ewa_mono 29.12.07, 14:21 Czy ktoś wie, jakie typy konstytucyjne w homeopatii mogą zapadać na anoreksję? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marciszonka Re: Anorexia nervosa 29.12.07, 17:06 Ooo, to jest pytanie nie do odpowiedzenia ta drogą, bo może przynajmniej połowa leków. Żeby tą metodą leczyć anoreksję trzeba się udać do homeopaty, który po dokładnym wywiadzie dobierze lek głębokiego działania. W homeopatii nie ma leków "na kaszel", "na katar" czy "na anoreksję", jest konkretny lek dla konkretnego człowieka, którego organizm i psychika demonstruje konkretne objawy a nie stricte choroby. jako jednostki chorobowe. Bo u każdego chorego na anoreksję czy na inne schorzenie co innego może być tym objawem, który zadecyduje o danym leku. Mimo tej samej jednostki chorobowej wg medycyny akademickiej. Odpowiedz Link
very.martini Re: Anorexia nervosa 30.12.07, 17:08 Jest jeden, który jest szczególnie podatny, ale szczerze powiedziawszy nie wiem, czy dobrym pomysłem byłoby pisanie tutaj, co to za typ. To nie jest tak, że Martini tu siedzi i z szelmowskim uśmiechem mówi "wiem, ale nie powiem". Homeopatia to nie jest wiedza tajemna, ale nie wiem, w jakim celu zadajesz to pytanie - jednym z nich może być chęć leczenia kogoś. Mimo Twoich najszczerszych chęci i zgodności objawów to podejście może zakończyć się porażką z powodu, na przykład, źle dobranej potencji - zbyt silne lub zbyt słabe działanie leku (cały czas mówimy przecież o psychice) może raz na zawsze zaprzepaścić szanse wyleczenia. Tak jak napisała Marciszonka - leczenie tylko pod kierunkiem doświadczonego homeopaty, plus świadomość, że dobrze by było, gdyby psychoterapeuta był do homeopatii nastawiony co najmniej neutralnie:) 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link