Dodaj do ulubionych

Co wy na to ???

20.07.06, 12:35
Chciałabym sie was poradzić, sprawa dotyczy mojego synka. W poniedziałek w
nocy dostał temperaturę, poszliśmy do pediatry, który stwierdził że gardło
jest brzydkie czerwone ale nic poza tym się nie dzieje, przepisał oczywiście
antybiotyk (którego nie podałam)zadzwoniłam do naszej homeo żeby zdać relacje
co i jak po badaniu, kazała podawać belladonnę 200 z wody co godzinę,
dostawał cały wtorek, w nocy ok. godz 00:30 temp. skoczyła do 39,2 dałam więc
ibufen bo się już wystraszyłam, wczoraj od rana dalej belladonna, po południu
dzwonię do homeo że nic nie ruszyło temp. jest cały czas w granicach 38,5 i
nie chce przejść, kazała podać belladonnę z czwartej szklanki co 15-30 min. i
mówi że jak to nie pomoże to trzeba będzie podać ten antybiotyk, kurcze
zdziwiłam się bo z gorszych sytuacji wyciągała nas bez antybiotyku a tu
twierdzi że pasuje tylko belladonna i jesli nie ona to już nic.
Zaczęłam więc wczoraj tak jak kazała podawać z czwartej szklanki no i
wreszcie zaczął się pocić ale o 3:30 w nocy było i tak 38,5 dzisiaj dalej
kazałam babci podawać tą belladonnę ale nie jestem pewna czy to aby właściwa
droga, opiszę co i jak z tym gardłem to może wy coś poradzicie bo ja na
własną rękę nic nie podam ponieważ zwyczajnie się nie znam.
wtorek: temperatura pow. 38,5 gardło żywo czerwone bez nalotu, mówi że go nie
boli, migdały powiększone, zasypia o 17 i tak śpi do 6 rano z przerwą od
00:30 do 1:30 gdzie temp. skacze do 39,2 nie poci się wogóle jest rozpalony
Sroda: temp. rano 38,5 gardło czerwone dalej bez nalotu w ciągu dnia rozrabia
jest żywy, mało pije, jak mówi to słychać tak jakby w gardle było dużo śliny,
zaczynam podawać belladonnę z czwartej szklanki, zasypia ok 20:30 i zaczyna
się mocno pocić, ok. 3:30 budzi się temp.38,2 ale siku i śpimy do 7:30
dzisiaj: oglądnełam gardło nadal jest czerwone ale nie purpurowe bez nalotu
mocno rozpulchnione, języczek nabrzmiały, migdały duże wyczuwalne pod
palcami, od rana temp. normalna , cały czas moje dziecko twierdzi że gardełko
nie boli .
Dodatkowo jeszcze napiszę że od poniedziałku daję mu na noc Zyrtec ponieważ
ostatnio ma zaczerwienione oczy i często przytkany nosek, a od wtorku
zaczęłam tez dawać Pyrosal i mam nadzieję że nie będę musiała podać tego
antybiotyku, bo za tydzień wyjeżdżamy na urlop a wtedy to bałabym się że
wlezie do wody i organizm osłabiny antyb. i znowu się rozłoży
Jeżeli dotrwałyście do końca to napiszcie co o tym wszystkim myślicie.
Pozdrawiam was upalnie .
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 13:53
      po pierwsze dla mnie nie ma czegoś takiego jak to ,że pasuje belladonna i
      trzeba koniecznie tylko nią, szcególnie jeśli nie pomaga to trzeba wywiad
      jeszce raz, może coś skieruje na inny lek.Jak wiadomo nie jest to jedyny na
      gardła, choć skuteczny, sczególnie jeśli zwyczajnie zaczyna pobolewać i jest
      zaczerwienione, mój sam bierze 2 kulkę 15 ch i przechodzi, ew, jeszce jedną
      dawkę.
      Z tego co piszesz to homeopata nie oglądał dziecka, dlatego ja jak sobie nie
      radzę to zamawiam wizytę, wolę juak lekarz sam sobie go obejrzy.
      Dobrze,że chociaż to gardło nie boli.
      Ja spróbowałabym ale już po tym pierwszym dniu bez poprawy Aconitum 15ch i apis
      30 ch i sprawdiłabym czy jest jakaś pozytywna reakcja.
      Pozdr
    • granna Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 14:28
      Jest zasada, ze z antybiotykiem spokojnie 2 doby można poczekac. Przy silnej
      infekcji potrzeba czasem 24 godzin by organizm ją zwalczył. Ja przestrzegam tej
      zasady i tym sposobem nawet angina zeszła bez chemii.
      Z drugiej strony z własnego doswiadczenia wiem, ze jak lek jest trafiony to nie
      trzeba czekac tak długo na efekt, wiec jezeli temp dizs po 2 dniach spadła to
      byc moze oznacza, ze organizm na tyle silny, ze poradził sobie sam. Na gardło
      jest duzo leków więc zeby próbowac kilka nie ma czasu. MOze spróbuj kompleksem.
      Prponuje kilka razy homeovox w tabletkach do ssania a jesli nie bedzie poprawy
      to Phytolacca z Dagomedu, tez kilka razy i sprawdź czy jest efekt. MOjego syna
      tez czesto nie boli gardło a jest czerwone, sama nie wiem co o tym myśleć (poza
      tym, ze jak nie boli to moze jesc lody :))
      Ps Jezeli moje dizecko w czasie infekcji nie lezy plackiem to w ogóle nie biore
      pod uwagę chemii :)) Wiec skoro mimo gorączki Twój rozrabiał to antybiotyk
      spokojnie na półke wysoko odłóż tyle, ze przypilnuj, zeby to gardło mu zeszło.
      Jezeli nadal bedize czerwone a samopoczucie i temp ok to byc moze jest to
      przejaw alergii.
      • kajtusiunia Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 15:14
        granna napisała:
        >Z drugiej strony z własnego doswiadczenia wiem, ze jak lek jest trafiony to nie
        >trzeba czekac tak długo na efekt
        dokładnie mam takie samo doświadczenie że jak lek był trafiony to problem
        znikał w ciągu kilku lub kilkunastu godzin

>Prponuje kilka razy homeovox w tabletkach do ssania
        kurcze z tym mam problem bo on nie ssa tylko połyka i nie wiele to daje

>Phytolacca z Dagomedu, tez kilka razy i sprawdź czy jest efekt
        ile razy i jak? bo nie wiem
        5_monika napisała:
        >Ja spróbowałabym ale już po tym pierwszym dniu bez poprawy Aconitum 15ch i
        apis 30 ch i sprawdiłabym czy jest jakaś pozytywna reakcja.
        aconitum mam 30 CH więc nie wiem czy może być? i jeśli aconitum i apis to w
        jaki sposób?
        • kajtusiunia Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 15:30
          nie wiem czy to ważne ale zapomniałam jeszcze napisać że ostatni mój syn zrobił
          się straszny pieścioch, ciężko mu się ze mną rano rozstać jak wychodzę do
          pracy, jak wracam to mówi jak mały dzidziuś i woła na rączki, poza tym co jakiś
          czas budzi się z lekko zaropiałymi oczkami
          jeśli zaś chodzi o wizytę u homeo to nie bardzo mogę sobie w tej chwili
          pozwolić ale pewnie gdybym zamówiła wizytę to byłaby inna rozmowa- przykre ale
          prawdziwe, ostatni raz byliśmy chyba w styczniu i od tego czasu dwa razy tylko
          u pediatry na rejonie i konsultacje telefoniczne
          • 5_monika Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 15:56
            no widzisz a jednak coś jeszcze jest z innych objawów i to wszystko właśnie
            najlepiej uchwycić 1 lekiem.Teraz aAconitum już nie, jak masz 30 ch to możesz
            np. podczas stanu ostrego co 3 godz, lub co godzinę np. z wody ale musisz
            sprawdzać czy jest reakcja, jeśli jest to KOniecznie większy odstęp, bo każdym
            lekiem zbyt często podawanym można wywołać pogorszenie.

Teraz może Pulsatilla przydałaby się, trudno tak jednoznacznie powiedzieć na
            podstawie kilku objawów które napisałaś, tym bardziej,że nie jesteśmy lekarzami
            homeopatami, niestety :(

Pozdr
            • kajtusiunia Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 21:47
              od 16 zaczęłam jednak podawać Aconitum 30 CH z wody co godzinę, w tej chwili
              mały śpi temp.37,5 gardełka nie zdążyłam obejrzec ale migdałki w dotyku dużo
              mniej wyczuwalne.Tylko teraz 5_monika wystraszyłaś mnie że jednak Aconitum nie
              i tak właściwie to jutro nie wiem co dalej zrobić
              • 5_monika Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:00
                ale czym Cię wystraszyłam, jeśli była nagła gorączka to warto było podać(trzeba
                znać choć trochę opis leku).Napisałaś że już nie ma, więc odpuściłabym ten lek,
                choć oczywiście nie stosuje się go tylko przy gorączce, np. po dolegliwościach
                spowodowany suchym zimnem, czyli np. z gorąca wchodzisz na produkty mrożone z
                dzieckiem porozbieranym , a wieczorem nagła wys. gorączka.Nie podawj leku tak
                często.Możesz też nim wywołaś nawrót objawów.Zobaczysz rano jaka będzie
                sytuacja, najważniejsze że samopoczucie jest dobre.
                Pozdr
                • kajtusiunia Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:09
                  wystraszyłam sie że jednak źle zrobiłam,że podałam to Aconitum, bo widzisz ja
                  jak narazie to jestem na etapie uczenia się homeopatii, ponieważ chciałabym
                  wiedzieć co daję dziecku.więc jeśli w nocy nie będzie nawrotu gorączki i rano
                  będzie tylko np. czerwone gardło to co bys mi radziła?
                  • 5_monika Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:16
                    zobaczysz rano i napiszesz tu, nic się nie bój, jak nie widzisz poprawy po
                    kilku dawkach(może być pogorszenie chwilowe na początku) to zmieniasz lek, nic
                    się nie stanie :)
                    Z czasem przy powtarzających się objawach, dojdziesz do wprawy i zareagujesz na
                    początku.Z czym sobie nie poradzisz to pójdziesz do homeopaty.
                    Jak chcesz to opis leku prześlę Ci na pocztę
                    Pozdrawiam
                    • kajtusiunia Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:26
                      bardzo ci dziękuję Moniko za pomoc i dobre słowo, problem jest tylko w tym że
                      rano zawożę go do babci a sama ide do pracy i wtedy mogę spokojnie usiąść i
                      napisać co zauważyłam a jak będę go zawozić to muszę babci powiedzieć co i jak
                      ma mu dawać,mam nadzieję że wszystko będzie dobrze bo za tydzień wyjeżdżamy na
                      urlop i nie chciałabym się tam zamartwiać bo dziecko chore
                      • 5_monika Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:32
                        o której wychodzisz ?
                      • kajtusiunia Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:33
                        jeszcze jedna sprawa, bo to chyba tez może byc ważne,byłam właśnie u małego a
                        tu podusia pośliniona,raczej nigdy tak nie było i takie lekkie zgrzytanie
                        zębami, jeśli jeszcze ci sie chce do mnie pisac to może wiesz co to może
                        oznaczać
                        • kajtusiunia Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:36
                          wychodzę rano ok. 8 ale przy moim dziecku nie mogę wyciągnąc rano laptopa bo
                          będzie awantura ( to mały maniak komputerowy)i bedzie wołał boba budowniczego a
                          narazie wie że komputer się zepsuł i pan zabrał do naprawy, bo innego wyjścia
                          chwilowo nie było :-)))
                        • 5_monika Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:37
                          nie wiem, mój jak usypia to zawsze ślina mu wypływa na poduszkę :)
                          Zgrzytanie zębami może napięty dzień, może pasożyty
                          Może to nie oznaczać nic :)
                          Jak temperatura, czoło chłodne ?
                          • kajtusiunia Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:40
                            temp. 37,4 mierzę w uchu, a z tym slinieniem napisałam bo ostatnio homeo
                            właśnie pytała o to czy się ślini. Mam nadzieję że najgorsze za nami bo temp.
                            spada. ok 19 była 37,8. Ważne że nie rośnie ,zobaczymy co będzie w nocy
                            • 5_monika Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:48
                              już jest noc, gorzej nie będzie.
                              Dobrej nocy
                              • kajtusiunia Re: Co wy na to ??? 20.07.06, 22:53
                                jeszcze raz bardzo serdecznie ci dziekuję za pomoc, nawet nie wiesz jaka to dla
                                mnie ulga.
                                • kajtusiunia dzień dzisiejszy 21.07.06, 09:11
                                  a jednak w nocy temp. skoczyła do 38,2, ok. 3, podałam aconitum i rano było
                                  37,5 znowu aconitum i jak wychodziliśmy 37,2 ale gardło nadal jest bardzo
                                  czerwone (takie przekrwione),przy łuku po prawej stronie jedna malutka biała
                                  kropeczka ale nie nalot tylko bardziej jak syfek z białym czubeczkiem, język
                                  biały, humor dobry.może ktoś podpowie co dalej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka