Dodaj do ulubionych

Katar- objawy -co podać?

16.09.06, 09:17
Córcia ma 1 rok i 2 m-ce. Na początku tzn wczoraj w nocy tylko słyszałam że
katar siedzi głęboko w środku i w dzień do południa też był głęboko. Podałam
kompleks Dagomedu na katar wczoraj co 2 godz i chamomille 9ch, bo małej chyba
kolejne ząbki idą ma dopiero 5. Katar po kompleksie zaczął wypływać noskiem,
jest przezroczysty, skóra pod lewą dziurką jest podrażniona bo stąd więcej
tego katarku jest. Nie jest bardzo obfity, mała trze oczy i nos. W nocy miała
nosek zatkany, budziła się i dużo płakała. Jest raczej chłodna. Marudna
bardzo ciągle chce być noszona. Jak długo podawać ten kompleks i jak często?
Czy po tym kompleksi katar powinien szybko przejść, czy to że nos puścił, to
już dużo? Mała trochę kicha. Czy może trzeba zmienić na coś innego, w domu
mam tylko beladonne, chamomille, thymuline, oscillo i cantharis ale nie wiem
czy cos z tego by sie nadalo? I czy jak dzisiaj wypada podanie thymuliny
(uodparniam ja od sierpnia) to podac mimio kataru czy jak bedzie po?
Pozdrawiam,
Kamila
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: Katar- objawy -co podać? 16.09.06, 15:42
      Podaj chamomillę i fajnie by było jeszcze nux vomica.
      • mloda_mamula Re: Katar- objawy -co podać? 17.09.06, 09:28
        Dzięki. Już dzisiaj jest lepiej, a nux vomica będę miała dopiero jutro.
        • mloda_mamula Re: Katar- objawy -co podać? 19.09.06, 20:43
          Witam!
          Dzisiaj katar gęściejszy śluzowy, taki lepki, ale przezroczysty, czasem białawy
          ale mało tego białego. Mało go wypływa tylko oblepia nosek u "wylotu". Podaję
          cały czas kompleks dagomedu na katar (teraz 3x dziennie) i chamomille 9ch 2,3
          razy jak się uda wyminąć z jedzeniem, bo apetyty im dopisują. Aha od niedzieli
          również starsza 2 lata zasmarkana, ale katar wygląda identycznie jak u młodej,
          dlatego tak już mi się pisze o jednej. Z tą różnicą, że starsz miała gorączkę,
          ale nie jakąś bardzo wysoką 38,3. Po belladonnie spadła. Jak ten katar
          zakończyć? Mam wreszcie dzisiaj Nux Vomica 9ch czy mogę to teraz podać? I czy
          dołączyć do chamomilli i kompleksu czu może zamiast? I jak często? Kupiłam
          jeszcze bryonie i pulsatille, ale to się chyba teraz nie przyda?
          • marciszonka Re: Katar- objawy -co podać? 19.09.06, 21:00
            To juz nie jest nux vomica. Jeśli ten katar jest taki ciągnący się w pasmach to
            próbuj kalium bichromicum.
          • marciszonka Re: Katar- objawy -co podać? 19.09.06, 21:02
            Aha - i jeśli ten kompleks, który podajesz to cinnabaris, to zdaje się, ze ona
            ma kalium w składzie, więc nie wiem, czy przypadkiem to on tak tego kataru nie
            zmienił. Odstawiłabym kompleks i wtedy zobaczyła, jak ten katar będzie wyglądał.
            Jak często go podawałaś?
            • mloda_mamula Re: Katar- objawy -co podać? 19.09.06, 21:33
              Tak ma w składzie kalium. Przez pierwsze dwa dni chyba ze 4, 5 razy dziennie
              podawałam a teraz 2,3 razy. Zostać tylko przy chamomilli czy odstawić wszystko?
              • marciszonka Re: Katar- objawy -co podać? 19.09.06, 22:12
                Dokładnie tak bym zrobiła na Twoim miejscu, bo coś mi się wydaje, że ten katar
                tak wygląda od tego kompleksu. I napisz jutro wieczorem jak bedzie się po tym
                zabiegu przedstawiał.
    • babsee Re: Katar- objawy -co podać? 20.09.06, 09:40
      Dołącze sie do wątku.Przyznam ze katar i probowanie na to kulek idzie mi
      kiepsko.Jakos nigdy nie potarfie dobrac pojedynczego.Moja córcia miala
      wielgachny katar ale ze umie juz dmuchacc nos a katar wyplywal sam to nie
      robialm nic.Po 4 dniach nagle sie zatkalo.Mowila przez nos ale nos suchy-na
      dworze lecialo.Wiec podalam wczoraj Homeodose 8 bo nie podoba mi sie to
      przytkanie.I w nocy zaczela kaszlec,,,mysle ze to od kataru ale ja chce zeby on
      splywal.Co podac?Sticta Pulmonaria jest na odetkanie?Czy lepiej Sulfur 30CH?
      Podejrzewam ze jst go tam duzo i boje sie o uszy córci...
    • punia20 Re: Katar- objawy -co podać? 20.09.06, 12:54
      Ja podaję na noc czopek silicea dla dzieci (firma Wala)- to tak aby nie
      zaatakowało ucha, i ogólnie na stany przeziębieniowe ( Minimum 5 dni) , na
      katar agropyron ( też Wala ) . Są to dosyć drogie preparaty ale starczają na
      długo.
      • mloda_mamula Re: Katar- objawy -co podać? 20.09.06, 20:02
        Odstawiłam i kompleks i chamomillę.
        1. U małej katar jakby troszkę mniej lepki i odrobinkę luźniejszy. Nie ma go za
        wiele. Nadal przezroczysty i w sumie nie jest chyba dla niej zbyt uciążliwy.
        Spi dobrze i całkiem dobrze oddycha przez sen.
        2. Bardziej martwi mnie druga córcia (2,3 latka). Katar jak u małej
        przezroczysty i mniej ciągnący niż wtedy jak brała cinnabaris dagomedu, ale jak
        jej czyściłam nos około południa to z jednej strony było troszkę lekko żółtego
        kataru. A potem do wieczora przezroczysty. Trochę go więcej niż u małej, no ale
        może to tylko takie wrażenie bo ona już umie wydmuchać nosek, a mała nie. A
        gdyby nie dmuchnęła to chyba by siedziała większość w środku. Ale to co mnie
        niepokoi to kaszel. Wczoraj w trakcie południowej drzemki męczył ją ten
        paskudny kaszel i jak zasypiała na noc też. Dałam jej droserę 9ch, bo na taki
        kaszel wcześniej jej pomagała i wydawało mi się że było trochę lepiej, ale dziś
        jak ją uśpiłam w dzień to dosłownie po minucie zaczęła potwornie kaszleć, sucho
        aż się cała robiła czerwona i miałam wrażenie że zaraz zwymiotuje przy tym
        kaszlu. Dałam Drosere i nic nadal jak tylko zasypiała to kaszel i dałam spokój
        nie usypiałam jej. A co gorsza to zakaszlała tak ze trzy razy wieczorem jak się
        bawiła, to już drosera nie pasuje. Co zatem podać teraz na ten kaszel? Na nocny
        pomagała drosera, ale jak miała raz taki jak teraz i w nocy i czasem w ciągu
        dnia to skończyło się na antybiotyku jak pani doktor usłyszała ten kaszel,
        tylko ja od tamtego razu lecze dzieci trochę inaczej, homeo, bańki itd. Właśnie
        teraz pomyślałam może bańki??? Ale o podpowiedź z jakimś lekiem to wystartować
        bardzo proszę.
        • marciszonka Re: Katar- objawy -co podać? 20.09.06, 20:38
          Jak brzmi ten kaszel? Tnący, szczekający? Czy ma przy tym duszność?I bardzo
          ważne - coś wspominasz o odruchu wimiotnym - czy ona mówi, ze chce jej się
          wymiotować, kiedy kaszle, czy też Ty jak patrzysz na ten kaszel to po prostu
          wygląda Ci ona tak, jakby mała miała wypluć własne gardło. Bo jeśli rzeczywiście
          ją mdli to próbowałabym Ipeca 15CH a jeśli szczekający kaszel, jakby kratniowy,
          połączony jest z takim aż duszeniem się to rozrobiłabym kulkę Spongii 30CH w
          50ml wody i spróbowała w trakcie takiego ataku nawet co 15 minut wydłużając odstępy.
          Istnieje jeszcze jedna możliwość - jeśli drosera 9 Ci tu do pewnego momentu
          ewidentnie działała to pierwsze co bym zrobiła to jednak weszła na wyższą
          potencję czyli na 15CH.
          • 5_monika Re: Katar- objawy -co podać? 21.09.06, 11:48
            to zleży jaką Droserę podałaś ? ile razy ?
            • mloda_mamula Re: Katar- objawy -co podać? 21.09.06, 14:13
              Podawałam Drosere 9ch po każdym ataku kaszlu, na początku co kilka min i coraz
              rzadziej, ale dwie nocki i było po wszystkim, ale wtedy nie było kaszlu w
              dzień, a teraz zdaża jej się zakaszleć w dzień, niezbyt często a nawet
              sporadycznie ale jednak.
              To ja mam właśnie takie wrażenie że gardło wypluje, ale nigdy przy kaszlu nie
              zwymiotowała tylko właśnie jak patrzę jak kaszle. Kurcze juz sama nie wiem jak
              opisać ten kaszel suchy chyba właśnie szczękający krtaniowy ale nie jestem do
              tego całkiem przekonana. Napadowy i głównie jednak jak zasypia. Zamknie oczy i
              kaszel. A drosera mogłaby tu pomóc w wyższej potencji jak kaszle też czasem nie
              we śnie? Zadnego z poleconych leków nie mam, wiec w najlepszym wypadku na jutro
              coś będę mogła załatwić, tylko w sumie nie wiem co wybrać?
              Poczekam jeszcze co napisze Monika.
              Pozdrawiam,
              Kamila
              • mloda_mamula Re: Teraz to raczej KASZEL- objawy -co podać? 21.09.06, 14:19
                A jeszcze co do duszności to chyba nie ma, nie bardzo wiem jak taka duszność
                wygląda ale chyba bym sie zorientowała. Myśle i myśle ale nie duszności chyba
                nie ma. Jak jeszcze coś zauważę to dopiszę.
                • 5_monika Re: Teraz to raczej KASZEL- objawy -co podać? 21.09.06, 17:15
                  czy podawałaś Droserę na ten kaszel w ciągu dnia ? - (jak rozumiem wtedy gdy
                  dziecko usypia).Drosera jest nie tylko na kaszel nocny.Choć są inne leki które
                  mają w obrazie kaszel po przyjęciu pozycji leżącej w obrazie dwóch wyst.
                  właśnie duszność.
                  • mloda_mamula Re: Teraz to raczej KASZEL- objawy -co podać? 21.09.06, 20:53
                    Ja chyba mało precyzyjnie się wyraziłam wyżej. Dwie nocki i po kłopocie to było
                    zimą. Drosera pomogła jej parę razy, ale wtedy kaszel był tylko w czasie snu i
                    o wiele więcej go było. A teraz zaczęłam podawać, ale miałam wrażenie że nie
                    działa i przestałam, choć teraz właśnie zasypia z mężem a ja nie słyszę żadnego
                    kaszlu, ale może jeszcze nie a zaraz usłyszę. Z kaszlem w dzień chodziło mi o
                    to, że dzisiaj może ze 3 razy zakaszlała np. jak sidziała i oglądała bajkę. Nie
                    miało to nic wspólnego ani z pozycją leżącą ani ze spaniem. Zobaczę jeszcze
                    jak dzisiaj zaśnie. A gdyby kaszel był nadal to co raczej kupić drosere 15ch
                    czy spongie 30ch? Zasnęła bez kaszlu huuura. Zamelduję sie jutro, może
                    niesłusznie posądziłam droserę o niedziałanie ;))
                    Pozdrawiam,
                    Kamila
                    • 5_monika Re: Teraz to raczej KASZEL- objawy -co podać? 21.09.06, 21:44
                      właśnie, jest nie tylo na kaszel nocny, ale zobaczymy jak będzie w waszym
                      wypadku.Ja mam 9ch i ta u mnie działa, Spongia też się może przydać (lepiej
                      miećw apteczce)też mam 9ch.Jest na m.in.taki b.bardzo suchy kaszel, strasznie
                      męczący ciągły.

pozdr
                      • mloda_mamula Re: Teraz to raczej KASZEL- objawy -co podać? 22.09.06, 14:26
                        Wczoraj jak zaraz po zaśnięciu nie kaszlała, ale w nocy tak, tylko dzisiaj
                        spała z tatusiem i nic nie słyszałam :(( A teraz śpi w dzień i zakaszlała przez
                        sen parę razy, ale teraz już pół godzinki cisza, wyglądałoby na to że kaszle
                        coraz mniej, obym miała rację, a jak nie to może jeszcze raz spróbuję podać
                        drosere, bo spongie i tak bede miała najwcześniej jutro.
                        Pozdrawiam,
                        Kamila
                        • 5_monika Re: Teraz to raczej KASZEL- objawy -co podać? 22.09.06, 14:29
                          a czy Ty masz bańki w domu ?????
                          :)
                          • mloda_mamula Re: Teraz to raczej KASZEL- objawy -co podać? 24.09.06, 08:16
                            Mam, ale jakoś teraz boję się żeby nie przeziębiły. Może to głupie, ale zimą to
                            zakładam kamizelkę i jestem spokojna a teraz przecież nie wpakuje ich w
                            kamizelki, a jedna warstewka na pleckach to wydaje mi się tak mało. Poczekam
                            jeszcze troszkę, starszej kaszelek prawie się skończył, młoda nie kaszle wcale
                            a katar już raczej symboliczny, resztki to może się samo wyciszy :) Gdyby się
                            znowu pogorszyło to będę pukać i prosić o pomoc, ale jestem dobrej myśli.
                            Pozdrawiam,
                            Kamila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka