corelll 28.11.08, 21:08 Dostałam -silicea 30CH 1x w tyg -monilla albica 9CH codziennie cos wam to mówi? bo ja sie kompletnie na homeopatii nie znam co to jest homeopatia klasyczna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 28.11.08, 21:22 co nam to mówi ? nic,poza tym że dobrał lekarz lek indywidualny Silicea w potencji 30 ch do staosowania przed dłuższy czas i rzadko podawany, tak się dawkuje przy sprawach przewlekłych - monilla albicans to po prostu candida w rocieńczeniu homeopatycznym a zasada homeopatii to podobne leczy podobne :) obserwuj dziecko i zapisuj wszystkie zmiany, zachowania również jeśli się wogóle pojawią pzdr Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 28.11.08, 21:32 tzn ze moze nie byc zadnych efektów? to sa zalecenia homeopatii klasycznej czy nie? Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 28.11.08, 21:32 silicea - rzadko podawany, chodziło o to ze raz w tyg czy ze lekarze tego nie przpisuja? Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 28.11.08, 21:33 aha jeszcze jdno - czy takim leczeniem mozna zaszkodzic dziecku? czy maga byc jakies niepozadane objawy? Odpowiedz Link
5_monika Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 28.11.08, 22:03 nie pisałam, że nie będzie efektów,wszystko kręci się -w homeopatii ;) - wokół dobrze(trafnie) dobranego leku i oczywiście inndywidualnej reskcji pacjenta na lek tzn ze moze nie byc zadnych efektów? to sa zalecenia homeopatii klasycznej czy nie? klasyczna to jeden lek na całość objawów i pacjenta, ale ten drugi ew.można w tym wypadku dopuścić silicea - rzadko podawany, chodziło o to ze raz w tyg czy ze lekarze tego nie przpisuja? rzadko czyli raz w tygodniu - jest OK aha jeszcze jdno - czy takim leczeniem mozna zaszkodzic dziecku? czy maga byc jakies niepozadane objawy? zaczkodzić -NIE pożądane i niepożądane objawy mogą się pojawić, ale tymi drugimi nie zaprzątaj sobie głowy.Np.pogorszenie po leku to objaw pożądany. poczytaj coś w necie np. tu www.homeopatia.edu.pl/pzdr rzadko czyli raz w tygodniu- jest OK "niepożądane objawy", trochę za mocno powiedziane, a według Twojego rozumowania tak.Jest to temat bardzo rozległy, najlepiej coś poczytaj w necie. Podsumowując nie masz się czego bać, aczkolwiek nie jest co cukier i placebo jak niektórzy sądzą. Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 29.11.08, 14:40 a gdyby sie okazalo ze mala nie ma candidii - wyszła tylko w felixie (lab weterynarii w wawie) to nie zaszkodze jej ta monilla albica? Odpowiedz Link
5_monika Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 29.11.08, 16:25 leku homeopatycznego bez powodu nie powinno się przyjmować a dziecko ma jakieś niepokojące objawy , czemu robiłaś badanie ? Odpowiedz Link
babsee Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 29.11.08, 19:23 I dopiero teraz tu weszlam-pytalam Cie o objawy w watku o wroclawiu. NIgdzie nie badalas kalu we Wrocku?I dokladnie jak pyta Monika-jakie macie objawy? Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 30.11.08, 06:13 1. we wrocku badałam w sanepidzie ale tylko jednokrotnie - nic nie wyszło,nie robilam wiecej bo wszyscy mowia ze i tak nie wyjdzie wiec po co tracic kase:( 2. objawy: brak apetytu, coraz gorzej od 2giego miesiaca zycia, najpierw spiewanie, potem jedzenie przy suszarce, od 1,5 miesiaca tylko we snie 3. od 3 miesiaca zycia potowki na szyjce, ranki - rozniosło sie na całe ciało (oprócz buzki i raczek) - przerodzilo sie w krosteczki wszedzie, potem okropne liszaje, mała wygladała jak poparzona, po 3 miesiacach w koncu odstawilam gluten u siebie (karmie ja moim mlekiem)-prawie wszystkozeszło po3 tyg, tydzien spokoju i teraz znowu całe plecki wysypane+RĄCZKI:( skupiska małych mokrych krosteczek- jestem załamana:(((((((((((((( aha w diecie nic nie zmienialam, ani w niczym innym małanie brała zadnych antybiotyków - tylko raz krople do ucha i oka-ropieje od urodzenia:( ja w ciazy przyjełam ok 3 tys tabletek-ale to podobno nie ma zwiazku u malej nie stwierdzono alergii - bylam u 5 alergologów - kazdy mowil cos innego jak byly te liszaje zrobilam wymaz-niby gronkowiec wyszedł - ale czy wtórny czy inny nikt tego nie wie, nie leczylam skóry niczym drastycznym - skoro samo zeszlo to chyba nie ma sensu to cos siedzi wewn Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 30.11.08, 08:24 aha-apropo glutenu twierdza ze nie przeniska do mleka matki..a a czytalam ze jakies czasteczki tak mala kupy robi ok zadnych innych objawów czasem przelewanie w jelitkach Odpowiedz Link
babsee Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 30.11.08, 20:09 A badalas pasożyty?we wroclawskim sanepidzie raczej dobrze robią wyniki a candida na ++ to raczej nie daje az tak agresywnych objawow.Powiem szczerze ze szukalabym innego winowajcy niz grzyb... ps:do kogo we Wroclawiu poszlas?kto dal ci te homeokulki? Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 01.12.08, 09:08 pasozyty robilam, nic ie wyszło, reste na priva napisalam Odpowiedz Link
babsee Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 02.12.08, 08:37 Powiem CI tak,wg mnie to dosc ostre leczenie biorąc pod uwage ze dziecko ma niewielki przerost grzyba. Jesli jestes na 100% pewna(ale na 100% czyli do Felixa wysylalas tez kal na pasozyty)ze to grzyb to musisz niestety sie poswiecic i przejsc na rygorystyczna diete.Nie ma sensu zadne leczenie-czy to klasyczne Flucymonem,czy homeo,czy ziołami-bez diety.Dieta jest absolutna podstawą przy leczeniu grzybicy. Zastanawia mnie jedynie ta nagla poprawa przy odstawieniu glutenu-a czy robilas badanie w kierunku celiakii?lub tez "zespołu złego wchłaniania"-to lagodniejsza postac celiakii-to znaczy nie wymaga diety na cale zycie. Kolejna sprawa-moje chrześnica nie toleruje glutenu-wszystkie testy wychodza jej prawidlowo,zaden alergolog nie powiedzial ze dziecko nie toleruje glutenu a jednak faktem jest,ze byla zasluzowana od dziecka,miala przerost 3 migdalka, stan zapalny uszu nieustannie.Po calkowitym odstwieniu glutenu przez ponad 2 mies nie bylo zadnej poprawy!!!!ale siostra moja byla tak zdesperowana ze postanowila zaufac jednej lekarce ktora caly czas twierdzila ze to przez gluten.I poprawa zaczeła zanstepowac,ale bardzo powoli,. U mnie jest tak samo z nabialem-moje dziecko pzestalo miec objawy alergiczne dopiero po 3,4 mies od odtsawienie calkiwteogo nabialu. Po p[rostu zarowno nabial jak i gluten niewiarygodnie niszczą jelita- musi wiec najpiew zabrakną czynnika nieszczego a potem muszą sie powoli odbudowac kosmki jelitowe.To trwa.Pomysl wiec nad calkowita rezygnacja z glutenu,nabialu,zrezygnuj z cukru i zacznij brac probiotyki(bo jak rozumiem karmisz piersia?). Poprawa powinna nastapic dosc szybo jesli idzie o kupki i prace jelit.Jesli zauwazysz poprawe,ja dopiero wtedy zdecydowalabym sie nad wprowadzeniem homeo-i mysle ze nie az tak czesto. U nas byl przerost az 4 rodzajow grzyba!!i to na maxa,czyli na +++( a wlasciwie jeden zostal zaznaczony ze jest na ++++ ale nie jest jeszcze "zlewny")czyli miala moja cora prawdziwego hard cora i ja wlasnie podawalam Candide Albicans 5CH codziennie z wody(to samo co Monilla, tylko ja mialam z Sycowa,stad inna nazwa)Dawalam przez 6 tygdoni a pozniej przez pol roku,raz w tygdoniu. ps.o lekarce Twojej nigdy nie slyszalam. Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 02.12.08, 09:06 Tak pasozyty tez robilam w felixie(zrobiam komplet)nic nie wyszło oprócz grzybów ++ - nie wiem jaki jest ich rodzaj - po prostu candida ++. Sluchaj - a wam gdzie te grzyby wyszły? wktórym labie? zawozilas kał od razu czy z lodowki? ile razy badałas? ja nie jem; nabiału, glutenu, cukru b mało, probiotyki daje małej jak zrobic badnia na cejlakie czy złe wchlanianie? u ans poprawa zaczeła sie tydzien po ostawieniu glutenu, wszystkie liszaje praktycznie zesżły...teraz gdzieniegdzie sa, ale malo je widac wieczorem pojawiaja sie czerwone kropeczki na pleckach i brzuszku, rano ich nie ma i tak w kółko - ale to nie liszaje - tzn te wczesniejsze to byly takie grube suche placki, mocno czerwone(ale nie łuszczyły sie) innej poprawy na razie nie widze wiec moze powinnam juz dawac to homeo? aha, jestem w trakci przechodzenia na bebilon pepti-na razie mieszam pół na pół co jeszcze- nie wiem czy pisalam...mała ma problem z apetytem - od 2 miesiaca je coraz gorzej, przez ostatni miesiac tylko we snie:( Odpowiedz Link
babsee Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 02.12.08, 12:34 Corell,zrob prosze grzyby w Alabie.Ja tylko tam robilam posiew bo trzymaja probki conajmnije 7 dni.Przyjmuja kal na ul.Nauczycielskiej (to kolo placu Grunwaldzkiego,boczna Szczytnickiej)Zrob posiew w kierunku grzybów i pleśni.Chociaz ogolny tez bym tam zrobila.Zeby sparwdzic czy gronkowca tez nie ma.Grzyb lubi towarzystwo-u nas byl wlasnie gronkowiec rownoczesnie. Tam wlasnie wyszly mi dokladnie 4 rodzaje,a nie jak wszedzie albo Candida Albicans albo Candida spp.Tam dobrze badają. Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 02.12.08, 13:59 a 7 dni to nie za krótko? mi hodowali w sanepidzie 11 dni i nic nie wyszlo gronkowiec w posiewie raz byl, potem juz nie Odpowiedz Link
babsee Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 03.12.08, 13:20 No to ja bym uznala ze grzyba nie ma... Musisz zapisac sie do poradni gastrologicznej i tam szukac.Na celiakie wykonuje sie drogie badania i nie wiem czy one są refundowane, dlatego lepiej zebys poszla do gastrologa.Ale ja tez bym sugerowala ten zespol zlego wchlaniania..Mojej znajomej dziecko to mialo,stad wiem w ogole o takiej chorobie.Jak mi opisywala swojego syna to jakbym twoj opis czytala.Stad mi sie nasunęło na myśl. Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 03.12.08, 16:47 gastrolog powiedziala ze wyników nie bedzie leczyła a objawów grzybicy nie widzi i dziwi sie ludziom którzy mowia ze sa zagrzybieni i maltretuja swoje dzieci dietami kt nic nie daja moze powinnam isc gdzies indzien? mogłabys dac namiary na kolezanke? moze bym z nia pogadała, ona z wrocka? Odpowiedz Link
babsee Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 04.12.08, 10:15 Z Wroclawia :)ale ona ma 45 lat a jej syn 22:)Leczyla syna ponad 20 lat temu gdzie nie bylo zadnych testow a diagnoze postawila niezyjąca juz pani profesor. Corell,sprawdz moze na tym portalu www.znanylekarz.pl Odpowiedz Link
very.martini Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 04.12.08, 11:51 Corelll, z jednej strony rozsądne jest to, co mówi ta kobieta, a z drugiej świadczy o tym, jak bardzo lekarze zapatrzeni są w wycinek organizmu, z którego zrobili specjalizację... Nie wierzę, żeby gastrologo nie wiedział, że grzyby wydzielają różne toksyny. Dopóki organizm jest w miarę sprawny (sam fakt, że jest zagrzybiony, już o czymś świadczy), jakoś sobie z nimi radzi, ale niech taki delikwent podłapie zapalenie płuc albo ma wypadek samochodowy - poważne osłabienie organizmu i te grzyby mogą sobie robić, co im się podoba i produkować tych swoich syfów, ile chcą, i to się będzie rozpełzać dalej. Staroświecka jestem, wiem, ale uważam, że grzyba lepiej nie mieć, niż mieć:) 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 04.12.08, 12:42 nie wiem, laborantka mi pow ze candidi ++ to sie nie leczy ew +++ lub ++++ nic zrobie jeszcze badanie w ALABIE a w miedzyczasie podam probiotyki czy "na probiotykach" mozna badanie robic? (tzn tedy kiedt dzidzia je je) Odpowiedz Link
corelll Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 04.12.08, 12:44 babsee - to wam wyszły w ALABie na nauczycielskiej nie na grabiszynskiej? zastanawiam sie gdzie zaweizc? raz zawozilas czy 3? jesli 3 to w jakich odstepach czasu/ trzymałas w lodówce czy od razu zawiozłas/ mi pow ze wystarczy jend apróbka i ze 1 dzien mozna w lodówce trzymac Odpowiedz Link
babsee Re: Candida ++ u niemowlaka 6mc 04.12.08, 12:48 Jedna probka wystarczy w zupelnosci,to nie pasożyty.Ja dawalam jeszcze na Chałbinskiego,bo oni mają siedzibe w szpitalu i tam mieli punkt pobrań.Potem juz na Nauczycielską. Odpowiedz Link
kobraluca kupy smierdzace drozdzami 05.12.08, 18:17 corelll wybacz, podlacze sie do Twojego watku,zeby forum nie zasmiecac Moj 14-miesieczny syn bral niedawno antybiotyk(augmnetin), podejrzewam,ze mimo podawania probiotyku grzybek rozgoscil sie w jego jelitach :( Kajtek dostal wysypki, poczatkowo na policzkach, teraz na brzuszku i ramionkach, policzki sa czyste. Mial gruby bialy nalot na jezyku, ktory troszke juz zszedl, jednak nie do konca jeszcze. Od paru dni zaczely sie problemy z kupkami, najpierw bylo porzadne rozwolnienie, zolta woda, pozniej pojawily sie biale nitki w kupce, teraz kupa troche zgestniala, jest zolta i smierdzi jak drozdze !!! Kajtek nie je cukru, nabialu ani bialej maki, podaje mu regularnie probiotyk, co jeszcze moge zrobic? czy mozemy sie obejsc bez badan? mieszkam w Stanach i nie bardzo wiem jak sie tu za to zabrac, gdzie isc, gdzie sa dobre laboratoria Odpowiedz Link
corelll Re: kupy smierdzace drozdzami 10.12.08, 18:21 nie wiem czy dawac te silicee i monille albice odchodze od zmyslów - skóra znowu robi sie straszna - plecki i brzuszek jak poparzony...wiec to odstawienie glutenu to byl chyba przypadek...nie wiem czy grzyby moga dawac tylko objawy na skórze i brak apetytu:( we wrocku nie udało mi sie zrobic badania - mala robi kupy co 4 dni i to małe - ciezko zebrac:( Odpowiedz Link
very.martini Re: kupy smierdzace drozdzami 10.12.08, 18:32 Może być pogorszenie po leku, jeśli te objawy już kiedyś były. Bardzo pożądane zjawisko w leczeniu homeopatycznym. Ile dawek już podałaś? Najlepiej skontaktuj się z homeopatką. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
corelll Re: kupy smierdzace drozdzami 11.12.08, 09:44 jeszcze nie zaczełam podawac:( chciałam potwierdzic wynik we wroclawskim labie zmiany pojawily sie ot tak - nie wiem dlaczego:( z dnia na dzien jest coraz gorzej:((((((((((((((( w koncu probiotyk odstawiłam - bo pomyslalamze moze po nim - moze zle zrobilam odstawiajac Odpowiedz Link