Dodaj do ulubionych

OT - zmiana u Trumpa - moje bajania

25.09.25, 13:42
„Wszyscy myśleli, że Rosja wygra tę wojnę w trzy dni. Ale nie wygrała. Rosja przez to nie wygląda dobrze, wygląda źle.”

„Rosyjska armia pokazała się jako papierowy tygrys, prowadząc bezcelowe walki.”

„Po zapoznaniu się z sytuacją militarną i gospodarczą Ukrainy i Rosji, myślę, że Ukraina, przy wsparciu Unii Europejskiej, jest w stanie walczyć i ZDOBYĆ całą Ukrainę w jej pierwotnej formie.”

„Jeśli Rosja nie będzie gotowa do zawarcia porozumienia kończącego wojnę, Stany Zjednoczone są w pełni gotowe nałożyć bardzo surowe cła, które, jak sądzę, bardzo szybko powstrzymałyby rozlew krwi.”

Skad ta zmiana (o ile to sie utrzyma....)??

na moje oko do Donalda wreszcie dopchal sie ktos myslacy cyferkami i mowi tak...

Sluchaj Donald... ty sie nie staraj zakonczyc tego konfliktu jak do tej pory. Po pirewsze probujesz, chuj z tego wychodzi i wszyscy sie smieja.... ale - I TO JEST WAZNIEJSZE!!! - Stary, to jest zajebisty interes!!!

My produkujemy bron, ktora zuzywaja Ukraincy. Za te bron placa nam Europejczycy i jeszcze sie musza prosic.
Oslabami Rosje, angazujemy Chinska uwage, zarabiamy, czyscismy magazyny, rozwijamy wlasna produkcje... a wszustko bez utratty zycia amerykanow i bez kosztow dla nas.

STARY toz to jest zloty interes!!!! Najlepsza wojna Ameryki EVER!

A niech sie tluka....!!! teraz czas dosypac, toeche dac UKR oddech, przesuna front, dac nadzieje... ale jakby za bardzo wygrywali to wiesz... No i nie dac im przegrac.

Nic lepszego nie moglo nam sie przytrafic!
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 25.09.25, 14:11
      No a nie była taka właśnie strategia USA wobec Ukrainy i w sprawie wojny za administracji Bidena?
      • trypel Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 25.09.25, 14:25
        Wlasnie taka byla tylko ze ramie w ramie z Europa
        • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 25.09.25, 15:05
          No to jak byla ramie w ramie to nie. byla taka, bo ta nie jest.
          • trypel Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 25.09.25, 15:07
            A autostrada po której jade o 4 rano nie jest pusta.
            Tak wiem
            • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 10:27
              No dla mnie nie jest, bo po niej jedziesz.... dla ciebie jest.

Ale polityka w ktorej europa placi za bron lub nie placi za bron raczej taka sama nie jest...

Poza tym na razie gadamy o slowach Donalda... a jakie beda dzialania i czy wogle to osobna sprawa...
      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 25.09.25, 15:04
        bywalec.hoteli napisał:

> No a nie była taka właśnie strategia USA wobec Ukrainy i w sprawie wojny za adm
        > inistracji Bidena?

A kto placil za JB za bron?
        Poza tym JB nie mial sily tupnac noga - duplomatycznie i faktycznie... Ergo, chcial dobrze, ale wyszlo marnie.

Trump chcial w druga strone i tez wyszlo chujowo.
    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 00:22
      galtomone napisał:

>
      > Nic lepszego nie moglo nam sie przytrafic!

No mowie ci po raz ktorys tam ze zycie jest fair i kazdy ma to na co siebie zasluzyl?
      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 10:28
        Mowisz czy pytasz?

A jak mowisz to jeszcze dodaj, ze woda jest morka i wiecej takich niesamowitych prawd o o ktorych wiesz tylko ty i nikt wiecej.
    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 00:25
      No bo po pierwsze to chyba wiesz ze wojny w ktore sie USA wpycha to ma byc dla USA biznes? I tam si enie licz wartosci a jedynie interesy?

No i zycie jest fair bo kazdy w nim w koncu ma to na co sobie zasluzyl.
      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 10:32
        Korea, Afganistan i SZCZEGOLNIE!!!! Wietnam to byl dla Was swietny biznes...

Takze ten... przykro mi ze was duzo kosztowaly ale wiesz... zycie nie zawsze jest fair i USA nie zawsze wygrywa.
        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 17:47
          galtomone napisał:

> Korea, Afganistan i SZCZEGOLNIE!!!! Wietnam to byl dla Was swietny biznes...
          >
          > Takze ten... przykro mi ze was duzo kosztowaly ale wiesz... zycie nie zawsze je
          > st fair i USA nie zawsze wygrywa.

Duzo kosztowaly ale nikt tego nie ocenia jako ekonomiczny kryzys..
          Zarobily firmy produkujace dla wojska i pokrewne, USA zrobilo postep w rozwoju broni... i USA sie tam wiel nauczylo.
          www.thecollector.com/vietnam-war-economic-effects/
          • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 09:38
            Taaaa. trauma narodowa to nic...
            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:14
              galtomone napisał:

> Taaaa. trauma narodowa to nic...

Jaka trauma? Ja nie mam zadnej traumy - uwierz mi...Sama radosc :)
              • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 08:23
                Uwazasz sie za caly narod?
                • tbernard Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 09:40
                  galtomone napisał:

> Uwazasz sie za caly narod?

Nieraz jak się go czyta, to namolnie w głowie pojawia się znana sentencja:

„Przylepiło się gówno do okrętu i mówi: «Płyniemy!»
      • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 11:08
        > No i zycie jest fair bo kazdy w nim w koncu ma to na co sobie zasluzyl.

Tak, widziałem taki plakat na dziecięcym oddziale onkologicznym.
        • tbernard Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 12:49
          vogon.jeltz napisał:

> > No i zycie jest fair bo kazdy w nim w koncu ma to na co sobie zasluzyl.
          >
          > Tak, widziałem taki plakat na dziecięcym oddziale onkologicznym.

Najpierw pomyślałem, że to mogła być ironia z jego strony z tym "No i zycie jest fair bo kazdy w nim w koncu ma to na co sobie zasluzyl." Przecież masę okoliczności przeczących temu można odnaleźć, jak na przykład ta którą przytoczyłeś lub ofiary obozów masowej zagłady. Ale chyba trzeba też rozważyć opcję, że to ironia nie była.
        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 17:36
          vogon.jeltz napisał:

> > No i zycie jest fair bo kazdy w nim w koncu ma to na co sobie zasluzyl.
          >
          > Tak, widziałem taki plakat na dziecięcym oddziale onkologicznym.

Zastanawiam sie co mozna pomyslec o kims kto ma takie skojarzenia?
          Zapewne i ten bedzie mial to na co zasluzyl
          • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 17:51
            > Zastanawiam sie co mozna pomyslec o kims kto ma takie skojarzenia?

Znaczy - jakie? To ty napisałeś "każdy ma to, na co zasłużył". To jest tylko logiczna konsekwencja twojego stwierdzenia.
            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 18:38
              vogon.jeltz napisał:

> > Zastanawiam sie co mozna pomyslec o kims kto ma takie skojarzenia?
              >
              > Znaczy - jakie? To ty napisałeś "każdy ma to, na co zasłużył". To jest tylko lo
              > giczna konsekwencja twojego stwierdzenia.

No takie aby powiesic taki plakat w takim miejscu...
              • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 19:45
                > No takie aby powiesic taki plakat w takim miejscu

Sarcasm detector ci sie zjebał, dziadziu.
                • nousecomplaining Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 19:54
                  > Sarcasm detector ci sie zjebał, dziadziu.
                  Myślę że Sarcasm detector to u niego najmniejszy problem.
                  • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 20:15
                    nousecomplaining napisał(a):

> > Sarcasm detector ci sie zjebał, dziadziu.
                    > Myślę że Sarcasm detector to u niego najmniejszy problem.

Lewaki jak widac chodzaa parami?
                • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 20:14
                  vogon.jeltz napisał:

> > No takie aby powiesic taki plakat w takim miejscu
                  >
                  > Sarcasm detector ci sie zjebał, dziadziu.

Z twoimi pogladami to brzmi calkiem realnie.

A sarcasm byl wlasnie po mojej stronie aby ci deliktnych uczuc nie urazic mowiac zes pierd...niety.
                  • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 20:56
                    > A sarcasm byl wlasnie po mojej stronie

Zatem nie tylko detektor, ale i generator ci się zjebał.
              • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 09:41
                engine8t napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                >
                > > > Zastanawiam sie co mozna pomyslec o kims kto ma takie skojarzenia?
                > >
                > > Znaczy - jakie? To ty napisałeś "każdy ma to, na co zasłużył". To jest ty
                > lko lo
                > > giczna konsekwencja twojego stwierdzenia.
                >
                > No takie aby powiesic taki plakat w takim miejscu...

Masz poniekad racje, na cmentarzach pasuje zdecydowanie lepiej!!!!
          • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 09:40
            engine8t napisał:

> vogon.jeltz napisał:
            >
            > > > No i zycie jest fair bo kazdy w nim w koncu ma to na co sobie zaslu
            > zyl.
            > >
            > > Tak, widziałem taki plakat na dziecięcym oddziale onkologicznym.
            >
            > Zastanawiam sie co mozna pomyslec o kims kto ma takie skojarzenia?

Że ma zajebiste poczucie humoru - cech ludzi nieprzecietnie inteligentnych.

Engin, mozesz podchodzic do śmiertelnych chorob ze smiertelna powaga, ale zapewniam, że bardziej/mniej śmiertelne od tego nie będą i wy;eczyć też nikogo nie wyleczysz.
            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:17
              galtomone napisał:

> engine8t napisał:
              >
              > > vogon.jeltz napisał:
              > >
              > > > > No i zycie jest fair bo kazdy w nim w koncu ma to na co sobie
              > zaslu
              > > zyl.
              > > >
              > > > Tak, widziałem taki plakat na dziecięcym oddziale onkologicznym.
              > >
              > > Zastanawiam sie co mozna pomyslec o kims kto ma takie skojarzenia?
              >
              > Że ma zajebiste poczucie humoru - cech ludzi nieprzecietnie inteligentnych.
              >

Cyba ci sie pomylilo zdrowe poczucie humory z zajebistym - to drugie to jest raczej patologia

> Engin, mozesz podchodzic do śmiertelnych chorob ze smiertelna powaga, ale zap
              > ewniam, że bardziej/mniej śmiertelne od tego nie będą i wy;eczyć też nikogo nie
              > wyleczysz.

Mozesz mi wyjascic o coci tu chodzi bo sie pogubilem? Mowisz o poczuciu humory czy jakichs smiertelnych chorobach? Zdrowy jestes?
              • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 08:24
                Nie jestem zdziwiony...

Ale moze dasz rade sam sie odnalezc... ?
              • tbernard Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 10:02
                engine8t napisał:

> Mozesz mi wyjascic o coci tu chodzi bo sie pogubilem? Mowisz o poczuciu humory
                > czy jakichs smiertelnych chorobach? Zdrowy jestes?

Człowieku, najpierw używasz kwantyfikatora ogólnego ("każdy") jak jakiś upośledzony humanista co ma zielone pojęcie o logice, no to oponent pokazał ci kontrprzykład. Ktoś kto logiki odrobinę liznął, choćby na poziomie szkoły średniej (ja w mat-fizie miałem, nie wiem jak w ogólnych), wie, że do obalenia stwierdzenia opartego na kwantyfikatorze ogólnym WYSTARCZY pokazać choćby jeden element dla którego stwierdzenie nie jest prawdziwe. Istnienie dzieci na oddziale onkologicznym, w którym niektóre z nich umierają, to niezaprzeczalny fakt. Twoje stwierdzenie odnosi się także do nich. Zapewne w sposób niezamierzony i wynikający z używania czasem kwantyfikatora ogólnego jak upośledzony humanista.
                Aby nie było wątpliwości, to nie wszystkich humanistów uważam za upośledzonych. Niektórzy nie mają problemów z logiką. Znałem jednego, co filozofię ukończył a twardą logiką mógłby niejednego ścisłowca zmiażdżyć.
                • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 13:08
                  > Człowieku, najpierw używasz kwantyfikatora ogólnego ("każdy") jak jakiś upośledzony humanista

Cicho, lewakó!
    • boggi_dan Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 04:14
      galtomone napisał:
      >
      > „Po zapoznaniu się z sytuacją militarną i gospodarczą Ukrainy i Rosji, myślę, ż
      > e Ukraina, przy wsparciu Unii Europejskiej, jest w stanie walczyć i ZDOBYĆ całą
      > Ukrainę w jej pierwotnej formie.”
      .
      > .
      >
      > Sluchaj Donald... ty sie nie staraj zakonczyc tego konfliktu jak do tej pory. P
      > o pirewsze probujesz, chuj z tego wychodzi i wszyscy sie smieja.... ale - I TO
      > JEST WAZNIEJSZE!!! - Stary, to jest zajebisty interes!!!

>
      > A niech sie tluka....!!! teraz czas dosypac, toeche dac UKR oddech, przesuna fr
      > ont, dac nadzieje... ale jakby za bardzo wygrywali to wiesz... No i nie dac im
      > przegrac.
      >
      > Nic lepszego nie moglo nam sie przytrafic!
      Lewacka nienawiść. Unia im pomoże i nam też. W razie czego.Jak w 39 roku.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 06:49
      Oświeciło Cię w końcu, polityka międzynarodowa powinna służyć racji stanu, nie utrzymaniu pokoju na świecie.
      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 10:34
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Oświeciło Cię w końcu, polityka międzynarodowa powinna służyć racji stanu, nie
        > utrzymaniu pokoju na świecie.
        >

Mnie??? To ja obiecywalem pokoj w 24h zamiast dobrego biznesu?

Raczej do Donalda w koncu dotarlo, ze wygrana Putina (czyli pokoj na jego warunkach) to zaden biznes dla USA.
        • boggi_dan Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 12:31
          galtomone napisał:

> duze_a_male_d_duze_m napisał:
          >
          > > Oświeciło Cię w końcu, polityka międzynarodowa powinna służyć racji stanu
          > , nie
          > > utrzymaniu pokoju na świecie.
          > > Przecież wam Pomarańczowy nie jest potrzebny, drwicie i kpicie z niego, a nawet można rzec nienawidzicie.
          Więc niech ta Unia wyśle wreszcie te dywizje na elektrycznych rowerach pod tęczowymi flagami na Ukrainę.
          >
          > Mnie??? To ja obiecywalem pokoj w 24h zamiast dobrego biznesu?
          >
          > Raczej do Donalda w koncu dotarlo, ze wygrana Putina (czyli pokoj na jego warun
          > kach) to zaden biznes dla USA.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 13:44
          Tak, Ciebie, jak zakładałeś, że w interesie USA kiedykolwiek było zakończenie bałaganu w 24h.
          • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 14:11

> Tak, Ciebie, jak zakładałeś, że w interesie USA kiedykolwiek było zakończenie b
            > ałaganu w 24h.
            >

Sprawdz jeszcze raz co obiecywal i usilowal osiagnac Donald.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 14:19
              Cóż szkodzi obiecać, to, to nawet nasi się nauczyli.
              • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 15:03
                Ale on nie tylko obiecywal ale aktywnie usilowal do tego doprowadzic.
                • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 17:31
                  Tak to zostało przedstawione.
                  • qqbek Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 21:31

> Tak to zostało przedstawione.
                    >

Czerwony dywanik dla zbrodniarza wojennego, który napadł kolejne państwo, zmuszanie amerykańskich żołnierzy, żeby mu salutowali... może i przedstawienie "pod gościa", ale mocny niesmak pozostaje.

Zresztą ciche wspieranie Putina złożyłoby się w "spójną całość" z:
                    1. wspieraniem tego ześwirowanego na punkcie religii i własnego wacka zbrodniarza Nechujahu,
                    2. wcześniejszymi kontaktami "pomarańczowego" z ZSRR, gdzie bawił już w latach 80-tych,
                    3. późniejszymi kontaktami "pomarańczowego" z rosyjskimi bankami, gdy te amerykańskie pokazały mu gest Kozakiewicza i realne stało się widmo kolejnego bankructwa.

Ja myślę, że kluczowa była rola Xi (tak jak przy otwarciu zamkniętej wcześniej granicy Polski z Białorusią) - panowie pomarańczowy i korpokomunista doszli do wniosku, że Syberią lepiej się podzielić, niż liczyć na ochłapy od wujka Wołodii - jeżeli mam rację, to jest już po Rosji, w jej obecnym kształcie, co może i byłoby wesołe, ale niestety oznaczałoby światową dominację Chin na kolejne dekady.
                    • bywalec.hoteli Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 21:58
                      qqbek napisał:

> Ja myślę, że kluczowa była rola Xi (tak jak przy otwarciu zamkniętej wcześniej
                      > granicy Polski z Białorusią) - panowie pomarańczowy i korpokomunista doszli do
                      > wniosku, że Syberią lepiej się podzielić, niż liczyć na ochłapy od wujka Wołodi
                      > i - jeżeli mam rację, to jest już po Rosji, w jej obecnym kształcie, co może i
                      > byłoby wesołe, ale niestety oznaczałoby światową dominację Chin na kolejne dekady.

Wojnę mogą przetrwać Chiny - odcinając ruskich od kasy.
                      Wtedy oligarchowie i bezpiecznicy sami załatwia fiutinowi herbatkę z nowiczokiem

I pytanie kto będzie rządził rossja (na rozpad państwa atomowego raczej nikt nie pozwoli), kto nie będzie miał tak mocno zakrwawionych rąk? I wtedy kombajnista Baćka wchodzi cały na biało... Jak się mu zarzuci że z Białorusi były ataki na Ukrainę to powie że to przecież nie on tylko ci którzy już nie żyją albo się wycofali czy wyoadli z okna: putin, prigozyn, kadyrow, szojgu, lzewrow, przecież on Sasza Łukaszenkow cały czas prosił o apelował o pokój i zgodę? A przecież już Trump ściskał mu ręce i nazywał wielkim przyjacielem a xi wysyła mu regularnie herbatę (bez polonu)

A podziela się tak, że Jankes weźmie złoża Ukrainy w eksploatację a Kitajec złoża Syberii. Nie wiem jak podziela się Tajwanem ale może powiedzą że Tajwan częścią Chin ale taka amerykańską? Półprzewodniki i tak gdzieś sobie chinole zaczną produkować, przecież mają naukowców kształconych w Stanach...

Kiedyś był świat podzielony ZSRR - USA, gdzie USA te walkę zapaśników wygrywał

Teraz będzie USA - Chiny, gdzie Chiny mogą nawet wygrać w zapasy

Ruskie będą potrzebować kasę, dużo kasy, więc jeszcze więcej Syberii wydzierżawia Chińczykom. W pewnym momencie ludność dalekiego wschodu Rosji sama stwierdzi że oni mają skośne oczy i żółta skórę, to przecież oni są właściwie północnymi chińczykami a nie wschodnimi Rosjanami? Syberię przejmą bez wystrzału

Dla Polski będzie ta zmiana, że zamiast w amerykańskich, niemieckich, francuskich firmach i zakładach produkcyjnych będziemy pracować w chińskich...

A może nawet będzie można sobie wybrać czy w niemieckiej czy chińskiej?
                      • bywalec.hoteli Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 21:59
                        * przerwać wojnę, nie przetrwać
                      • qqbek Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 22:13
                        Pełna zgoda - odcięcie Fiutina od dostaw elektroniki z Chin zakończyłoby wojnę w kilka miesięcy.
                        Ale jeżeli ja mam rację, to Xi nie gra po to, żeby Rosję utrzymać przy życiu, ale po to, żeby jak najbardziej ją osłabić, zanim sami wezmą to co im Rosja w XIX i na początku XX wieku odebrała (+ "rekompensatę").
                        No i jednak najkrótsza i najtańsza trasa z Chin do Europy wiedzie przez Rosję i Białoruś... wystarczyło, że zamknęliśmy granicę z Białorusią i już w KC KPCh ogłoszono "brązowy alarm", pomiziano pomarańczowego (i nasze MSZ) po nabiale i już znów "jest git".
                        • bywalec.hoteli Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 23:09
                          Ciekawe czy jaki sposób Qqbek pomiziano Białorusina? Bo ważny Chińczyk spotkał się z nami a na następny dzień inny ważny Chińczyk spotkał się z Baćką. A nie mógł ten sam bo granica zamknięta.
                          • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 23:41
                            > Ciekawe czy jaki sposób Qqbek pomiziano Białorusina?

Może obiecano mu dostawy kartoszki?
                            • bywalec.hoteli Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 10:06
                              vogon.jeltz napisał:

> > Ciekawe czy jaki sposób Qqbek pomiziano Białorusina?
                              >
                              > Może obiecano mu dostawy kartoszki?

Pokazano może kij a może marchewkę
                    • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 09:47
                      qqbek napisał:

> Ja myślę, że kluczowa była rola Xi (tak jak przy otwarciu zamkniętej wcześniej
                      > granicy Polski z Białorusią) -

A co to mial Xi do rzeczy???

Przeciez od pocztku komunikat byl taki, ze zamykam na czas trwania manewrow.. ale miedzy innymi po to, by pokazac Chinczykom, ze nie jestesmy calkiem bezradni i albo wymusz spokoj na granicy (zamiast eskalacji nielegalnych prob przekroczenia) albo pod tym pretekstem faktycznie zamkniemy granice.

Niedlugo sie okaze czy pomoglo, ale wszystko wskazuje na to, ze tak.

> panowie pomarańczowy i korpokomunista doszli do
                      > wniosku, że Syberią lepiej się podzielić, niż liczyć na ochłapy od wujka Wołodi
                      > i - jeżeli mam rację, to jest już po Rosji,

Przegrana Rosji nie jest na reke chinom a rosja jeszcze nie jest tak slaba by nia dzielic. Poza tym taka opcja wzmacnia usa a wszystko co wzmacnia usa oslabia (posrednio/bezposrednio) pozycje Chin. IMHO sie mylisz i nie ma opcji by tak sie stalo.

> w jej obecnym kształcie, co może i
                      > byłoby wesołe, ale niestety oznaczałoby światową dominację Chin na kolejne deka
                      > dy.

Tym bardziej nie jest to na reke USA.
                  • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 09:43

> Tak to zostało przedstawione.
                    >

W sensie, ze dostawy bron trwaly, tylko meainstreamowe media klamaly, ze ich nie ma?
                • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 20:16
                  galtomone napisał:

> Ale on nie tylko obiecywal ale aktywnie usilowal do tego doprowadzic.

Czyli przyznajesz ze usilnie probowal?
                  • qqbek Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 22:21
                    engine8t napisał:

> Czyli przyznajesz ze usilnie probowal?

No jak widać - w 1 dzień zakończył tą wojnę, zgodnie z deklaracjami 🤪
                    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 00:30
                      qqbek napisał:

> engine8t napisał:
                      >
                      > > Czyli przyznajesz ze usilnie probowal?
                      >
                      > No jak widać - w 1 dzień zakończył tą wojnę, zgodnie z deklaracjami 🤪
                      >
                      >
                      No mozna przyprowadzic konia do wodopoju, nawet leb mu do wody wsadzic ale do picia go juz nie zmusisz.
                      A tu dw konie musz chciec z tego wodopoju pic i ani jeden ani drugi nie chce - i co im Pan zrobisz?
                      A z drugiej strony to wszyscy zaangazowani w ten konflikt jakos preferuja aby ta wojna sie toczyla az do ostatniego ukrainca..
                      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 13:22
                        engine8t napisał:

> A tu dw konie musz chciec z tego wodopoju pic i ani jeden ani drugi nie chce -
                        > i co im Pan zrobisz?

Pezeciez wszyscy razadni pukali sie w czolo, ze tak sie nie da. Chyba ze UKR sie podda (czyli odetniemy ja od broni i wszlekiej pomocy) a my to nazwiemy pokojem.

Tylko wasz prezyden twierdzil, ze sie da, ze on umie, ze Putni sie z nim liczyc (to jeden z lepszych dowcipow ostatnich czasow)., itp.
                        • qqbek Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 13:34
                          galtomone napisał:

> Pezeciez wszyscy razadni pukali sie w czolo, ze tak sie nie da. Chyba ze UKR si
                          > e podda (czyli odetniemy ja od broni i wszlekiej pomocy) a my to nazwiemy pokoj
                          > em.
                          >
                          > Tylko wasz prezyden twierdzil, ze sie da, ze on umie, ze Putni sie z nim liczyc
                          > (to jeden z lepszych dowcipow ostatnich czasow)., itp.

Na razie, na całe szczęście, Ukraińcy pokazali chwilowo, że potrafią rozmawiać z Putinem.
                          Wpierw zatrzymali ofensywy na kierunku sumskim i charkowskim, a teraz zrobili kacapom małą "niespodziankę" (a nawet 4) pod Pokrowskiem, gdzie Rosja posuwała się kilometr po kilometrze od ubiegłego roku.

Mówi się o potencjalnym zniszczeniu 3 brygad (przy czym jeden cały pułk piechoty zmotoryzowanej już użyźnił stepy/trafił do niewoli), więc straty potężne, jak na skalę tej wojny. Tyle jest warte "wojsko z łapanki" przy konfrontacji z elitarną brygadą powalonych nacjonalistów, którą wysłano tam, żeby zatrzymała Rosjan, a ta się nie posłuchała i wzięła ich w okrążenie. Niestety to też prawda o ukraińskim "wojsku z branki", które wartość bojową ma mocno średnią.
                        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:19
                          galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                          >
                          > > A tu dw konie musz chciec z tego wodopoju pic i ani jeden ani drugi nie c
                          > hce -
                          > > i co im Pan zrobisz?
                          >
                          > Pezeciez wszyscy razadni pukali sie w czolo, ze tak sie nie da. Chyba ze UKR si
                          > e podda (czyli odetniemy ja od broni i wszlekiej pomocy) a my to nazwiemy pokoj
                          > em.
                          >
                          > Tylko wasz prezyden twierdzil, ze sie da, ze on umie, ze Putni sie z nim liczyc
                          > (to jeden z lepszych dowcipow ostatnich czasow)., itp.

AAaaaaa to mowisz ze sie pukalali i pukali i chyba z amocno bo widac ze mozgi jakos tego nie tolerowaly? No tego chyba rizsadkiem nie nazywasz? A wiec co ci rozsadni zrobili?
                          • qqbek Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 23:34
                            engine8t napisał:

> AAaaaaa to mowisz ze sie pukalali i pukali i chyba z amocno bo widac ze mozgi
                            > jakos tego nie tolerowaly? No tego chyba rizsadkiem nie nazywasz? A wiec co ci
                            > rozsadni zrobili?

No twój pomarańczowy "guru", który podobno ma chrapkę na pokojową Nagrodę Nobla, na razie wspiera mordowanie cywilów w Strefie Gazy, a Ukrainie walczącej o swoją niepodległość znacząco przykręcił kurek z finansowaniem.
                            Urzęduje już 8 miesięcy, a nie zdołał dowieźć tego, co obiecywał dowieźć w dzień.
                            Co prawda ostatnio "zmienił front", ale chyba nikt go w Europie nie traktuje już poważnie.
                            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 00:08
                              qqbek napisał:

> Co prawda ostatnio "zmienił front", ale chyba nikt go w Europie nie traktuje ju
                              > ż poważnie.
                              >

Oj mowisz ze go nie traktuja powaznie?
                              A po czym tak sadzisz?
                            • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 08:37
                              qqbek napisał:

> Co prawda ostatnio "zmienił front", ale chyba nikt go w Europie nie traktuje ju
                              > ż poważnie.

Z tego co widze (zreszta zachowanie Izraela to tez tego dobitny przyklad) nikt go na swiecie zbyt powaznie nie traktuje.

Cala jego wielka nieprzewidywalnosc okazala sie dosc mocno przewidywalna - wystarczy mocno tupnac noga i czyms kolorowym przed oczami pomachac.
                              Wbrew pozorom - bo nie doradcy a EGO ma tu chyba sporo do gadania - Trump jest wzglednie latwy do manipulowania.
                              W polaczeniiu z cala narracja o tym, ze ameryka first = wycofywanie ameryki z roznych miejsc na swiecie, to chinczycy chyba wcale nie sa az tacy zasmuceni jego druga kadencja...
                          • galtomone Wcale sie nie zdziwie.... 29.09.25, 08:31
                            engine8t napisał:

> AAaaaaa to mowisz ze sie pukalali i pukali i chyba z amocno bo widac ze mozgi
                            > jakos tego nie tolerowaly? No tego chyba rizsadkiem nie nazywasz? A wiec co ci
                            > rozsadni zrobili?

Przewidzieli w 100% trafnie jaka bedzie odp Putina. Wielki, srodkowy palec pokazany "potedze" USA.

W miedzy czasie Trump dal rade oslabic pozycje USA (budowana przez wiele dekad) na swiecie. Osobiscie mam nadzieje, ze to nie tyle (jeszcze) pozycja USA co jego pozycja...

Jestes malym, smiesznym, chaotycznym i w swojej nieprzewidywalnosci przediwywalnym czlowieczkiem z bardzo rozdetym ego i mniemamiem na temat swojej wielkosci na takim pozime, ze idealnie zaczyna pasowac do niego powiedzenie "Your ego is writing checks your body can't cash."

Osobiscie nie bede ani ciut zdziwiony jak teraz Putin znow jakas marchewaczka mu przed nosem zamacha - (Oj, no dobra... spotkam sie z Zelenskim) i ego Trumpa marzace o noblu powie "Pierdol ukaincow, przeciez putn juz sie zgodzil na pokoj" i zabawa bedzie trwac dalej....znow broni bedzie miej niz byc powinno do "odzyskiwania terytoriow", itd...

• galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 13:20
                    engine8t napisał:

> galtomone napisał:
                    >
                    > > Ale on nie tylko obiecywal ale aktywnie usilowal do tego doprowadzic.
                    >
                    > Czyli przyznajesz ze usilnie probowal?

Nigdy nie twierdzilem inaczej i dlatego bylem na NIE.

Doprowadzenie do pokju wg Trumpa bylo by kleska UKR i Europy
                    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:21
                      galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                      >
                      > > galtomone napisał:
                      > >
                      > > > Ale on nie tylko obiecywal ale aktywnie usilowal do tego doprowadzi
                      > c.
                      > >
                      > > Czyli przyznajesz ze usilnie probowal?
                      >
                      > Nigdy nie twierdzilem inaczej i dlatego bylem na NIE.
                      >
                      > Doprowadzenie do pokju wg Trumpa bylo by kleska UKR i Europy

No wiesz w koncu przeciez bedzie ten pokoj i te kleski..? Najwazniejsze chyba dla Trumpa powiniem byc sukces USA? A Europa i UKR niech same dbaja o siebie i wtedy moze Trum im co najwyzej pomoc ale zyby to za nich robic? No bez przesady
                      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 08:45
                        engine8t napisał:

> No wiesz w koncu przeciez bedzie ten pokoj i te kleski..?

To zalezy jak rozumiesz w tym zakresie slowo pokoj - jaki pokoj. Wtedy kleska nie musi sie wydarzyc.

> Najwazniejsze chyba
                        > dla Trumpa powiniem byc sukces USA?

Oczywiscie!!!! Dlatego tez to co faktycznie robi to dzialanie przeciw Waszemu narodowemu interesowi.
                        Potega USA budowana po II wojnie swiatowej i tak silne i praktycznie bezkrytyczne wsparcie sojusznikow (calego "zachodu") nie wzielo sie z nikad.

Trump dal rade to rozwalic w kilka miesiecy ale.... co USA maja w zamian? Absolutnie NIC.

Tracicie pozycje, tracicie wplywy a Wasz prezydent jednych irytuje (i nie specjalnie chce mniec z nim wiecej wpolego niz musza) innych smieszy (i nie specjalnie chce miec z nim wiecej wpolenego niz musza).

Ale jedno jest faktem, w PR Trump umie i to, ze udalo mu sie wmowic przewie 50% amerykanow, ze sprawy sie maja Inaczej (swietnie) niz sie maja i za chwile bedzie im dobrze (nie bedzie) to autentyczny talent.

Wystarczy popatrzecie na rekacje na jego bajania wypowiadane na forum ONZ. Przeciez nikt tego na serio nie bierze... A wrecz zaskakujace jest, ze ktos publicznie i powzna mina takie bujdy opowiada....

Zakonczone 7 wojen??? Toz tam ludzie smiechem prawie parskali.

> A Europa i UKR niech same dbaja o siebie
                        > i wtedy moze Trum im co najwyzej pomoc ale zyby to za nich robic? No bez przesa
                        > dy

A coz ameryka robila za nas i jednoczesnie nie we wlasnym interesie??? Te wasze bazy i wojska (za ktore zreszta Wam placimy) to tu z Waszej dobroci serca myslisz stacjonuja?
                        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 23:24
                          galtomone napisał:

> > Najwazniejsze chyba
                          > > dla Trumpa powiniem byc sukces USA?
                          >
                          > Oczywiscie!!!! Dlatego tez to co faktycznie robi to dzialanie przeciw Waszemu n
                          > arodowemu interesowi.
                          > Potega USA budowana po II wojnie swiatowej i tak silne i praktycznie bezkrytycz
                          > ne wsparcie sojusznikow (calego "zachodu") nie wzielo sie z nikad.
                          >

Nic nie rozumiesz a co dopiero to co jest w interesie USA.. NA pewnoe lewactwo i polityka Demokrtatow nie jest

> Trump dal rade to rozwalic w kilka miesiecy ale.... co USA maja w zamian? Absol
                          > utnie NIC.
                          >
                          A co takiego rozwali? DEI? WOKE? Teraz sie bierze za mafi enarkotykowa i ANTIFE.
                          Zatrzyma naplyw nielegalnych
                          Cla wprowadzic aby wyrownac balans handlowy?
                          Od Europy chce aby za swoje bezpieczenstw placila albo sam sie nim zajela
                          Same dobre rzeczy

>
                          > Wystarczy popatrzecie na rekacje na jego bajania wypowiadane na forum ONZ. Prze
                          > ciez nikt tego na serio nie bierze... A wrecz zaskakujace jest, ze ktos publicz
                          > nie i powzna mina takie bujdy opowiada....
                          >

To ty jeszcze wierzysz w ten relikt ONZ? Toz ja sie dziwie ze to jeszcvcz eistniejej bo dawno powinno bvyc zlikwidowane?

> Zakonczone 7 wojen??? Toz tam ludzie smiechem prawie parskali.
                          >

A co w tym czasei osiagnela EU?

> A coz ameryka robila za nas i jednoczesnie nie we wlasnym interesie??? Te wasze
                          > bazy i wojska (za ktore zreszta Wam placimy) to tu z Waszej dobroci serca mysl
                          > isz stacjonuja?

Toz Ci mowie ze wszytko co Ameryka robi to w swoim a nie waszym interesie// A dlaczego miailoby byc inaczej?
                          Wam sie tylko w glowach przekrecilo i zaczeliscie myslec ze znow jak w Komunie - niczym sie nie martwimy, rozdajemy kase ludziom aby pracowac nie musieli. I co? przyzwyczaiali sie do tego i teraz jak trzeba pasa zacisnc to wyjda na ulice bo na to aby musieli na zasilki - na ktore przeciez sobie zasluzyli, pracowac nikomu nie pozwola.

Nasze wojska stacjonuja tylkio dlatego zebysci cicho siedzieli. .W Niemczech to de facto ciagle okupacja.
                          • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 09:16
                            engine8t napisał:

> Nic nie rozumiesz

Nie, to ty nie wiele/nic nie rozumiesz.

> a co dopiero to co jest w interesie USA.. NA pewnoe lewactwo
                            > i polityka Demokrtatow nie jest

Dotychczasowe 80 lat różnych rządów od II wojny światowej, które zbudowały Waszą potęgę dobitnie pokazują, że nie rozumiesz/nie masz bladego pojecia o czym piszesz.

Wg twojej definicji to tacy prezydenci jak:

- Dwight D. Eisenhower (wprowadził największy program infrastrukturalny w historii USA – autostrady międzystanowe oraz ostrzegał przed kompleksem militarno-przemysłowym),

- Richard Nixon (stworzył EPA – Agencję Ochrony Środowiska., wprowadził kontrole cen i płac [czyli interwencjonizm], zainicjował otwarcie na Chiny – dyplomacja, nie izolacjonizm, popierał rozszerzenie Medicare),

- George H. W. Bush (odpisał ustawę o prawach osób niepełnosprawnych (ADA), wspierał multilateralizm i ONZ, podniósł podatki mimo obietnicy „no new taxes” – dla dobra budżetu)

To też by byli LEWACY.

> A co takiego rozwali?

Zaufanie i wsparcie sojuszników. Zamiast wzmacniać sojusz z Europą jako przeciwwage dla Chin działa dokładnie odwrotni. Tak jak Putin, by NATO mu sie do granic nie zblizalo - Oh, wait...

> Cla wprowadzic aby wyrownac balans handlowy?

No... eee... chyba nie bardzo to dziala...

Efekty gospodarcze wg OECD (2025)
                            PKB USA spowolnił: prognoza na 2025 to tylko 1,6% wzrostu, zamiast oczekiwanych 2,2%.

Inflacja rośnie: z 2,8% do 3,2%, głównie przez wyższe ceny importowanych towarów.

Zaufanie konsumentów i firm spada, a globalne tempo wzrostu też się obniża.

Cla nie zmniejszyly impotu, tylko zwiekszaja jego koszt.

> Od Europy chce aby za swoje bezpieczenstw placila albo sam sie nim zajela
                            > Same dobre rzeczy

Time will tell... poki co nic nie wskazuje na to, by zmiana byla na lepsze dla kogokolwiek poa samym trumpem i elitom z nim powiazanym.

> > Wystarczy popatrzecie na rekacje na jego bajania wypowiadane na forum ONZ
                            > . Prze
                            > > ciez nikt tego na serio nie bierze... A wrecz zaskakujace jest, ze ktos p
                            > ublicz
                            > > nie i powzna mina takie bujdy opowiada....
                            > >
                            >
                            > To ty jeszcze wierzysz w ten relikt ONZ? Toz ja sie dziwie ze to jeszcvcz eist
                            > niejej bo dawno powinno bvyc zlikwidowane?

Nie istotne jest forum, tylko bzdury wypowiadane przez kogos kto podobno jest wyksztalcony i nie glupi.

Slowa, ktore mowi szybko to weryfikuja.

>
                            > > Zakonczone 7 wojen??? Toz tam ludzie smiechem prawie parskali.
                            > >
                            >
                            > A co w tym czasei osiagnela EU?

A czy ktos w EU opowiada, ze zakonczyl 7 wojen?

Czekam, az powie, ze odkryl zycie na Marsie.

> > A coz ameryka robila za nas i jednoczesnie nie we wlasnym interesie??? Te
                            > wasze
                            > > bazy i wojska (za ktore zreszta Wam placimy) to tu z Waszej dobroci serc
                            > a mysl
                            > > isz stacjonuja?
                            >
                            > Toz Ci mowie ze wszytko co Ameryka robi to w swoim a nie waszym interesie// A d
                            > laczego miailoby byc inaczej?

No to w czym problem i potrzeba zmiany?

>
                            > Nasze wojska stacjonuja tylkio dlatego zebysci cicho siedzieli. .W Niemczech to
                            > de facto ciagle okupacja.

Znaczy teraz jak sie wycofacie to co... przegrana?

Sam sobie i "logice" Trumpa przeczysz i nawet tego nie widzisz...
                            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 20:23
                              galtomone napisał:

Jak potrafisz odroznic lewicowca sprzed 50+ lat od obecnego lewactwa to mozemy dyskutowac.
                              Bo co one maja obecnie wspolenego? Prawie nic.. bo sie okazuje ze obecnie to republikanie sa blizsi ideom demokratycznym a stara demokracja poszla tak daleko w storne lewactwa ze zapmnieli kim sa i kogo reprezentuja i juz klase robotnicza nazywaj deplorables a sami sie identyfikuja z "progresywna" czyli zboczona intelignecja.

• vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 20:41
                                > obecnie to republikanie sa blizsi ideom demokratycznym

Jebłem.
                                • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 21:09
                                  vogon.jeltz napisał:

> > obecnie to republikanie sa blizsi ideom demokratycznym
                                  >
                                  > Jebłem.

To chyba u ciebie normalne?

www.politico.eu/article/democrats-us-election-2024-keep-forgetting-working-class-left-wing-parties/
                                  • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 10:45
                                    No jasne, bo MAGAzjeby to dopiero dbają o interesy working class. Tak dbają, że blue collars zjadą niedługo do poziomu robotników w XIX-wiecznych fabrykach albo chłopów pańszczyźnianych.
                                    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:24
                                      vogon.jeltz napisał:

> No jasne, bo MAGAzjeby to dopiero dbają o interesy working class. Tak dbają, że
                                      > blue collars zjadą niedługo do poziomu robotników w XIX-wiecznych fabrykach al
                                      > bo chłopów pańszczyźnianych.

MAGAzjeby robi to co zawsze robili a wiec nikt od nich nawet nie oczekiwal ze beda dbac o nierobow.. A oni nawet sie nimi zainteresowali. I np wystaraczy ze wypierd nielgalnych to od razu loklani beda miec prace ... A co demokrci robili ? Dokladnieodwrotnie bo oni - jako intelignecja, juz wyrasli poza dbanie i szanowanie biedoty.
                                      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 09:29
                                        engine8t napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                                        >
                                        > > No jasne, bo MAGAzjeby to dopiero dbają o interesy working class. Tak dba
                                        > ją, że
                                        > > blue collars zjadą niedługo do poziomu robotników w XIX-wiecznych fabryk
                                        > ach al
                                        > > bo chłopów pańszczyźnianych.

> MAGAzjeby robi to co zawsze robili a wiec nikt od nich nawet nie oczekiwal ze b
                                        > eda dbac o nierobow..

Znaczy zapierdalajacy za gorsze to wg Ciebie nieroby... Acha... I powiesz mi, ze nie jestes zjebem?

> A oni nawet sie nimi zainteresowali. I np wystaraczy ze w
                                        > ypierd nielgalnych to od razu loklani beda miec prace ...

Po pierwsze, to bzdura (ze jak sie wywali imigrantow to bedzie praca) - ten argument nie ma zadnego pokrycia z histori zadnego panstwa... Powiedzielbym, ze jest dokladnie odwrotnie. Wyjebanie nielenalnych imigrantow, pracujacych za grosze nie tylko nie tworzy/daje dobrych miejsc placy ale dorpwadza do zalamania... Np. smieci sie bowie same nie wywioza, a lokalsi jak tego robic nie chcieli, tak nie chca... Zreszta Ty za wywoz smieci tez nie chcesz placic 8 raz wiecej niz placisz tylko dlatego, zeby zamiast Pedro mogl sie tym zajac John.

Po drugie - globie - "blue collars" to nie sa bezrobotni a ludzie ktorzy juz zapierdalaja od switu do nocy za nedzne grosze.
                                        Zatem co.. chcesz zeby mogli miec kolejne zajecia i pracowac 24/7?

Wtedy juz beda mogli zaczac oszczedzac?

> A co demokrci robili
                                        > ? Dokladnieodwrotnie bo oni - jako intelignecja, juz wyrasli poza dbanie i szan
                                        > owanie biedoty.

Lets see...

Bill Clinton: „trzecia droga” — balans między rynkiem a państwem, ale też NAFTA, która uderzyła w przemysłowców.

Barack Obama: Obamacare, inwestycje w infrastrukturę, ale też globalizacja, która pogłębiła rozpad Rust Beltu.

Joe Biden: Inflation Reduction Act — miliardy na infrastrukturę, zielone miejsca pracy, wsparcie dla związków zawodowych.
                                        • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 10:47
                                          Z tych trzech: Clinton to najgorsza zaraza. Za swojej kadencji uwielbiany, bo gospodarka kwitła, a w budżecie była nadwyżka - z perspektywy okazał się gorszy niż Reagan. Ronnie oczywiście robił dobrze bogolom, ale to Clinton zderegulował wszystko - od bankowości po internet - czego opłakane skutki odczuwamy dzisiaj.

Obama to nieudacznik i totalne rozczarowanie. Niby wyciągnął gospodarkę z kryzysu, ale tak naprawdę ona sama w naturalny sposób się z niego wygrzebała, bez specjalnego jego udziału. Naobiecywał cudów i zostawił z niczym: podatków bogolom nie podniósł, z zapowiadanych powszechnych ubezpieczeń zdrowotnych został żałosny ogryzek, miał zamknąć GITMO i chuja z tego wyszło. Że już nie wspomnę o jego polityce zagranicznej, w której dawał dupy na każdym kroku: ISIS w Iraku, rozpierdolka w Libii, inwazja ruskich na Krym. No ale ładnie się uśmiechał i dostał, kurwa, Nobla, LOL.

Paradoksalnie, to dziadek Biden okazał się z nich wszystkich najsensowniejszy, choć możliwości działania miał najbardziej ograniczone z całej trójki. No ale w epoce antisocial media, gdzie każde jego potknięcie i przejęzyczenie stawało się wiralem, mógł jedynie zostać żywym memem.
                                      • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 10:23
                                        > MAGAzjeby robi to co zawsze robili a wiec nikt od nich nawet nie oczekiwal
                                        > ze beda dbac o nierobow

Aha, WORKING class to po amerykańsku znaczy "nieroby"? Wytrzeźwiej, dziadek.
                                        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 18:05
                                          vogon.jeltz napisał:

> > MAGAzjeby robi to co zawsze robili a wiec nikt od nich nawet nie oczekiwa
                                          > l
                                          > > ze beda dbac o nierobow
                                          >
                                          > Aha, WORKING class to po amerykańsku znaczy "nieroby"? Wytrzeźwiej, dziadek.

Tonie wazne czy ja working klas ale czy pracuja. Nieroby to ci co biora zasilki i nie pracuja.
                                          Wiem ze dla lewactwa to to trudne bo przeciez zmusznie kogos do pracy to niewolnictwo a dawanie im zasilkow to obowiazek.
                                          • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 03.10.25, 09:25
                                            engine8t napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                                            >
                                            > > > MAGAzjeby robi to co zawsze robili a wiec nikt od nich nawet nie oc
                                            > zekiwa
                                            > > l
                                            > > > ze beda dbac o nierobow
                                            > >
                                            > > Aha, WORKING class to po amerykańsku znaczy "nieroby"? Wytrzeźwiej, dziad
                                            > ek.
                                            >
                                            > Tonie wazne czy ja working klas ale czy pracuja. Nieroby to ci co biora zasilki
                                            > i nie pracuja.
                                            > Wiem ze dla lewactwa to to trudne bo przeciez zmusznie kogos do pracy to niewol
                                            > nictwo a dawanie im zasilkow to obowiazek.

Pijesz - nie pisz... zamiast pisania idz na odwyk.

Przeczytaj te swoje bzdury na trzezwo kiedys... bedziesz mial incentive, zeby isc na terapie.
                                            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 03.10.25, 19:16
                                              galtomone napisał:

> Przeczytaj te swoje bzdury na trzezwo kiedys... bedziesz mial incentive, zeby i
                                              > sc na terapie.

Ok, to juz pewne i potwierdzone ze Galtomek nigdy juz nie zmadrzeje i nauczy sie rozumiec co czyta albo zamiast pisac bzdury zapyta o to czego nie rozumie.

A "odlewaczyc" sie go chyba juz nie da bo byc moze to by mu odslonilo oczy i rozszrzylo spojrzenie?

• bolo2002 Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 09:46
      I to jest właśnie przerażające. Jak łatwo farbowany oszust zmienia poglądy. Wiec wszystko , co mówi jest gówno warte. Szkoda czasu na analizowanie tych wystąpień- on za tydzień będzie mówił odwrotnie. Teraz namawia do zestrzeliwania dronów przez NATO- idiota-Kacapy tylko na to czekają. Oni zawsze byli bezczelni- najpierw prowokuja, a potem mówia; to Wy wywołacie wojnę! ktoś powiedział delikatnie- Trump jest nieprzewidywalny- ja powiem inaczej- jest niepoważnie niezrównoważony.
      • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 20:21
        bolo2002 napisał:

> I to jest właśnie przerażające. Jak łatwo farbowany oszust zmienia poglądy. Wie
        > c wszystko , co mówi jest gówno warte. Szkoda czasu na analizowanie tych wystąp
        > ień- on za tydzień będzie mówił odwrotnie. Teraz namawia do zestrzeliwania dron
        > ów przez NATO- idiota-Kacapy tylko na to czekają. Oni zawsze byli bezczelni- n
        > ajpierw prowokuja, a potem mówia; to Wy wywołacie wojnę! ktoś powiedział delika
        > tnie- Trump jest nieprzewidywalny- ja powiem inaczej- jest niepoważnie niezrówn
        > oważony.

Prerazajace jest to ze wasze bycie od prezydenta USA zalezy a glosowac na niego nie mozecie.
        Co sie stalo ze ani na waszym Tusku ani Von Der Liar nie polegacie?
        • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 23:42
          > Prerazajace jest to ze wasze bycie od prezydenta USA zalezy a glosowac na niego nie mozecie.

Nic się nie martw, wy też niedługo nie będziecie mogli.
          • qqbek Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 23:51
            vogon.jeltz napisał:

> Nic się nie martw, wy też niedługo nie będziecie mogli.

+1
            pomarańczowy się chyba, na drugą kadencję zapowiedział, jako "dożywotni" prezydent USA, więc albo zdechnie przed końcem kadencji, albo spełni swoje obietnice - tertium non datur.
            Żal tylko tych normalnych ludzi, których większość w USA... no, ale tak wybrali.
            • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 26.09.25, 23:59
              > pomarańczowy się chyba, na drugą kadencję zapowiedział, jako "dożywotni" prezydent

Chuj z pomarańczowym, on tylko przygotowuje grunt pod Republikę Gileadu spółki Vance & Thiel.
              • qqbek Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 00:11
                vogon.jeltz napisał:

> Chuj z pomarańczowym, on tylko przygotowuje grunt pod Republikę Gileadu spółki
                > Vance & Thiel.

Tego się obawiam, ale liczę na to, że kolejne wybory nadal odbędą się w ramach formuły demokratycznej, która tam obowiązuje od jakichś 70-80 lat już (bo wcześniej to mocno dyskusyjna sprawa).
                • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 00:33
                  qqbek napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                  >
                  > > Chuj z pomarańczowym, on tylko przygotowuje grunt pod Republikę Gileadu s
                  > półki
                  > > Vance & Thiel.
                  >
                  > Tego się obawiam, ale liczę na to, że kolejne wybory nadal odbędą się w ramach
                  > formuły demokratycznej, która tam obowiązuje od jakichś 70-80 lat już (bo wcześ
                  > niej to mocno dyskusyjna sprawa).
                  >
                  >

I podejrzewasz ze mnie to martwi?
                  Licze wlasnie na to ze Vance przejmie paleczke po Trumpie i to spowoduje ze lewactwu zabraknie powietrza.
                  • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 13:27
                    engine8t napisał:

> I podejrzewasz ze mnie to martwi?

Podekjrewam, ze jestes na tyle ograniczony i krtkowzroczny, ze nie.

> Licze wlasnie na to ze Vance przejmie paleczke po Trumpie i to spowoduje ze lew
                    > actwu zabraknie powietrza.

Bo nie ma to jak na zlosc mamie odmrozic sobie uszy...

Wiesz, ze pod ta przykrywka (bronimy Was przed lewactwem) tak naprawde bronimy siebie i umacaniamy siebie, przed Wami.

A dzieki takiej narracji kazdego kto nie jest z nas (elita) lub z nami (tacy jak ty, naiwni glupcy) i zacznie pyszczyc albo zadawac pytania sie oskarzy o bycie lewakiem, wrgiem narodu, itd...

Byle liczba porzytecznych idiotow byla spora i mocno zapatrzona we wladze - to nawet czolgow przeciwko wlasnym obywatelom wyslac nie trzeba bedzie.
                    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:26
                      galtomone napisał:

> Bo nie ma to jak na zlosc mamie odmrozic sobie uszy...
                      >
                      > Wiesz, ze pod ta przykrywka (bronimy Was przed lewactwem) tak naprawde bronimy
                      > siebie i umacaniamy siebie, przed Wami.
                      >
                      > A dzieki takiej narracji kazdego kto nie jest z nas (elita) lub z nami (tacy j
                      > ak ty, naiwni glupcy) i zacznie pyszczyc albo zadawac pytania sie oskarzy o byc
                      > ie lewakiem, wrgiem narodu, itd...
                      >
                      > Byle liczba porzytecznych idiotow byla spora i mocno zapatrzona we wladze - to
                      > nawet czolgow przeciwko wlasnym obywatelom wyslac nie trzeba bedzie.

Ile ty masz lat? Przypominasz mi takiego aktywiste ZMP z komuny

No coz kazdy bedzie tak mial jak sobie na to zasluzy?
                      • kokosowy15 Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 16:03
                        Liczysz na to, że zostaniesz lokalnym amtsleiterem, czy tylko kapo? Chyba nie zdążysz. Nawet, jak będziesz bardzo chciał sobie zasłużyć.
                        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 18:19
                          kokosowy15 napisał(a):

> Liczysz na to, że zostaniesz lokalnym amtsleiterem, czy tylko kapo? Chyba nie z
                          > dążysz. Nawet, jak będziesz bardzo chciał sobie zasłużyć.

Tym sie roznimy ze ty zawsze liczysz na kogos a ja na siebie.
                      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 08:47
                        engine8t napisał:

> Ile ty masz lat?

Sadze, ze zdecydowanie mniej niz ty...

Ale na tyle duzo, ze historii i analitycznego myslenia mnie jeszcze dosc porzadanie uczono.

Ciebie jeszcze nie zdarzylli....

> No coz kazdy bedzie tak mial jak sobie na to zasluzy?

Nie, nie bedzie. Zycie tak nie dziala... masz juz chyba wiecej niz 5 lat zeby to wiedziec.
                        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 22:55
                          galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                          >
                          > > Ile ty masz lat?
                          >
                          > Sadze, ze zdecydowanie mniej niz ty...
                          >
                          > Ale na tyle duzo, ze historii i analitycznego myslenia mnie jeszcze dosc porzad
                          > anie uczono.
                          >
                          > Ciebie jeszcze nie zdarzylli....
                          >
                          > > No coz kazdy bedzie tak mial jak sobie na to zasluzy?
                          >
                          > Nie, nie bedzie. Zycie tak nie dziala... masz juz chyba wiecej niz 5 lat zeby t
                          > o wiedziec.

Dzila , dziala ale lewakom sie trudno z tym zgodzic bo im sie przeciez wszystko nalezy..
                          • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 09:29
                            engine8t napisał:

> Dzila , dziala ale lewakom sie trudno z tym zgodzic bo im sie przeciez wszystko
                            > nalezy..

Ano nie dziala... Prosty dowod:

Czy twierdzisz, ze zabici palestynczycy, polacy, zydzi, itd.. na to zasluzyli?
                            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 20:17
                              galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                              >
                              > > Dzila , dziala ale lewakom sie trudno z tym zgodzic bo im sie przeciez ws
                              > zystko
                              > > nalezy..
                              >
                              > Ano nie dziala... Prosty dowod:
                              >
                              > Czy twierdzisz, ze zabici palestynczycy, polacy, zydzi, itd.. na to zasluzyli?

Zalezy z jakiej perspektywy i z jakimi emocjami na to spojrzysz..
                              Z 15 km to jesli skaczesz z wysokiego mostu na beton to mozna powiedziec ze zaluzyles na to co cie czeka?
                              • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 08:32
                                engine8t napisał:

> galtomone napisał:
                                >
                                > > engine8t napisał:
                                > >
                                > > > Dzila , dziala ale lewakom sie trudno z tym zgodzic bo im sie przec
                                > iez ws
                                > > zystko
                                > > > nalezy..
                                > >
                                > > Ano nie dziala... Prosty dowod:
                                > >
                                > > Czy twierdzisz, ze zabici palestynczycy, polacy, zydzi, itd.. na to zaslu
                                > zyli?
                                >
                                > Zalezy z jakiej perspektywy i z jakimi emocjami na to spojrzysz..

No wiec jesli "zalezy od perspektywy" to nie dziala.

Kurwa, stary... zapisz sie na jakies zajecia z logiki dla seniorow czy cos...
                                • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:26

>
                                  > Kurwa, stary... zapisz sie na jakies zajecia z logiki dla seniorow czy cos...

Ty sie z komunistycznej partii wypisz.
                                  • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 09:30
                                    engine8t napisał:

>
                                    > >
                                    > > Kurwa, stary... zapisz sie na jakies zajecia z logiki dla seniorow czy co
                                    > s...
                                    >
                                    > Ty sie z komunistycznej partii wypisz.

Znowu sie logika klania matole - zeby sie wypisa musialbym sie najpierw zapisac, a z komunizmem jest mi tak samo nie po drodze jak z trumpizem i populistami prawicowymi.
                                    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 18:06
                                      galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                                      >
                                      > >
                                      > > >
                                      > > > Kurwa, stary... zapisz sie na jakies zajecia z logiki dla seniorow
                                      > czy co
                                      > > s...
                                      > >
                                      > > Ty sie z komunistycznej partii wypisz.
                                      >
                                      > Znowu sie logika klania matole - zeby sie wypisa musialbym sie najpierw zapisac
                                      > , a z komunizmem jest mi tak samo nie po drodze jak z trumpizem i populistami p
                                      > rawicowymi.

A tobie z samym soba jest przynajmniej po drodze?
                                      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 03.10.25, 09:26
                                        engine8t napisał:

> A tobie z samym soba jest przynajmniej po drodze?

Zdecydowanie. Przynajmniej nie musze co wieczor pic, zeby tu swoje zale wylewac jak ty.
                                        • trypel Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 03.10.25, 18:50
                                          galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                                          >
                                          > > A tobie z samym soba jest przynajmniej po drodze?
                                          >
                                          > Zdecydowanie. Przynajmniej nie musze co wieczor pic, zeby tu swoje zale wylewac
                                          > jak ty.

Moze i nie pijesz ale żale wylewasz duzo bardziej. Jakbyś z taka sama energia jak krytykujesz Trumpa wziął sie do polityki to wróżę ci szybko karierę na miarę Rafalali
                              • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 10:46
                                > Zalezy z jakiej perspektywy i z jakimi emocjami na to spojrzysz..

Zależnie od przyjętej perspektywy to i 9/11 było słuszną akcją, a ci w WTC dostali, na co zasłużyli.
                                • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:30
                                  vogon.jeltz napisał:

> > Zalezy z jakiej perspektywy i z jakimi emocjami na to spojrzysz..
                                  >
                                  > Zależnie od przyjętej perspektywy to i 9/11 było słuszną akcją, a ci w WTC dost
                                  > ali, na co zasłużyli.

No mozna i tak na to patrzec zwlaszcza ze szybko zamknieto temat i nikt nie analizowal kto to zakrojektowal tak te wieze aby po walnieciu samoloten w czubek sie skladaly o wile lepiej nic tym co rozwalanie poprzez strategiczne podkladanie dynamity jest ich praca.
                                  youtu.be/I8egrUkjGJ0
                                  • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:33
                                    > nikt nie analizowal kto to zakrojektowal tak te wieze aby po walnieciu samoloten w czubek sie skladaly

Ty nam lepiej powiedz, w którym hollywoodzkim studiu nakręcili lądowanie na Księżycu. Siedzisz w tej Kalafiorni, to powinieneś wiedzieć.
                                    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:56
                                      vogon.jeltz napisał:

> > nikt nie analizowal kto to zakrojektowal tak te wieze aby po walnieciu sa
                                      > moloten w czubek sie skladaly
                                      >
                                      > Ty nam lepiej powiedz, w którym hollywoodzkim studiu nakręcili lądowanie na Ksi
                                      > ężycu. Siedzisz w tej Kalafiorni, to powinieneś wiedzieć.

Nie wiem, Nie bylem ani tu ani na Ksiezycu.
                                      A ciebie to pdejrzewam ze mogla na swiecie nie byc a jesli byles to na stojaco pod stol wchodziles?
                                      Ale musisz przyznac ze niezle im to wyszlo jak na owczesne mozliwosci?
                • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 16:06
                  > Tego się obawiam, ale liczę na to, że kolejne
                  > wybory nadal odbędą się w ramach formuły demokratycznej

Nawet jeśli będą się odbywały jakieś wybory, to w sytuacji, gdy wszystkie media będą w rękach Musków, Thielów, Murdochów i fumfli (a ewentualne niedobitki mediów liberalnych wpisane zostaną na listę "agentów zagranicy", pardon, "wspieraczy terroryzmu"), to będą te wybory warte tyle, co w putinowskiej Rosji. Różnica jedynie taka, że w Sowiecji Putin ma jednak realną władzę, w USA Vance i jego następcy będą marionetkami w rękach technooligarchów.
                  • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:34
                    vogon.jeltz napisał:

> > Tego się obawiam, ale liczę na to, że kolejne
                    > > wybory nadal odbędą się w ramach formuły demokratycznej
                    >
                    > Nawet jeśli będą się odbywały jakieś wybory, to w sytuacji, gdy wszystkie media
                    > będą w rękach Musków, Thielów, Murdochów i fumfli (a ewentualne niedobitki med
                    > iów liberalnych wpisane zostaną na listę "agentów zagranicy", pardon, "wspierac
                    > zy terroryzmu"), to będą te wybory warte tyle, co w putinowskiej Rosji. Różnica
                    > jedynie taka, że w Sowiecji Putin ma jednak realną władzę, w USA Vance i jego
                    > następcy będą marionetkami w rękach technooligarchów.

Ale to chyba juz nie Twoje zmartwienie?
                    Obecnie kiedy nas Newsom robi glosowanie i oficjalnie mowi ze to ma na celu przekaznie jemu wladzy zmiany dystryktow do glosowania (obecnie robi to niezalezna komisja) i celem jest aby Kalifornia miala tylko demokrtycznych reprezentantow w Kongresie pomimo ze obecnie mamy 43 demokratow a 9 republikanow, to to jest prawe i demokratyczne? LOL
                    No coz nie bylby dobrze gryby partia demokratyczna padla zupelnie ( ale skrajne lewactowo to juz tak) ale mam nadzieje ze republikanie beda u wladzy przez dlugi czas bo to jedyna szansa aby kraj poworcil na zdrowe tory.

A Ciebie i Galtomka to mi w sumie zal bo niby nie takie zle chlopy a mozgi wyprane i nafaszerpwaen komuna i lewactwem ze az powinno bolec. I nie wyglada aby szlo ku lepszemu.... sprobuje jakies zdorwaski odmowic - nic innego mi nie przychodzi..
                    • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:59
                      > Ale to chyba juz nie Twoje zmartwienie?

W jakimś stopniu także moje. Ale dziwi mnie, że nie twoje. Znaczy wróć, nie dziwi mnie, boś dureń, który ogarnia rzeczywistość max na poziomie tych 50 dolców, które placi meksykańskiemu ogrodnikowi.

> celem jest aby Kalifornia miała tylko demokrtycznych reprezentantow

O ile mi wiadomo, to MAGAzjeby zaczęły tę zabawę w Texasie.

> ale mam nadzieje ze republikanie beda u
                      wladzy przez
                      > dlugi czas bo to jedyna szansa aby kraj poworcil na zdrowe tory.

Jeśli sądzisz, że MAGAzjeby, czy raczej pociągający za ich sznurki technooligarchowie, będą dbać o twój interes, to jesteś jeszcze głupszy, niż myślałem.
                      • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 00:14
                        vogon.jeltz napisał:

> > celem jest aby Kalifornia miała tylko demokrtycznych reprezentantow
                        >
                        > O ile mi wiadomo, to MAGAzjeby zaczęły tę zabawę w Texasie.

Aha wiec jak inny stan robi zle to Kalifornia juz tak popierd i lewacka ze w sumie moga sie dalej szmacic i glebiej isc w dol? W ime czego?

>
                        > > ale mam nadzieje ze republikanie beda u
                        > wladzy przez
                        > > dlugi czas bo to jedyna szansa aby kraj poworcil na zdrowe tory.
                        >
                        > Jeśli sądzisz, że MAGAzjeby, czy raczej pociągający za ich sznurki technooligar
                        > chowie, będą dbać o twój interes, to jesteś jeszcze głupszy, niż myślałem.

W sumie juz mi cie nie zal... Zyj sobie w tej lewackiej zgniliznie..
                        A jak Europe Trump polazy na oltarzu i zrobi ofiare calopalna to mu przyklasne bo w sumie to socjalism i komunizm to jeden czort...

• vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 10:51
                          > Aha wiec jak inny stan robi zle to Kalifornia

Jak MAGAzjeby w TX nie będą mieszać przy okręgach, żeby zajebać kilka demokratycznych mandatów w Izbie, to CA też nie będzie miała powodu, żeby robić to samo, tylko w drugą stronę.

> W sumie juz mi cie nie zal..

A mi ciebie owszem. Ale nie aż tak bardzo, żebym po tobie płakał, jak już MAGA uderzy także w ciebie lub kogoś z twojej rodziny.

> A jak Europe Trump polazy na oltarzu i zrobi ofiare calopalna

Ty masz zaburzone proporcje, dziadziuś. Europa to nie jest jakaś Strefa Gazy, tylko kontynent, który rządził światem przez kilkaset lat. Złożyć w ofierze Trump może se najwyżej jakiegoś młodego faszystowskiego aktywistę.
                          • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 18:18
                            vogon.jeltz napisał:

> > Aha wiec jak inny stan robi zle to Kalifornia
                            >
                            > Jak MAGAzjeby w TX nie będą mieszać przy okręgach, żeby zajebać kilka demokraty
                            > cznych mandatów w Izbie, to CA też nie będzie miała powodu, żeby robić to samo,
                            > tylko w drugą stronę.
                            >
                            > > W sumie juz mi cie nie zal..
                            >
                            > A mi ciebie owszem. Ale nie aż tak bardzo, żebym po tobie płakał, jak już MAGA
                            > uderzy także w ciebie lub kogoś z twojej rodziny.
                            >
                            > > A jak Europe Trump polazy na oltarzu i zrobi ofiare calopalna
                            >
                            > Ty masz zaburzone proporcje, dziadziuś. Europa to nie jest jakaś Strefa Gazy, t
                            > ylko kontynent, który rządził światem przez kilkaset lat. Złożyć w ofierze Trum
                            > p może se najwyżej jakiegoś młodego faszystowskiego aktywistę.

Paziwiom , uwidim
                            • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 09:02
                              engine8t napisał:

> Paziwiom , uwidim

I my jestesmy przesiaknieci komuna... ale wstawi "a'la russian" to u ciebie... ciekawe....
                    • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 09:00
                      engine8t napisał:

> > następcy będą marionetkami w rękach technooligarchów.
                      >
                      > Ale to chyba juz nie Twoje zmartwienie?

Gdyby USA bylo na Marsie z zerowym wplywem na reszte swiata to i owszem. Niestety wasza polityka i gpospodarka ma wplyw na caly swiat.

Wide kryzys 2008.

U was robili walki a odczul to caly swiat.

> Obecnie kiedy nas Newsom robi glosowanie i oficjalnie mowi ze to ma na celu prz
                      > ekaznie jemu wladzy zmiany dystryktow do glosowania (obecnie robi to niezalezna
                      > komisja) i celem jest aby Kalifornia miala tylko demokrtycznych reprezentanto
                      > w w Kongresie pomimo ze obecnie mamy 43 demokratow a 9 republikanow, to to jest
                      > prawe i demokratyczne? LOL

Jestes tak ograniczony czy tak klamilwy, ze pomijasz "drobiazgi"???

Po pierwsze ma sie tak stac na zawsze czy moze na 3 kolejne wybory?

A po drugie i WAZNIEJSZE.... czy przypadkiem nie jets to odpowiedz/ochrona przed tym co robia republikanie w tekasie po wyroku ucho v. Common Cause (2019), który pozwala na partyjne manipulacje mapami???

Czy przypadkiem korzystajac z tego przeczenia republikanie nie zmieniaja okregow by zapewnic sobie doatkowe 5 miejsc?

KTO KURWA ZACZAL hipokryto??? ZNaczy jak republikanie robia gerrymandering to jest ok, ale jak wasi przeciwnicy polityczni zaczynaja robic to samo (nie, nie podoba mi sie to, ale byliby DEBILAMI gdyby nie robili nic i nie korzystali z okazji) to juz jest be.

> A Ciebie i Galtomka to mi w sumie zal bo niby nie takie zle chlopy a mozgi wypr
                      > ane i nafaszerpwaen komuna i lewactwem ze az powinno bolec.

Cikawe jak my mozemy byc nafaszerowani komuna borac pod uwage roznic wieku miedzy toba a nami...
                      • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 23:05
                        galtomone napisał:

> Gdyby USA bylo na Marsie z zerowym wplywem na reszte swiata to i owszem. Nieste
                        > ty wasza polityka i gpospodarka ma wplyw na caly swiat.
                        >
                        > Wide kryzys 2008.
                        >
                        > U was robili walki a odczul to caly swiat.

A dlaczego? Nie stac Ws na to aby sie uniezlezniuc czy byc liderem Swiata do jakiego pretendujecie...
                        Jestescie liderem tylko nie tam gdzie trzeba.

>

>
                        > Jestes tak ograniczony czy tak klamilwy, ze pomijasz "drobiazgi"???
                        >
                        > Po pierwsze ma sie tak stac na zawsze czy moze na 3 kolejne wybory?

Jak w Kaliforniu zmienia zasady to az do moementu kiedy republikanaie tego ni ezmeina ale jak maj zmienic kiedy ich nie bedzie ani w Kalifornijaksim ani federalnym Kongresie?
                        I juz zawsze beda miec przw tak manipulowac dystryktami aby sie to nigdy nie zmienilo

Wy w Polsce robicier ofocjlne przekrety tylko dlatego ze tak robia npp na Slowacji czy na Wegrzech?

Nie wazne kto zaczal wazne kto teraz chce odglsowac to co bylo sprzwiedliwe..

I jak sie tak kiedys zdzrzy ze demokraci straca wiekszisc w Kalifornia to wlasnie tym spsobem sami siebie wyeliminuja.

>
                        > Cikawe jak my mozemy byc nafaszerowani komuna borac pod uwage roznic wieku mied
                        > zy toba a nami...

A nad sie wlasnie glowie i podejrzewam ze macie komunistyczne zapedy bo komuny nie znacie. Moze znaci etak jak USA - z YT?
                        Dziwne za was wlasne ojcowie nie walna w czerep i nie uswiadomia? No al ejak oni komune budowali i za ni tesknia to coz mona zrobic.
                        Ale bedzieci emiec to na co sobie zasluzycie 0 czy sie wam to podoba czy nie.
                        Bedziecie komunistyczna kolonia Niemiecka w najlepszyw wypadku (bo na bycie Landem Germancy wam nie pozwola) a republika w najgorszym .
                        • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 09:35
                          engine8t napisał:

> A dlaczego? Nie stac Ws na to aby sie uniezlezniuc czy byc liderem Swiata do ja
                          > kiego pretendujecie...
                          > Jestescie liderem tylko nie tam gdzie trzeba.

Kogo rozumiesz przez "Was"? Reszte swiata?

Nie wiem czy zauwazyles, ale chiny wlasnie to powoli robia budujac dosc spora koalicje przeciwko USA.
                          W tym czasie zamiast konsolidowac sily i sojusznikow Trump robi wszystko, by reszta tzw. zachodu mocno przemyslala czy isc z Wami czy przeciwko Wam...

Innymi slowy... jak spelni sie to na czym Wam zalezy - czyli zebyscie przestali "musiec" byc liderami, to odbedzie sie to WASZYM KOSZTEM.

Taka cena za przestanie bycia liderem jest zawsze... idzie sie tylko w dol.

> Wy w Polsce robicier ofocjlne przekrety tylko dlatego ze tak robia npp na Slowa
                          > cji czy na Wegrzech?

A my jestesmy jednym panstwem i krajem?

> Nie wazne kto zaczal wazne kto teraz chce odglsowac to co bylo sprzwiedliwe..

Owszem, bardzo kurwa wazne, bo jakosc przed bullyingiem trzeba sie bronic. Nadstawianie drugiego policzka to powinna byc Wasza domena.

> A nad sie wlasnie glowie i podejrzewam ze macie komunistyczne zapedy bo komuny
                          > nie znacie. Moze znaci etak jak USA - z YT?

Podjerzewam, ze to co tobie sie wydaje anty komunistycze jest dokladnie komunistyczne, tak tym przesiaknales...

Jak prezes jarek, ktory walczc z komuna usilowali usiluje dokladnie ten system wladzy odbudowac.

> Dziwne za was wlasne ojcowie nie walna w czerep i nie uswiadomia? No al ejak
                          > oni komune budowali i za ni tesknia to coz mona zrobic.
                          > Ale bedzieci emiec to na co sobie zasluzycie 0 czy sie wam to podoba czy nie.
                          > Bedziecie komunistyczna kolonia Niemiecka w najlepszyw wypadku (bo na bycie Lan
                          > dem Germancy wam nie pozwola) a republika w najgorszym .

Taaaa.... straszne to... Najbardziej juz cierpia Ci wszyscy polacay co wyemigrowali do DE w latach 80... wrociliby ale sa trzymani pod przymusem...
                          • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 20:09
                            galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                            >

>
                            > Kogo rozumiesz przez "Was"? Reszte swiata?
                            >

Nie - Was Polakow

> Nie wiem czy zauwazyles, ale chiny wlasnie to powoli robia budujac dosc spora k
                            > oalicje przeciwko USA.
                            > W tym czasie zamiast konsolidowac sily i sojusznikow Trump robi wszystko, by re
                            > szta tzw. zachodu mocno przemyslala czy isc z Wami czy przeciwko Wam...
                            >
                            > Innymi slowy... jak spelni sie to na czym Wam zalezy - czyli zebyscie przestali
                            > "musiec" byc liderami, to odbedzie sie to WASZYM KOSZTEM.
                            >
                            > Taka cena za przestanie bycia liderem jest zawsze... idzie sie tylko w dol.
                            >

Hm. . Wolisz stanc przed faktem nie bycia jedynym liderem czy czy przed faktem bycia juz na dole?

> > Wy w Polsce robicier ofocjlne przekrety tylko dlatego ze tak robia npp na
                            > Slowa
                            > > cji czy na Wegrzech?
                            >
                            > A my jestesmy jednym panstwem i krajem?
                            >

Stany maja przktycznie taka albo bardzo zblizona niezaleznosc jak kraje EU

> > Nie wazne kto zaczal wazne kto teraz chce odglsowac to co bylo sprzwiedli
                            > we..
                            >
                            > Owszem, bardzo kurwa wazne, bo jakosc przed bullyingiem trzeba sie bronic. Nads
                            > tawianie drugiego policzka to powinna byc Wasza domena.
                            >

Nasz domena nastawinei drugiego policzka?
                            A nie czsami wasza?
                            Ruski wyslal rakiety, czekanie na drony .
                            Wyslal drony czekacie na co?

> Jak prezes jarek, ktory walczc z komuna usilowali usiluje dokladnie ten system
                            > wladzy odbudowac.
                            >

A wiec ciagle zwracasz uwage na to co ludzi mowwia anie na to co robia?
                            Przeciez w dzialaniu wasze partie PO i PiS niczym sienie roznia. Whystarczy spjrzec jak ich przedstawicile glsuja w EU. A jak cos mowia to mowia.

> Taaaa.... straszne to... Najbardziej juz cierpia Ci wszyscy polacay co wyemigro
                            > wali do DE w latach 80... wrociliby ale sa trzymani pod przymusem...

Alez nie.Niemcy sa tak sprytni ze rzucili wam haczyk z przyneta i wszyscy juz preferja odpadki ze stolu niemieckiego zamiast prace aby sobuie na swoje samemu zarobic..
                            Ilez to juz razy mowilem ze Niemcy 2 razy probowali zajac wschodnia europe orezem i sie nie udalo wiec tym razem sprobowali kasa i BINGO.. Najwiekszy od stuleci wrog narodu naraz jest najblizszym sercu. A o tym ze pokolenia gibely za wolnosc szybko zapomniano bo kas przeslowenila oczy.. Czyz to nie sprytne?
                            Rozpracowali was super.
                            I teraz jak sie EU sfederalizuej to Polacy licza ze beda Landem z pelnymi prawami a Niemcy im palca pokaza i beda koloniaktora sie bedzie doic tak jak to robia obecnie bo oni potrzebuje Was jedynie tylko jako tania sile robocza. A ze przeszkdzcie w interesachg Nimeicko Rosyjsskinch to i kto wie czy nie poswieca Polski dla dobra i pokoju EU oraz bliuskosci z naroden rosyjskim?
                            Juz przeciez sie spotykaja aby te rzeczy dyskutowac i planowac
                            • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 08:53
                              engine8t napisał:

> galtomone napisał:
                              >
                              > > engine8t napisał:
                              > >
                              >
                              > >
                              > > Kogo rozumiesz przez "Was"? Reszte swiata?
                              > >
                              >
                              > Nie - Was Polakow

A co Polska w zakresie wplywu ma z tym wsplnego, ze pytasz? Chyba, ze Ci sie wydaje, zemy PL to jakas potega?

> Hm. . Wolisz stanc przed faktem nie bycia jedynym liderem czy czy przed fakte
                              > m bycia juz na dole?

Ale to chyba siebie pytasz bo to USA z panstwa (przyjamniej PRowo) nr 1 na swiecie zaczyna sie staczac w zakresie tego co moze faktycznie i z kim...

I jaka jest Twoja odp?

>
                              > Stany maja przktycznie taka albo bardzo zblizona niezaleznosc jak kraje EU

Bzdura - ty serio nie masz bledego pojecia ani o US ani o EU - przerazajace!!!

1. Brak jednolitej konstytucji i suwerenność traktatowa
                              USA: Stany są związane jedną konstytucją federalną, która nadrzędnie reguluje kompetencje władz centralnych i lokalnych. Nie mogą jej wypowiedzieć ani się z niej wycofać.

UE: To związek państw suwerennych, które dobrowolnie podpisały traktaty (np. Traktat z Lizbony). Każde państwo może je wypowiedzieć — jak zrobiła to Wielka Brytania w ramach Brexitu.

Innymi slowy - USA to małżeństwo z przysięgą na wieczność. UE to raczej konkubinat z opcją rozwodu przez e-mail.

2. Polityka zagraniczna i obronna – rozproszona vs scentralizowana
                              USA: Jedna armia, jeden prezydent jako naczelny dowódca, jedna polityka zagraniczna. Kalifornia nie prowadzi własnych negocjacji z Chinami.

UE: Każde państwo członkowskie ma własną armię, ambasady, politykę obronną i zagraniczną. Francja może wysłać wojska do Sahelu, a Węgry mogą blokować sankcje na Rosję.

Dla zobrazowania, zebys skumal: Floryda nie może wetować sankcji na Iran. W UE Węgry mogą zablokować całą politykę zagraniczną.

Podatki i budżet – kto trzyma kasę, ten rządzi
                              USA: Kongres federalny ustala podatki, wydatki i deficyt. Stany mają ograniczoną autonomię fiskalną.

UE: Bruksela nie ma prawa nakładać podatków bez zgody państw członkowskich. Budżet UE to zaledwie ~1% PKB całej Unii, czyli kieszonkowe w porównaniu do budżetu USA.

DOTARŁO?

> Nasz domena nastawinei drugiego policzka?

Nooo... a nie jestescie chrzejscijansy i gleboko przywiazani do tych wartosci?

„Jeśli ktoś uderzy cię w prawy policzek, nadstaw mu i drugi.” (Mt 5,39)

> A nie czsami wasza?

No jak nasza jak my nie wierzacy, zdegenrowani, agresywni, lewaccy, itd...

Znowu cos ci sie jebie.

> Ruski wyslal rakiety, czekanie na drony .
                              > Wyslal drony czekacie na co?

WHAT???

A jesli myslisz o strzelaniu... to poczytaj wyzej czym jest EU i znow doprecyzuj kogo tym razem masz na mysli PL czy EU ptyajac, " na co czekamy"?

> A wiec ciagle zwracasz uwage na to co ludzi mowwia anie na to co robia?

Zwracam uwage na obie rzeczy.. Widze co mowi Trup - i uwazam go za kretyna i widze co robi - i uwazam go dodatkowo za niebepziecznego idiote.

> Przeciez w dzialaniu wasze partie PO i PiS niczym sienie roznia. Whystarczy spj
                              > rzec jak ich przedstawicile glsuja w EU. A jak cos mowia to mowia.

No jak????
                              Moze kurwa sprawdz fakty nim sie znow osmieszysz.

> > Taaaa.... straszne to... Najbardziej juz cierpia Ci wszyscy polacay co wy
                              > emigro
                              > > wali do DE w latach 80... wrociliby ale sa trzymani pod przymusem...

> Alez nie.Niemcy sa tak sprytni ze rzucili wam haczyk z przyneta i wszyscy juz p
                              > referja odpadki ze stolu niemieckiego zamiast prace aby sobuie na swoje samemu
                              > zarobic..

Acha... czyli ty na emigracji nie odpadki z panskiego stolu, ale polacy co wyjechaci do DE i robia to samo to odpadki.

Ty normalny jestes czy zar kalifornijskiego slonca juz ci calkiem mozg wysuszyl?

> Ilez to juz razy mowilem ze Niemcy 2 razy probowali zajac wschodnia europe orez
                              > em i sie nie udalo wiec tym razem sprobowali kasa i BINGO..

Noo... wam zajmowanie nie swoich terenow i wdeptywanie wszystkich, ktorzy nie sa bialymi, urodzonymi w usa macie swietnie przeciwiczone.... Wystarczy zapytac indian czy czarnych jak bardzo sie czuli i czuja szanowani.

Zaczynam miec wrazenie, ze wlasne frutracje teraz odreagowujesz - tez cie za chujowego polaczka musieli miec przez lata... I pewnie do dzis maja, bo akcentu "a'la slownianska sloma z butow" ciezko sie pozbyc... a do tego, jak mowisz tym pongliszem takie mondre rzeczy jak tu piszesz, to naprawde sie nie dziwie, ze co bardziej cywilizowani amerykanie mieli cie za egozotycza acz dyrna rozyrywke.

> Najwiekszy od stu
                              > leci wrog narodu naraz jest najblizszym sercu.

Hmmm.... Jak dobrze pamietam to Rosja/ZSRR tez waszym przyjacielem nigdy ie byla... kojarzysz kto przed kim ostatnio jakies czerowne dywany rozwijal?

BTW: przeprosiles juz kogos czarnego za niewolnictwo???? Albo Indian za to, ze zyjesz na ich ziemi???

> A o tym ze pokolenia gibely za w
                              > olnosc szybko zapomniano bo kas przeslowenila oczy..

To kiedy roziczenia z a wojne secesyjna u Was.

O czym ty wogole pierdolisz????

> I teraz jak sie EU sfederalizuej to Polacy licza ze beda Landem z pelnymi prawa
                              > mi a Niemcy im palca pokaza i beda koloniaktora sie bedzie doic tak jak to robi
                              > a obecnie bo oni potrzebuje Was jedynie tylko jako tania sile robocza. A ze prz
                              > eszkdzcie w interesachg Nimeicko Rosyjsskinch to i kto wie czy nie poswieca Pol
                              > ski dla dobra i pokoju EU oraz bliuskosci z naroden rosyjskim?

Poki co w tych interesach to najbardziej przeszkadza EU.... bo Trump i USA az sie pali do robienia z interesow z Putine, nie?

Powiedzialbym, ze bardziej niz czesc niemcow, polakow, francozow, itd... bo takie Trumpiki sa niestety w kazdej nacji.

> Juz przeciez sie spotykaja aby te rzeczy dyskutowac i planowac

Nooo... nawet czerwone dywany rozijajli na Alsace, fakt!
              • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 00:37
                vogon.jeltz napisał:

> > pomarańczowy się chyba, na drugą kadencję zapowiedział, jako "dożywotni"
                > prezydent
                >
                > Chuj z pomarańczowym, on tylko przygotowuje grunt pod Republikę Gileadu spółki
                > Vance & Thiel.

Mam nadziej ze tym razem masz racje.
                A wiec tylko trzymac kciuki za sukces. Juz maja moj glos.
                • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 12:46
                  > Mam nadziej ze tym razem masz racje.
                  > A wiec tylko trzymac kciuki za sukces. Juz maja moj glos.

Widzę, że już faszyzm wchodzi u ciebie na pełnej i bez ogródek. Spoko, tylko pamiętaj - popieranie faszyzmu nie chroni przed zostaniem jego ofiarą. Jak nie ty - bo ty jesteś już starym dziadem (ale ten Medicare mogą ci obciąć na stare lata jednakowoż) - to twoje dzieci i wnuki.
                  • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 13:28
                    vogon.jeltz napisał:

> Widzę, że już faszyzm wchodzi u ciebie na pełnej i bez ogródek. Spoko, tylko pa
                    > miętaj - popieranie faszyzmu nie chroni przed zostaniem jego ofiarą. Jak nie ty
                    > - bo ty jesteś już starym dziadem (ale ten Medicare mogą ci obciąć na stare la
                    > ta jednakowoż) - to twoje dzieci i wnuki.

On tego nie rozumie... ze wieu z tych co klaskali Hitlerowi i byli zachwyceni skonczylo w blocie na froncie, w aresztach gesapo czy w obozach...

Im tez sie wydawalo, ze to sie nie stanie a ta wladza Hitlera bedzie wreszcie dobra....
                  • galtomone Nie mylisz sie nic a nic... - przerażające! 27.09.25, 13:37
                    vogon.jeltz napisał:

> Widzę, że już faszyzm wchodzi u ciebie na pełnej i bez ogródek.

Nie tylko u niego...

archive.ph/qEzjx
                    "Tolerancja dla nazizmu na amerykańskiej reakcyjnej prawicy nie tylko rośnie, ale też wychodzi na światło dzienne dzięki algorytmom platform społecznościowych.

W połowie września w magazynie „Foreign Affairs", merytorycznie najważniejszej i najbardziej prestiżowej publikacji poświęconej sprawom międzynarodowym, ukazał się artykuł znanego amerykańskiego politologa Daniela Ziblatta zatytułowany „Ostrzeżenie z Weimaru". Autor, od 2018 roku wykładający na Harvardzie, jest znany przede wszystkim z badań porównawczych nad współczesnymi formami autorytaryzmu. W swoim eseju opisywał to, co dziesiątki podobnych mu naukowców, analityków i zwykłych komentatorów politycznych analizuje od prawie roku – coraz trudniejsze do zignorowania podobieństwa pomiędzy Republiką Weimarską lat trzydziestych ubiegłego wieku a współczesnymi Stanami Zjednoczonymi."

• engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:35
                    vogon.jeltz napisał:

> > Mam nadziej ze tym razem masz racje.
                    > > A wiec tylko trzymac kciuki za sukces. Juz maja moj glos.
                    >
                    > Widzę, że już faszyzm wchodzi u ciebie na pełnej i bez ogródek. Spoko, tylko pa
                    > miętaj - popieranie faszyzmu nie chroni przed zostaniem jego ofiarą. Jak nie ty
                    > - bo ty jesteś już starym dziadem (ale ten Medicare mogą ci obciąć na stare la
                    > ta jednakowoż) - to twoje dzieci i wnuki.

LOL Lewcki argument to faszyzm.... Nic innego nie macie? .. Biedaki... Kiedy wy zmaadrzejecie?
                    • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:52
                      > LOL Lewcki argument to faszyzm

To nie jest żaden argument, tylko stwierdzenie faktu i diagnoza rzeczywistości.
                      • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 00:15
                        vogon.jeltz napisał:

> > LOL Lewcki argument to faszyzm
                        >
                        > To nie jest żaden argument, tylko stwierdzenie faktu i diagnoza rzeczywistości.
                        >

Naprawde? LOL I powiedz mi ze lewactwo to nie choroba psychiczna?
                    • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 09:04
                      engine8t napisał:

> LOL Lewcki argument to faszyzm.... Nic innego nie macie? .. Biedaki... Kiedy
                      > wy zmaadrzejecie?

Pomijajac drobiazg taki, ze to fakty, to MAGOWY i jedyny argument na wszystko - od kryzysu klimatycznego bo niewygodne pytania i wskazywania bledow logicznych to. - wy jestescie LEWACY, ewentualnie ekstremalni lewacy....

Macie jakis inny?
                      • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 23:08
                        galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                        >
                        > > LOL Lewcki argument to faszyzm.... Nic innego nie macie? .. Biedaki...
                        > Kiedy
                        > > wy zmaadrzejecie?
                        >
                        > Pomijajac drobiazg taki, ze to fakty, to MAGOWY i jedyny argument na wszystko -
                        > od kryzysu klimatycznego bo niewygodne pytania i wskazywania bledow logicznych
                        > to. - wy jestescie LEWACY, ewentualnie ekstremalni lewacy....
                        >
                        >
                        > Macie jakis inny?

No bo juz chyba Marks przewidywal ze Komunizm z kraju biednego sie nie roprzestrzeni i rozleje si ena caly Swait dopiero jak wyjdzie z kraju bogatego. I dlatego tak na sile komunizuja USA.
                        A pierwszy i najwazniejszy objaw juz przeciez mamy - tzw "masowe duraczenie"
                        • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 09:36
                          Boszesz..... co ty za kocopoly opowiadasz... z tym nawet nie ma jak dyskutowac...
                          • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 19:44
                            galtomone napisał:

> Boszesz..... co ty za kocopoly opowiadasz... z tym nawet nie ma jak dyskutowac.
                            > ..

No bo juz jestes "zduraczony".
                            • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 08:54
                              engine8t napisał:

> galtomone napisał:
                              >
                              > > Boszesz..... co ty za kocopoly opowiadasz... z tym nawet nie ma jak dysku
                              > towac.
                              > > ..
                              >
                              > No bo juz jestes "zduraczony".

OOO.... kolejny rusycyzm... Ty to tym ruskim jestes przesiakniety na wskros!
                              • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:31
                                galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                                >
                                > > galtomone napisał:
                                > >
                                > > > Boszesz..... co ty za kocopoly opowiadasz... z tym nawet nie ma jak
                                > dysku
                                > > towac.
                                > > > ..
                                > >
                                > > No bo juz jestes "zduraczony".
                                >
                                > OOO.... kolejny rusycyzm... Ty to tym ruskim jestes przesiakniety na wskros!

Js to moge bo mnie w nim moczyli na sile przez prawie 30 lat. Ale Ty to juz na ochotnika
                                • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 09:32
                                  engine8t napisał:

>
                                  > Js to moge bo mnie w nim moczyli na sile przez prawie 30 lat. Ale Ty to juz na
                                  > ochotnika

Szkoda, ze matmy i logiki nie bardzo...

Skoro ja na ochotnia to wskaz (znow sie brak logiki w argumencie klania) gdzie ja rusycymow matołku uzywam?

Ty nie dosc ze po rusku gadasz to po rusku myslisz... choc ci sie wydaje ze po amerykansku 😂
            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 00:35
              qqbek napisał:

> vogon.jeltz napisał:
              >
              > > Nic się nie martw, wy też niedługo nie będziecie mogli.
              >
              > +1
              > pomarańczowy się chyba, na drugą kadencję zapowiedział, jako "dożywotni" prezyd
              > ent USA, więc albo zdechnie przed końcem kadencji, albo spełni swoje obietnice
              > - tertium non datur.
              > Żal tylko tych normalnych ludzi, których większość w USA... no, ale tak wybrali
              > .
              >

No tych normalnych ludzi ktorzy glosowali na Trumpa jest ok polowy wiec raczej bym sie martwil o tych totalnie nienormalnych i totalnie oglupionych bo oni sobie rdy nie dadza jak im odetneisz DEI, WOKE ico tam jeszcze
              • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 12:48
                > No tych normalnych ludzi ktorzy glosowali na Trumpa

Półpiśmienne buraki z Midwestu to są ci "normalni ludzie"?
                • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:38
                  vogon.jeltz napisał:

> > No tych normalnych ludzi ktorzy glosowali na Trumpa
                  >
                  > Półpiśmienne buraki z Midwestu to są ci "normalni ludzie"?

No wiesz , sa rozadniejsi od Ciebi i Galtomka wiec moze to ci powinno dac cos do mylenia i zastanowic sie na tym lewactwem rujnujacym ci mozg? Moze jestes pismienny ale co z tego skoro durny ? .ech...
                  • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:51
                    > No wiesz , sa rozadniejsi od Ciebi

Nie, nie są. Są poramidalnie glupsi.
                    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 00:15
                      vogon.jeltz napisał:

> > No wiesz , sa rozadniejsi od Ciebi
                      >
                      > Nie, nie są. Są poramidalnie glupsi.

I kto to mowi? LOL
                      • vogon.jeltz Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 10:53
                        > I kto to mowi?

Człowiek, który jest od nich pod każdym względem mądrzejszy, oczywiście.
                        • bywalec.hoteli Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 12:39
                          vogon.jeltz napisał:

> > I kto to mowi?
                          >
                          > Człowiek, który jest od nich pod każdym względem mądrzejszy, oczywiście.

I jakże skromny XD
                          • tbernard Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 17:46
                            bywalec.hoteli napisał:

> I jakże skromny XD

Nie trzeba być skromnym aby stwierdzić, że na Trumpa głosowali głównie ludzie nie mający inteligencji.
                            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 18:16
                              tbernard napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                              >
                              > > I jakże skromny XD
                              >
                              > Nie trzeba być skromnym aby stwierdzić, że na Trumpa głosowali głównie ludzie n
                              > ie mający inteligencji.

N a Kamale zas odwrotnie?
                              • tbernard Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 20:49
                                engine8t napisał:

> N a Kamale zas odwrotnie?

Kamala to Haris a kiedyś Haris to był taki cudak, co leczył czarami.
                        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 28.09.25, 18:15
                          vogon.jeltz napisał:

> > I kto to mowi?
                          >
                          > Człowiek, który jest od nich pod każdym względem mądrzejszy, oczywiście.

LOL
                  • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 09:07
                    engine8t napisał:

> No wiesz , sa rozadniejsi od Ciebi i Galtomka wiec moze to ci powinno dac cos d
                    > o mylenia

Gdyby byli to w zyciu nie wybraliby na prezydenta trumpa, ba... takich jak on dawno temu pogoniliby kijami.

To, ze jest im dzis tak dobrze jak im jest to wlasnie robota Trumpa i jego kumpli...

Ale oczywiscie to nie oni sobie kieszenie kasa napychali tylko ci miticzni leway doprowadzili do globalizacji i niewolniczej pracy za miske ryzu w azji kosztem ludzi w usa czy europie...
                    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 23:11
                      galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                      >
                      > > No wiesz , sa rozadniejsi od Ciebi i Galtomka wiec moze to ci powinno dac
                      > cos d
                      > > o mylenia
                      >
                      > Gdyby byli to w zyciu nie wybraliby na prezydenta trumpa, ba... takich jak on
                      > dawno temu pogoniliby kijami.
                      >
                      > To, ze jest im dzis tak dobrze jak im jest to wlasnie robota Trumpa i jego kump
                      > li...
                      >
                      > Ale oczywiscie to nie oni sobie kieszenie kasa napychali tylko ci miticzni lewa
                      > y doprowadzili do globalizacji i niewolniczej pracy za miske ryzu w azji koszt
                      > em ludzi w usa czy europie...

Gwara ntuje tobie ze gdyby amerykani emieli lepsza alternatywe to Trumpa by nie wybrali ale ni emajc wyboru musieli wybierac mniejsze zlo.. A teraz jak pomyslec co by bylo gdyby tego nie zrobili to strach sie bac.
                      A komu jest lepiej niz amerykanom? Przez USA jakj na razie tyo raczej pozytywna przyszlosc czego o EU ni emozna powiedziec bo kiedy USA pnie sie gore to EU jak na razie przyspiesza w dol i jak dobrze pojdzie to sie ropierd jak CCCP
                      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 10:00
                        engine8t napisał:

> Gwara ntuje tobie ze gdyby amerykani emieli lepsza alternatywe to Trumpa by nie
                        > wybrali ale ni emajc wyboru musieli wybierac mniejsze zlo..

To tylko pogratulowac, ze w narodzie co ma ponad 300 mln obywateli Tump jest najlepszym z Was...

A teraz jak pomy
                        > slec co by bylo gdyby tego nie zrobili to strach sie bac.
                        > A komu jest lepiej niz amerykanom?

Szwajcarom, Dunczykom, Norwegom, Finom, Australijczykom... na 10 miejscu sa niemcy... a wy dopiero na 14.

Generalnie we wszystkich tego typu rankingach na samej gorze sa kraje europejskie.

> Przez USA jakj na razie tyo raczej pozytywna
                        > przyszlosc czego o EU ni emozna powiedziec bo kiedy USA pnie sie gore to EU ja
                        > k na razie przyspiesza w dol i jak dobrze pojdzie to sie ropierd jak CCCP

Biorac pod uwage kto sie u was dorwal do wladzy i jakie mam plany to szczerze watpie... szkoda, ze jak sie obudzicie to bedzie troche "po ptokach".
                        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 19:54
                          galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                          >
                          > > Gwara ntuje tobie ze gdyby amerykani emieli lepsza alternatywe to Trumpa
                          > by nie
                          > > wybrali ale ni emajc wyboru musieli wybierac mniejsze zlo..
                          >
                          >
                          > To tylko pogratulowac, ze w narodzie co ma ponad 300 mln obywateli Tump jest na
                          > jlepszym z Was...
                          >

Glupszy jestes niz normuy przewiduja...
                          Wiec co to jest alrernatywa?

"konieczność wyboru między dwiema wykluczającymi się możliwościami"

> A teraz jak pomy
                          > > slec co by bylo gdyby tego nie zrobili to strach sie bac.
                          > > A komu jest lepiej niz amerykanom?
                          >
                          > Szwajcarom, Dunczykom, Norwegom, Finom, Australijczykom... na 10 miejscu sa nie
                          > mcy... a wy dopiero na 14.
                          >
                          > Generalnie we wszystkich tego typu rankingach na samej gorze sa kraje europejsk
                          > ie.
                          >

Przeciez i Polacy uwazja ze w Polsce sie zyje lepeiej niz w USA a w tych rankigach gdzie jestescie?

> > Przez USA jakj na razie tyo raczej pozytywna
                          > > przyszlosc czego o EU ni emozna powiedziec bo kiedy USA pnie sie gore to
                          > EU ja
                          > > k na razie przyspiesza w dol i jak dobrze pojdzie to sie ropierd jak CCC
                          > P
                          >
                          > Biorac pod uwage kto sie u was dorwal do wladzy i jakie mam plany to szczerze w
                          > atpie... szkoda, ze jak sie obudzicie to bedzie troche "po ptokach".

O tak? skad takie przypuszczenia?
                          A gdzie wy bedziecie jak my sie obudzimy?
                          • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 09:02
                            engine8t napisał:

> galtomone napisał:
                            >
                            > > engine8t napisał:
                            > >
                            > > > Gwara ntuje tobie ze gdyby amerykani emieli lepsza alternatywe to T
                            > rumpa
                            > > by nie
                            > > > wybrali ale ni emajc wyboru musieli wybierac mniejsze zlo..
                            > >
                            > >
                            > > To tylko pogratulowac, ze w narodzie co ma ponad 300 mln obywateli Tump j
                            > est na
                            > > jlepszym z Was...
                            > >
                            >
                            > Glupszy jestes niz normuy przewiduja...
                            > Wiec co to jest alrernatywa?

Ja wiem, ale ty jak widac nie. Skoro wygrywa debil trump bo alternatywa gorsza i to jest najlepsze co 340 mln narod z siebie daje to strach sie bac.

> Przeciez i Polacy uwazja ze w Polsce sie zyje lepeiej niz w USA a w tych rankig
                            > ach gdzie jestescie?

PL na 37 miejscu... to dosc chyba oczywiste, ze nizej niz USA?

Ale w "World Happiness Report 2025" jestemy jedo miejsca za Wami.

I co teraz? Chcesz cos "mondrego" udowodnic?

> O tak? skad takie przypuszczenia?

Ze zdolnosci analizowania i przewidywania.

> A gdzie wy bedziecie jak my sie obudzimy?

To zalezy kiedy sie obudzicie... chyba to dosc oczywiste. Na razie nic nie wskazuje na to byscie mieli.. a w zakresie wielu sfer zycia wrecz sie cofacie.

• engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:36
                              galtomone napisał:

>
                              > Ja wiem, ale ty jak widac nie. Skoro wygrywa debil trump bo alternatywa gorsza
                              > i to jest najlepsze co 340 mln narod z siebie daje to strach sie bac.
                              >

Zduraczony nieuk jestes?

> > Przeciez i Polacy uwazja ze w Polsce sie zyje lepeiej niz w USA a w tych
                              > rankig
                              > > ach gdzie jestescie?
                              >
                              > PL na 37 miejscu... to dosc chyba oczywiste, ze nizej niz USA?
                              >

A wiec skad te gadki ze to my jestesmy 3-cim swiatem?

> Ale w "World Happiness Report 2025" jestemy jedo miejsca za Wami.
                              >

A mowiecie ze przed?
                              No i tak was juz zduracyli ze w swoje szczescie wierzycie? LOL

> I co teraz? Chcesz cos "mondrego" udowodnic?
                              >
                              >
                              > > O tak? skad takie przypuszczenia?
                              >
                              > Ze zdolnosci analizowania i przewidywania.

LOL ze zdolonosci?? Zajrzyj sobi ena definicej "zdolnosci" bo tu mi n totalna glupote wyglada.

>
                              > > A gdzie wy bedziecie jak my sie obudzimy?
                              >
                              > To zalezy kiedy sie obudzicie... chyba to dosc oczywiste. Na razie nic nie wska
                              > zuje na to byscie mieli.. a w zakresie wielu sfer zycia wrecz sie cofacie.
                              >

No wy tego nie zobaczycie bo Was juz byc moze nie bedzie ?
                              • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 09:42
                                engine8t napisał:

> galtomone napisał:
                                >
                                >
                                > >
                                > > Ja wiem, ale ty jak widac nie. Skoro wygrywa debil trump bo alternatywa g
                                > orsza
                                > > i to jest najlepsze co 340 mln narod z siebie daje to strach sie bac.
                                > >
                                >
                                > Zduraczony nieuk jestes?

1. Jakiej odp sie spidziewasz ruski trollu? BTW - uwazaj co piszesz, bo echelon i fbi tu tez cie obserwuja.
                                2. Umiesz pisac nie po rusku?
                                3. Skoro nadal nie rozumiem, ze jesli trump jest najlepszym z was to moje kondolencje i jaki to ma zwiazek alternatywa... to ja sie nie dziwie.... Ale glupi narod albo musi zgonac, alo bedzie rzadzony za morde. - poki co idzie w strone "za morde"

> A wiec skad te gadki ze to my jestesmy 3-cim swiatem?

A twierdzisz, ze jestescie? Bo ja sobie nie przypominam takich sugestii.

Ale jeszcze troche takich rzadow to kto wie... nie takie imperia jak usa sie staczaly...

> > Ale w "World Happiness Report 2025" jestemy jedo miejsca za Wami.
                                > >
                                >
                                > A mowiecie ze przed?

Znowu? Jacy kurwa "mowicie" . To jak "mowicie" to moze idz gadaz z nimi, bo ja nie wiem o co ci wlasciwie chodzi...

> No i tak was juz zduracyli ze w swoje szczescie wierzycie? LOL

Za to ty - ruski trollu - nie wierzysz w swoje szczescie i american dream??? USA sa be i patrzysz na nie krytycznie...

Ja prd. jaki ty durny jestes w swoich argumentach... Ty w tym usa to co robiles... tynki kladles przz 30 lat????
                                przeciez z takim rozumowaniem, zadnej bardziej odpowiedzialnej pracy nie mogles miec, bo strach idiocie pozwolic odecydowac o rzeczach...

> LOL ze zdolonosci?? Zajrzyj sobi ena definicej "zdolnosci" bo tu mi n totaln
                                > a glupote wyglada.

Jak tylko sie zapiszesz na "Logics for dummies"

> > > A gdzie wy bedziecie jak my sie obudzimy?
                                > >
                                > > To zalezy kiedy sie obudzicie... chyba to dosc oczywiste. Na razie nic ni
                                > e wska
                                > > zuje na to byscie mieli.. a w zakresie wielu sfer zycia wrecz sie cofacie
                                > .
                                > >
                                >
                                > No wy tego nie zobaczycie bo Was juz byc moze nie bedzie ?

Poki co jestesmy i widzimy.
              • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 13:30
                engine8t napisał:

> No tych normalnych ludzi ktorzy glosowali na Trumpa jest ok polowy wiec raczej
                > bym sie martwil o tych totalnie nienormalnych i totalnie oglupionych bo oni sob
                > ie rdy nie dadza jak im odetneisz DEI, WOKE ico tam jeszcze

A co jesli jest dokladnie odwrotnie? Bierzesz pod uwage (moze warto czasem stanac z boku i rozwazyc???), ze wiele wskazuje na to, ze to wyborcey Trumpa sa oglupieni i lykaja wszystkie bzdury...a droga strona jest wlasnie normalna?
                • nousecomplaining Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 14:20
                  > Bierzesz pod uwage...
                  Chopie, jaja se robisz 🤣
                  • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 15:15

> > Bierzesz pod uwage...
                    > Chopie, jaja se robisz 🤣

Tych akurat nie musze 😎😂
                    • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:40
                      galtomone napisał:

> nousecomplaining napisał(a):
                      >
                      > > > Bierzesz pod uwage...
                      > > Chopie, jaja se robisz 🤣
                      >
                      > Tych akurat nie musze 😎😂

to mozna najlpierw sobei te jaja umyj bo smierdza komuna?
                      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 09:09
                        engine8t napisał:

> galtomone napisał:
                        >
                        > > nousecomplaining napisał(a):
                        > >
                        > > > > Bierzesz pod uwage...
                        > > > Chopie, jaja se robisz 🤣
                        > >
                        > > Tych akurat nie musze 😎😂
                        >
                        > to mozna najlpierw sobei te jaja umyj bo smierdza komuna?

To o tyle, trudne, ze komuny to ja praktycznie nie zaznalem...

A wkazdym razie nie na tyle mozno by wrzucac na forum rosujskie powiedzona... widzisz... dla mnie drugi jezyk to anglieski, dla ciebie (mimo tych lat w usa) nadal trzeci, po rosyjskim.

I taki tez masz poddanczy sposob myslenia...
                        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 23:13
                          galtomone napisał:

>
                          > To o tyle, trudne, ze komuny to ja praktycznie nie zaznalem...
                          >

Moze wlasnie dlatego tak ja popierasz? No bo w komunie przeciez kazdemy sie wszystko "nalezalo" i wystarczylo sie zapisac do wlasciwej partii.
                          • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 11:44
                            engine8t napisał:

> galtomone napisał:
                            >
                            >
                            > >
                            > > To o tyle, trudne, ze komuny to ja praktycznie nie zaznalem...
                            > >
                            >
                            > Moze wlasnie dlatego tak ja popierasz? No bo w komunie przeciez kazdemy sie wsz
                            > ystko "nalezalo" i wystarczylo sie zapisac do wlasciwej partii.

JAkies dowody/cytaty na poparcie tez smialej acz kompletnie nie trfionej tezy???

Przeciez ty lewakiem i komunista okreslasz kazdego kto mysli (nie wazne co) inaczej niz ty i udowadnia ze wasz prezydent jest ograniczonym durniem, ktory dziala glwnie we wlasnym intereseie majac wszystkich do okola w nosie.

Ale to nie komunizm i lewactwo moj drogi....
                            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 18:51
                              galtomone napisał:

> ?
                              >
                              > Przeciez ty lewakiem i komunista okreslasz kazdego kto mysli (nie wazne co) ina
                              > czej niz ty i udowadnia ze wasz prezydent jest ograniczonym durniem, ktory dzia
                              > la glwnie we wlasnym intereseie majac wszystkich do okola w nosie.
                              >
                              > Ale to nie komunizm i lewactwo moj drogi....

No b o tylko lewak i do tego kompletnie durny lewak z Polski ktory nigdy nie stapnal na amerykanskiej zimei i ni ema pojecia o zyciuu w ameryce moze "udowadniac" jaki jak nasz prezydent.

I badz bardzije precyzyjny ze on dzial w swoim tzn Amerykanskim interesie a nie swoim osobistym.
                              A w nosie to ma tych takich jak Ty bo dlaczego nie mialby miec?

No tak u was sie tego komunizmem nie nazywa tylko jakas tam lewicowa wersja socjalizmu
                              • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 09:08
                                engine8t napisał:

> No b o tylko lewak i do tego kompletnie durny lewak z Polski ktory nigdy nie st
                                > apnal na amerykanskiej zimei i ni ema pojecia o zyciuu w ameryce moze "udowad
                                > niac" jaki jak nasz prezydent.

Ale tego nie trzeba udowadniac i nie udowadniam. Ja tylko konstatuje smutny fakt.

>
                                > I badz bardzije precyzyjny ze on dzial w swoim tzn Amerykanskim interesie a nie
                                > swoim osobistym.

Niestety mylisz sie co do tego co donadl uwaza za interes osobisty i nardodowy. Stad pwnie wydaje Ci sie, ze on faktycznie cos dla kraju zrobi.... Zrobi w takim znaczeniu, ze jego sukces = sukces Ameryki, a jego porażka to „spisek przeciw narodowi”.

Przypomnij sobie (tak inteligentny i oczytany czlowiek ma to w malym palcu) co powiedzial Ludwik XIV i dlaczego to tu idealnie pasuje.

A gdybys mial z tym klopot to chodzi o zdanie - PANSTWO TO JA - i w te strone idzie Donald - tez juz nie ma rzadu tylko lusterko.

> A w nosie to ma tych takich jak Ty bo dlaczego nie mialby miec?
                                >
                                > No tak u was sie tego komunizmem nie nazywa tylko jakas tam lewicowa wersja so
                                > cjalizmu

Co???? O czym teraz bajasz?
                              • donvito52 Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 11:41
                                engine8t napisał:

> No b o tylko lewak i do tego kompletnie durny lewak z Polski ktory nigdy nie st
                                > apnal na amerykanskiej zimei i ni ema pojecia o zyciuu w ameryce moze "udowad
                                > niac" jaki jak nasz prezydent.
                                >
                                > I badz bardzije precyzyjny ze on dzial w swoim tzn Amerykanskim interesie a nie
                                > swoim osobistym.
                                > A w nosie to ma tych takich jak Ty bo dlaczego nie mialby miec?
                                >
                                > No tak u was sie tego komunizmem nie nazywa tylko jakas tam lewicowa wersja so
                                > cjalizmu

Z boku i dystansu lepiej widać, że król jest nagi.
                                Ups ... Cesarz ?? król to za mało.
                                • trypel Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 11:45
                                  Dziwne ze to dziala tylko w jedną strone :D
                                  • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 12:30
                                    Co?
                                    • trypel Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:28
                                      To: Z boku i dystansu lepiej widać, że król jest nagi.
                                      Ups ... Cesarz ?? król to za mało.
                                      • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:50
                                        trypel napisał:

> To: Z boku i dystansu lepiej widać, że król jest nagi.
                                        > Ups ... Cesarz ?? król to za mało.
                                        >
                                        >

Problem kiedy obserwator jest slepy i stoi w wawozie
                                        • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 09:45
                                          engine8t napisał:

> Problem kiedy obserwator jest slepy i stoi w wawozie

100% racji, dlatego ciage ci delikatnie sugerumy, zebys wylaz na gore, otworzyl oczy i zaczyal myslec za siebie a nie bral twierdzania trumpa/carlsona i tego co mowia w fox jako swoje bez zastanowienia.

Ale to trzeba miec jaja i troche odwagi, zeby krytycznie spojrzec na "wlasny" (w tym wypadku to watpie... bo coraz bardziej widac, zes rusek) swiatopoglad...
                                  • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:49
                                    trypel napisał:

> Dziwne ze to dziala tylko w jedną strone :D
                                    >

To domena lewactwa. Jeszcze niedawno krzyczeli jak trzeba wszytko robic aby do shut down rzadu nie dopuscic a teraz nagle zmienili poglady na ten sam temat.
                                    Jak demokratom grozilo ze rzad zamkna to republikanie sie zgadzali na opcje "nie zamykamy ale zamrazamy budget na poziomie jaki obecnie mamy, dajemy sobie miesic np aby wynegocjowac rozwiazanie". I to pracowalo i rzad federalny pracowal.
                                    A jak teraz republikanie proponuja dokjladnie to samo to oni za nic sie nie zgadzaja i nie ustapia az republikanie nie zaakceptuja tego co demokraci dolozyli.
                                    Takie to sa poglady i ich stabilnosc wsrod lewactwa.
                                • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:43
                                  donvito52 napisał:

> engine8t napisał:
                                  >
                                  >
                                  > > No b o tylko lewak i do tego kompletnie durny lewak z Polski ktory nigdy
                                  > nie st
                                  > > apnal na amerykanskiej zimei i ni ema pojecia o zyciuu w ameryce moze "
                                  > udowad
                                  > > niac" jaki jak nasz prezydent.
                                  > >
                                  > > I badz bardzije precyzyjny ze on dzial w swoim tzn Amerykanskim interesie
                                  > a nie
                                  > > swoim osobistym.
                                  > > A w nosie to ma tych takich jak Ty bo dlaczego nie mialby miec?
                                  > >
                                  > > No tak u was sie tego komunizmem nie nazywa tylko jakas tam lewicowa wer
                                  > sja so
                                  > > cjalizmu
                                  >
                                  >
                                  > Z boku i dystansu lepiej widać, że król jest nagi.
                                  > Ups ... Cesarz ?? król to za mało.
                                  >

LOL A to typowo lewackei. Bo jak ja mowie jak Was widze z boku i z gory a do tego wiem z autosji i znam system bom w nim zrodzon i wychowany to sie krzyk podonosi ze dawno nie bylem i nie widze na zywo wiec nie powinienem sie odzywac..
                                  A tu lewacto nie widzialo nie bylo i nie widzi z gory tylko z boku i dystansu i to im daj eprzewage? LOL

Zdajesz sobie sprawe z tego co bedziesz widzial bedac w glebokim wawozie i patrzac na to co widzisz z boku i z dystansu? .
                                  Zduraczenie i ciebie dosieglo?
                • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 27.09.25, 22:39
                  galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                  >
                  > > No tych normalnych ludzi ktorzy glosowali na Trumpa jest ok polowy wiec r
                  > aczej
                  > > bym sie martwil o tych totalnie nienormalnych i totalnie oglupionych bo o
                  > ni sob
                  > > ie rdy nie dadza jak im odetneisz DEI, WOKE ico tam jeszcze
                  >
                  > A co jesli jest dokladnie odwrotnie? Bierzesz pod uwage (moze warto czasem stan
                  > ac z boku i rozwazyc???), ze wiele wskazuje na to, ze to wyborcey Trumpa sa ogl
                  > upieni i lykaja wszystkie bzdury...a droga strona jest wlasnie normalna?

LOL wyborcy Bidena i Kamali byli na Twoim poziomie?
                  • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 09:12
                    Pewnie czesc byla... czes pewnie byla znacznie madrzejsza niz ja.

Wracajac do pytania....

Zadales sobie - beda rozsadnym czlowiekiem, myslacym za siebie, itd - trud przeanalizowania tego co sie dzieje i co trump mowi z drugiej prespektywy?

Wiem, ze nie bo musialbys byc skonczonym idiota by po takiej uczciwej analizie nadal pisac te bzdurdy, ktore piszesz...

Ale coz... jak twoj prezydent moze na forum ONZ opowiadac kcopoly, to ty tz mozesz! Rownosc w koncu jest... Idioci z niej korzystaja.
                    • kokosowy15 Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 20:02
                      Przecież Motorek robi sobie żarty, szkoda tylko że smutne, i podpuszcza rozmówców. Nie ma już chyba ludzi, którzy umieją czytać i pisać i choć trochę znają historie, myślących tak jak on. A z argumentów typu "a ty masz krzywe nogi", "jesteś rudy" albo "ty lewarku" wyrasta się w szkole podstawowej.
                      • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 29.09.25, 22:54
                        kokosowy15 napisał(a):

> Przecież Motorek robi sobie żarty, szkoda tylko że smutne, i podpuszcza rozmówc
                        > ów. Nie ma już chyba ludzi, którzy umieją czytać i pisać i choć trochę znają h
                        > istorie, myślących tak jak on. A z argumentów typu "a ty masz krzywe nogi", "je
                        > steś rudy" albo "ty lewarku" wyrasta się w szkole podstawowej.

A gdzie to ja robie sobie smutne zarty?
                        Ale to wcale nie zmienia faktow ze Ty masz krzywe nogi a tych dwoch - jak im tam, to obaj lewaki.
                        A czy rudy czy nie to dla mnie nie ma znaczenia.. i jaja sobie bede robil tylko dlatego ze moge. Ico mi zrobisz?
                      • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 11:45
                        kokosowy15 napisał(a):

> Przecież Motorek robi sobie żarty, szkoda tylko że smutne,

gwarantuje ci, ze pisze na powaznie i to co faktycznie mysli
                        • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 18:46
                          galtomone napisał:

> kokosowy15 napisał(a):
                          >
                          > > Przecież Motorek robi sobie żarty, szkoda tylko że smutne,
                          >
                          > gwarantuje ci, ze pisze na powaznie i to co faktycznie mysli

Twoje gwarancje to sa takie Polskie gwarancje? LOL
                          Ja to nawet nie moge napisac co faktycznie mysle bo by mnie tu zbanowali.
                          • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 09:10
                            engine8t napisał:

> galtomone napisał:
                            >
                            > > kokosowy15 napisał(a):
                            > >
                            > > > Przecież Motorek robi sobie żarty, szkoda tylko że smutne,
                            > >
                            > > gwarantuje ci, ze pisze na powaznie i to co faktycznie mysli
                            >
                            > Twoje gwarancje to sa takie Polskie gwarancje? LOL
                            > Ja to nawet nie moge napisac co faktycznie mysle bo by mnie tu zbanowali.

Nie moja wina, ze masz zjebane i nielegalne mysli.
                            • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:52
                              galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                              >
                              > > galtomone napisał:
                              > >
                              > > > kokosowy15 napisał(a):
                              > > >
                              > > > > Przecież Motorek robi sobie żarty, szkoda tylko że smutne,
                              > > >
                              > > > gwarantuje ci, ze pisze na powaznie i to co faktycznie mysli
                              > >
                              > > Twoje gwarancje to sa takie Polskie gwarancje? LOL
                              > > Ja to nawet nie moge napisac co faktycznie mysle bo by mnie tu zbanowali
                              > .
                              >
                              > Nie moja wina, ze masz zjebane i nielegalne mysli.

No nie Twoja.. Tak cie wychowano a ty sie poddales i nie chcesz sie uczyc.
                              • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 09:47
                                engine8t napisał:

> > > Ja to nawet nie moge napisac co faktycznie mysle bo by mnie tu zba
                                > nowali
                                > > .
                                > >
                                > > Nie moja wina, ze masz zjebane i nielegalne mysli.
                                >
                                > No nie Twoja.. Tak cie wychowano a ty sie poddales i nie chcesz sie uczyc.

LOL... znaczy mnie wychowali dobrze a ciebie na zjeba... Doprawdy nie musiales tego mowic.

Naprawde warto troche logiki, semantyki i argumentowania liznac nim sie zacznie dyskutowac... Co zdanie to sobie w stopy strzelasz...
                        • nousecomplaining Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 20:49
                          > gwarantuje ci, ze pisze na powaznie i to co faktycznie mysli
                          W sumie nie wiadomo, czy dla niego to dobrze, czy źle. Pewne jest, że nie przyjmuje do wiadomości żadnych argumentów, które nie pasują do jego zdania, niezależnie od tematu. Przypadek nieuleczalny z totalnym zanikiem logicznego pojmowania faktów (wiek?), ten typ tak ma. Dziwię się, że się tak wysilasz, no ale jak masz takie hobby, to twoja sprawa 😁
                          • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 21:11

> > gwarantuje ci, ze pisze na powaznie i to co faktycznie mysli
                            > W sumie nie wiadomo, czy dla niego to dobrze, czy źle. Pewne jest, że nie przyj
                            > muje do wiadomości żadnych argumentów, które nie pasują do jego zdania, niezale
                            > żnie od tematu. Przypadek nieuleczalny z totalnym zanikiem logicznego pojmowani
                            > a faktów (wiek?), ten typ tak ma. Dziwię się, że się tak wysilasz, no ale jak m
                            > asz takie hobby, to twoja sprawa 😁

To ze cos jest Tobie niewiadome to nie znaczy ze jest niewiadome tylko ze byc moze Ty bedac zafiksowanym w swoim mysleniu pewnych rzeczy nie potrafisz zrozumiec?
                            • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 09:13
                              engine8t napisał:

> To ze cos jest Tobie niewiadome to nie znaczy ze jest niewiadome tylko ze byc m
                              > oze Ty bedac zafiksowanym w swoim mysleniu pewnych rzeczy nie potrafisz zrozum
                              > iec?

Ale wiesz, ze piszesz dokladnie o sobie? Sciana lepiej przyjmuje argumenty niz ty.
                              Smutne to, ze potem ktos w USA mysli o Polsce przez pryzmat znajomosci z toba.
                              • engine8t Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 01.10.25, 19:54
                                galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                                >
                                > > To ze cos jest Tobie niewiadome to nie znaczy ze jest niewiadome tylko ze
                                > byc m
                                > > oze Ty bedac zafiksowanym w swoim mysleniu pewnych rzeczy nie potrafisz
                                > zrozum
                                > > iec?
                                >
                                > Ale wiesz, ze piszesz dokladnie o sobie? Sciana lepiej przyjmuje argumenty niz
                                > ty.
                                > Smutne to, ze potem ktos w USA mysli o Polsce przez pryzmat znajomosci z toba.

Skad wiesz ze pisze o sobie?
                                • galtomone Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 09:48
                                  Bo widze co piszesz. Przykre, ze ty nie widziesz ze z siebie idiote robisz.
                                  • kokosowy15 Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 02.10.25, 10:28
                                    Nic przykrego w tym nie widzę, że ktoś robi z siebie idiote. Gorzej, gdy ktoś idiota jest i nie zdaje sobie z tego sprawy. Ale przecież na tym polega bycie idiota.
    • wislok1 Jutro 26.09.25, 19:42
      Masz racje

Ale JUTRO trampek bedzie fadal calkiem cos innego

To jest alzheimer
    • bolo2002 Re: OT - zmiana u Trumpa - moje bajania 30.09.25, 09:07
      Trump to maniakalny, rudy oszust i facet bez rozumu. Potrzebował 8 m-cy, by sie przekonać, ze Putin , którego przyjmował na czerwonym dywanie- jest niereformowalnym zbrodniarzem z KGB. Takim Kacapem. Trump to wyjątkowy naiwniak , ma chore urojenia maniakalne na wojny handlowe, celne z całym światem. A jego działania niszczą Stany i ludzie to już odczuwają. A my dostajemy rykoszetem . Za sprawa wojny celnej z Chinami- Polska za chwilę oberwie bardzo mocno,
    • galtomone Nobelkowe bajania 01.10.25, 10:50
      Engin - nie zapomnij mi wylumaczic, ze wg Donalda to wcale nie jest tak jak za Ludiwika XiV - Panstwo to ja....

"No, but let’s see what happens, but it will be a big insult to our country. I will tell you that. I don’t want it. I want the country to get it. And it should get it because there’s never been anything like it.”

pomijajac fakt, ze ciezko sledzic jego bieg mysli...

thehill.com/homenews/administration/5529126-donald-trump-nobel-peace-prize-insult/
      • engine8t Re: Nobelkowe bajania 01.10.25, 20:19
        galtomone napisał:

> Engin - nie zapomnij mi wylumaczic, ze wg Donalda to wcale nie jest tak jak za
        > Ludiwika XiV - Panstwo to ja....
        >
        > "No, but let’s see what happens, but it will be a big insult to our country. I
        > will tell you that. I don’t want it. I want the country to get it. And it shoul
        > d get it because there’s never been anything like it.”
        >
        > pomijajac fakt, ze ciezko sledzic jego bieg mysli...
        >
        >
        >
        > thehill.com/homenews/administration/5529126-donald-trump-nobel-peace-prize-insult/

Nie wiem o co ci chodzi ale jesli cytujesz cos z zalczonego linku - ktorego mi si enie chce czytac bo wiecje przyjemnisci bedz miel jak sobi ebaka puszcze..
        To zauwaz ze i za co Obama dostal Pokojowego Nobla? A wiec jak nie dadz Trumpowi to bedzie to kiepsko wygladac

A Trump na swojej liscie ma zakoncznie czy zamrozenie konfliktow"

Israel and Iran
        India and Pakistan
        Armenia and Azerbaijan
        Democratic Republic of Congo and Rwanda
        Cambodia and Thailand
        Egypt and Ethiopia
        Serbia and Kosovo
        • donvito52 Re: Nobelkowe bajania 01.10.25, 21:48
          Należy mu się także nagroda Nobla z medycyny za rozwiązanie problemu autyzmu i lekarstwo na Covid z bielinki podawanej dożylnie.
          A także, z literatury, fizyki, ekonomii ... by się nie bujać, należą mu się wszystkie nagrody, corocznie. Do końca życia a nawet dalej. Geniusz na skalę galaktyki z niego.
          To, że ktoś jest głupcem, zdarza się nie jego w sumie wina.
          Ale jak ktoś wybiera dziecko specjalnej troski na prezydenta największego mocarstwa znaczy, że ten ktoś jest kompletnym przygłupem.
          Taka wiara to jak sądziłem w sektach religijnych się zdarza. Jak widać jednak nie tylko.
          • engine8t Re: Nobelkowe bajania 01.10.25, 21:55
            donvito52 napisał:

> Należy mu się także nagroda Nobla z medycyny za rozwiązanie problemu autyzmu i
            > lekarstwo na Covid z bielinki podawanej dożylnie.
            > A także, z literatury, fizyki, ekonomii ... by się nie bujać, należą mu się wsz
            > ystkie nagrody, corocznie. Do końca życia a nawet dalej. Geniusz na skalę galak
            > tyki z niego.
            > To, że ktoś jest głupcem, zdarza się nie jego w sumie wina.
            > Ale jak ktoś wybiera dziecko specjalnej troski na prezydenta największego mocar
            > stwa znaczy, że ten ktoś jest kompletnym przygłupem.
            > Taka wiara to jak sądziłem w sektach religijnych się zdarza. Jak widać jednak n
            > ie tylko.
            >

No tak. Wg ciebie to skoro rzad ma informacje ze acetaminofen ma negatywny wplyw na plod i wpywa na ilosc urodzen z sydromem Downa (nikt nie mowi to ze to jedyny albo zdecydowanie determinuajcyy ale widoczny) to powinni cicho siedziec aby FARMY nie denerwowac ani ludzi nie straszyc ? A niech sie takie rodza a kobiety niech bezwiednie uywaja srodkow jakie chca?
            Przeciez nikt tego srodka z rynku nie wycofuje ale ostrzega aby uwazac i nie przesadzac albo uzywac innych?
            Co w tym zlego?
            • qqbek Re: Nobelkowe bajania 01.10.25, 22:42
              Paracetamolu (acetaminofenu) to ty nie żryj, bo szkodzi alkoholikom.
              O zespole Downa decyduje podział materiału genetycznego przy tworzeniu zygoty, trzeba być szurem pierwszej kategorii, żeby stwierdzić, że ma na niego wpływ paracetamol.

BIG PHARMA?
              Paracetamol robią wszędzie, wszyscy, na wszystkich kontynentach, prawa patentowe do niego wygasły (pierwszy raz pojawił się na rynku ponad 70 lat temu) - najtańszy Paracetamol z polskiej Polfy kosztuje 7,89 za 50 tabletek (mniej niż 16 groszy za sztukę) - ja nie wiem, jak im się opłaca to tak tanio "tłuc", ale to, że tobie za podanie tego liczą 200 dolców to jest skandaliczne, a nie to, że "producent zarabia".
              • engine8t Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 01:34
                qqbek napisał:

> Paracetamolu (acetaminofenu) to ty nie żryj, bo szkodzi alkoholikom.
                > O zespole Downa decyduje podział materiału genetycznego przy tworzeniu zygoty,
                > trzeba być szurem pierwszej kategorii, żeby stwierdzić, że ma na niego wpływ pa
                > racetamol.
                >
                > BIG PHARMA?
                > Paracetamol robią wszędzie, wszyscy, na wszystkich kontynentach, prawa patentow
                > e do niego wygasły (pierwszy raz pojawił się na rynku ponad 70 lat temu) - najt
                > ańszy Paracetamol z polskiej Polfy kosztuje 7,89 za 50 tabletek (mniej niż 16 g
                > roszy za sztukę) - ja nie wiem, jak im się opłaca to tak tanio "tłuc", ale to,
                > że tobie za podanie tego liczą 200 dolców to jest skandaliczne, a nie to, że "p
                > roducent zarabia".
                >
                >
                Ojh biednys ty biedny maly czlowieczku.
                A ja slyszalem ze ludzi z Dwn syndrom maj super zdolnosci w niektorych kierunkach? Badales sie?

Jak zwykle ty wiesz lepiej od fachowcow i lekarzy.
                Badania byly robione ale zwykle nikt tego nie publikowal szeroko z roznych i "nieznanych" przyczyn.
                Farma nie miala w tym interesu, naukowcy moga teraz wyjsc na durniow bo oni sie skupilai nad genetyka i teraz mowi dokjladnie to co ty - ze nikt nie wykazal ze acetaminophen jest glownym powoidem autyzmu...Tylko ze nikt tego nie mowi ale jedynie mowia ze jest zauwazlna korelacja .. i jesli nawet to ma maly wplyw to chyba nie nalezy tego ignorowac czy kontrolac sugerujac ze Trum mowi ze ten srodek jest glownym powodujacym daown syndrom...?
                Naukowcy zaczynaj produkowac dupokryjki typu ze to moze dlatego jest korelacja iz matki ktore zaszly w ciaze i plod ma dawn syndrom maj wiuecej boli i bioroa seodki przeciwbolowe a acetminophen jes najbardzj popularny...
                Moze i tak ale ma andzije ze teraz zrobia wiecej badan i dobrze ze to wyszlo

Oczywiscie ze wszyscy do tej pory uwazali ze to najbezpieczniejszy srodek wiec nie latwo bedzie zmienic poglady.
                Ale fakt ze przypadki Downa wzrosly tak mocno i tak szybko sklonil ludzi do szukania zwiazkow.

Ale wystarczy kliknac na googla aby znalezc badania ktore pokazuja ze zwiazek jest.
                Ale do tego czasu nikt nie mial odwagi tego otwarcie powiedziec - bojac sie o swoja D i przynajmniej sprowokowac glebsze i ukierunkowane badania aby znalezc zwiazek a nie zeby pokazac ze go nie ma
                A jak jest nawet maly to czy nalezy to ignorowac czy zglebic?
                newatlas.com/adhd-autism/experts-acetaminophen-autism/
                Tu masz dokument sprzed 2 lat
                pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10915458/
                Tu jeszcze wczesniejsze
                sciex.com/content/dam/SCIEX/pdf/posters/asms2017/academic/469_Juba_Ubhi.pdf
                Nie chce mi sie szukac.
                A niby to jaki interes mialby Trump w tym aby wyelimonowac acetaminphen z rynku?

A teraz spojrzyj z Twoje strony ze on jest zupelnie nieszkodliwy i wszyscy go sprzedaja a Trump wymyslil teorie spiskowa.
                A wiec jak zaczna sie grzebac i sie okaze ze jednak byly badania i byly znane korelacje a farma to ukrywala?
                • galtomone Ja wiem na czym polega spiseg elit 02.10.25, 09:56
                  engine8t napisał:

> Badania byly robione ale zwykle nikt tego nie publikowal szeroko z roznych i "n
                  > ieznanych" przyczyn.

Nie masz racji... - na szczecie teraz Tump to na pewno zachamuje - bo wiesz... jak byly robione badania i raporty z ktorych wynikalo, ze BIG PHARMA czy inni to sa zli... to wtedy specjalne oddzialy braly takie raporty, lecialy na koniec plaskiej ziemi i wyrzucaly za krawedz.

Na szczeczci teraz tak nie bedzie i wszystkie raporty, ze "ci co z nami sa dobrzy i dzialaja wylacznie w waszym interesie" juz beda publkowane.

Tylko durne, lewckie smieci bedzie wyrzucac z naszaj plaskiej ziemi!!! - osobiscie alezlabym Wam je palic. Raz, ze z tej krawdzie latwo spasc (szkoda by bylo), dwa, ze przeciez rosliny potrzbeuja CO2..., nie?

• tbernard Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 09:58
                  Czy to na pewno chodzi o Downa? Bo mi coś się kołacze, że o Autyzm, który jest chorobą psychologiczną inną niż Mongolizm.
                  • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 10:19
                    > Czy to na pewno chodzi o Downa? Bo mi coś się kołacze, że o Autyzm,
                    > który jest chorobą psychologiczną inną niż Mongolizm.

Myślisz, że ten autystyczny mongoł to w ogóle odróżnia?
                    • tbernard Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 10:28
                      Tak czy owak nie jest poprawne politycznie takie używanie "autystyczny mongoł", które pośrednio poniża ludzi dotkniętych autyzmem lub zespołem Downa a którzy nie mieli na to żadnego wpływu, że tacy się urodzili. To jakby naśmiewać się z dzieci z nowotworem mózgu, że pewnie intelektualistami nie dane im będzie zostać.
                      • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 10:48
                        Myślisz, że on się taki urodził? Bo może nabawił się tego od łykania paracetamolu?
            • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 01.10.25, 23:40
              Tobie naprawdę się wydaje, że rząd - ten wasz obecny - stoi po przeciwnej stronie niż Big Pharma i będzie was przed czymś ostrzegał? Bo co, bo głosują na niego foliarze od altmedu? LOL, przecież to są ludzie, którzy z szefami Big Pharmy grają co tydzień w golfa.
              • engine8t Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 01:38
                vogon.jeltz napisał:

> Tobie naprawdę się wydaje, że rząd - ten wasz obecny - stoi po przeciwnej stron
                > ie niż Big Pharma i będzie was przed czymś ostrzegał? Bo co, bo głosują na nieg
                > o foliarze od altmedu? LOL, przecież to są ludzie, którzy z szefami Big Pharmy
                > grają co tydzień w golfa.

Ja nie wiem co jest grane ale jesli jest zwiazek i to nawet niewielki czyt nawet odwrotny (maatki bedace w ciazy zra wiecej srodkow przeciwbolowych a acetaminophen jest najbardziej popularny) to nalezy go zglebic i sklonic kobiety zeby nie zarly tabletek przeciwbolowych bez umiaru? ) a nie walic w czape tego co sie odwazyl to powiedziec.
                • galtomone Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 09:58
                  engine8t napisał:

> Ja nie wiem co jest grane

Wiec sie wypowiem...

> ale jesli jest zwiazek i to nawet niewielki czyt naw
                  > et odwrotny (maatki bedace w ciazy zra wiecej srodkow przeciwbolowych a acetami
                  > nophen jest najbardziej popularny) to nalezy go zglebic i sklonic kobiety zeby
                  > nie zarly tabletek przeciwbolowych bez umiaru? ) a nie walic w czape tego co s
                  > ie odwazyl to powiedziec.

Nie prosicej takie w celach czy klatach do rozwiazania zamknac?
                  Przeciez nie piszesz o ludziach tylko o kobietach.

Po chuj przekonywac... przeciez sam twierdzisz, ze baby sa glupie.
                • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 10:16
                  > Ja nie wiem co jest grane ale jesli jest zwiazek i to nawet niewielki czyt nawet odwrotny
                  > (maatki bedace w ciazy zra wiecej srodkow przeciwbolowych a acetaminophen jest najbardziej
                  > popularny)

Czy ty, MAGAloidalny foliarzu, w ogóle wiesz cokolwiek na temat zespołu Downa? Ba, na temat ciąży w ogóle? Ostatnio był w polskiej TV "popis" trzech polityków, którzy nie odróżniali okresu od owulacji - ty wydajesz się jeszcze głupszy.

Trisomia 21 powstaje albo w wyniku nieprawidłowej liczby chromosomów w komórkach rozrodczych (czyli de facto jest zdeterminowana jeszcze przed ciążą), albo w wyniku błędów w podziale komórki na najwcześniejszym etapie powstawania zarodka (czyli zaraz po zapłodnieniu). W żadnym z tych momentów kobieta nie jest nawet jeszcze w ciąży, bo ta zaczyna się w momencie implantacji zarodka. Po tym etapie nawet gdyby kobieta będąc już w ciąży żarła paracetamol ciężarówkami, nie będzie to miało żadnego wpływu na liczbę chromosomów rozwijającego się zarodka.

Jedyny związek można by - teoretycznie - zbadać pomiędzy łykaniem paracetamolu przez kobiety PRZED ciążą, a powstawaniem komórek jajowych ze złą liczbą chromosomów. Ale po pierwsze: tutaj jest tyle czynników, że można najwyżej stwierdzić jakąś słabą korelację, a po drugie: ten nadmiarowy chromosom może pochodzić także z... plemnika.

Koniec końców wychodzi na to, że szuria sufluje wam nową teorię spiskową, a wy łykacie jak głodne pelikany, bo przyklejono do tego tag "Big Pharma". Najśmieszniejsze jest to, że paracetamol/acetaminophen to nie jest żadna Big Pharma, tylko generyk trzaskany masowo jak cukierki przez każdego producenta na całym świecie od dekad.

Wróć! Jeszcze śmieszniejsze jest to, że w jednym tekście mieszasz zespół Downa (wadę genetyczną) z autyzmem (zaburzeniem rozwojowym) czyli dwie zupełnie różne rzeczy. Ale największe jaja są takie, że na dowód rzekomej szkodliwości paracetamolu wklejasz nam tu artykuł opisujący... jak metabolizowany jest ten lek przez osoby z zespołem Downa. Ty naprawdę jesteś funkcjonalnym analfabetą.
                  • galtomone Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 11:25
                    vogon.jeltz napisał:

> Jedyny związek można by - teoretycznie - zbadać pomiędzy łykaniem paracetamolu
                    > przez kobiety PRZED ciążą, a powstawaniem komórek jajowych ze złą liczbą chromo
                    > somów. Ale po pierwsze: tutaj jest tyle czynników, że można najwyżej stwierdzić
                    > jakąś słabą korelację, a po drugie: ten nadmiarowy chromosom może pochodzić ta
                    > kże z... plemnika.

Niewykonalne - nie wiem czy ever ale na pewno jszcze przez dlugi czas, gdyz:

"Etapy powstawania komórek jajowych (oogeneza)
                    🔹 1. Życie płodowe (ok. 3.–7. miesiąc ciąży)
                    W jajnikach żeńskiego płodu powstają oogonia — pierwotne komórki płciowe.

Oogonia dzielą się mitotycznie i przekształcają w oocyty I rzędu.

Te oocyty rozpoczynają pierwszy podział mejotyczny, ale zatrzymują się w fazie profazy I — i w takim stanie pozostają przez lata.

🔹 2. Narodziny
                    Dziewczynka rodzi się już z pełnym zapasem komórek jajowych — ok. 1–2 milionów oocytów I rzędu.

Po narodzinach nie powstają nowe komórki jajowe — to zamknięty magazyn.

🔹 3. Dojrzewanie (pokwitanie i cykl miesiączkowy)
                    W każdym cyklu hormonalnym kilka oocytów zaczyna dojrzewać, ale tylko jeden (czasem więcej) osiąga pełną dojrzałość jako oocyt II rzędu.

Ten oocyt zostaje uwolniony podczas owulacji.

Drugi podział mejotyczny kończy się dopiero po zapłodnieniu — wtedy powstaje właściwa komórka jajowa (ootyda) i ciałko kierunkowe."

Wrzucam, bo moze Engline sie czegos wreszcie nauczy... ale watpie bo on chyba krecajonizm wierzy.

> Koniec końców wychodzi na to, że szuria sufluje wam nową teorię spiskową, a wy
                    > łykacie jak głodne pelikany, bo przyklejono do tego tag "Big Pharma". Najśmiesz
                    > niejsze jest to, że paracetamol/acetaminophen to nie jest żadna Big Pharma, tyl
                    > ko generyk trzaskany masowo jak cukierki przez każdego producenta na całym świe
                    > cie od dekad.
                    >
                    > Wróć! Jeszcze śmieszniejsze jest to, że w jednym tekście mieszasz zespół Downa
                    > (wadę genetyczną) z autyzmem (zaburzeniem rozwojowym) czyli dwie zupełnie różne
                    > rzeczy. Ale największe jaja są takie, że na dowód rzekomej szkodliwości parace
                    > tamolu wklejasz nam tu artykuł opisujący... jak metabolizowany jest ten lek prz
                    > ez osoby z zespołem Downa. Ty naprawdę jesteś funkcjonalnym analfabetą.

Przeciez to glab - jak on dal rade do tych usa wyjechac to cud boski...

W kazdym razie z takim poziomem wiedzy i zapewne talentu do jezykow to raczej nie byl powazany przez lokalsow... chyba ze takich samych kretynow jak on sam..
                    • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 12:10
                      > Przeciez to glab - jak on dal rade do tych usa wyjechac to cud boski...

... albo byli największymi głąbami z plemienia i wódz sprzedawał ich za paczkę fajek, bo i tak nie miałby z nich pożytku. I ci wszyscy nieudacznicy pojechali do Ameryki.
                      • trypel Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 12:32
                        vogon.jeltz napisał:

> > Przeciez to glab - jak on dal rade do tych usa wyjechac to cud boski...
                        >
                        > ... albo byli największymi głąbami z plemienia i wódz sprzedawał ich za pacz
                        > kę fajek, bo i tak nie miałby z nich pożytku. I ci wszyscy nieudacznicy pojecha
                        > li do Ameryki.

I na pomoc takich głąbów liczyła od lat Europa? To źle świadczy o nas a nie o nich.
                        • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 13:09
                          > I na pomoc takich głąbów liczyła od lat Europa? To źle świadczy o nas a nie o nich.

Przeciwnie. Chyba lepiej bronić się przy pomocy głąbów niż angażować w to własne zasoby? Przynajmniej tak długo, jak przygłupiasty osiłek jest dumny mogąc robić za ochroniarza.
                          • trypel Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 13:31
                            Czyli głąby wreszcie zmądrzały
                            • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 14:04
                              > Czyli głąby wreszcie zmądrzały

Tak bym tego nie określił. Czy o typie, który z goryla przekwalifikował się na reketiera, powiesz, że zmądrzał?
                              • trypel Re: Nobelkowe bajania 03.10.25, 01:04
                                vogon.jeltz napisał:

> > Czyli głąby wreszcie zmądrzały
                                >
                                > Tak bym tego nie określił. Czy o typie, który z goryla przekwalifikował się nwa
                                > reketiera, powiesz, że zmądrzał?

Przykład z prezydenta. Ale probuj dalej sie wymiksować z tego co sam napisales
                        • galtomone Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 13:43
                          trypel napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                          >
                          > > > Przeciez to glab - jak on dal rade do tych usa wyjechac to cud bosk
                          > i...
                          > >
                          > > ... albo byli największymi głąbami z plemienia i wódz sprzedawał ich z
                          > a pacz
                          > > kę fajek, bo i tak nie miałby z nich pożytku. I ci wszyscy nieudacznicy p
                          > ojecha
                          > > li do Ameryki.

>
                          > I na pomoc takich głąbów liczyła od lat Europa? To źle świadczy o nas a nie o n
                          > ich.

Ty... ale piszesz tak, jaby kraje Europejskie wlasnych wojsk nie mialy...

przez lata mielismy +/- statu quo i mniej wiecej jasny podzial trzymany w ryzach przez strach przed bombami atomowymi

W sumie, kto wie jak byloby dalej gdyby nie zachnannosc zachodu i krotkowzrocznosc konsumentow i gdyby tak duzo produkcji nie wyszlo od nas do azji i panstw biedniejszych.

Inna sprawa, ze tylko nieliczni protesotwali jak sie otwieraly kolejne fabryki w chinach czy w rosji. Przez dlugie lata wsyscy patrzyli z nadzieja na zmiany po zsrr. Zauwaz, ze jak Putin w 99 zostal pirezydentem to trudno by bylo Cie wtedy przekonac do koniecznosci zbroejn przeciwko imperialnej rosji.

BA!!! Moge sie zalozyc, ze jak ktos by cie przekonywal, ze przenoszenie fabryki sakrpetek i telewizorow do Chin to zly pomysl to bys sie pukal w czolo.

Dzis wszyscy tacy madrzy....

A reset z ruskimi i uzaleznienie sie od chin to co... tylko gupia EU czy moze mondre USA tez.

I dam se reke odciac, ze gdyby nie pandemia (to poniekad dowod na to, ze Chinczycy wcale tego nie planowali) i nie wojna w UKR to nic by sie nie zmienilo i bylby w kazda strone bussines as usual.
                      • galtomone Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 13:33
                        vogon.jeltz napisał:

>
                        > ... albo byli największymi głąbami z plemienia i wódz sprzedawał ich za pacz
                        > kę fajek, bo i tak nie miałby z nich pożytku. I ci wszyscy nieudacznicy pojecha
                        > li do Ameryki.

Cytat pamieta, ale nie pamietam autorstwa...
                        • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 14:06
                          > Cytat pamieta, ale nie pamietam autorstwa...

No weeeeeź...
                          www.youtube.com/watch?v=fiKG2Yb9goc
                          • galtomone Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 15:05
                            Aaaaaa 😂
                    • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 12:11
                      No ale to właśnie w czasie tej mejozy w jaju może powstać nadmiarowy chromosom.
                      • qqbek Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 12:38
                        vogon.jeltz napisał:

> No ale to właśnie w czasie tej mejozy w jaju może powstać nadmiarowy chromosom.

No dobra, ale kobieta jest wtedy w ciąży, czy w niej nie jest?
                        Bo na mój chłopski rozum, to nie jest, więc zażywanie paracetamolu w ciąży nie najmniejszego wpływu na rozwój zespołu Downa.

Zresztą biorąc pod uwagę brytyjską NHS, w której na wszystko przepisują hurtowe ilości paracetamolu, to już od 30 lat po podwórkach w UK by same osoby z dodatkowymi chromosomami biegały i się rozkosznie własną kupą smarowały.
                        • carnivore69x Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 12:51
                          qqbek napisał:

> i się rozkosznie własną kupą smarowały.

Nie no, bez przesady. U nas lokalnym M&S jest taka miła pracownica z zespołem i nie sądzę, że za młodu tak właśnie na podwórku eksperymentowała (swoją drogą, z rodziny "podwórkowej" też raczej nie pochodzi).
                        • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 13:13
                          > Bo na mój chłopski rozum, to nie jest, więc zażywanie paracetamolu w ciąży nie
                          > najmniejszego wpływu na rozwój zespołu Downa.

Oj tam, ty i ten twój chłopski rozum. Badania naukowe nad metabolizmem paracetamolu o osób z trisomią 21 dowiodły jednoznacznie, że lek ten niesie ryzyko zmiany liczby chromosomów w kilku miliardach komórek zarodka na raz.
                    • carnivore69x Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 12:47
                      > Przeciez to glab - jak on dal rade do tych usa wyjechac to cud boski...
                      >
                      > W kazdym razie z takim poziomem wiedzy i zapewne talentu do jezykow to raczej n
                      > ie byl powazany przez lokalsow... chyba ze takich samych kretynow jak on sam..

Pomyślał Galtom dogrywając nabycie swojej docelowej emerytalnej miejscówki w Malibu.
                      • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 13:14
                        > Pomyślał Galtom dogrywając nabycie swojej docelowej emerytalnej miejscówki w Malibu.

Ale co chcesz w ten sposób udowodnić? Że jak kogoś stać na Malibu, to nie może być kretynem? Czy że jak kogoś nie stać, to nim jest?
                        • carnivore69x Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 15:50
                          vogon.jeltz napisał:

> Ale co chcesz w ten sposób udowodnić? Że jak kogoś stać na Malibu, to nie może
                          > być kretynem? Czy że jak kogoś nie stać, to nim jest?

Udowadniać niczego nie chciałem, a Endżinowi można wiele zarzucić. Niemniej rozmieszyło mnie, że facet który miał wystarczające jaja, żeby zrobić coś ciekawego ze swoim życiem i jednak coś w nim zawodowo i finansowo osiągnął nazywany jest bez ogródek przez naszego Galtoma głąbem i kretynem.
                          • galtomone Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 16:14
                            carnivore69x napisał(a):

> Udowadniać niczego nie chciałem, a Endżinowi można wiele zarzucić. Niemniej roz
                            > mieszyło mnie, że facet który miał wystarczające jaja, żeby zrobić coś ciekaweg
                            > o ze swoim życiem i jednak coś w nim zawodowo i finansowo osiągnął nazywany jes
                            > t bez ogródek przez naszego Galtoma głąbem i kretynem.

O przepraszam!!! O wypraszam sobie takie insynuacje!!!

Z duzymi ogródkami, bo ja czytam co pisze to znacznie gorsze okreslenia cisna sie na usta.
                          • vogon.jeltz Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 17:06
                            > jest bez ogródek przez naszego Galtoma głąbem i kretynem

Bo, jakby to powiedzieć, niestety nim jest w wielu tematach, na które się wypowiada. Jak na przykład w tym wątku, gdzie foliarstwo aż się z niego wylewa.

To, że coś osiągnął finansowo to oznacza tylko, że był dobry w tym, co robił i przynosił zysk ludziom, którzy go zatrudniali. Poza tym dobrze wiesz, jakiego rodzaju indywidua często osiągają sukces finansowy.
                            • carnivore69x Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 17:30
                              vogon.jeltz napisał:

> > jest bez ogródek przez naszego Galtoma głąbem i kretynem
                              >
                              > Bo, jakby to powiedzieć, niestety nim jest w wielu tematach, na które się wypow
                              > iada. Jak na przykład w tym wątku, gdzie foliarstwo aż się z niego wylewa.
                              >
                              > To, że coś osiągnął finansowo to oznacza tylko, że był dobry w tym, co robił i
                              > przynosił zysk ludziom, którzy go zatrudniali. Poza tym dobrze wiesz, jakiego r
                              > odzaju indywidua często osiągają sukces finansowy.

Kwestia percepcji. Dla mnie nawet zupełny płaskoziemiec czy wyznawca logiki nieortodoksyjnej, który potrafi(ł) jednak robić coś pożytecznego i w wyniku tego zapewnił sobił sobie w miarę wygodne warunki do życia już nie to głąb czy kretyn. Mimo tego, że jego poglądy tak nazwać można. (W przypadku Endżina oczywiście nie wszystkie.)
                              • galtomone Re: Nobelkowe bajania 03.10.25, 09:31
                                carnivore69x napisał(a):

> Kwestia percepcji. Dla mnie nawet zupełny płaskoziemiec czy wyznawca logiki nie
                                > ortodoksyjnej, który potrafi(ł) jednak robić coś pożytecznego i w wyniku tego z
                                > apewnił sobił sobie w miarę wygodne warunki do życia już nie to głąb czy kretyn
                                > . Mimo tego, że jego poglądy tak nazwać można. (W przypadku Endżina oczywiście
                                > nie wszystkie.)

Percepi i semantyki.

Dla mnie czyjas przydatnosc czy pracowitosc w jakims zakresie absolutnie nie wyklucza faktu, ze jednoczescnie moze byc kretynem i zjebem.
                                Baaa.... mialem na poczatku lat 90tch popracowac w rackzujacych wtedy polsich przyszlych "imperiach" biznesowych - zwykle z nazwa koczoaca sie na "EX", bo JANUSZEX brzmi jednak bardziej swiatowo iz "Firma Janusza" i to, ze Janusz zapierdalal od rana do wieczora (bo lubil liczyc kase a ze ochujaj wspolnikow to nagle mial co liczyc i mnozycz) nie zmienialo faktu, ze byl zjebem i kretynem co poza pracownikami czesto i gesto potwierdzala jego rodzina w tym zona i dzieci.

Takze wiesz... kawa nie wyklucza herbaty...
                      • galtomone Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 13:45
                        carnivore69x napisał(a):

> >
                        > > W kazdym razie z takim poziomem wiedzy i zapewne talentu do jezykow to ra
                        > czej n
                        > > ie byl powazany przez lokalsow... chyba ze takich samych kretynow jak on
                        > sam..
                        >
                        > Pomyślał Galtom dogrywając nabycie swojej docelowej emerytalnej miejscówki w Ma
                        > libu.

Co ma piernik do wiatraka?

To, ze ktos u nas jezdzi nowym BMW nie oznacz, ze jest osoba godna powazania czy szacunku.
                        No chyba, ze dla ciebie status majatkowy to jedyne co sie liczy...
        • galtomone Re: Nobelkowe bajania 02.10.25, 09:50
          engine8t napisał:

> galtomone napisał:
          >
          > > Engin - nie zapomnij mi wylumaczic, ze wg Donalda to wcale nie jest tak j
          > ak za
          > > Ludiwika XiV - Panstwo to ja....
          > >
          > > "No, but let’s see what happens, but it will be a big insult to our count
          > ry. I
          > > will tell you that. I don’t want it. I want the country to get it. And it
          > shoul
          > > d get it because there’s never been anything like it.”

> Nie wiem o co ci chodzi

Ano mnie ni dziwie, ze odniesienia (mimo napisania wprost) do Ludwika XIV nie kumasz.. ale ze slow swojego guru nie rozpoznajesz - WTYDZ SIE!!!
      • galtomone Oni tez docenajaj pokoj miedzy nimi 03.10.25, 09:56
        Dzieki Trumpowi!

wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198013,32298117,europejscy-liderzy-przylapani-drwili-z-trumpa-na-szczycie-w.html#do_w=484&do_v=1562&do_st=RS&do_sid=1721&do_a=1721&s=BoxOpImg2
        "Z Donalda Trumpa podczas czwartkowego szczytu w Kopenhadze zażartował premier Albanii Edi Rama. Kamera zarejestrowała słowa, które polityk skierował do prezydenta Francji Emmanuela Macrona w towarzystwie prezydenta Azerbejdżanu Ilhama Alijewa. - Powinieneś nas przeprosić, ponieważ nie pogratulowałeś nam porozumienia pokojowego zawartego między Albanią a Azerbejdżanem - powiedział Rama. Na wypowiedź albańskiego lidera Alijew zareagował śmiechem. - Przepraszam za to - zażartował z kolei Macron. "

[...]

"Rozwiązałem wojny, które były nierozwiązywalne. Azerbejdżan i Albania, to trwało przez wiele, wiele lat. - Chodziło mu o Armenię."

Jak sie zna geografie i nazwy panstw (o histrii nie wspomne) to troche latwiej ten pokoj na swiecie sie zaprowadza... Tak by mi sie wydawalo przynajmniej...
        • vogon.jeltz Re: Oni tez docenajaj pokoj miedzy nimi 03.10.25, 10:03
          To nawet nie był Azerbejdżan, tylko Aberbajdżan.
          • carnivore69x Re: Oni tez docenajaj pokoj miedzy nimi 03.10.25, 10:33
            vogon.jeltz napisał:

> To nawet nie był Azerbejdżan, tylko Aberbajdżan.

Może o Albanię i SERBię mu chodziło.
          • galtomone Re: Oni tez docenajaj pokoj miedzy nimi 03.10.25, 17:08
            😂😂😂😂😂

W sumie, to najrozsadniejsze co moga zrobic to zmienic swoje nazwy - Trumo sie nie myli, Tump ma zawsze racje, Trumo sie ucieszy a co sie potem naopowiada... Zaprowadzielm pokoj, a byli mi tacy wdzieczni ze teraz nawet sie nazywaja tak jak im sugerowalem, ze bedzie lepiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka