Dodaj do ulubionych

Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie

09.11.16, 17:10
Na wszelki wypadek stacja w Otwocku na Brzozowej nie podaje stężenia PM10. Po co niepokoić okolicznych mieszkańców ......

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,20953544,pierwszy-smog-w-tym-sezonie-normy-przekroczone-trzykrotnie.html#BoxLokWawLink
"W nocy w Warszawie mieliśmy pierwszy w tym sezonie grzewczym tzw. epizod smogowy. Normy zostały przekroczone nawet trzykrotnie. Urzędnicy tłumaczą, że prawo nie zobowiązuje ich do informowania o zagrożeniu.

gła, a w wraz z nią duże stężenie pyłów w powietrzu, zaczęły się pojawiać we wtorek po południu i utrzymywały się do późnych godzin nocnych.

Najgorzej było w prawobrzeżnej Warszawie i okolicach. Stacja monitoringu powietrza przy ul. Kondratowicza pokazywała stężenie pyłu PM10 na poziomie 180 mikrogramów na metr sześcienny - norma dobowa to 50 ug/m3. Podobnie było w Legionowie, gdzie pył PM2,5 notowano na poziomie 319 ug/m3."
Obserwuj wątek
    • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 09.11.16, 17:18
      całe szczęście, że mieszkamy w J.
      Kondratowicza to dokł. 25 km stąd.
      Choć schadenfreude to nie najpiękniejszy rodzaj emocji, należy im współczuć.
      • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 09.11.16, 17:28
        oni tam mają 180 mikrogramów a my:
        30 sosen na mieszkańca, to jednak coś
        PS.: norma to 50?
        Czytałem gdzieś, że 10
        jakie to wszystko względne jednak
        może niech zrobią te normy na poziomie 180?
        Albo, jak na niedościgłym Zachodzie zrobią skalibrowane mierniki tych zanieczyszczeń.

Dał nam przykład VW
        jak je spełniać mamy

te normy
        • surmia Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 09.11.16, 19:34
          Wieczorami smród jest już nie do zniesienia.
          Kot przychodzący z ogrodu śmierdzi spalinami.
          Płaszcz po spacerze śmierdzi chemią.
          Nie da się głębiej odetchnąć bez skrzywienia.
          Ale co tam, przecież u nas nikt niczego nie mierzy.
          Mamy więc czyste powietrze.
          I sumienie.

Mam nadzieję, że ta zapowiadana stacja pomiarów w Józefowie powstanie jak najszybciej.
          • jozefow512 Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 09.11.16, 21:10
            surmia napisała:

> Wieczorami smród jest już nie do zniesienia.
            > Kot przychodzący z ogrodu śmierdzi spalinami.
            > Płaszcz po spacerze śmierdzi chemią.
            > Nie da się głębiej odetchnąć bez skrzywienia.

Ale przecież u nas jest ... dużo sosen. smile

Feelek już wychodzi z siebie, byleby tylko wymyślić bardziej bzdurny argument za tym, że powietrze jest czyste.

Śmierdzi? Ale Feelek nie czuje.
            Kot? Feelek nie ma kota.
            Płaszcz? Feelek chodzi w kurtce.
            .......

A poza tym jego wujek/dziadek ma las, więc musi palić.... smile

Postawa Feelka w kwestii smogu w Józefowie to czysty denializm. Tutaj krótki filmik opisujący czym jest denializm w odniesieniu do nauki. Są też opisane 5 podstawowych cech denializmu. Jak się tego słucha to jest to dokładny opis Feelka i jego "argumentów".

• feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 09.11.16, 23:52
              przepraszam p. naukowca
              teoretyka od denializmu:

bardzo mi przykro, ze nasza okolica nie spełnia państwa wyobrażenia i nie śmierdzi tutaj.
              zapraszam: okolice Kwiatowej/ Rejtana/ Wczasowej.
              Proszę udowodnić, że nie piszę prawdy albo mnie nie obrażać.

W końcu nie wiem:
              czy tam u was ktoś pali czymś niedozwolonym,
              czy tylko leczycie jakieś typowe dla zakompleksiałych rodaków nieistniejące problemy?
          • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 09.11.16, 23:36
            współczuję Surmi sąsiadów
            My mamy czyste to powietrze...
            Wy: nie, jak widać,

Nie mam powodu, aby podawać w wątpliwość, co Surmia pisze
            Ale... chyba nie będzie Surmia życzyć mi aby tu u nas były, jak u niej:
            "spaliny"

jak to:
            " płaszcz śmierdzi chemią"?
            tego już nijak nie rozumiem
            pewno to: ™denializm,
            wink
            albo jaka inna franca

lepiej niż budować tę nikomu niepotrzebną stację, pomiarów, chyba dotować wymianę kotłów węglowych na węglowe nowocześniejsze, spełniające normy.

I co też by zrobili nieszczęśni, gdyby się okazało, że poziom PM 10/50... jest jakiś?
            Przecież to trzeba:
            wymienić w J. " n" kotłów, coś jeszcze?
            A wyprowadzić się.
            No tak.

albo wzorem Bytomia kupić drona i karać tych kilkudziesięciu zasmradzaczy.

Że nie będzie tej stacji, można być spokojnym:
            to by trzeba było coś zrobić w realu poza wypisywaniem pseudonaukowego bełkotu,
            oderwać się od klawiatury,
            wykazać się niesamowitym bohaterstwem i przedstawić z imienia i nazwiska.
            Keine angst:
            lobbysta ogrzewania gazem nie pójdzie nactakie ryzyko.
            • doomi Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 10.11.16, 08:10
              Chyba w innym Józefowie feelek mieszkasz. W mojej okolicy jest dokładnie tak jak pisze Surmia, na wieczornych spacerach z psem staram się głębiej nie oddychać, a i tak wracam z chrypką.
              Sytuacja jest wręcz tragiczna. W zeszłym moje dziecko było dwukrotnie ratowane przez pogotowie ratunkowe. Szczerze mówiąc poważnie rozważamy wyprowadzkę z Józka, bo to już nie są żarty...
              • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 10.11.16, 09:27
                masz rację
                przekonałaś mnie
                od dziś będę tu mieszkał z co najmniej niechęcią.

"...poważnie rozważamy wyprowadzkę z Józka bo to już nie żarty..."

szczerze współczuję
                teraz gdy będę wjeżdżał do J. będę wdychał pierwszy haust tego ohydnego eterycznego powietrza z nieskrywaną nienawiścią
            • surmia Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 10.11.16, 10:08
              feelek napisał:
              (...) lepiej niż budować tę nikomu niepotrzebną stację, (...)

Mnie ta stacja jest bardzo potrzebna. Może niektórzy uświadomią sobie czym oddychamy.

Że nie będzie tej stacji, można być spokojnym:
              to by trzeba było coś zrobić w realu poza wypisywaniem pseudonaukowego bełkotu,
              oderwać się od klawiatury
              (...)

Mam nadzieję, że jednak będzie.
              http://images83.fotosik.pl/151/4b656526fb3d73a7med.png

www.jozefow.pl/data/newsFiles/prm_jozefowa.pdf
              Na stronie 24 - warto poczytać.
              Warto starać się o stację w Józefowie.
              • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 10.11.16, 18:31
                no powiedzmy, że będzie,
                btw. ile modernizacji kotłów możnaby zrobić za 230 000 zł?
                30-50?
                To może to zakończyłoby listę prac w J. nad ostatecznym rozwiązaniem kwestii emisji szkodliwych substancji?
                Okaże się co w trkcie tych pomiarów robionych zapewne przy jakiejś przelotówce?
                To samo co w Miasteczku Wilanów¿
                że " normy PM10 są przekroczone w kilku punktach z racji ruchu samochodowego?"
                • jozefow512 Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 10.11.16, 21:51
                  feelek napisał:

> To może to zakończyłoby listę prac w J. nad ostatecznym rozwiązaniem kwestii em
                  > isji szkodliwych substancji?

Zaprzeczasz sam sobie. Do tej pory twierdziłeś, że w Józefowie nie ma problemu zanieczyszczeń w powietrzu a teraz chcesz ten - wg ciebie nieistniejący - problem rozwiązywać.

Weź się, człowieku, zdecyduj na jakąś jedną wersję powtarzanego przez siebie kłamstwa i przestań kręcić.
                  • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 10.11.16, 23:07
                    " diabeł się w ornat przebrał i na mszę ogonem dzwoni"

Jan Onufry Zagłoba

PS.
                    kolego docencie para-semi-quasi-niby- ekologii
                    musisz uważać bo kłamstwo trzeba udowodnić,
                    : zrobić to, co ja wielokrotnie zrobiłem z twoimi tekstami,
                    (nie masz szans, bo ja uważam, co piszę i zawsze to sprawdzam)

na zrozumienie tego co czytasz nie liczę od dawna
                    • jozefow512 Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 10.11.16, 23:22
                      feelek napisał:

> " diabeł się w ornat przebrał i na mszę ogonem dzwoni"

To już przestań dzwonić. Wyśpij się, przemyśl i następnym razem napisz coś z sensem.

Zieeeeeeeeeeeeew.......
                      • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 11.11.16, 02:42
                        masz dużo czasu

choć ...
                        przed prawdą nie uciekniesz,
                        kłamstwo samo wychodzi

prawda i kłamstwo

wystarczy poczytać
                        pisz
                        a czytasz co piszesz?

- warto zanim upublicznisz,
                        mniej wtedy obciachu
                        byś miał
                        • jozefow512 Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 11.11.16, 18:05
                          Piszesz, piszesz ale nic z tego nie wynika.

Brak ci argumentów merytorycznych i dlatego miotasz i oskarżasz wszystkich naokoło. Właściwie to nawet nie wiadomo, o co oskarżasz. Chyba najbardziej o zaburzenie twojego postrzegania świata.

Normalna rzecz w psychologii. Nazywa się to wyparcie, zaprzeczenie. Nie przyjmujesz do wiadomości faktów, które inni podają ci na tacy.
                          • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 11.11.16, 22:25
                            ale to nie ja oskarżam tylko ty

to się nazywa:

"bałwanienie do kwadratu"
                            J. Szwejk

PS. a jednak nie śmierdzi u nas...
                            i co ty, komputerowy bojownik o czyste powietrze z tym możesz zrobić?
                • surmia Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 11.11.16, 09:09
                  feelek napisał:
                  Okaże się co w trkcie tych pomiarów robionych zapewne przy jakiejś przelotówce? To samo co w Miasteczku Wilanów¿

Feelek - w Otwocku stacja stoi w lesie.
                  Najbliższa ulica (nie przelotówka) daleko. Obok Świder, brak domów dookoła w najbliższym otoczeniu.
                  U nas też zapewne stanie gdzieś na uboczu, bo tak się je stawia (chyba, że chodzi specjalnie o pomiar w zagęszczeniu).
                  Dalej zaklinaj rzeczywistość. Ale wiedz, uzmysłów sobie, że mówienie o czystości i eteryczności naszego powietrza, wręcz uzdrowiskowych jego właściwościach, nie pomaga, a szkodzi.
                  Skoro czyste, to można palić kalosze bez problemu. Tak wielu rozumie taki przekaz.
                  http://images83.fotosik.pl/153/a17d47e4c67e9e59med.png
                  • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 11.11.16, 13:57
                    ja taki przekaz:

" powietrze w Józefowie jest zanieczyszczone najbardziej w Europie" [ fj, 2015]
                    " powietrze w J. jest brudne jak w Pekinie"[fj, 2015]

rozumiem.
                    I to doskonale:
                    To przekaz pięknoduchów, którzy nieustannie muszą walczyć o lepszy Świat: sprawiedliwość społeczną, z dziurą ozonową, podnoszeniem się poziomu mórz....

Mało tego... którzy chcą aby ktokolwiek za nimi myślał podobnie do nich. Tak i tu: nic się u mnie opisywanego nie dzieje, a chcą abym myślał podobnie, ba wydawał na ich fanabwrie pieniądze. Którzy nic nie zrobią, aby stan rzekomo zły jakoś zmienić. Bo nie trzeba robić, głosować, pisać. Trzeba siedzieć przy kompie i mówić, że jest źle.

Jak o mnie idzie to: sorry, nein, danke.

Pozostanę przy swojej prostackiej postawie: np. zapytam p. Sąsiadki czy nie potrzeba jej jakoś pomóc przy modernizacji jej opalanego węglem i drewnem pieca.
                    Byłby to 1 z 3 tego typu "problemów" (znam większe, np.: brak wodociągów, kanalizacji, asfaltów, chodników, dwupasmówki Nadwiślańskiej...) w naszym sąsiedztwie obejmującym kilkadziesiąt gospodarstw domowych, 4 uliczki, 2 pozostałe przypadki od pewnego czasu już problemami nie są.
                    Czego i wszystkim wam, co macie podobne poblemy, życzę.

Wolę ww. " rozumienie tego przekazu".
                    • jozefow512 Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 11.11.16, 18:02
                      feelek napisał:

> ja taki przekaz:
                      >
                      > " powietrze w Józefowie jest zanieczyszczone najbardziej w Europie" [ fj, 2015]
                      > " powietrze w J. jest brudne jak w Pekinie"[fj, 2015]

To jest TWÓJ przekaz. Wymyśliłeś go i atakujesz.

Taka metoda argumentacji nazywa się straw man fallacy.

Bo oczywiście nie podasz linku do wypowiedzi, w której niby miało takie stwierdzenie paść.

W swoim szale zaprzeczania posuwasz się do bardzo brzydkich posunięć. Nieładnie Feelek.
                      • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 11.11.16, 22:43
                        nie, to są cytaty z tego forum

i myśli, że jak sobie ściągnie jakieś uczone słowo, zacytuje je po angielsku, to jego brednie będą bardziej wiarygodne

nazwij poniższe:

kłamiesz jozefow, sam kilkakrotnie udowodniłem tutaj, że mijasz się z prawdą, co nazywa się:

lying

nie, nie podam linku bo:
                        1. już go podałem,
                        2.bo nie mam czasu na robienie nieustannie tego samego, co już zrobiłem,
                        3. bo sobie jakiś niewyżyty internauta tego życzy,

to się nazywa:

mobbing

są wyszukiwarki

"...w swoim szale zaprzeczania..."
                        Boszszszsz... co za bufon... mam nie zaprzeczać kolegi anonima kretynizmom?

pisz, pisz, samoośmieszanie to by było:
                        self-making-laughing

pisać tu to żałosne ( pathetic)
                        eot
                        Zbigniew Kozłowski
                        • jozefow512 Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 12.11.16, 10:19
                          feelek napisał:

> nie, to są cytaty z tego forum

Widzisz Feelek, ja to sprawdziłem. Wynik tego sprawdzenia nie jest dla ciebie pomyślny.

> nie, nie podam linku bo:
                          > 1. już go podałem,
                          > 2.bo nie mam czasu na robienie nieustannie tego samego, co już zrobiłem,
                          > 3. bo sobie jakiś niewyżyty internauta tego życzy,

Oczywiście, że nie podałeś i dlatego też nie możesz go podać jeszcze raz.

A teraz wynik przeszukiwania forum. Do zweryfikowania przez każdego czytelnika:

1. " powietrze w Józefowie jest zanieczyszczone najbardziej w Europie" [ fj, 2015]

Tutaj link do wyniku przeszukiwania. Co otrzymujemy?
                          Oczywiście link do twojej wypowiedzi (w niniejszym wątku), gdzie podajesz cytat. Nie jest to jedyny post na forum, w którym pada taki tekst. Jest jeszcze jeden post (mój) a w środku następujący (pełny) cytat:

"Natomiast nikt nie napisał, że powietrze w Józefowie jest najbardziej zanieczyszczone w Europie."

2. " powietrze w J. jest brudne jak w Pekinie"[ fj, 2015]
                          Wyszukiwanie forum daje w odpowiedzi jedynie wpisy z niniejszego wątku. Na wszelki wypadek wyszukiwałem w obu wersjach (z "J. " oraz "Józefowie").

Fraza: powietrze w J. jest brudne jak w Pekinie

Fraza: powietrze w Józefowie jest brudne jak w Pekinie

Każdy może sobie sam sprawdzić.

Masz jeszcze coś do dodania Feelek?

A może masz coś na temat czystości powietrza? Potrafisz tylko cytować Sienkiewicza, ale argumentów merytorycznych brak.
                          • feelek Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 12.11.16, 14:16
                            nie, ja nie mam nic do dodania
    • owjozef Re: Pierwszy smog, normy przekroczone trzykrotnie 10.11.16, 11:25
      Trzeba zrobić wszystko, żeby tak nie było w aglomeracji Warszawy i wokół:

Druga noc na Śląsku ze znacznymi przekroczeniami norm pyłu w powietrzu - Śląsk

W oparciu o dane uzyskane w ramach śląskiego monitoringu jakości powietrza Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Katowicach wydał w środę powiadomienie o ryzyku wystąpienia przekroczenia poziomu alarmowego dla pyłu zawieszonego PM10 na obszarze aglomeracji rybnicko-jastrzębskiej (Jastrzębie Zdrój, Rybnik, Żory) i "części środkowej strefy śląskiej" (powiaty bieruńsko-lędziński, pszczyński, gliwicki, mikołowski, raciborski, rybnicki, wodzisławski i żywiecki).

Według prognozy katowickiego WIOŚ w tych rejonach woj. śląskiego jakość powietrza w czwartek, ze względu na poziom pyłu zawieszonego, będzie tam "bardzo zła". Inspektorat odradza w tej sytuacji wszelkie aktywności na zewnątrz. "Osoby chore, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz małe dzieci powinny bezwzględnie unikać przebywania na wolnym powietrzu; pozostałe osoby powinny ograniczyć przebywanie na wolnym powietrzu do niezbędnego minimum" - brzmi wystosowany komunikat.

...

Aby przeciwdziałać tej praktyce, na początku sezonu grzewczego lokalne samorządy zaczęły m.in. zapowiadać kontrole spalanych przez mieszkańców paliw, apelować do nich o współpracę i zgłoszenia w tym zakresie, wyposażać straże miejskie w wymagane dokumenty czy nawiązywać współprace z rzeczoznawcami. Część miast organizuje też np. spotkania szkoleniowo-informacyjne dla mieszkańców, pokazy prawidłowego palenia w piecach itp. działania edukacyjne.

Gminy całego subregionu zachodniego woj. śląskiego przygotowały wspólnie dużą, kilkunastomiesięczną kampanię edukacyjno-informacyjną o ograniczaniu niskiej emisji i promocji efektywności energetycznej. Samorząd województwa zasygnalizował zamiar rozszerzenia w dłuższej perspektywie modelu kampanii pt." "Gmina z (dobrą) energią!" na cały region.
      ------

Lekarze ze Śląskiego Centrum Chorób Serca: smog powoduje zawały i udary mózgu - Śląsk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka