Dodaj do ulubionych

Roślinki z allegro

14.04.06, 20:53
Przeważnie zamawiam je u tej właśnie osoby - Cleome. Roślinki przesyła w
bardzo dobrym stanie, w dużych doniczkach i co najważniejsze wszystkie
świetnie się przyjmują w glebie. Ma przy tym mnóstwo nowości, o których nic
nie słyszeli ogrodnicy z okolicznych sklepów smile szkoda że już nie bardzo mam
gdzie sadzić te cuda od cleome...
www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=247019
Obserwuj wątek
    • czempis Re: Roślinki z allegro 14.04.06, 21:02
      Na jesieni zamowilam tuje, ktore jak sie okazalo mialy 20 cm i teraz bardzo
      musze uwazac, aby je nie zadeptac.
      Ale przeciez kiedys urosna.
      • 111majka Re: Roślinki z allegro 14.04.06, 21:37
        Tuje na pewno urosną. Moje rosną jak chcą. Kupiłam kilkanaście jednakowej wielkości trzy lata temu,
        teraz jedne są dwa razy wyższe od drugich.
    • monia420 Re: Roślinki z allegro 15.04.06, 22:10
      a mnie zachwycił asortyment, super... chyba nawet coś zamówię na balkonsmile Czy z
      nsionek próbowałaś hodować? Czy wyrastają roslinki?
      • doomi Re: Roślinki z allegro 15.04.06, 22:43
        Moniu jeśli chodzi o roślinki nietypowe to nie próbowałam nigdy z nasionek. Z
        dwóch powodów: raz że jestem niecierpliwa, a dwa że nie mam w zwyczaju nic
        sadzić w doniczki i jeszcze toto pielęgnować smile Z nasionek to wysiewam tylko
        maciejkę, aksamitki itd.

Dzisiaj zajrzałam na moją działeczkę i smutno mi bardzo, że tak mało słoneczka
        i roślinki kiepsko rosną. W zeszłym roku wierzba obfitowała w bazie już w
        połowie marca, a teraz są takie mimi-mini ledwo wyraźne kuleczki. Pozytwne jest
        to, że te srogie mrozy nie zniszczyły mi żadnej roślinki. Wszystko pięknie
        przezimowało, a róże mają już nawet spore listki...

Wszystkich chętnych zapraszam na grilla jak tylko zrobi się ciepło big_grinDD
        • morkub Re: Roślinki z allegro 15.04.06, 22:45
          Czuję się zaproszona smile
          • 111majka Re: Roślinki z allegro 15.04.06, 22:48
            Chyba się znowu spotkałyśmy smile))
        • 111majka Re: Roślinki z allegro 15.04.06, 22:48
          Jak tam Twoje magnolie?

A jeżeli chodzi o wierzbę to przycinasz ją, czy rośnie sobie naturalnie?
          Bo te wszystkie nieprzycinane to już jakiś czas temu chyba miały bazie.

• doomi Re: Roślinki z allegro 15.04.06, 23:04
            Magnolia super, powinna za jakiś tydzień zakwitnąć (tylko gdzie to słonko), a
            jeśli chodzi o wierzbę to ja mam dwie: iwę i taką trzykolorową (różowo-
            jasnozielono-ciemonozielono nakrapiane listki). Obie są nieduże, szczepione na
            paliku. Obie się przycina. Tę drugą nawet parę razy w roku bo wtedy lepiej się
            wybarwia.

Morkub, słusznie się czujesz smile)))
            • 111majka Re: Roślinki z allegro 15.04.06, 23:59
              Ja swoją szczepioną na paliku za późno przycięłam, nie zdążyły jej wyrosnąć nowe gałązki i mam
              figulasa a nie bazie sad
              To ja też się czuję smile
            • monia420 Re: magnolia też od pani? 16.04.06, 21:54
              magnolia też od pani z allegro? ja się bardzo napaliłam, tylk boję się, że to
              takie maleństwo. A czy ktoś z Was próbował hodować na balkonie takie egzotyczne
              roślinki, i oczywiście magnolię w donicy? A skąd bierzecie te róże na paliku
              szczepione? nadają sie na balkon?
              • doomi Re: magnolia też od pani? 16.04.06, 21:59
                Z różami na balkonie to cięzka sprawa. To znaczy na zimę trzeba ja wynosić do
                cieplejszego pomieszczenia, albo dobrze zabezpieczyć. A z tym też jest problem,
                bo potem w odpowiednim momencie trzeba ją "odbezpieczyć" i dużo podlewać. Ja
                tam nigdy nie wiedziałam kiedy jest ten najlepszy moment i moje balkonowe róże
                mi nie zamarzały tylko... usychały!!!

A magnolię mam ze sklepu realnego. Za to Cleome podaje wymiary roślinek jakie
                sprzedaje i faktycznie takie przysyła. No ale magnolia do donicy to chyba nie
                bardzo sad

Ja na balkonie to bym zaryzykowała tylko jakieś szybkorosnące pnącza
                jednoroczne. Zawsze się też możesz dogadać z sąsiadem z dołu, posadzić coś pod
                ich balkonem i niech puszczą to do góry. Tylko sama wiesz jak jest: a) dzieci,
                b) podejście niektórych sąsiadów do "samowoli roślinkowej". Dla mnie to jest
                taki leciutko drażliwy temat ;P
                • monia420 Re: magnolia też od pani? 17.04.06, 10:01
                  dlatego chcę sobie zagospodarować balkonsmile tylko balkon!smile
                  • doomi Kobea 18.04.06, 16:19
                    Moniu, ja bym Ci polecała takie oto pnącze. Naprawdę szybko rośnie i ma piękne
                    kwiaty.
                    www.allegro.pl/item98741465_skandaliczne_pnacze_cztery_metry.html
                    Tylko koniecznie sprawdź w necie czy nie jest trujące dla dzieci. Ja mam inne
                    pnącze (nie pamiętam nazwy) na działce i właśnie niedawno się dowiedziałam że
                    to bardzo trująca roślina.
                    • doomi Re: Kobea 19.04.06, 18:03
                      Więc właśnie zamówiłam kobeę big_grin tyle że nie nasionka tylko dorodne sadzonki.
                      Małż powinien mi zablokować wejście na allegrowe roślinki wink

Monia jak nie zamówisz sama, to przynajmniej u mnie zobaczysz jak toto
                      wygląda ;P
                      • monia420 Re: Kobea 19.04.06, 18:06
                        okismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka