Dodaj do ulubionych

Uno & Punto

18.03.04, 19:45
Szukam opini, ale tylko od osob ktore jezdzily takimi samochodami. Co
polecacie uno 0,9 bądz 1 fire, rocznik 200-2002 czy Punto 1,2 8V z 1998 roku
( albo ogolnie Punto 1997-2000). Ma to być samochod głównie do jezdzenia do
pracy ( obszar miasta), czasami wyjazd do rodziny ( 130 km w jedna strone),
chciałoby sie uno 1, ale bardzo malo sie takich ogloszen, z reguly jest 900 i
to 3dzwiowa. Ale podoba mi sie punto 1,2 el. szyby, centralny zamek, lakier
metalik za 18 tys. ( Ganinex Pszczyna). Wiec czekam na komentarz.
Obserwuj wątek
    • bar-tech Re: Uno & Punto 18.03.04, 23:08
      Z tych samochodów zdecydowanie najlepsze jest punto II 1.2, uno to już bardzo
      leciwa konstrukcja, a silnik 0.9 jest zdecydowanie za słaby.

pzdr
      • kjs13 Re: Uno & Punto 21.03.04, 20:59
        Mówie o punto z 1997-1998 a to chyba nie jest II tylko I. Rodzice, bo to ich
        bedzie samochod, jechali 900 z 2000 roku i tata nazeka na szum ( samochod na
        zdartych oponach letnich) i ciezko chodzaca kierownice. Obecnie jezdzi CC 700,
        czy w unosie kierownica ma chodzic tak ciezko, czy cos bylo zepsute?
        • greenblack Re: Uno & Punto 21.03.04, 21:59
          kjs13 napisał:

> Mówie o punto z 1997-1998 a to chyba nie jest II tylko I.

A to to co?

"albo ogolnie Punto 1997-2000)".

Punto II robią od 1999.

Te samochody dzieli epoka.
          • kjs13 Re: Uno & Punto 26.03.04, 20:15
            Zastanawialismy sie nad punto, uno, sc a kupilismy peugeota 106 z 1999 roku,
            ale jakas "rozbudowana" wersje. Elektryczne szyby, 2x poduszka, imobilaiser,
            wspomaganie.
            • niknejm Re: Uno & Punto 26.03.04, 20:19
              kjs13 napisał:

> Zastanawialismy sie nad punto, uno, sc a kupilismy peugeota 106 z 1999 roku,
              > ale jakas "rozbudowana" wersje. Elektryczne szyby, 2x poduszka, imobilaiser,
              > wspomaganie.

Samochód niestety dość awaryjny, w końcówce tabeli TUV, ale i tak lepszy od
              Punto I.
              Sam miałem Punto I i niestety potwierdzało wyniki statystyk. Psuło się.

Pzdr
              Niknejm
    • jacek671 Re: Uno & Punto 26.03.04, 20:36
      fiatami jezdże od 9 lat , obecnie posiadam SC , w zeszłym roku jechałem z musu
      2tyś. km. z musu ojca autem[UNO 900] w 5 osób + bagaż i autko wyszło na
      trasie..... 4,7l/100 , przeżyłem mały szok , w miescie pali poniżej 7l , fakt
      chamulce sałbe
    • mar_elx UNO! 26.03.04, 23:54
      Miałem uno 1.4 z 94 r. i Punto II z 2000 r. Uno było praktycznie bezawaryjne.
      Po 80 tys. wymiana amortyzatorów, a po 100 tys. wymiana sprzegła. Poza tym -
      brak awarii.

Punto II psuło się i to poważnie i kosztownie (sprzęgło i skrzyniabiegów po 20
      i 40 tys.). Nie wiem co by było dalej... A Punto II podobno jest bardziej
      niezawodne od Punto I.

W uno odradzam wersję CLIP (brazylijski silnik gaźnikowy 1.0). Jeżeli 1.0, to
      tylko z silnikiem FIRE. Zachęcam do wersji 1.4 - trochę więcej spala, ale jaka
      przyjemność z jazdy! Poza tym, nie ma obowiazku wykorzystywać całej mocy
      silnika...
      • bescik Re: UNO! 27.03.04, 11:43
        Ja mam CLIPa 5 letniego, wlasnie go sprzedaje, autem jezdzę 2 lata, przebieg 90
        tys, nigdy nie mialem najmniejszego powodu na niego narzekac, do 1,0 fire ma
        sie tak, że pali litr więcej. CCzęści typu filtry, paski itp są od innych
        modeli, ale dopasowane, wystraczy zadzwonic po numerki fabryczne do dealera. Za
        to silnik pracuje o wiele ciszej, samochód jest nieco dynamiczniejszy, znam
        innych uzytkowników z przebiegiem na gazie powyżej 150 000 km, wszystko OK.
        Inna zaleta to, że CLIPy były w maksymalnych wersjach wyposażenia S
        To co piszesz, blacha to minus, niecynkowana, trzeba pilnowac, w polskich
        egzemplarzach, zawieszenie za miękkie, ale hamulce super.

PUNTO? podobno z zawieszeniem bardzo barzdo kiepsko, za to jakość wykończenia w
        Punto I i II to jedna epoka po UNO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka