05.01.14, 08:53
chcialbym spytac jakiego obiektu brakuje Wam w Józefowie, a konkretnie w Michalinie?

czy jeszcze jedna klubo kawiarnia, umiejscowiona niedaleko ronda Graniczna/3go Maja mialaby racje bytu?

Jaki charakter takiego lokalu najbardziej by Wam odpowiadał ?
Obserwuj wątek
    • xymena Re: kawiarnia 05.01.14, 10:51
      Nie wiem, czy podzielam zdanie większości, ale marzy mi się kawiarnia-bar typu Coffee Heaven - bez obsługi kelnerskiej, taka gdzie jest gdzie wygodnie usiąść, jak się chce, ale można też wziąć kawę na wynos, w witrynie coś małego do zjedzenia, z możliwością podgrzania. A kawa prawdziwa, warta grzechu, nie "dworcowa" - taka jak w Coffee Heaven właśnie.
      • chiste Re: kawiarnia 05.01.14, 13:52
        W kwestii lokalu, ale nie sieciówki: proszę wsiąść do pociągu byle jakiego, następnie wysiąść na dworcu w Otwocku i skosztować dworcowej kawy oraz pyszności w Cafe Lokomotywa.
        Cudna kawa i cudne miejsce, które funkcjonuje już kilka lat, za miedzą.
    • cinqueterre Re: kawiarnia 05.01.14, 11:46
      Ten temat byl juz walkowany tutaj
    • em-kwadrat Re: kawiarnia 05.01.14, 12:25
      > czy jeszcze jedna klubo kawiarnia, umiejscowiona niedaleko ronda Graniczna/3go
      > Maja mialaby racje bytu?

Przepraszam za szczerość, ale nie. Można oczywiście zaryzykować i wystartować z ciekawą formułą kawiarenki, ale pod warunkiem, że lokal nie będzie wynajmowany. Oczywiście też zadeklaruję, że się pojawię, ale tak to jest z deklaracjami, np. w "Poczekalnia Cafe" jeszcze nie byłam, a słyszałam, że już jest zamknięta sad
      • gervail05 Re: kawiarnia 05.01.14, 13:08
        Poczekalnia Cafe z tego co widze na ich facebook`u to jest caly czas czynna.
        • miximix Re: kawiarnia 05.01.14, 14:50
          W tym miejscu były już próby prowadzenia tego rodzaju usług.
      • gomez86 Re: kawiarnia 11.01.14, 11:10
        Poczekalnia Cafe działa i cały czas rozwija swoją ofertę kawa zdecydowanie pyszna zawsze rano mnie pobudza ostatnio szczególnie gustuję w dużej czarnej z syropem waniliowym pycha smile
    • bbb21 Re: kawiarnia 05.01.14, 23:01
      coś kiedyś w tej okolicy było
      obawiam się, że tu jest jednak za mało ludzi, którzy mieliby ochotę/czas/nastrój posiedzieć. Poza tym jeśli to miejsce, o którym myślę, to tam chyba mało miejsca.
      Jeśli jednak ktoś chce ryzykować / próbować chętnie przetestuję , jeśli będzie wybór lodów jak u G., deserów lodowych/jogurtowych, soków , pysznych ciast (nie po 12 zł za kawałek), pysznej kawy - też na wynos, nie stoliki tak blisko, że słychać rozmawiającego sąsiada, wi-fi, gazet do poczytania, wygodne siedziska, przemiłej obsługi, godzin otwarcia sensownych to kto wie? powodzenia
    • marek.bsk Re: kawiarnia 05.01.14, 23:38
      Tak, jest w Józefowie potencjał na tego typu lokal. Wynika to ze struktury mieszkańców, ich zamożności i doświadczeń w miejscowościach o podobnej wielkości. Dlatego też w Peronie, w Meryku i w Sosence jest zawsze sporo osób. Poczekalnia to inna sprawa, bo to raczej punkt z kawą na wynos, a nie kawiarnia. Dodatkowo w J. w ogóle nie ma gdzie usiąść wieczorem.

Niestety warunkiem koniecznym do powodzenia jest przekroczenie minimalnej wielkości (10 stolików) przy której goście zaczynają dobrze czuć się w kawiarni. Nikt nie lubi jak w pustym lokalu pani zza lady patrzy mu na ręce czy coś jeszcze kupi czy nie, bo siedzi już godzinę.

Druga sprawa to lokal i standard. Jeżeli chcesz wybić drzwi z boku domu i wstawić stoliki z Ikei, albo adaptować lokal po Avocado to nie wróżę Ci powodzenia. Bliskość Warszawy i standard sieciówek przyzwyczaiły ludzi do tego, że przed lokalem musi być gdzie zaparkować, okna mają być od sufitu do podłogi, w sezonie ogródek, a meble porządne.

Tak więc albo jesteś przekonany do tego pomysłu, wchodzisz z relatywnie dużą kasą i cierpliwie czekasz na zyski, albo próbujesz "żeby nie stracić" i wtedy na 99% zamkniesz po pół roku.

Trzymam kciuki!
      • miximix Re: kawiarnia 06.01.14, 02:57
        Kawiarenko-ciastkarnia jest przy Polnej, może warto porozmawiać?
        • stryjku Re: kawiarnia 06.01.14, 09:55
          Na Skłodowskiej w MARKIZIE też są stoliki i można się kawki napić i zjeść ciasteczko big_grin
          • miximix Re: kawiarnia 06.01.14, 11:31
            Na Polnej kawa 7-em, dobre ciastko druge tyle, co daje obiad u pewnej Babci na 801-ce.
    • saqaro7 Re: kawiarnia 06.01.14, 18:00
      A prawda jest taka, że w Michalinie i Józefowie nie ma gdzie pójść żeby z koleżanką pogadać przy dobrej kawce. Otwierajcie, otwierajcie niech się tu ożywia. Dobry pomysł. Powodzenia
      • grudziaz Re: kawiarnia 06.01.14, 18:19
        saqaro7 napisał(a):

> A prawda jest taka, że w Michalinie i Józefowie nie ma gdzie pójść żeby z koleż
        > anką pogadać przy dobrej kawce. Otwierajcie, otwierajcie niech się tu ożywia. D
        > obry pomysł. Powodzenia
        Pomysł Xymeny na sieciówke mógłby chwycić, albo na coś takiego jak Peron w Międzylesiu, który ma klimat, w którym nikomu się nie spieszy.
        • gervail05 Re: kawiarnia 06.01.14, 20:12
          szczerze mowiac jesli juz bedziemy cos robic (bo na razie to w fazie planow) to raczej nie bedzie to sieciowka, gdyz wtedy lokal nie mialby takiego klimatu (IMHO oczywiscie).
          • dan76 Re: kawiarnia 10.01.14, 00:00
            obserwując życie w Józefowie niestety nie wróżę Ci sukcesu. Może będzie trochę ruchu w weekendy ale w tygodniu wątpię. Jak powstanie centrum w Góraszce to już w ogóle nie będzie się nic opłacało bo każdy tam ruszy na zakupy i jedzenie.

gervail05 napisał(a):

> szczerze mowiac jesli juz bedziemy cos robic (bo na razie to w fazie planow) to
            > raczej nie bedzie to sieciowka, gdyz wtedy lokal nie mialby takiego klimatu (I
            > MHO oczywiscie).
    • vegenat Re: kawiarnia 05.02.14, 10:30
      Oczywiscie, ze cos tutaj powinno byc ! Tak naprawdę, to gdzie mozna pójsc ze znajomymi usiasc?
      W kawiarniach, gdzie głównie sprzedaje się ciasto, a kawa jest robiona jako dodatek?

A jakiś pub, bar?
      Mam chodzić na piwo do pizzerii dominium?

Grunt to dobra reklama miejsca i fajny klimat, nie sztywny i surowy jak w kawiarniach ciastkarniach przy torach...

Fajnie by było czasem zaprosic znajomych do Józefówa na piwo zamiast ciągle jeździć do Warszawy !
      • surmia Re: kawiarnia 05.02.14, 11:00
        W Dominium to chyba tylko piwo można wypić (ale ile można?!?!).
        Nie wiem jak pizza, ale inne potrawy są niejadalne.
        Kucharz nie ma smaku czy co?
        I dlaczego nie ma wina?
        Jedyne plusy to muzyka (nienachalna i nieradiowa) i wystrój sali (w sensie czysto i wygodnie).
        • vegenat Re: kawiarnia 05.02.14, 11:48
          swoja droga, odkad Dominium zmienila miejsce na Graniczna, to co przejezdzam obok, jestem a aptece czy w M&L to tam sa pustki...

dlatego uwazam, ze najlepszym miejscem bylby pub, gdzie mozna by sie napic piwka, jakiegos wina itd...
          • mha1 Re: kawiarnia 05.02.14, 11:58
            mają fatalną obsługę. jakiś czas temu byłam z koleżanką (koło godz. 17.00), zamówiłyśmy standardowe dania - pizza, makaron, kawa. czekałyśmy 40 minut na podanie jedzenia. nie dziwię się, że tam nikt nie chodzi.
          • stryjku Re: kawiarnia 05.02.14, 15:04
            PUB ( myślę tu o ORIONIE) już był - też nie wytrzymał zbyt długo sad
            • 0bywatelx Nowa pizzeria? 05.02.14, 16:24
              Czy w budynku przy Piłsudskiego, gdzieś przed światłami /jadąc z Otwocka/ jest nowa pizzeria?

A tych restauracji, knajpek to jednak kilka jest u nas: Baku, Laura, Poezja, Dominium, Nova, Ramzes, Hela - na Wale Miedzeszyńskim, Holiday Inn, Bar u Krysi, Sensei, ze 4 cukiernie ze stolikami.
              • vegenat Re: Nowa pizzeria? 05.02.14, 17:49
                Ale to restauracje, a gdzie jakis pub ? Kawiarnia jak pkp falenica ? Nuda... nie ma nic...
                Nie chce isx do restauracji na piwo, a większość wokoło bedzie jadla.
              • pizzerianowa Re: Nowa pizzeria? 07.02.14, 17:09
                NOWA tak jak Królowa - jest tylko jedna:
                To Pizzeria Nowa smile
                ( prosimy o poprawną pisownię bo później w wyszukiwarce wyskakują cuda smile )
                Przede wszystkim jest nam niezmiernie miło że o nas pamiętasz !!!
                Dziękujemy !!!
                • surmia Do pizzeria.... 07.02.14, 17:48
                  Przestańcie się samouwielbiać i samochwalić, bo będę ciąć.
                  Mam dzisiaj zły dzień i wszystko się może zdarzyć.
                  • 0bywatelx Re: Do pizzeria.... 07.02.14, 20:35
                    Tnij Surmia, tym bardziej, że nie mają czym się chwalić za bardzo, moim zdaniem.
                    Ale przypomniały mi się jeszcze Winiarnia i knajpa w Revicie. Zdawaliście sobie sprawę z tego, że w Józku tyle gastronomii smile codziennie przez 2 tyg można zabalować w innej smile
        • zyga132 Re: kawiarnia 13.02.14, 01:27
          Ostatnio byliśmy z moją narzeczoną w Dominium na kawie i ciastku. Kawa była ok., ale szarlotka... chyba powinni zmienić dostawcę. Bo na szarlotce to ja się znam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka