monka_25 10.10.06, 07:31 podobno we wczorajszej gazecie Metro była wzmianka że p.Marcinkiewicz podpisał przedłuzenie tras SKM do Otwocka. Czy to prawda? Wiecie cos na ten temat? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
111majka Re: SKM 10.10.06, 09:21 W Pruszkowie coś o tym piszą forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=49983857&v=2&s=0 Odpowiedz Link
jozefow_sadowa Re: SKM 10.10.06, 10:02 jest tekst miasta.gazeta.pl/warszawa/1,74676,3672764.html ale chyba to jak już to dopiero za 2 lata, bo trzeba kupić nowe wagony ... Odpowiedz Link
chiste TKM 10.10.06, 11:34 Wiecie co... ja to sobie myślę, ze my mamy TKM a nie SKM. Tajna Kolej Miejska może istnieć, a my o nie j nie wiemy. Sa natomiast poszlaki. W Otwocku stoi willa, w której czas wolny spędzał tow. Wiesław. Obecnie w "Gomółkowce" jest siedziba mazowieckiego Parku Krajobrazowego. Ale nie wykluczone, ze łaczy ją z budynkiem przy rondzie de Gaulle'a podziemna linia kolejowa. I to jest ten as w rekawie Marcinkiewicza! Tym nas wszystkich zaskoczy! Lansowana przez kaziowego pryncypala strategia TKM oznacza tak naprawde cos innego! Takie rzeczy się zdarzają. Czytajcie: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34250,3674866.html Wiecie co, ja nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby tak było naprawdę, bo Jozefow z pewnościa wykopałby sobie stację. Byłyby tylko 3 przystanki: Otwock, Józefów, Rondo de Gaulle'a. I w 10 min. do roboty. P.S. No może 4 przystanki. Jako że pomysł zaczrpniety z Rumunii, to Karczewowi tez się należy _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
jozefow_sadowa Re: TKM 10.10.06, 13:42 myślę że to bardzo dobry pomysł .... .. ale czy coś takiego jest ? tu trzeba powołać Komisję Śledczą ! Odpowiedz Link
111majka Chcą przywrócić SKM.... 17.10.06, 09:06 ...ale nie mają kasy "Burmistrz Wawra, prezydent Otwocka i burmistrz Józefowa podjęli próbę przywrócenia na "linii otwockiej" Szybkiej Kolej Miejskiej, która do 30 czerwca kursowała do Falenicy. W związku z remontem tunelu średnicowego kolej została przerzucona na zachodnią stronę Warszawy i teraz obsługuje Pruszków i Rembertów. - Chcieliśmy razem rozpocząć rozmowy na przyszłość, które nowemu samorządowi pozwoliłyby na drogę powrotu tej kolei miejskiej. Nasze działania poparł prezes SKM - wyjaśnił uczestniczący w spotkaniu prezydent Otwocka, Andrzej Szaciłło. Powstało pismo skierowane do pełniącego obowiązki prezydenta Warszawy Kazimierza Marcinkiewicza z prośbą o spotkanie w tej sprawie. Wyrażono w nim także chęć negocjacji warunków kursowania kolei. - Poprzednie władze Warszawy żadnych takich warunków nam nie przedstawiły mimo, że podpisywałem z panem Lechem Kaczyńskim list intencyjny w tej sprawie. A potem Warszawa z tego się wycofała. Teraz postanowiliśmy podjąć próbę dotarcia do prezydenta Marcinkiewicza i porozmawiania, żeby jednak ta kolej tutaj wróciła i chcielibyśmy również rozszerzyć kursy do Otwocka.- poinformował nas A. Szaciłło. Przeszkodą mogą być pieniądze. Wszak SKM ma tylko 6 składów, a jeden skład kosztuje 20 mln. zł. Dla porównania mazowiecka kolei ma ich 200. Miasto musiałoby miesięcznie dopłacać do SKM, tak jak teraz to robi w stosunku do linii autobusowej 702. I tu kubeł zimnej wody - zdaniem prezydenta Andrzeja Szaciłły na współfinansowanie szybkiej kolei, przy obecnym budżecie, miasta nie stać. To słyszymy od dawna. To co Otwock robi w tej trójce? Prezydent twierdzi, że buduje przyczółek dla przyszłego samorządu." linia.com.pl/public/article.php?1-9400-0 Odpowiedz Link