Dodaj do ulubionych

Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn

14.06.06, 09:31
ON już stoi!
Ściągnęłam jedno zdjęcie ze strony www.aquila.pl/ I zdziwilam się zaawansowaniem prac.
img134.imageshack.us/img134/8701/holiday015gu.jpg
Dużo zdjęć jest na stronie Aquila.
Może ktoś z forumowych fotografow zrobiłby reportaż z budowy?
Obserwuj wątek
    • cfc5 Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 14.06.06, 10:43
      a w którym dokładnie miejscu budują to centrum i na kiedy przewidziane jest
      otwarcie ?
      • 111majka Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 14.06.06, 10:48
        To jest w okolicach ulicy Telimeny.
        Tu pisaliśmy na ten temat
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=38569887&v=2&s=0
        Polecam też tę stronę
        skyscrapercity.com/showthread.php?t=203761
        • doomi Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 14.06.06, 12:17
          O rany, faktycznie szybko się uwinęli. W sumie nie powinnam się dziwić
          obserwując jak rośnie kolejny blok w sąsiedztwie. Codziennie kiedy przjeżdżam
          na rowerku myślę sobie "o rany" smile))

A co do hotelu, to odkąd podmyło most jakoś nie zapuszczałam się w tamte
          okolice, ale trzeba będzie się wybrać na spacer!
    • malinela Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 14.06.06, 13:31
      To, co mnie martwi w tej inwestycji, to zderzenie wizjonerstwa z twardą,
      ekonomiczną rzeczywistością:

- Drewno było w pierwszych projektach, ale przepadło. Jest zbyt drogie. -
      przyznaje Igor Galas.

Zastanawiam się, ile z pierwotnych założeń będzie aktualne po zakończeniu
      inwestycji? Ile z nich dobrze brzmi, ale jest nieopłacalne i nie może wyjść
      poza fazę projektu.

No i z wizualizacji inwestycji to mi jakoś miejsca nie starcza na zewnętrznie
      zagospodarowany teren bez dewastacji otoczenia.

A co do tego, czy inwestor będzie miał obiekcje przed dewastacją, czy nie,
      wiemy z przeprowadzonej wycinki pod linię energetyczną (?). A po takim
      zdarzeniu zapewnienia "uporządkujemy brzeg" nie brzmią przekonywująco.
      • malinela Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 14.06.06, 13:46
        malinela napisała:
        nie brzmią przekonywująco.

zdecydowanie - przekonywająco
        • chiste Można jeszcze prościej 14.06.06, 14:02
          zwyczajnie - przekonująco.
          _______
          Ospo czorna!
          Idź do Dorna!
          • malinela Re: Można jeszcze prościej 14.06.06, 16:31
            chiste napisał:

> zwyczajnie - przekonująco.

przekonałeś mnie!
      • 111majka Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 14.06.06, 14:15
        malinela napisała:
        >
        > Zastanawiam się, ile z pierwotnych założeń będzie aktualne po zakończeniu
        > inwestycji? Ile z nich dobrze brzmi, ale jest nieopłacalne i nie może wyjść
        > poza fazę projektu

Malinelo, masz sluszne wątpliwości. Jednak w tym przypadku nie dokonano zmiany materiału w
        realizowanym projekcie. Zalożenia projektowe w pierwszej (lub jednej z pierwszych) koncepcji
        przewidywały konstrukcję drewnianą. Calość miała wyglądać mniej więcej tak:
        img416.imageshack.us/img416/1902/nadswidrem0ya.jpg
        I ta wlaśnie konstrukcja z klejonych dźwigarow drewnianych okazała się za droga, w związku z czym
        zapadla decyzja zmiany koncepcji.
        A szkoda...
        • malinela Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 14.06.06, 16:51
          Miło, że mi wyjaśniłaś. Nie myślałam o konstrukcji drewnianej, o niej nie
          słyszałam, nie widziałam też tego projektu. Rezygnacja z konstrukcji drewnianej
          jest dla mnie zrozumiała - to faktycznie byłaby potwornie droga inwestycja.
          Projekt przez Ciebie przedstawiony jest bardzo odważny, mało prawdopodobne,
          żeby tak odważny projekt został zaakceptowany przez sieć hoteli klasy
          turystycznej.

Ja jeszcze myślę o boiskach do siatkówki, koszykówki, placach zabaw, polu do
          golfa. Ile z tych założeń będzie zrealizowanych.
      • grudziaz Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 17.06.06, 07:06
        A byliście tam kiedyś?
        Przecież teren po MOSiRze to była istna ruina i coraz większy śmietnik.
        Co tam można zniszczyć?
        • malinela Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 19.06.06, 13:31
          Myślę, ze gdybyś uważnie przeczytał wątek, znalazłbyś odpowiedź na pytanie "Co
          tam mozna zniszczyć ?". Wszak nikt nie pisze o domkach kempingowych, tylko o
          lesie.

Ja odczuwam pewien dyskomfort.
          Z jednej strony cieszy mnie (nawet bardzo)taka inwestycja w Józefowie. W
          sobotę, patrząc na nasze, pluskające się w Świdrze dzieci, rozmawiałyśmy z
          siostrą, ze doskonale się dzieje, że taka inwestycja, że Holiday Inn (zachowany
          standard sieci), że w Jozefowie, że uporządkują brzeg..

Z drugiej strony zastanawiam się, na ile miasto ma wpływ na inwestycję,na ile
          jest ona przedsięwzięciem wpisanym w plany rozwojowe miasta, z poszanowaniem
          miejsca.

Może moja "spiskowa teoria" nie jest dla wszystkich zrozumiała, ale mam złe
          doświadczenia z inwestycjami, przejmowaniem firm polskich przez "obcy kapitał"
          i zupełne dyletanctwo ze strony zarządzających.
    • 111majka Aquila Park rośnie 10.07.06, 10:37
      Z LO

Centrum hotelowo - konferencyjno - rekreacyjne nad Świdrem jest już niemal w stanie surowym. Od
      momentu wmurowania kamienia węgielnego (15 III 2006) do maja 2006 r. wykonano wszystkie prace
      żelbetowe. Główny budynek Aquila Parku na zewnątrz ma już wszystkie ściany i dach (konstrukcja
      żelbetowa). Już nawet na niektórych fragmentach kondygnacji dachu są położone warstwy izolacyjne.
      Dach będzie płaski, ale masywny, z lekkim spadkiem, umożliwiającym odprowadzanie wód
      podeszczowych.
      Obecnie (26 czerwca 2006) trwają wewnątrz obiektu prace związane z robotami murarskimi. Są
      budowane ścianki działowe i na niższych piętrach są już ich metalowe konstrukcje. Od miesiąca są już
      realizowane wszelkiego rodzaju instalacje: elektryczna, wentylacyjna (zapewniająca świeże powietrze i
      jego obieg wewnątrz pomieszczeń), klimatyzacja (podawanie powietrza chłodniejszego latem, a
      cieplejszego zimą - według preferencji gości hotelowych). W lipcu rozpocznie się montaż stolarki
      okiennej, a nieco później montaż centralnego ogrzewania.
      Prace budowlane nie ograniczają się tylko do głównego obiektu Aquila Parku. Rozpoczęło się już
      wytyczanie ścieżek oraz terenów zielonych. Trwa przygotowanie do kładzenia fundamentów budynków
      towarzyszących. Jeden z nich - Driving Ranger będzie miał zadaszenie, pod którym klient grający w
      golfa będzie mógł trenować wybijanie piłek. Drugi - Grill House, jak sama nazwa wskazuje, będzie
      miejscem do grillowania. Trwa również przygotowanie terenu do placu zabaw dla dzieci, który będzie
      wyposażony jesienią. We wrześniu lub w październiku 2006 r. powstanie sześciodołkowe pole golfowe,
      kort tenisowy i boisko do koszykówki.
      Zaawansowanie robót jest bardzo dobre, w pełni zgodne z harmonogramem. Nie ma żadnych
      opóźnień. Jest to możliwe, bo do pracy przy budowie Aquila Parku jest zatrudnionych 160 osób, a w
      szczytowym momencie realizacji prac budowlanych (wykończeniowych) będzie tu pracowało ok. 300
      osób.
      Norbert Przyborowski
      www.linia.com.pl/public/article.php?1-8403-0
    • bbb21 Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 31.07.06, 10:11
      praca.interia.pl/oferty/159519.html
      oferty pracy w interia.pl, w w/w hotelu, może kogoś zainteresują
    • bbb21 Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 31.07.06, 10:14
      praca:
      praca.interia.pl/OfertyPracy/SearchResults.aspx?&RegionId=7&PageCount=25&PageNumber=6
      • doomi Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 02.08.06, 15:22
        Relacja dumnego józka smile
        skyscrapercity.com/showthread.php?t=203761
        • 111majka Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 02.08.06, 16:37
          Link do strony dumnego józka jest w trzecim wpisie w tym wątku, ale warto do niego często wracać, bo
          rzeczywiście relacje są dość aktualne.

Ciekawe czy ten dumny józek do nas zagląda?...
          • beatrycze007 Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 07.08.06, 12:53
            Witam. Czy wie ktoś może gdzie i do kogo należy wysłać cv żeby próbować dostać
            pracę w tym hotelu??? z góry dzieki.
            • 111majka Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 07.08.06, 13:12
              Przeczytaj sobie kilka wpisów wyżej w tym wątku. Tam są chyba dwa linki wstawione przez bbb1.
    • brettka Re: Centrum hotelowo-rekreacyjne Holiday Inn 07.08.06, 14:50
      heh, zadziwiajace, ze to w ogole powstaje. budowa miala sie zaczac juz w 2003
      roku, niezla maja obsuwe wink w kazdym razie mam nadzieje, ze zagospodaruja po
      częsci rzekę Świder - moze jakas plaza z prawdziwego zdarzenia przy moscie? smile
    • 111majka Budowa Aquila Parku przebiega... 09.10.06, 17:11
      ...w kosmicznym tempie

W kosmicznym tempie pędzą prace budowlane w Centrum hotelowo-konferencyjno-rekreacyjnym
      Aquila Park nad Świdrem w Józefowie. To kosmiczne tempo jest możliwe, gdyż obecnie do prac
      budowlanych jest zatrudnionych ponad 300 pracowników
      W lipcu rozpoczęły się prace przy izolacji, a potem kryciu potężnego dachu. Materiał izolacyjny i kryjący
      dostarczyła francuska firma "Suprema". - Do końca sierpnia 2006 r. położyliśmy pokrycie z izolacji
      termicznej i papy. Izolacja termiczna ma 16 cm grubości, a papa jest dwuwarstwowa, superwytrzymała
      - powiedziała przedstawicielka firmy dekarskiej. Obecnie są wykonywane ostatnie prace związane z
      układaniem wierzchniej warstwy papy. Na dachach zostały zamontowane aluminiowe świetliki. Podobne
      prace izolacyjne zostały już niemal w całości wykonane także na tarasach.
      Firma Mitex od paru tygodni zajmuje się elewacją budynku. W lipcu i sierpniu w większości otworów
      okiennych zostały wstawione okna. Brakuje ich tylko w sali balowej - stan z 20 września 2006 r., ale
      wkrótce i tam zostaną zamontowane. Trwają prace montażowe przy fasadach. Zakończono budowę
      ścian międzybalkonowych.
      W środku na wszystkich piętrach są już wybudowane ścianki działowe. W niecce basenowej został
      wykonany podkład pod izolację oraz sama izolacja. Po 4 lipca 2006 r. został wykonany kolejny etap
      prac instalacyjnych - instalacja elektryczna, sanitarna. Trwa montaż instalacji centralnego ogrzewania,
      która do 10 października 2006 r. ma być podłączona. Obiekt będzie miał własną kotłownię. Wkrótce
      rozpocznie się budowa przyłącza telekomunikacyjnego.
      W terenie są prowadzone prace murarskie obiektów zewnętrznych w polu golfowym. Trwa budowa
      parkingu i drogi. Rozpoczęły się prace związane z nasadzeniem drzew i krzewów. Nieopodal głównego
      gmachu posadzono już rododendrony
      linia.com.pl/public/article.php?1-9317-0
      .
      • 111majka Re: Budowa Aquila Parku przebiega... 09.10.06, 17:21
        A tu kawalek z wcześniejszego cytowanego artykułu:

"Trwa również przygotowanie terenu do placu zabaw dla dzieci, który będzie
        wyposażony jesienią. We wrześniu lub w październiku 2006 r. powstanie sześciodołkowe pole golfowe,
        kort tenisowy i boisko do koszykówki."

Zdążą tą jesienią i w październiku?
        A w marcu idziemy tam na kawę smile
        • obywatel25 Re: Budowa Aquila Parku przebiega... 09.10.06, 22:33
          Już szukam lampki do szampana,pewnikiem dorosłych józków zaproszą na poczęstunek
          z okazji otwarcia.Ho,ho jeszcze kilka takich hoteli i Las Vegas mamy,czyż nie
          prawdaż Majko?,zaproszą?, myślę że masz tą wiedzę lub dopytaj i do siego...
          • 111majka Re: Budowa Aquila Parku przebiega... 10.10.06, 09:24
            Niestety, nie mam tej wiedzy, obywatelu.....
            Sami się zaprosimy smile
            • ama_79 Re: Budowa Aquila Parku przebiega... 26.10.06, 12:42
              Witam wszystkich!!! Mam pytanko czy ktoś wie jak tam dostać pracę???
              • marius68 Re: Budowa Aquila Parku przebiega... 26.10.06, 12:54
                ama_79 napisała:
                > Witam wszystkich!!! Mam pytanko czy ktoś wie jak tam dostać pracę???

Myślę że najlepiej wysłać CV i list motywacyjny.

Aquila Park Sp.z o.o.
                ul. Wilcza 54a/8
                00-679 Warszawa
                tel/faks: (0-22) 626-83-77
                e-mail: aquila@aquila.pl

Mariusz
                • doomi Re: Budowa Aquila Parku przebiega... 26.10.06, 13:10
                  Rekrutacja do holiday inn odbyła się parę miesięcy temu.
                  Na pewno nie zaszkodzi jednak wysłać aplikacji jak radzi marius.
                  • ama_79 Re: Budowa Aquila Parku przebiega... 26.10.06, 13:44
                    Już się odbyła??? sadsadsadsad Szkoda nic o tym niewiedziałam może za późno
                    wstąpiłam na Forumsmilesmilesmile Ale dzięki, nie zaszkodzi wysłać smilesmilesmile
                    • 111majka Re: Budowa Aquila Parku przebiega... 26.10.06, 14:10
                      Ama, a jak wchodzisz na nowy wątek to warto nacisnąć taki przycisk "pokaż treść wszystkich".
                      Przeczytałabyś sobie, że wyżej już dwie osoby o to pytały i link był podawany.

Ależ mi się dzisiaj na "dobre rady" zebralo smile
                      • ama_79 Re: Budowa Aquila Parku przebiega... 27.10.06, 14:13
                        Dziękismilesmilesmile Z tej podpowiedzi też skorzystamsmilesmilesmile
                        Musicie wybaczyć mi niektóre wpadki dopiero co zalogowałam sie na tym forum i
                        zaczynam wszystko poznawaćsmilesmilesmilesmileZ góry przepraszam za gafysmile
    • 111majka ArtykuL w LO 19.02.07, 11:10
      linia.com.pl/public/article.php?1-10752-0#thumbs
      Mimo że nadal jet planowane otwrcie wiosną tego roku - jakoś kiepsko to widzę. Na stronie
      linia.com.pl/public/article.php?1-10752-0#thumbs
      są zdjęcia z postępów prac sprzed kilku dni.
      Ale nie chciaalm, żeby tu zawialo pesymizmem. I tak ta inwestycja rzeczywiście "rośnie jak na
      drożdżach" smile

Zastanowił mnie ten fragment
      "Inwestycja Aquila Parku z pewnością zmieni oblicze nie tylko Józefowa. Do tego ośrodka będą przecież
      przyjeżdżali turyści z różnych zakątków Polski i Europy. Z pewnością będą zainteresowani zwiedzaniem
      okolic: Otwocka, Karczewa, Celestynowa itd. Co my im zaoferujemy? Przecież nawet najdrobniejszych
      pamiątek nie będą mogli kupić, bo ich po prostu nie ma."
      Może warto pozbierać szyszki w lesie i w ramach "koła..." porobić szyszkowe ludki smile
      • doomi Re: ArtykuL w LO 19.02.07, 13:53
        Majka, a gdzie te zdjęcia? bo ja widzę tylko wizualizacje...
        • 111majka Re: ArtykuL w LO 19.02.07, 13:57
          Oj, zły link dałam. Chodziło mi o stronę www.aqila.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka