nie, nie trzeba
          • olusiek81 Re: spongia 02.10.11, 22:11
            dziękuje za odpowiedź , miejmy nadzieje że następnym razem uda nam sie zapobiec atakowi i nie trzeba bedzie podawać sterydów :)
    • zbyszekdziopa Re: spongia 03.10.11, 08:26
      olusiek81 napisała:

>7 granulek w 300 ml wody

a, czy można wsypać całe opakowanie granulek, czy to nie gra roli ile sie wsypie?
      • love.cat Re: spongia 14.10.11, 20:35
        moze i mozna, ale po co? :)
        oszczednosc! ;)
        • zbyszekdziopa Re: spongia 17.10.11, 07:03
          love.cat napisała:

>moze i mozna, ale po co? :)
          >oszczednosc! ;)

a to napewno i zdrowiej, bo więcej i drożej wcale nie musi iść w parze ze zdrowiem, z reguły idzie w parze z chorobą

jeszcze oszczędniej jest wsypać i rozpuścić 2-3 gr.
          a najoszczędniej i najzdrowiej jest zastosować 1-jedną granulkę lub mikrogranulkę
          i to się dopiero nazywa oszczędność, to mnie wygląda na jakiś paradoks, żeby za małością kryła się taka siła
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka