Dodaj do ulubionych

oczyszcalnia ścieków

08.04.14, 10:15
No i stało się, rozstrzygnięto przetarg na oczyszczalnie ścieków, a jej wylot do Świdra będzie usytuowany przy moście kolejki wąskotorowej! jozefow.bip.eur.pl/public/?id=132714
Nie wiem, dlaczego się tak dzieje, że bardzo kontrowersyjne decyzje w sprawach naszego miasta przechodzą bez żadnych konsultacji społecznych. Chyba jednak mieszkańcy darzą burmistrza takim zaufaniem, że nie patrzą mu na jego spracowane ręce. I nie sądzę, żeby mieli w nosie, co dzieje się w ich mieście, bo jak pokazuje ostatnia afera związana z klubem Józefovia, potrafią się zorganizować i zawalczyć o swoje. Zachęcam do przeglądania biuletynu informacji publicznejjozefow.bip.eur.pl/public/?id=129194, a być może znajdziecie tam coś, co Wam się nie spodoba, co jest planowane i choćby zmusimy władze do liczenia się z naszymi opiniami
Obserwuj wątek
    • doszko Re: oczyszcalnia ścieków 08.04.14, 13:01
      To tylko decyzja o lokalizacji inwestycji celu publicznego
      • oleksianka5 Re: oczyszcalnia ścieków 09.04.14, 11:07
        "Tylko" decyzja? To "aż", bo oznacza, ze oczyszczalnie bedzie w tym miejscu, chyba, ze te inwestycje mocno oprestujemy
        • doszko Zwolennicy też mogą protestować... 09.04.14, 13:19
          ...przeciwko protestującym przeciw budowie oczyszczalni.

Nie demonizujmy tej oczyszczalni, szczególnie, jeśli robią to laicy.
          Decyzja środowiskowa nakłada bardzo wysokie wymagania dotyczące takiej inwestycji. Nie wspominając już o wymogach aktualnych przepisów dotyczących eksploatacji czy też wykorzystania funduszy europejskich.

Nowoczesne oczyszczalnie są naprawdę hermetyczne. Woda wypływająca z nich jest czystsza niż w Świdrze. Nawet w przypadku awarii ryzyko wypuszczenia surowych ścieków jest znikome.
          To nie jest inwestycja polegająca na spiętrzeniu rzeki czy też budowa ekspresówki na terenie Doliny Rospudy...
          Jeszcze bym się zastanawiał, gdyby zaburzała krajobraz, ale tak nie będzie. Nawet jej nie będzie widać. Miejsce jest (i obecna przepompownia zapewne bardziej smrodzi niż planowana oczyszczalnia). No i sieć jest tak skonstruowana, że ścieki spływają do tego miejsca. Zabawne są pomysły podłączenia się do oczyszczalni w Wiązownie albo Warszawie. Nawet jeśli technologicznie byłoby to możliwe, to kosztowałoby kilkanaście milionów. A za samo korzystanie z czyjejś oczyszczalni też musielibyśmy zapłacić. Właśnie czkawką odbija się nam współpraca z Otwockiem, a kasę tam zainwestowaliśmy.

A poza tym ta rura musi być GDZIEŚ zlokalizowana. Jeśli nawet w dole rzeki, gdzieś bliżej granicy miasta, to na to samo wyjdzie. Zresztą do Świdra wpływają już ścieki z oczyszczalni wiązowskiej i mińskiej.

Przeczytałem dokładnie cały wątek dot. planu jej budowy, mam też swoja wiedzę na ten temat, nie kieruję się emocjami i lękami, tylko racjonalną oceną.

Jestem bardziej niż mniej proekologiczny, częściej też staję po stronie ludzi wykluczonych. Ale w tej całej dyskusji na temat budowy oczyszczalni krzykactwo i nieuzasadnione lęki nie są w stanie mnie przekonać. Byłbym je w stanie zrozumieć, gdyby w najbliższym sąsiedztwie była zabudowa mieszkaniowa i pojawiało się choćby ryzyko hałasu. Tu akurat tego problemu nie ma. Zawsze jest tak, że budowa autostrady, wiaduktu czy bloku wokół zabudowy jednorodzinnej zaburza czyjś komfort. Gdzieś te inwestycje muszą być. Gdzieś "los" je rzuca. Warsztat samochodowy zawsze przeszkadza sąsiadom. Tak samo parkujące obok sklepu auta, jeśli ktoś mieszka nieopodal. Zawsze znajdzie się grupa krzykaczy, która nie chce wyasfaltowania końcówki ulicy Skłodowskiej. Też pewnie bym nie chciał. Tak samo jakbym wolał nie spotykać w autobusie niedomytych ludzi. Wszystkie niedogodności chcielibyśmy od siebie odsunąć. Do sąsiada, byle dalej, byle nie u mnie. Z takim egoizmem do niczego nie dojdziemy.

Szkoda, że nikt nie protestuje przeciw palącym plastiki w piecach albo w (legalnym) węglem. Mały bączek z oczyszczalni, który może się zdarzyć dwa razy w roku jest niczym w porównaniu do pyłu zawieszonego w powietrzu w sezonie grzewczym.

I otwocczanie niech nie demonizują, bo wiadomo, że chodzi o pieniądze. Że osad ściekowy/szlam będzie wywożony raz w tygodniu? Nie bądźcie śmieszni. Do tej pory nie było dnia, żeby na mojej ulicy nie pojawiała się szambiarka. Szlam był na ulicy, na podwórku. Smród wokół - wiadomo. O ekologicznym efekcie dziurawych szamb nie będą wspominał.

Demokratycznie zdecydujemy (w drodze „konsultacji społecznych” także z tego forum) przez naszych radnych. Zbliżają się wybory. Nie mam wątpliwości, jaka będzie wola większości mieszkańców.

• chiste Kpiny 09.04.14, 21:24
            Zabudowy mieszkaniowej nie ma, bo pana koziarza wykolegowaliście. Jest za to Holidej, jest plaża.
            W sumie to smutne - kalacie swoją przyszłość tą oczyszczalnią w tym miejscu.
          • slav26 Re: Zwolennicy też mogą protestować... 12.04.14, 09:04
            # doszko

jestem pod wrażeniem merytoryki wypowiedzi. Popieram czterema kończynami.
            Nic dodać nic ująć!!

pozdrawiam
    • 2zenek65 Re: oczyszcalnia ścieków 08.04.14, 14:44
      A czy przypadkiem przy okazji spotkania w gimnazjum w sprawie skweru i terenów nad świdrem burmistrz nie obiecywał jakiś "konsultacji społecznych" własnie w tej sprawie? Miały się odbyć w marcu? W propagandówce józefowskiej też ani słowa na ten temat nic nie znalazłem. Straszną ciszę w sprawie tej inwestycji zachowują nasi włodarze. Czyżby chcieli nam zrobić ogromną niespodziankę?
    • 2zenek65 Re: oczyszcalnia ścieków 09.04.14, 11:15
      Zastanawiam się dlaczego temat spuszczania ścieków oczyszczonych bezpośrednio przy najstarszym kąpielisku nad Świdrem jest na tym forum pomijany. Nie wywołuje burzliwej dyskusji. Można by sądzić że to mieszkańców Józefowa kompletnie nie interesuje choć z drugiej strony spotykając się na co dzień z ziomalami temat ten często podnosi temperaturę. Niestety dyskutanci najczęściej wyrażają się o tej lokalizacji z niedowierzaniem a cała dyskusja kończy się zawołaniem w stylu "gdzie są ekolodzy?!" lub "chyba już nic się nie da zrobić".
      Zastanawiam się kto pisze na tym forum skoro ważniejszy jest problem gdzie uprać psa, kto przeżył osobistą tragedię lub co to jest PPO i kto ją wydaje. Może faktycznie PPO nagłośni sprawę spuszczania ścieków do Świdra bezpośrednio przy moście kolejkowym, bo wydaje mi się że mimo powszechnej krytyki to wiele osób do niej zagląda.Natomiast moim zdaniem niestety polityka informacyjna władz samorządowych w tej kwestii pozostawia bardzo wiele do życzenia.
      • surmia Re: oczyszcalnia ścieków 09.04.14, 11:39
        zenek65 napisał:
        Zastanawiam się dlaczego temat spuszczania ścieków oczyszczonych bezpośrednio przy najstarszym kąpielisku nad Świdrem jest na tym forum pomijany. Nie wywołuje burzliwej dyskusji. Można by sądzić że to mieszkańców Józefowa kompletnie nie interesuje

Może dlatego, że uczestnicy forum nie widzą w oczyszczalni zagrożenia? Może są zadowoleni, że w Józku powstanie oczyszczalnia? Nowoczesna oczyszczalnia?

Ja się zastanawiam nad inną rzeczą. Dlaczego przeciwnicy oczyszczalni, troszczący się o kąpielisko, nie myślą w ogóle, że kąpią się w Świdrze, do którego są odprowadzane ścieki z innych miejscowości już od dawna? I płyną one wartko przez kąpielisko.
        I - co ciekawe - woda w Świdrze nie traci czystości, a wręcz ją zyskuje.
        Tu jest zagadka.
        • grzeg_sz_1 Re: oczyszcalnia ścieków 09.04.14, 12:48
          Droga Surmio, nie mogę się doczekać kiedy będziesz się kąpać z dziećmi obok rury smile
          Chętnie zobaczę jakie masz zaufanie do skuteczności oczyszczalni big_grin
          -----------------------------------------------------
          A co do spuszczanych oczyszczonych ścieków z innych miejscowości: ile to kilometrów? następuje rozcieńczenie, po prostu.
          A co do konsultacji, to pewnie tak jak wszędzie, władza się skonsultowała sama ze sobą big_grin
          podobnie w Otwocku, Józefowie czy Warszawie wink
          • surmia Re: oczyszcalnia ścieków 09.04.14, 13:46
            grzeg_sz_1 napisał:
            Droga Surmio, nie mogę się doczekać kiedy będziesz się kąpać z dziećmi obok rury smile Chętnie zobaczę jakie masz zaufanie do skuteczności oczyszczalni big_grin

Raczej się nie doczekasz, bo nie kąpię się na tym kąpielisku. Zresztą zrzut oczyszczonych ścieków będzie ZA kąpieliskiem, więc będziesz mógł moczyć ciało bez obaw. Świder chyba nie będzie złośliwy i nie popłynie w górę.
            Korzystam ze Świdra w jego górnym biegu, czyli tam gdzie "rozcieńczenie" nie dociera.
            Jak na razie żyję.
            Mimo kąpieli w ściekach.
            • terpu Re: oczyszcalnia ścieków 09.04.14, 22:55
              nie wiem czy Surmia i reszta pozytywnie nastawionych do rury zrzutowej, spacerowali w lato wzdłuż Świdra. Pewnie nie, i dlatego twierdza że ludzie kąpią się tylko na wschód od mostu kolejki. W rzeczywistości z obu stron mostu spotyka się ludzi korzystających z plaży, dalej idąc wzdłuż Holidaya znajdują się kolejne dzikie piaszczyste plaże.

I teraz wyobraźmy sobie, że powstaje ta rura i spuszcza "krystalicznie czystą wodę" wprost przy jednej z plaż i to właśnie po stronie Józefowa.

Jeszcze jedno, co chwila widzimy w telewizji seriale, w których pojawia się most kolejki wąskotorowej przy których bohaterowie filmu kąpią się. I TO PO STRONIE PLANOWANEJ RURY. To oznacza, że nawet filmowcy dostrzegają tam piękno krajobrazu (niestety jeszcze bez rury) tongue_out

Oczyszczone ścieki płynące z rury, niezależnie od ich formy pozostaną zawsze ściekami, a krajobraz z rurą nie będzie już tym, który był przed jej wybudowaniem.
              • surmia Re: oczyszcalnia ścieków 10.04.14, 10:17
                terpu napisał:
                nie wiem czy Surmia i reszta pozytywnie nastawionych do rury zrzutowej,

A ja nie wiem, czy jestem pozytywnie nastawiona do rury.
                Generalnie - wszelkie rury, instalacje, kable i tym podobne przejawy cywilizacyjnego rozwoju uważam za zbędne w krajobrazie. Szczególnie pięknych miejsc, jakim niewątpliwie jest Świder i okolice.
                Ale uważam także, że ścieki należy zagospodarować. Nie sądzę, żeby wystrzeliwanie ich w kosmos lub nie myślenie o nich załatwiało sprawę.
                Skoro Otwock stoi na pozycji monopolisty i trudno z nim negocjować, to należy myśleć o własnym, niezależnym zagospodarowaniu ścieków.

Ufam, że oczyszczalnia nie będzie uciążliwa i ścieki wpływające do Świdra będą oczyszczone do tego stopnia, że nie będą różniły się od wody.
                Tak działają nowoczesne oczyszczalnie.
                Skoro dostaliśmy pozwolenie na budowę tej oczyszczalni i zrzut do Świdra, to chyba będzie to właśnie tak działało.
                • grzeg_sz_1 Re: oczyszcalnia ścieków 10.04.14, 10:46
                  A wszyscy powinni być piękni, młodzi i bogaci wink
                • jozefow512 Re: oczyszcalnia ścieków 10.04.14, 20:30
                  > Ufam, że oczyszczalnia nie będzie uciążliwa i ścieki wpływające do Świdra będą
                  > oczyszczone do tego stopnia, że nie będą różniły się od wody.

Zwłaszcza, że ta woda w Świdrze to m.in. woda z innych oczyszczalni ścieków (Wiązowna i Mińsk Mazowiecki).
                  • 1znalezisko Re: oczyszcalnia ścieków 11.04.14, 08:20
                    Świder jest przepiękny, ja go podziwiam wraz z mężem i dziećmi z pozycji kajakowej smile
                    • baabik7 Re: oczyszcalnia ścieków 11.04.14, 08:26
                      o taaak. My tez pływamy kajakami, niestety wzdłuż Świdra prócz pieknych widoków można spotkać mnóstwo starych smieci, worki z cementem, karoserie, eternity, torebki foliowe, puszki itd. Ja sie boje czy oczyszczalnia prócz tego że może zanieczyszczać nie będzie głośna? no w wzgledy estetyczne - faktycznie kąpać się obok rury...
                      • zuzakm Re: oczyszcalnia ścieków 11.04.14, 09:34
                        Trzeba myśleć długo falowo a nie tylko tu i teraz. Wiadomo ta oczyszczalnia będzie pewnie nawet ładna, pewnie nawet nie będziemy jej słyszeć narazie, pewnie nawet rury nie zauważymy ale chodzi o przyszłośc. Co jeśli będzie awaria, co jeśli nie będzie kasy na jej utrzymywanie? Nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego akurat jest presja na to konkretne miejsce, akurat przy naturalnym kąpielisku i w centrum a nie gdzieś na obrzeżach miasta. Ładny kawałek lasu obok hotelu, szkoły miasto postanowiło sobie przeznaczyć pod zbiórke śmieci, oczyszczalnie i nie wiadomo co jeszcze kiedyś. Do niedawna jeszcze na parkingu przy moście był zwalony destrukt, bo innego miejsca w całym Jóżefowie nie było jak w parku krajobrazowym gdzie gałązki nie powinno się przesunąć. Iść z dzieckiem na plaże przy oczyszczalni ścieków, marna świadomość. Zobaczcie jak wygląda most na rzece, nie malowany od lat, obdrapany, boje się, że kiedyś i ta piękna najnowocześniejsza ekologiczna oczyszczalnia też tak będzie wyglądała jak będą ważniejsze wydatki.
                        • slav26 Re: oczyszcalnia ścieków 12.04.14, 09:16
                          Jednak płacenie za limuzynę prezesa otwockiej spółki też budzi pewien opór. Zwłaszcza, że Józefów włożył w tą inwestycję swoje, nie małe pieniądze. Główny opór stawiają ludzie związani z Otwockiem, bo tenże zostaje ze swoją oczyszczalnią sam - trudno się dziwić gdy tak się traktuje sąsiednie gminy. Żadne negocjacje, prośby, groźby nie przyniosły rezultatu - zostaliśmy totalnie olani. Nie jestem entuzjastą nowej oczyszczalni jednak uważam, że nie można pozwolić na takie traktowanie mieszkańców Józka i ciągnięcie z nich forsy bez umiaru i szacunku tylko dlatego, że Otwock ma koniec naszej rury. A już vice prezydent Otwocka i jego aroganckie wypowiedzi w mediach to kuriozum na skalę Kraju.
                          • 2zenek65 Re: oczyszcalnia ścieków 12.04.14, 13:20
                            To nie prawda że opór głównie stawiają mieszkańcy Otwocka. A już zupełna brednią jest to że zwykli mieszkańcy Otwocka martwią się tym że Józefów nie będzie odprowadzał ścieków do ich oczyszczalni. Jestem przekonany o tym że najzwyklejsi mieszkańcy Otwocka mają na uwadze tylko i wyłącznie rzekę Świder i utrzymanie najdogodniejszych warunków do wypoczynku. A twój wpis mocno trąci agitką zaś prezentowane przez Ciebie argumenty przypominają mi te powtarzane jak mantra przez włodarzy naszego miasta - z tego co mi wiadomo nie do końca zgodne z rzeczywistością.
                            • jozefow512 Re: oczyszcalnia ścieków 13.04.14, 08:49
                              2zenek65 napisał:
                              zupełna brednią jest to że zwykli mieszkańcy Otwocka martwią się tym że Józefów nie będzie odprowadzał ścieków do ich oczyszczalni

Jeśli się nie martwią rosnącymi niebotycznie kosztami otwockiej oczyszczalni, to już ich sprawa. My się martwimy i dlatego odcinamy się od otwockiej pijawki i finansowania nowych samochodów prezesów OPWiK.

Finansujcie sobie te nowe fury z własnych podatków i dalej się nie martwcie.
                            • slav26 Re: oczyszcalnia ścieków 21.04.14, 21:18
                              2zenek65 napisał:
                              A już zupełna brednią jest to że zwykli mieszkańcy Otwocka martwią się tym że Józefów nie będzie odprowadzał ścieków do ich oczyszczalni.

mmmm.... to ja na ich miejscu zacząłbym się martwić. Gdy Józefów i Karczew przestaną płacić to koszty przejdą na mieszkańców Otwocka - najdroższe ścieki świata. Do tego pytanie czy oczyszczalnia sobie poradzi mając tak mały ładunek - niektóre procesy mogą być nie do zrealizowania. Co do rzeki Świder to niesie już ścieki z Mińska i Wiązownej - przy tych technologiach nie zaszkodzi im ładunek z Józefowa.
    • feelek Re: oczyszcalnia ścieków 13.04.14, 12:11
      oczyszczalnia jako temat jesiennych wyborów?
      ale to strzał we własna stopę j-skiej opozycji (jeśli taka jest) :
      ta oczyszczalnia to potanienie codziennych (właściwie comiesięcznych) opłat 90% józefowian.
      Ci wszyscy co się teraz obudzili z protestami przeciw tej oczyszczalni - gdzie byli jak była wycieczka dla każdego chętnego do bodaj Lesznowoli, gminy koło Piaseczna, co taką oczyszczalnię ma od kilku lat w swoim centrum?
      A może taką wycieczkę trzebaby powtórzyć?
      Ciekawe czy frekwencja byłaby taka jak na wczorajszej pikiecie przy moście nad Świdrem?
      tzn. zerowa.
      Bo wydaje się że protest jest taki deklaratywny - ot postukali w klawiaturę.

I bardzo dobrze bo ta oczyszczalnia to jeszcze jeden b. dobry pomysł p. Burmistrza i pp.Radnych. Z dotychczasowych doświadczeń, za jakiś czas okaże się, że jeszcze jeden zrealizowany pomysł.
    • surmia Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 11:35
      Między innymi dlatego musimy mieć własną oczyszczalnię:

www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=539
      • grzeg_sz_1 Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 12:03
        kompetencje otwockich władz, to temat na oddzielną bajkę smile
        • surmia Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 12:15
          A moim zdaniem te bajki łączą się nierozerwalnie.
          Wszak jesteśmy sąsiadami.
          Jak u was łupnie, to i nas zaboli.
          smile

Warto więc myśleć zawczasu.
          • grzeg_sz_1 Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 12:18
            i analogicznie smilesmile
            Jak u Was łupnie, to smród do nas też dolecismilesmile

Podziwiam Wasz optymizmsmile tylko szkoda mi Świdra,
            wiem, niektórzy z niego nie korzystają tongue_out

i czy do tej pory ktoś przedstawił kalkulację kosztów?? czy to tylko pobożne życzenia że będzie taniej?? jak to w bajce smile
            • surmia Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 12:45
              Ja sądzę, że tu nie chodzi o optymizm. Raczej czystą ekonomię i racjonalizm.
              Co do ceny - najcenniejszy w tej sprawie będzie spokój i niezależność.
              Świder nie ucierpi.
              Może faktycznie z czasem ta nieszczęsna rura zostanie przedłużona, gdzieś dalej, do Wisły?
              Tak sobie gdybam...
              • grzeg_sz_1 Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 12:51
                rozumiem, ceny mogą być dla mieszkańców nawet o 10-20 % wyższe, ale to nie przeszkadza smile

Podoba mi się taki tok myślenia, szkoda że np nie remontuję Ci domu czy mieszkania big_grin
                • surmia Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 13:00
                  A wiesz, że czasem wolę dać więcej, za cenę spokoju i dobrej roboty podczas remontu. Także, dziękuję za chęci wyremontowania mi domu wink

co do ceny ścieków - sądzę, że nie będzie jakoś baaaardzo niższa, bo oczyszczanie nie jest tanie, ale na pewno nie będzie tak wysoka i niepewna jak teraz.
                  Źle wieszczysz. Kulę szklaną przetrzyj z kurzu.
                  • grzeg_sz_1 Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 13:20
                    tia, przypominają mi się wypowiedzi różnych samorządowców którzy dumnie prezentowali się na tle otwieranych z wielką pompą aquaparków, szczególnie przed wyborami wink.
                    oczywiście nikt sobie nie zawracał głowy jakimiś kalkulacjami kosztów, bo po co?? wiadomo że musi się opłacać, szczególnie jeżeli sąsiednia wieś miała wink
                    niestety, matematyki się nie da oszukać, tam zawsze 2+2=4.
                    I okazuje się że nie ma na oświatę, bezpieczeństwo, ale na aquapark muszą się znaleźć.
                    Zobaczymy jak będzie w Józku, i kiedy wbicie pierwszej łopaty?? pewnie przed wyborami, żeby ładnie wypaść big_grinbig_grin

A rura w tym miejscu to gorzej niż zbrodnia, to głupota.
                    • surmia Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 13:44
                      grzeg_sz_1 napisał:
                      tia, przypominają mi się wypowiedzi różnych samorządowców którzy dumnie prezentowali się na tle otwieranych z wielką pompą aquaparków, szczególnie przed wyborami wink.

Ale w Józefowie też? Serio?
                      Kiedy? Gdzie coś nie wyszło?
                      • patsik Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 16:05
                        A Józefów jest pod jakąś specjalną ochroną, że tu zawsze wszystko wychodzi?
                        wink

Grzeg, widzę, że sam zostałeś na placu boju....
                        My nigdy nie będziemy mieć racji, bo mieszkamy nie po tej stronie Świdra, więc jest on mniej "nasz".
                        A rura przedłużona do Wisły brzmi świetnie. Ponad drzewami proponuję....albo brzegiem rzeki, nad samą wodą. Wydry i bobry się ucieszą.....
                        • grzeg_sz_1 Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 16:59
                          nie pisałem o Józefowie, to chyba jakaś fobia big_grin
                          tylko ogólnie o samorządach, proponuję nie doszukiwać czegoś czego nie ma.

Otwock otoczony rurami, to brzmi dumnie big_grin
                          • jozefow512 Re: oczyszcalnia ścieków 16.04.14, 22:50
                            grzeg_sz_1 napisał:

> nie pisałem o Józefowie, to chyba jakaś fobia big_grin
                            > tylko ogólnie o samorządach, proponuję nie doszukiwać czegoś czego nie ma.

Jasne. Wpadłeś na forum Józefowa, piszesz o niefrasobliwości samorządowców i oczywiście nie masz na myśli Józefowa, tylko tak ci się wymsknęło. A w dyskusji na temat działań Józefowa "tak przez przypadek" przypominają ci się ....

I przestań wreszcie krytykować Józefów, bo zaraz pogadamy o tym, jakie wspaniałości macie w Otwocku.
                            • grzeg_sz_1 jozefow512 17.04.14, 07:30
                              leczysz jakieś kompleksy?
                              rozumiem, matka, zona i teściowa krótko trzymają?. trzeba tu odreagować??
                              • feelek Re: jozefow512 17.04.14, 21:55
                                1. w J. wszystkie projekty przed ich ew. realizacją zawsze oszacowujemy.
                                Cieszy taka zewnętrzna Grzeg-sza frasobliwość: czy ci j- scy samorządowcy, niebożęta czasem nie zbankrutują jak tę oczyszczalnię wybudują? Bo przecież mogliby cierpliwie dopłacać do tej otwockiej niegospodarności. I ten Józefów to takie zasobne miasto, sami egoistyczni bogacze, niech płacą.
                                2. woda z oczyszczalni, bywa, że, tak dla efektu, podaje się taką wodę do. ... skosztowania, parzy herbatę... robiłem to z wodą z takiej przydomowej oczyszczalni u kolegi, u kuzyna, normalna rzecz
                                Możesz takim nieprzemakalnym na argumenty podać i 1000 arg jak ww. możesz robić wycieczki do takich oczyszczalni....
                                stracony czas...
                                Grzeg-sze i tak zawsze swoje wiedzą....
                                demokracja ma, jak widanc swoje wady
                              • jozefow512 otwocki poziom dyskusji - zero argumentów 17.04.14, 22:08
                                grzeg_sz_1 napisał:

> leczysz jakieś kompleksy?
                                > rozumiem, matka, zona i teściowa krótko trzymają?. trzeba tu odreagować??

Widzę, że to taki otwocki poziom dyskusji. Jak nie ma argumentów, to zawsze można ad persona.
                                • feelek Re: otwocki poziom dyskusji - zero argumentów 17.04.14, 23:24
                                  oj tam, oj tam
                                  daj Jozefow512 spokój
                                  Otwocki poziom argumentacji szanujem
                                  otwocczan (nawet i Grzeg-sza) lubim
                                  się chłopak, rozumiesz, zapędził
                                  IMHO lepiej możeby było zrzucać te ścieki i do OZWiK
                                  cóż, gdy oni tam tego nie rozumirją, że nie można Józefowa tak doić
                                  stracą takiego klienta!
                                  głupio ale jak nie umieją tego zrozumieć?
                                  • 2zenek65 Re: otwocki poziom dyskusji - zero argumentów 18.04.14, 10:51
                                    Do OZWiK-u zrzucanie ścieków jest już niemożliwe. Od dawna nie istnieje.
                      • 2zenek65 Re: oczyszcalnia ścieków 17.04.14, 11:22
                        surmia napisała:

> grzeg_sz_1 napisał:
                        > tia, przypominają mi się wypowiedzi różnych samorządowców którzy dumnie pre
                        > zentowali się na tle otwieranych z wielką pompą aquaparków, szczególnie przed w
                        > yborami wink.

>
                        > Ale w Józefowie też? Serio?
                        > Kiedy? Gdzie coś nie wyszło?

A co z ICEK (projekt budowlany na półce) z galerią też są problemy. Trochę forsy na to poszło. Nie zamierzam być złośliwy ale z tego wynika że każdemu może czasem coś nie wyjść. Pamiętam czasy kiedy w sytuacji obecnych władz miasta Otwocka byli nasi włodarze. Burmistrz Banaszek walczył jak lew by nie powstała oczyszczalnia w Wiązownej bo to zaszkodzi naszej rzece. A teraz proszę jaka zmiana.
                        • kug777 Re: oczyszcalnia ścieków 19.04.14, 20:38
                          Czy ktos z Państwa może mi wyjasnić, dlaczego mała oczyszczalnia będzie tańsza w eksploatacji niz duża, wspólna? A był rozważany wariant wykupienia przez J. udziałów tej otwockiej = uzyskanie wpływu na zarządzanie? Znów Polska dzielnicowa? Czy zapomnieliście Państwo, że dwa lata temu w J. wzrosły podatki od nieruchomosci ( w moim przypadku prawie 100%)?. Przed wyborami oczywiście nie wzrosną, ale po wyborach i owszem - inwestycje kosztują! A skąd przekonanie, że oczyszczalnia w J. będzie dla mieszkańców tańsza? Przecież sami Państwo piszecie, że brak wszelkich danych! Wygląda mi to wszystko na PR przed wyborami.
                          • jozefow512 Re: oczyszcalnia ścieków 19.04.14, 22:29
                            kug777 napisał:

> Czy ktos z Państwa może mi wyjasnić, dlaczego mała oczyszczalnia będzie tańsza
                            > w eksploatacji niz duża, wspólna?

Dlatego, że monopolista może dyktować dowolne ceny i MUSISZ je płacić bez względu na to, ile wynoszą faktyczne koszty.
                            Dlatego, że do kosztów odległej oczyszczalni musisz doliczyć koszty przepompowywania ścieków.
                            Dlatego, że ktoś w OPWiK wpadł na pomysł, że może bezkarnie finansować oczyszczanie ścieków własnych mieszkańców wpływami z gmin ościennych.
                            Dlatego, że .....

> A był rozważany wariant wykupienia przez J. udziałów tej otwockiej = uzyskanie wpływu na zarządzanie?

A niby jak sobie to wyobrażasz? Jak na razie OPWiK nie przedstawiło NIGDY kalkulacji obecnych cen. Józefów ma płacić "BO TAK".
                            Ja jestem przeciwny wykupywaniu udziałów bankruta. Po co? Żeby jeszcze więcej dopłacać do interesu. Mniejszościowe udziały dają ci tylko częściowy wgląd w dokumentację. Decyzje i tak podejmowałby Otwock.
                            • m_miko23 Re: oczyszcalnia ścieków 20.04.14, 07:17
                              Dla nie zorientowanych: mieszkaniec Otwocka płaci brutto za 1m3 ścieków 6.67 a Józefowa 11.04. Czyli płacimy o 66% więcej (dane z internetu) Nie bardzo wierzę, że ta różnica wynika z kosztów utrzymania przepompowni. A budowa oczyszczalni jest zawsze baaardzo pro ekologiczna czemu wyraz dała decyzja Naczelnego Sądu Administracyjnego z ostatnich dni.
                              • 2zenek65 Re: oczyszcalnia ścieków 22.04.14, 11:28
                                No to masz odpowiedź. Te 66% to koszt utrzymania infrastruktury na terenie Józefowa oraz ścieków nieopomiarowanych. Dodaj sobie teraz do tego koszt budowy i funkcjonowania planowanej oczyszczalni i wyjdzie Ci przybliżony koszt metra sześciennego ścieków. Ja niestety nie wierzę w propagandę urzędu. Nie mamy co liczyć na obniżenie opłat za ścieki. A przy okazji zniszczymy piękna rzekę. Poza czystością wody pod uwagę należy wziąć także ilość wody. Moim zdaniem Świder jest najatrakcyjniejszy im jest mniej w nim wody. Głęboka woda w Swidrze przynajmniej mnie nie wydaje się atrakcyjna. Póki co oczyszczalnia w Wiązownej ledwo ciągnie ale jeżeli zacznie produkować ścieki w ilości planowanej (a przy planach budowy centrum oraz rozbudowy sieci w tej gminie) i dodatkowo prawie 20 000-ny Józefów dołoży coś od siebie, niepowtarzalny charakter tej rzeki zostanie zaprzepaszczony bezpowrotnie. Niech jeszcze Marceli całkiem przekopie łachę, wytnijmy sosny, zasadźmy tuje i zmieńmy to miasto nie do poznania.
                                JA żyję w tym nieście i podziwiam je od bardzo wielu lat ale zmiany jakie w nim zachodzą niestety nie do końca mi się podobają. Wielka szkoda.
                                • m_miko23 Re: oczyszcalnia ścieków 22.04.14, 14:33
                                  Mimo wszystko nie jestem przekonany skąd te 66% różnicy.Otwock też ma swoją infrastrukturę, ścieki nie mierzalne a jest miastem ponad dwa razy większym.Też widzę ogromne zmiany w naszym mieście ( 58 lat tu mieszkam ).Jedne mnie cieszą inne denerwują(np. to że zabudowa jednorodzinna wdziera się coraz głębiej w las).Jeśli idzie o józefowską oczyszczalnię to wkurza mnie jej lokalizacja. I tylko żałuję, ze władze naszych miast nie mogą się dogadać.
                                  • feelek Re: oczyszcalnia ścieków 23.04.14, 00:41
                                    m_miko23 napisał(a):
                                    I tylko
                                    > żałuję, ze władze naszych miast nie mogą się dogadać.

o to, to!
                                    ale:
                                    w tym największy jest ambaras aby dwoje chciało naraz
                                    a tu?
                                    2x drożej za to samo?! to rozbój
                                    to chyba już wiesz kto jest tym co nie chce się dogadać
                                    IMHO to głupie:
                                    stracą klienta , co im daje połowę obrotów....
                                    jakieś związki za tym stoją zawodowe?
                                    nie dogadają się, upadną ...
                                    a co ich to obchodzi, byle ich było na wierzchu
                                    byle łupić bogaty Józefów
                                    ot negocjatorzy z Koziej Wólki
                        • alcobar Re: oczyszcalnia ścieków 23.04.14, 09:21
                          2zenek65 napisał:
                          > surmia napisała:
                          > > grzeg_sz_1 napisał:
                          Burmistrz Banaszek walczył jak lew by nie powstała oczys
                          > zczalnia w Wiązownej bo to zaszkodzi naszej rzece. A teraz proszę jaka zmiana.>>>

Człowieku, czas leci wtedy kiedy budowano oczyszczalnię w Wiązownie triumf święcił procesor Intel Pentium 4. Firmy zapowiadały rewolucję :Intel zapowiada również, że już wkrótce na rynek trafią komputery przenośne wyposażone w mobilną wersję procesorów Pentium 4." Czy piszesz swoje teksty z takiego laptopa czy masz nowszą technologię wink Przyznasz , że troszkę się zmieniło........
    • feelek Re: oczyszcalnia ścieków 23.04.14, 00:45
      moja opinia jest taka:
      nie dajmy się okradać poprzez nieuczciwie skalkulowaną przez Otwock stawkę za odbiór ścieków
      popieram te działania choćby i budowę tej oczyszczalni,
      o której mowa jest od lat już kilku
      trzeba się interesować wtedy się dowie Oleksianka
      a nie będzie wypisywać, że bez konsultacji
      itp.
      itd.
      • alcobar Jak widać wszędzie są ludzie "niereformowalni" 23.04.14, 09:04
        Oglądamy relacje z Rosji i Ukrainy i w głowę zachodzimy jak w czasach kiedy informacja dociera do każdego mieszkańca w/w państw nadal są ogromne rzesze ludzi wychwalających ludobójce i zbrodniarza Stalina i jego protoplastę Lenina. Jest pewne podobieństwo z oczyszczalnią w Józefowie... Otwock jako dotychczasowy monopolista traktuje Józefów tak jak Rosja Ukrainę i inne kraje uzależnione od jej gazu. dlatego każdy rozumny, dbający o swoje interesy i bezpieczeństwo chce się od Rosji uniezależnić. Podobnie Józefów powinien zrobić. Ciekawe co się stanie jak jakieś wybrane oszołomy w Otwocku ustalą cenę ścieków na 100 dolarów za m3? hahaha będziemy lać do ogródków? Jestem za bezpieczną i ekologiczną oczyszczalnią. Tak jest na całym świecie.
        • 2zenek65 Re: Jak widać wszędzie są ludzie "niereformowalni 23.04.14, 09:45
          Wyższa cena o 66% nie wynika z faktu że to Otwock ją nam dyktuje. Z tego co słyszałem to Józefów płaci stawkę za m3 taką jak każdy mieszkaniec Otwocka (przynajmniej taką informację przekazywał nam urząd). Rozumiem że wyższe koszty m3 dla mieszkańców wynikają z kosztów utrzymania infrastruktury józefowskiej przez Hydrosferę. Podejrzewam że zarówno Hydrosfera jak i OPWiK wylicza koszty funkcjonowania i ustala stawkę za m3 z pominięciem zysku - przynajmniej do czasu dopóki są to spółki miejskie. Józefów przesyłając scieki korzysta także z infrastruktury Otwocka. Myślę że do wyrównania cen pewnie nigdy nie dojdzie. Można by wynegocjować cenę hurtową (o tym również informowali nasi włodarze) ale podejrzewam że bardzo trudno będzie zejść do ceny która by spowodowała wyrównanie z tą jaka obowiązuje poszczególnych mieszkańców Otwocka. Ja ciągle mam nadzieję że jednak uda się w ramach dobrej współpracy sąsiedzkiej znaleźć wyjście z sytuacji. Martwi mnie jednak fakt że jak to w Polsce bywa konflikt narasta a stanowisko niektórych mieszkańców raczej doprowadza do jego eskalacji. A jeżeli ma już dojść do budowy oczyszczalni to mam nadzieję że władze naszego miasta jednak się opamiętają i przynajmniej zrzut oczyszczonych ścieków zaprojektują jak najbliżej Wisły.

A tak na zakończenie to ciekawa by była analiza składu tych 66% różnicy w kosztach związanych ze ściekami. Bo jeżeli stanowi je głównie koszt utrzymania i rozbudowy infrastruktury józefowskiej wraz z kosztami funkcjonowania Hydrosfery to po wybudowaniu oczyszczalni nie ma co liczyć na niższe opłaty.
          • kug777 Re: Jak widać wszędzie są ludzie "niereformowalni 26.04.14, 22:28
            Szanowni Państwo, z całej tej dyskusji nieodparcie nasuwa się wniosek, że nikt nie zna danych wyjściowych, które pozwoliłyby na faktyczną analizę ekonomiczną przedsięwzięcia. A Urząd milczy! Powtarzam raz jeszcze, ze chodzi o wybory! Co do tych 66% dodatkowo. Wolę płacić kilka zł więcej za m3, niż znów dostać podwyżkę podatku o kilkaset zł, jak w 2012.
            Jeśli Otwock zawyża koszty, to od tego jest sąd. Jeśli można było pozwać Gazprom, to można i Otwock. Poza tym Otwock, jako spółka publiczna, musi udostępnić kalkulacje. Całe to straszenie nas Otwockiem to ściema przedwyborcza. Dobra władza zrobi nam dobrze!
            • jozefow512 Re: Jak widać wszędzie są ludzie "niereformowalni 27.04.14, 10:55
              kug777 napisał:

Wolę płacić kilka zł więcej za m3

Może ty wolisz, ja nie. Przy czteroosobowej rodzinie i średnim zużyciu 3m^3/m-c, daje to 12 m^3 miesięcznie, 144m^3 rocznie. Jeśli pomnożysz to przez kilka złotych, to robi się z tego kilkaset złotych. Kilkaset złotych wyrzuconych w błoto, bo nic z tego nie ma.

Z pieniędzy z podatków COŚ JEST.

Jeśli Otwock zawyża koszty, to od tego jest sąd.

Poproszę o podstawę prawną do wytoczenia sprawy.

Poza tym Otwock, jako spółka publiczna, musi udostępnić kalkulacje.

Musi ale nie udostępnia. Nigdy nie udostępniał. I co im zrobisz?
              Kilka lat negocjacji nic nie dało. OPWiK ma Józefów głęboko gdzieś, bo nie mamy wyjścia i MUSIMY im płacić.

• kug777 Re: Jak widać wszędzie są ludzie "niereformowalni 02.05.14, 15:35
                Ustawa antymonopolowa!
    • jpo1 Re: oczyszcalnia ścieków 05.05.14, 18:52
      Ponieważ często korzystamy z plaży poniżej Holiday'a to zainteresowałem się tym tematem. Zapytałem znajomego, który prowadzi jedną z największych w Polsce firm budujących oczyszczalnie. Zna przypadek Otwock vs Józefów. Wg niego:

1. Budowa takiej małej oczyszczalni jak dla Józefowa nie ma w normalnych warunkach ekonomicznego sensu (im większa oczyszczalnia tym taniej, a Józefów jest za mały na jakąkolwiek sensowną kosztowo instalację),

2. Takie małe oddzielne oczyszczalnie mają sens tylko wtedy, gdy nie ma (taniej) możliwości podłączenia się do większej (tzn. jest niemożliwe lub kosztowne takie podłączenie),

3. Świder jest "małym odbiornikiem", więc spuszczanie do niego tego, co wypuści oczyszczalnia spowoduje znaczące zanieczyszczenie wody, co nas bardzo martwi.

Reasumując: taka oczyszczalnia znacznie zanieczyści Świder i dodatkowo nie miałaby sensu ekonomicznego, gdyby tylko Otwock miał dla Józefowa normalne ceny. Wydaje się, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest walka o niższą cenę w Otwocku (nie wiem czy i jaką metodą to jest możliwe).
      • terpu Ekspres ws oczyszczalni - rura zrzutowa 09.05.14, 22:44
        kolejne kroki ku wybudowaniu józefowskiej oczyszczalni

Od jakiegoś czasu trwa postępowanie ws drzew do wycinki bo brakuje miejsca na oczyszczalnię, a teraz ruszyło postępowanie o wydanie pozwolenia na budowę rury zrzutowej do Świdra.

Czas na zgłaszanie uwag 3 DNI tongue_out
        Wcześniej internauci nie szukali informacji o oczyszczalni i terminy na zgłaszanie uwag wynosiły przynajmniej 1 tydzień. Teraz zaglądają, więc żeby przypadkiem czegoś nie napisali to ograniczyli czas na składanie uwag do 3 dni wink

www.bip.powiat-otwocki.pl/69,ogloszenia-obwieszczenia.html - trzy pierwsze dokumenty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka