Dodaj do ulubionych

Homeopatia a smarowidła

14.07.07, 14:28
Jakie smarowidła dopuszczaja wasi homeopaci do uzytku w przypadku leczenia AZS u dzieci ? Wiem, że im mniej ingerencji tym lepiej, ale bez smarowideł nie da rady. Mam pozwolenie na Linomag i Ozonellę, ale Alantan juz się nie spodobał i nie do końca rozumiem dlaczego...
Obserwuj wątek
    • jaga1968 Re: Homeopatia a smarowidła 15.07.07, 21:18
      W grę wchodzą tylko emolienty, środki nawilżające i natłuszczające skórę, ale
      bez składników "leczących". Tak przynajmniej było u nas. Cały czas córka
      stosuje balsam - atoderm PP a do kąpieli oilatum. I to tyle jeśli chodzi o
      stosowanie czegoś na skórę.
      Jest ciężko na początku, ale warto stosować się ściśle do zaleceń lekarza, bo
      takie pół-homeo leczenie w przypadku AZS nie daje efektów. A raczej pogarsza
      sprawę, bo z tego co przeczytałam na forach wynika, że równoczesne stosowanie
      leków homeo i np. sterydów czy maści z antybiotykiem powoduje, że leki homeo
      nie pomagają, a maści też działają słabiej. Po prostu równocześnie działa się w
      dwóch przeciwnych kierunkach.
      Nasza Pani Dr wręcz zalecała smarowanie naturalnymi substancjami: olejem z
      wiesiołka, czystym masłem, okłady z serwatki, ale u nas akurat to się nie
      sprawdzało. Balsam atoderm PP zaś okazał się o.k. i został zaakceptowany.
      Dodam jeszcze, że w tej chwili w razie pojawienia się zmian córka bierze swój
      lek konstytucyjny i poprawa jest po kilku godzinach. Dla mnie to jak cud po tym
      co wcześniej przeszliśmy. Ale stosowalismy się do zaleceń bardzo skrupulatnie.
    • jagoda2 Re: Homeopatia a smarowidła 16.07.07, 11:02
      Moja homeopatka dopuszcza maść nagietkową (lek homeopatyczny).
      Jagoda
    • atopik Re: Homeopatia a smarowidła 16.07.07, 16:35
      Atoderm, Topialyse i tego typu wynalazki kazano odstawić, niestety.
      A maść nagietkową też możemy tylko to jest kolejne tłuste mazidło a mi trza czegos nawilżajacego.
      Może ktoś jeszcze ma jakies doświadczenia ?
      • jagoda2 Re: Homeopatia a smarowidła 16.07.07, 21:04
        A Cutibaza-krem
    • kajmal Re: Homeopatia a smarowidła 24.07.07, 12:32
      super pytanie, juz dawno chodzilo mi po glowie,
      a masc cholesterolowa czysta to wlasnie emolient? mozna ja stosowac?
      a krem A-derma exomega (pewnie nie co?)
      a jesli Oilatum tak to co z Hermal balneum?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka