21.08.06, 17:21
Dwa dni temu pojawil sie na mojej dloni ganglion.
Dostalam skierowanie do chirurga, ale slyszalam ze lubi odrastac.
Czy znacie jakies naturalne, homeopatyczne metody?
Czytalam, ze niektorym pomoglo smarowanie oliwka.
Obserwuj wątek
    • rkkrakow Re: ganglion 21.08.06, 19:47
      Leczenie

W większości przypadków, torbiel galaretowata nie wymaga leczenia. Jeżeli jednak
      torbiel przysparza pacjentowi znacznych dolegliwości bólowych, preferuje się
      postępowanie zachowawcze, czyli między innymi próbę aspiracji płynu z/lub bez
      iniekcji sterydów [9]. Jest to szczególnie skuteczne leczenie torbieli
      zlokalizowanych w okolicy pochewek ścięgnistych ręki lub palców. W przypadku
      konieczności wielokrotnej iniekcji sterydów, należy liczyć się z powikłaniami w
      postaci atrofii skóry lub tkanki tłuszczowej, zmniejszenia grubości skóry a
      także odbarwienia.

Leczenie chirurgiczne polega na całkowitym usunięciu torbieli. Szczególnie w
      przypadku grzbietowego umiejscowienia torbieli istotne jest wycięcie
      ewentualnych przyczepów do więzadła łączącego kość łódeczkowatą i księżycowatą [10].

W ostatnim czasie coraz częściej wykorzystuje się metodę artroskopową, ze
      względu na możliwość wnikliwej oceny stawów tworzących nadgarstek, a także
      niewielką bliznę pooperacyjną [11].

Opieka pooperacyjna obejmuje odpowiednie zabezpieczenie rany, przez założenie
      ochronnego opatrunku uciskowego na okres 2-3 dni, co zapobiega potencjalnym
      powikłaniom.

Powikłania

Najczęstszym powikłaniem jest nawrót torbieli. Konsekwencjami leczenia
      chirurgicznego może być infekcja, krwawienie, uszkodzenie nerwów lub ścięgien,
      niestabilność stawu, uszkodzenie naczyń. U niektórych pacjentów może pojawić się
      sztywność nadgarstka oraz zmniejszenie ruchomości.

Rokowanie

Częstość nawrotów w przypadku leczenie zachowawczego jest stosunkowo wysoka i
      sięga od 30 do 60%, natomiast po leczeniu chirurgicznym wynosi 5-15% [3]. Wydaje
      się, że nawrót torbieli po leczeniu chirurgicznym jest spowodowany głównie przez
      niecałkowite usunięcie torebki.
      • rosanna Re: ganglion 21.08.06, 19:50
        Tyle to ja wiem. Nie chce sie na to, poki co decydowac.
        To sie dopiero pojawilo i na razie zbytnio mi nie przeszkadza.
        Pytalam o naturalne metody, jakis masaz, moze akupunktura itp.
        • babsee Re: Roksano 21.08.06, 21:27
          Rkrakow nie zna innych metod leczenia niż medycyna akademicka i ma jakś misje
          ratowania ludzi którzy przeszli na ciemną stronę mocy.
          Ponownie prosze Admina o usunięcie osób niepożądanych.
          • anda8 Re: Roksano 21.08.06, 21:42
            a poza tym kopiuje zywcem, teksty z encyklopedii zdrowia jakowejś
            • agakoziorowska Re: Roksano 22.08.06, 07:36
              z encyklopedii do ktorej Ty zapewne nie masz dostepu bo ją dobrze znam, obydwie
              wypowiadajace sie powyzej osoby nie wniosly nic, w przeciwienstwie do rkkrakow
              do tematu. Was powinni skasowac-troche wiedzy nikomu nie zaszkodzilo. A do
              autorki watku-poczytaj to co ci rkkrakow wkleił i przemyśl raz jeszcze. Bo niby
              wiesz a jakbys nie wiedziała. Ganglion jest klasyfikowany jako łagodny
              nowotwór-rozrost tkanek łącznych i raczej sie samoistnie nie cofnie czym bys go
              nie traktowała. Odciąż rękę (na stałe) a od razu powinno pomóc bo najczęściej
              tak jest przyczyna powstawania tego typu zmian.
              • anda8 Re: Roksano 23.08.06, 10:06
                Popytaj ludzi, którzy maja lub mieli tego rodzaju zmiany.
                Po kilku miesiącach po zabiegu najczęściej odnawiają się, czasami szybciej.
                Niektóre znikaja po usztywnieniu nadgarstka i stosowaniu leków przeciwzapalnych,
                niektóre znikaja samoistnie. Medycyna nie ma szczególnych osiągnięc , jeżeli
                chodzi o gangliony.
                To co napisała krkrakow każdy sobie może przeczytać - wystarczy wpisac w
                wyszukiwarkę ganglion.
                Przestańcie nawracać i popisywac się swoim (oczywiście medycznym) wykształceniem
                i wiedzą. To co wy wiecie, my wszyscy wiedzielismy zanim zdecydowaliśmy się
                zapoznac się z zasadami homeopatii. Ja mam dość tego uszczęsliwiania i
                umoralniania i nauczania na siłę. Nie rozumiem po co tu zaglądacie.
                • rosanna Re: ganglion 23.08.06, 11:19
                  Wlasnie przeczytalam juz wszystko co jest w sieci na ten temat (niewiele tego)
                  i w bardzo wielu przypadkach po punkcji czy operacji - ganglion sie odnawia.
                  Na razie dam sobie czas, moze sie wchlonie, a moze go polubie :)
                  Na szczescie jest maly i bardzo mi nie dokucza. Chyba nawet znam przyczyne jego
                  powstania. Moje dzieciatko noszone na rekach :)
                  • agakoziorowska Re: ganglion 23.08.06, 20:15
                    Moze sie nie powiekszy:) a odnawia sie przy zle zrobionym zabiegu. Jesli kiedys
                    by przeszkadzal to lepiej sprobowac go na poczatek odessac jesli to bedzie
                    mozliwe i na przyklad wstrzyknac sterydy albo zastosowac tylko opaske
                    uciskowa-moze wystarczyc, samo wycinanie z pozostawieniem jakiejs malutkiej
                    czesci rzeczywcisie moze dawac srednie efekty. Jakby co naciskac na lekarza.
                    zycze zdrowia Tobie i noszonej dzidzi:)

• agakoziorowska Re: Roksano 23.08.06, 20:08
                  po ostatniej wypowiedzi rosanny uwazam ze powinnas sie nad swoją wypowiedzia
                  powaznie zastanowic. Bardzo powaznie.
                  • agakoziorowska Re: Roksano 23.08.06, 20:15
                    oczywiscie to do andy8
                • anda8 do roksany 23.08.06, 22:01

> Przestańcie nawracać i popisywac się swoim (oczywiście medycznym) wykształcenie
                  > m
                  > i wiedzą. To co wy wiecie, my wszyscy wiedzielismy zanim zdecydowaliśmy się
                  > zapoznac się z zasadami homeopatii. Ja mam dość tego uszczęsliwiania i
                  > umoralniania i nauczania na siłę. Nie rozumiem po co tu zaglądacie.>
                  ten tekst oczywiście nie był do Ciebie, tylko do pań od nawracania:)
                  A rękę przede wszystkim usztywnij w stawie i może jakiś środek przeciwzapalny
                  pod bandaż. Sa też takie opaski usztywniające w aptece.
                  • agakoziorowska Re: do roksany 24.08.06, 20:38
                    nagle jak już przestałas wykrzykiwac i zrobilo ci sie glupio to cos w koncu
                    poradzilas:)-na drugi raz od razu tak zacznij
    • patchwork30 Re: ganglion 25.08.06, 21:18
      W repertorium w rubryce skora -> ganglion zapisane sa nastepujace srodki:
      am-c, arn, aur-m, carb-v(2), ph-ac, phos(2), plb, rhus-t, ruta(2), sil, sulph,
      zinc.

Ktory z tych srodkow moglby byc wlasciwy dla Ciebie, powinien okreslic
      homeopata w wywiadzie, w ktorym trzeba bedzie zebrac inne Twoje objawy i cechy
      charakterystyczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka