eris1977 21.10.06, 17:54 Dziś Mat(3 lata) dostał kataru- trochę leci przezroczysta wydzielina. Co można podać by nie rowinęło sie to dalej w coś poważniejszego? Mam w domu silicea, aconitum, sinuspax. Marta Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eris1977 Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 18:07 nie mam, ale zaraz chyba skoczę do apteki....pomoże? jaka dawka?i co ile godzin? Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 18:12 nie wiem co mają , bo zazwyczaj kupuję leki homeopatyczne w innym mieście A jaka inna może być? Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 18:15 nic nie napisałaś oprócz tego że leci wodnista wydzielina , a ona jest przy co najmniej kilku lekach.U mnie sztandarowym jest Alium cepa 15 ch. Z niehomeopatycznych Echinacea Ratiopharm w kroplach. Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 18:18 ba razie jest tylko taki katar, nic więcej. U Mata zazwyczaj zaczyna się od kataru który leci, potem robi się gęsty baiały, potem żłóty i zielony. \Rzadko ma temperaturę. Zazwyczaj dostaje od homeodoka silice i coś na osłonę ucha, bo ma tendencję do zatykania zatok. Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 18:24 OK jak nie dzwonisz do homeo to: kup Oscillo i podaj 1/2 fiolki 3 razy dziennie przez 3 dni jak będzie to Alium cepa tylko 15 ch lub 9 Echinaceę, przyda się przy każdej infekcji i po niej na wzmocnienie Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 18:26 ok, dzięki. W razie czego to odezwę się jutro Odpowiedz Link
marciszonka Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 18:18 Monika, ale Echinacea Ratioparm jest dla dzieci powyżej 7 roku życia według ulotki. Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 18:28 eee tam :) ja stosowałam już u 2-latka to będą 3 kropelki 4 razy dzienie, no chyba że zrobimy rozcieńczenie homeopatyczne :) Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 19:29 kupiłam oscillo boirona i coryzalię. Podać oscillo 0,5 dawki i po 1 godzinie coryzalię? A jutro tylko sama coryzalię? Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 19:35 to jescze coś innego kupiłaś :) podaj teraz coryzalię to jeszcze possa (jeśli umie) jak nie uśnie to podaj jeszcze raz dzisiaj po godzinie od tamtych na śpiąco możesz wsypać troszkę osillo, jak wsypiesz między dziąsło a wargę to może nawet nie poczuje,(nie ma znaczenia ile), liczy się w tym wypadku częstotliwość podawania i Coryzlii to samo. Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 19:41 zrobię jak napisałaś.....mierzyłam temperaturę 37,4 Odpowiedz Link
marciszonka Re: 1 dzień kataru 21.10.06, 19:48 Wow, no to jestem pod wrażeniem, serio :-) Ja się boję jakoś. Zastanowiło mnie co prawda, czy to ograniczenie nie wynika czasem po prostu z tego, że ratiopharm nie przeprowadził badań na maluchach. Ale dałaś mi w takim razie do myślenia, bo skuteczne (co wiem po sobie) to jest bardzo. Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 23.10.06, 09:02 jak się czuje dziecko ? marciszonka: echinacea pkt.9 pzdr Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 23.10.06, 21:04 Monika-chyba podziałało. Podałam 3 filolki oscillo-po pól fiolki przez 3 dni.Coryzalia wczoraj co 2 godziny dziś co 3,4. Katar nie jest większy, ale nadal jest. Jak długo podawać coryzalię?czy podac jeszcze osillo?Czy po infekcji podawać osillo raz w tyg? Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 23.10.06, 21:17 oscillo podawaj co tydzień pół fiolki na czczo coryzalia wg mnie za często co 2 godziny nawet w stanie ostrym CZY TY jesteś pierwszy raz na tym forum, objawy, objwy....... :) napisałaś że jest katar mniejszy, jak wygląda, kidy jest tylko po nocy czy w ciągu dnia, nos rozumiem że drożny podawałaś echinaceę ? Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 23.10.06, 22:57 katar jest cały czas,gęsty, biały...nos jest drożny. Wczoraj w nocy było słychać że ma katar, a dziś oddycha normalnie. Rano podaję tran w płynie....zamienić na echinaceę? Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 24.10.06, 09:48 podaj tran i podaj echinaceę 4 razy dziennie Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 24.10.06, 18:14 Monika-katar już nie leci, ale zrobił się gęsty ziolonkawy. Nos jest lekko zapchany. Może podam mu siliceę lub sunispax?-boje się żeby nie poszło to w ucho, a homeodok najczęściej daje silicee Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 24.10.06, 19:12 skoro chcesz tak podać to rozumiem, że ta Silicea pomaga uniknąć dalszych komplikacji.Być może objawy ogólne pasują do tego leku, nie wiem homeopata przeprowadzał wywiad więc się czymś sugerował. Zielony katar jest też przy innych lekach np.Mercuris, Kalium b.,Pulatilla. Ponieważ nie napisałś nic z objawów co pozwoliłoby rozróżnić dobranie tych leków to poad taj jak wtedy lekarz(jesli to skutkowało !) Echinaceę podawaj nadal pozdrawiam Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 29.10.06, 09:40 Monika-katar u młodego nadal jest-nie leci, jest gęsty przy wydmuchiwaniu, lekko zielony, podaję nadal silicee (podaję 3 razy po 3 gr-tak zazwyczaj zalecał homeopata). Ale tym się nie martwię. W piatek pojawił sie kaszel-tylko rano, po przebudzeniu, w dzień nie kaszlał. Podałam mu pól filoki oscillo rano i pół wieczorem. Do tego syrop homeotuss. W sobotę prawie nie kaszlał.A dziś sporo kaszlał po przebudzieniu, kiedy rozruszał się to kaszle mniej. Kaszel jest mokry, nie świszczący, nachodzi falami, jest głośny. W nocy nie kaszle. Nie ma temperatury, żadnych zmian w zachowaniu, ospałaości. Co mogę podać?osillo, aconitum, mam też kalium muriaticum, sulfur C30 (ten lek Mat dostaje raz w miesiącu po 5 gr) Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 29.10.06, 12:00 ten katar się zmienił przez te kilka dni czy nie ? rozumiem że doszedł poranny po przebudzeniu kaszel masz wrażenie że ta Silice w czymś pomogła ? Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 29.10.06, 13:00 Co do kaszlu, to najintensywniejszy był dziś około 5-6, po wstaniu jest lepiej. Katar nie jest taki gęsty, jest mniej zielony. Silicę mam zamiar podawać do 7 dni zmniejszając częstotliwość. Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 29.10.06, 12:30 Kalium bichromicum 15 ch na poczatku 4 razy dziennie chyba że dziecko pasuje do opisu Pulsatilli (w skanach jonki) ale nie sądzę bo lekarz dobrałby wtedy ten lek a tu dobrał Sufur tyle że rzadko podawany(wg mnie) jak na potencję 30 ch. pozdrawiam Odpowiedz Link
eris1977 Re: 1 dzień kataru 29.10.06, 12:55 Monika-co do sulfuru, to Mat dostał go po pierwsze wizycie:alergia ,wysypkia na skórze. Na początku było kilka razy dziennie, potem zmniejszaliśmy częstotliwość, a od 6 miesięcy jest raz na miesiąc. Co do kalium, to możebyć problem z kupnem-nasze apteki mają zazwyczaj tylko leki złożone. Co w zamian mogę kupić? Odpowiedz Link
5_monika Re: 1 dzień kataru 29.10.06, 12:01 masz bańki to postaw, jeśli nie to się przydadzą teraz i później resztę zaraz napiszę Odpowiedz Link