Dodaj do ulubionych

Frustracje

28.10.15, 19:01
Dobiega koniec remontu ul.Wawerskiej.Przejechałem się rowerem po asfaltowym ciągu pieszo-rowerowym i oniemiałem.Na odcinku od Granicznej do cmentarza znaki drogowe stoją na ciągu! Zagraża to zdrowiu lub nawet życiu pieszych i rowerzystów.Zastanawia mnie kto pozwolił na taką głupotę.Kto to w ogóle wymyślił.A przecież znaki można umieszczać na wysięgnikach stojących obok chodnika(tak jest na ul.3go Maja przy Jarosławskiej) lub na wydzielonym pasie zieleni (max.1m) oddzielającym ulicę od ciągu pieszo-rowerowego.Taki pas zieleni powinien istnieć na kilkadziesiąt metrów przed rondem i to by załatwiło sprawę.Na skrzyżowaniu Sobieskiego z Sadową jeszcze lepsza, radosna improwizacja.Wysłałem na ten temat maila na skrzynkę Urzędu Miasta,ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. PS.Na "Józefów-fotoforum" umieściłem kilka zdjęć.
Obserwuj wątek
    • surmia Re: Frustracje 28.10.15, 19:29
      Ojej! Ale to faktycznie słabo wygląda. I rzeczywiście może być niebezpiecznie. Wieczorem taki cienki słupek może być słabo widoczny z roweru.
      Słupek na środku drogi.
      Dziwne to.
    • jarecki_2 Re: Frustracje 29.10.15, 07:05
      hahahahaha, przejście dla pieszych (to ostatnie) cudowne. buahahahaha
    • mikes33 Re: Frustracje 29.10.15, 08:54
      Masakra. Kto to zatwierdzał?
    • jarecki_2 Re: Frustracje 29.10.15, 09:52
      sie walnie słupki na biało czerwono i gitara, będzie bezpiecznie.... hahaha
      • m_miko23 Re: Frustracje 31.10.15, 10:18
        Szanowni Forumowicze! Niniejszy wątek w jakiś sposób spełnił swoje zadanie.Urzędnicy miejscy czytają to forum i cieszę się, że ze zrozumieniem podchodzą do poruszonych w nim tematów, szczególnie tych dotyczących funkcjonowania miasta.Bardzo za to dziękuję oczekując jednak większej czujności.Znak na rogu Sobieskiego i Sadowej został usunięty ze środka chodnika i będzie stał w innym miejscu.Sztyce znaków na Wawerskiej owinięto biało-czerwoną folią.Mam nadzieję, że jest to rozwiązanie tymczasowe i zostaną rozsądnie przeniesione.
        • jarecki_2 Re: Frustracje 31.10.15, 13:33

"...Sztyce znaków na Wawerskiej owinięto biało-czerwoną folią..."

Cieszę się, że mogłem być pomocny...... (śmiech przez łzy).
          • m_miko23 Re: Frustracje 31.10.15, 16:11
            Taaa...pochwaliłem trochę na wyrost bo na podstawie obserwacji z samochodu.W rzeczywistości nie wygląda to tak dobrze.Znak na Sobieskiego jest wprawdzie przeniesiony,ale nie poza chodnik! Sztyce znaków przy rondzie mają trwałe czerwono-białe pasy i zapewne będą stały tu gdzie stoją.Na nowym ciągu pieszo-rowerowym na ul.Sikorskiego także kilka znaków stoi pośrodku.Nota bene na tym ciągu, jadąc rowerem, płytki klekoczą a przecież jest to inwestycja zakończona kilka tygodni temu.Nikt mnie nie przekona,że umiejscowienia znaków nie można było inaczej zaprojektować.Tym bardziej,że w innych częściach miasta w analogicznych sytuacjach widać dobre rozwiązania.Jedynym plusem jest to, że Urząd Miejski śledzi nasze wypowiedzi i stara się lepiej (PSZOK) lub gorzej (znaki) wykorzystywać je.Pozdrawiam-Marek Mikołajczyk.
            • jozefow512 Re: Frustracje 31.10.15, 17:11
              m_miko23 napisał(a):

> Na nowym ciągu pieszo-rowerowym n
              > a ul.Sikorskiego także kilka znaków stoi pośrodku.Nota bene na tym ciągu, jadąc
              > rowerem, płytki klekoczą a przecież jest to inwestycja zakończona kilka tygodn
              > i temu.

Do tego na Matejki zabrakło farby na przejazd dla rowerów, ale kasa na dodatkowe słupki koniec drogi dla rowerów/droga dla rowerów się znalazła. Oznacza to, że trzeba zahamować, zejść z roweru i przepchać rower na drugą stronę. To już lepiej jechać Sikorskiego z samochodami (nie jest to droga dla rowerów tylko droga dla rowerów i pieszych i nie ma obowiązku korzystania z niej).

• m_miko23 Re: Frustracje 20.11.15, 18:21
                Chcę wyrazić słowa uznania dla urzędnika (ików),którzy po lekturze tego forum potrafią podejmować słuszne decyzje.Znaki drogowe przy rondzie na Wawerskiej zostały przeniesione w miejsca nie zagrażające bezpieczeństwu pieszych i rowerzystów.Trochę gorzej jest w kierunku cmentarza (zostało kilka znaków do przeniesienia).Pewnie w najbliższej przyszłości da się to zrobić.Odsyłam do foto-forum.Przedstawiłem także kilka józefowskich inwestycji z ostatnich tygodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka