Dodaj do ulubionych

Suzuki Swift

14.09.10, 09:01
Witam. Czy moze mi ktoś zcharakteryzowac to auto? Jego wady i zalety, czego mozna się po nim spodziewać, na co warto zwrócić uwagę. Interesuje mnie benzyna 1.3 z roku 2008.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amatorski Re: Suzuki Swift 14.09.10, 13:57

O Swifcie:
      www.suzukiklub.pl/forum/viewforum.php?f=1
      Opinie kierowców:
      www.autocentrum.pl/oceny/suzuki/swift/iv/
    • tomek854 Re: Suzuki Swift 14.09.10, 19:22
      Jako pasażer przejechałem takim właśnie przez pół polski:

mikrobagażnik, z przodu miejsca przyzwoicie, ale z tyłu to tylko dla beznogich...
    • v-6 Więcej zalet niż wad. 14.09.10, 22:18
      Odbyłem tym samochodem tylko jazdę próbną, ale skoro użytkownicy się nie zgłaszają, to opiszę swoje pierwsze wrażenia.
      Żonie samochodzik się podobał, interesowała nas wersja 1,5 z automatem. Ale demo było tylko 1,3 (benzyna) z ręczną. Normalka. Ja prowadziłem, bo żona jeździć z ręczną nie lubi. W środku tandetnie, ale to nie mercedes. Za to spasowanie - na pierwszy rzut oka - nie gorsze niż w mb. Miejsca z przodu dużo, z tyłu już mniej, a bagażnik malutki. Jednak w miejskim samochodziku to nic nadzwyczajnego. Auto jest hałaśliwe, chociaż trudno właściwie stwierdzić, co hałasuje. Chyba trochę zawieszenie, trochę opływ powietrza. Zawieszenie jak na mój gust zdecydowanie za twarde, ale ja lubię miękko. Zresztą nie było jakoś katastrofalnie, tak na granicy akceptowalności. Za to prowadzenie - malina. Jedzie toto jak przyklejone, świetna, czuła kierownica. Azjaci często robią tak, że jak już skonstruują ostry układ kierowniczy, to trudno się tym samochodem jedzie na wprost (trzeba korygować). Ale tutaj jest jak trzeba, audi by się nie powstydziło. Wspaniała zwrotność (średnica zawracania), duże lusterka zewnętrzne.
      Praca skrzyni biegów mi się podobała, ale nie mnie to oceniać - za rzadko jeżdżę z manualami. Natomiast silnik 1,3 - już nie. Do jakichś 3 tys. obrotów słabiutki. Potem jest lepiej, ale trudno go wkręcać na obroty, bo chyba wszystkie biegi mają bardzo długie przełożenia. Trzeba się namęczyć, żeby z tego zestawu silnik-skrzynia coś wykrzesać. No i wtedy silnik mocno hałasuje (przy spokojnej jeździe nie przeszkadza). Z pewnym zdziwieniem czytałem testy, w których swift w takiej konfiguracji robił setkę w obiecane przez producenta 11 sek. Subiektywne wrażenie jest na poziomie 13. A także, że to podwozie mogloby jeździć z dwa razy mocniejszym motorem.
      My nie kupiliśmy, głównie z obawy, że klasyczny 4-biegowy automat połączony z silnikiem 1,5 (mocniejszym chyba tylko o 11 KM) da jeszcze gorsze efekty w kategoriach dynamiki. A sprawdzić nie było jak. Ale to jest fajny miejski samochód.
      Pozdrawiam
      v-6
      • ramireza911 Re: Więcej zalet niż wad. 15.09.10, 09:12
        Dzięki za odpowiedz.
        Autko ma służyc jako drugi (mniejszy) pojazd w rodzinie. Wielkość bagażnika raczej rzecz drugorzędna. Uytkowanie typowo miejskie. Najważniejesze, to żeby był mało awaryjny (a właśnie, moze ktos wie jak z cenami i dostępnością części) i fajnie jak nie będzie za dużo palił.
        -----------------------------------------------------
        Sprzedam Renault Clio 1.4 16v 2003r. Wersja wyposażenia Extreem.
        Pierwszy właściciel.
        Kontakt mroste01@orange.pl
    • abartosz Re: Suzuki Swift 15.09.10, 10:40
      Trochę subiektywnych wrażeń po przejechaniu 45 tys km w mieście i poza nim:
      -układ kierowniczy precyzyjny
      -skrzynia biegów o krótkim skoku, jak w samochodzie sportowym (ale wsteczny czasem haczy)
      -bogate wyposażenie (klimatyzacja, sterowanie elektryczne do wszystkiego, radio z mp3)
      -duże lusterka
      -bagażnik mały, ale to dobra wielkość do zakupów z supermarketu. Torby z zakupami po prostu tam się ciasno mieszczą i nie przewracają ani nie przesuwają. Ale na dłuższy wyjazd nie wystarcza.
      -silnik wymaga wysokich obrotów żeby dynamicznie jechać. Na trasie często redukuję do 3., żeby przyspieszyć. Za to bieg 5. jest dłuuugi i silnik jest na niskich obrotach podczas szybkiej jazdy.
      -przyspieszenia miejskie- są dobre. Jeśli kierowca jest gotowy na słuchanie silnika kręcącego się 6500 obr/min to i Swift szybko przyspieszy.
      -zużycie paliwa od 6 do 9 (trasa-zakorkowane miasto)
      -zawieszenie jest twarde. Z tyłu bardziej. Progi spowalniające się mocno odczuwa.
      -ilość miejsca z przodu- dość dobrze, ale wysoka osoba ma podkurczone nogi. Dla ciekawostki powiem, że w Grand Vitarze jest jeszcze gorzej.
      -ilość miejsca z tyłu- jest ok. Nawet wysoka osoba nie wali głową w dach. Dla ciekawostki powiem, że w Nissanie X-Trail z tyłu można walnąć głową w dach.
      -awaryjność- nic do tej pory się nie zepsuło. Przepaliła się tylko żarówka i można ją wymienić samemu, bez odkręcania połowy części jak w niektórych nowych samochodach. Silnik 1.3 ma bezobsługowy łańcuch rozrządu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka